Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym – Lubię lekkie czekoladowe musy, dlatego ten przepis przykuł moją uwagę. Ciasto jest proste w przygotowaniu, smaczne i ładnie się prezentuje. Spokojnie może zastąpić tort. Właściwie jest to łatwy tort, tylko bez paru warstw. Stanowi bardzo ciekawe połączenie ciasta z soczystymi wiśniami i lekkiego śmietankowego kremu z czekoladą. Kęsy rozpływają się ustach, trafiamy w nich na owoce wykończone smakiem czekolady. Spód jest waniliowy z nutką śmietankową. Ciasto możemy dowolnie udekorować, zrobić np. tylko kleksy z kremu i posypać kakao. Pieczemy je dosyć długo, ale jak piekłam je za pierwszym razem i wyciągnęłam po 50 minutach, to było jeszcze niedopieczone, więc proszę uważać. Przepis trochę zmodyfikowałam, jeśli chodzi o składniki i sposób przygotowania, a pochodzi z książki „Łatwe torty” Dr. Oetker, wydawnictwo: Weltbild. Polecam:)
Ciasto z wiśniami i musem czekoladowym
Składniki:
Ciasto (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
160g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
130g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
150g miękkiego masła
2 jajka
350g wydrylowanych wiśni z kompotu lub, w sezonie, świeżych
Mus:
400ml śmietanki 30% lub 36%
100g gorzkiej czekolady
40g cukru pudru
Kakao do posypania
Mus:
1. Zagrzać 200ml śmietanki (podgrzać prawie do wrzenia, ale nie gotować), zdjąć z ognia. Dodać połamaną czekoladę, mieszać dość intensywnie, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolita masa. Dodać pozostałą zimną śmietankę i wymieszać. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Ciasto:
2. Wiśnie z kompotu osączyć.
3. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
4. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym (ucierać około 3-4 minuty). Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu miksować przez około 30 sekund, aż składniki się połączą. Dodać aromat śmietankowy, wymieszać.
5. Do maślanej masy wsypać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać.
6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja wykładam tylko dno tortownicy), możemy również blaszkę posmarować masłem i oprószyć mąką. Wierzch wyrównać i gęsto poukładać wiśnie. Piekłam w temperaturze 180°C przez 65 minut na funkcji góra-dół. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do ostygnięcia.
Mus:
7. Wyjąć czekoladową śmietankę z lodówki, krótko ubić mikserem, dodać cukier puder i ubić na sztywno.
Ciasto:
8. Ciasto wyjąć z tortownicy i położyć na paterze. Na wierzch nałożyć śmietanę (można użyć szprycy). Przed podaniem posypać kakao. Jeśli chcemy mieć wzór, np. w kształcie serca, z kartki papieru wyciąć serce i położyć kartkę na wierzchu ciasta, dopiero wtedy posypać kakao.
Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Udanych wypieków:)
kolejny udany przepis z tej strony :) dziękuję!
polecam, jest pyszny, pozdrawiam serdecznie:)
właśnie szukam tortu dla mojej mamy – za tydzień kończy 60-tkę i chyba ten zrobię :)
tak, ciasto jest gęste, pozdrawiam
Dzień dobry właśnie robię to ciasto mam tylko pytanie ono ma być takie gęste? Bo zrobiłam tak jak w przepisie a ono jest suche strasznie
tak to zależy od czekolady i ze świeżymi wiśniami na pewno będzie je bardziej czuć, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
I zrobiłam. Wszyscy się zajadali, na czele z tatą :-)
Następnym razem robię ze świeżymi wiśniami. Będzie bardziej je czuć, prawda? I jeszcze nam małe pytanie. Mus wyszedł mi bardzo ciemny. Czy jest różnica jaką dam ciemną czekoladę? Dałam tyle ile jest w przepisie, ale nie różnił się kolorem od kakao :-)
wydaje mi się, że nie, tylko proszę je dobrze osączyć, pozdrawiam
Zabieram się jutro za zrobienie tego tortu (na dzień Ojca :D). Ale mam pytanie… wydrylowałam wiśnie z kompotu, ale one mocno się rozpadły. Czy takie będą dobre? Czy ciasto nie nasiąknie zbyt bardzo przez sok z wiśni? Pozdrawiam i czekam na odpowiedź ;-)
tak spokojnie można dodać fix jakby masa wyszła płynna, pozdrawiam
Witam, do śmietany można w razie czego dodać na koniec z dwie śmietany fix? Z góry dziękuje za odp
super! Bardzo mnie to cieszy,
dziękuję bardzo za komentarze:)
Ciasto rewelacyjne w smaku! Wszyscy w domu zajadali je ze smakiem. MMoment i już się skończyło :)
Spód jest bardziej wilgotny niż biszkopt, można użyć mrożonych malin,
pozdrawiam
Witam! Torcik wygląda przepysznie! zaraz zabieram się do roboty!! tylko mam ptanka czy spód ciasta jest czymś w rodzaju biszkoptu czy może bardziej wilgotne ciasto? i czy ewentualnie zamiast wiśni można użyć mrożonych malin?
Pozdrawiam!