Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka – Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe, które pieczemy w mikrofalówce. Składanki dodajemy po kolei i mieszamy. W oryginalnym przepisie była jeszcze kawa, ale ja zrezygnowałam, dodałam też trochę mniej kakao, dzięki temu ciasto jest rzadsze i bardziej wilgotne po upieczeniu. Jeśli chodzi o sam proces pieczenia, to trzeba trochę uważać. W przepisie, z którego korzystałam jest napisane, aby piec 2,5 do 3 minut, ale jak piekłam za pierwszym razem, to po 2,5 minutach ciasto było za bardzo spieczone, prawie przypalone, więc te 2 minuty dla mojej mikrofalówki okazały się akurat. Ciasto jest smaczne, wilgotne, gęste i najlepiej smakuje na ciepło. Oryginalny przepis pochodzi ze strony thenovicehousewife.wordpress.com

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka
Składniki na kubek o pojemności 300ml:
1 jajko
3 łyżki mleka
3 łyżki oleju
3 łyżki nutelli
2-3 łyżki cukru (ja dodałam 2)
2,5 łyżki kakao
szczypta soli
4 łyżki mąki
dodatkowo:
możemy dodać 1-2 łyżeczki cukru waniliowego lub 1/2 łyżeczki cynamonu

1. Do kubka wbić jajko i rozbełtać widelcem.

2. Dodać mleko, olej, wymieszać.

3. Dodać nutellę i energicznie wymieszać.

4. Wsypać cukier, kakao, sól i znów wymieszać.

5. Na końcu dodać mąkę i krótko wymieszać.

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka 1
przed pieczeniem

6. Kubek z ciastem wstawić do mikrofalówki, piekłam na największej mocy mikrofalówki (u mnie 800W) przez 2 minuty (można piec trochę dłużej 2,5 minuty, ale trzeba uważać żeby się nie przypaliło).

Smacznego:)

Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka

Print Friendly, PDF & Email

302 komentarze do “Czekoladowe ciasto w 5 minut z kubka”

  1. Wyszło za pierwszym razem, świetne, można pokombinować z dodatkami i smakami. Często piekę z Pani przepisów i nigdy mnie nie zawiodły.

    Odpowiedz
    • BOMBA !!! REWELACJA !!! Wychodzi za każdym razem przepyszne. Kilka prób było nieudanych, co w przypadku
      100°/. antyralencia i tak było sukcesem, ale warto było ! Zaczęłam nawet modyfikować:: cynamonowe, bananowe, cytrynowe,pomarańczowe……
      Dzięki temu przepisowi wyrosłam na Gwiazdę. DZIĘKI. Pozdrawiam.
      😆❤👌

      Odpowiedz
  2. To moje pierwsze ciasto z kubka. Wyszło rewelacyjne. Na ciepłe ciasto dałem gałkę lodów waniliowych – niebo w gębie.

    Odpowiedz
  3. Jak zwykle ciasta mi się nie udawały może złe proporcję. Te ciasto mnie zdziwiło… wszystko było w nim idealne… NAJLEPSZE ciasto jakie zrobiłam! zdziwiłam się trochę składnikom i myślałam, że nie wyjdzie ale wyszło idealne!! PYSZNEEE

    Odpowiedz
  4. Bardzo sceptycznie do tego podchodzilam… Ciasto z mikrofali? No ale dobra spróbuję. Zamiast nutelli roztopilam czekoladę i wyszło boskooooo ❤️❤️❤️ i smakuje jak z piekarnika… Tylko brakuje brzegów od blaszki przypieczonych ❤️❤️ mniam mniam pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Bajka! Co prawda nie dałam nutelli, ale i tak wyszło wystarczająco dobre. Brakuje tylko przypieczonych od blaszki brzegów, poza tym, gdyby podać gościom polane czekoladą, to pewnie nikt by się nie zorientował, że to mikrofalówkowy wytwór. To teraz tylko poeksperymentować… może z orzechami? Przyprawą do piernika? Jabłkiem zamiast kakao, może jabłecznik wyjdzie?

    Odpowiedz
  6. Wyprobowalam ten przepis, ale albo zrobilam cos zle (wszystko wedlug podanych proporcji) albo cos jest nie tak z przepisem. :/ ciasto wyszlo gumowe

    Odpowiedz
  7. Zamiast Nutelli można dodać 4 kostki czekolady + 2 płaskie łyżki masła (przed dodaniem do ciasta roztapiamy masło z czekoladą razem w mikrofalówce – ok. 45 sek. )

    Odpowiedz
  8. Hmm… Wyszło nawet dobre, ale nie dodałam nutelli. Wszystkie składniki połączyłam w misce, tak żeby wiedzieć w jak duzym kubku zrobić… A musiałam w 0.5 litrowym… Polecam wszystkim ten przepis!

    Odpowiedz
  9. Czy da się zrobić te ciasto w piekarniku jeśli tak to na ile stopni i na ile minut?

    Proszę o szybką odpowiedź bo naprawdę się śpieszę

    Odpowiedz
  10. Jak na ciasto w kilka minut jest niezłe jednak ci co go nie robili powinni wiedzieć że nie jest takie puszyste jak ciasto z piekarnika -to jest coś zbliżonego do brownies, czyli jeśli komuś nie przeszkadza bardziej zbite podjeżdżające lekki zakalcem ciasto to będzie zadowolony. Druga sprawa -bo niektórzy piszą że im opadło po wyjęciu z mikrofali- ciasto opada wtedy kiedy nie jest do końca zrobione. Mam słabą mikrofale i 3razy sprawdzałam czy gotowe i w dwa pierwsze razy ciasto lekko opadło po otworzeniu drzwiczek więc zamykałam i robiłam dalej. Jak ciasto już jest dobrze zrobione to nie ma prawa opaść po wyjściu. Generalnie jak na szybką przekąskę jest ok a jedna porcja jest jak dla mnie o wiele za duża jak na jedną osobę:)

    Odpowiedz
  11. Bardzo dobre, polecam robiłam to ciasto z innego przepisu i wyszło nie dobre, al z tego jedt lepsze mmm. Dziękuie za przepis troche kapciowate ale dobre i zamiast nutelli dodałam konfiture

    Odpowiedz
  12. Gdy doszło do jednej minuty przeraziłam się bo bardzo urosło :P zamiast trzech łyżek nutelli dałam 2 łyżeczki zwykłej czekolady i 1 łyżkę miodu :) Pięknie pachnie i co najważniejsze jest pyszne jak na ciastko w 2 minuty !!! :)

    Odpowiedz
  13. Ja zastąpiłam nutelle masłem z orzechów ziemnych, dałam 2.5 łyżki cukru, stanowczo za mało słodkie mi wyszło. Ale następnym razem już będę wiedzieć :) ciasto wyrosło pięknie. Nie znam swojej mikro bo odkupiona i ja musiałam trzymać 4 min. Generalnie ok, ale szału nie ma :)

    Odpowiedz
  14. Zrobiłam drugie podejście do ciasteczka z kubeczka, tym razem z tego przepisu i…. Wreszcie wyszło, pyszniutkie, wilgotne i takie czekoladowe…. Mniam mniam… Wszyscy dopadlismy się do pysznego kubeczka i zniknęło w mig, już mam zamówienie na następne. Dziękuję za pyszny przepis i polecam

    Odpowiedz
  15. mi niestety także wyszła guma… zakalec całkiem smaczny, ale nie tego oczekiwałam. Niemniej na pewno zrobię jeszcze jedno podejście, tyle że z piekarnikiem :)

    Odpowiedz
  16. Witam ! Właśnie zrobiłam ciastko z Pani przepisu. Ciasto w mikrofali na najwyższej mocy (800) nie było gotowe w 2 minuty. Musiałam „piec” przez prawie 4 min, żeby było dobre. Wyszła troche mokra guma… Ale nie jest najgorsze, bardzo zapycha żołądek. Dziekuje i pozdrawiam serdecznie. Moj mąż jadł tak, że mu się uszy trzęsły ale on zje wszytko :D

    Odpowiedz
  17. zrobiłam i z początku po wyjęciu z mikrofali, myślę sobie uuu lipa nie urosło ale miałam wielki kubek 500ml albo i wiecej, ale gdy zajrzałam do środka ujrzałam pyszne ciacho!!! idealne

    Odpowiedz
  18. Super pomysł i smak okej tylko trochę za malo słodkie jak dla mnie ale moze dlatego ze dalam tylko 1.5 lyzki nutelli.;)
    Ale jak najbardziej polecam.!:)

    Odpowiedz
  19. Zrobiłam z ciekawości bo pojawiły się tego typu fixy w sklepach. Zrobiłam też bez nutelli, bo nie miałam, ale dodałam trochę więcej cukru. W dwie minuty urosło chyba 3 albo 4 krotnie. Było smaczne.Smakowało bardziej jak coś między ciastem a budyniem.

    Odpowiedz
  20. Użyłam wszystkich składników oprócz nutelli. Ciasto bardzo urosło, pięknie pachniało, ale było BARDZO gąbczaste (być może dlatego, że dałam troszkę za dużo mąki) i miało mało smaku. Jak dla mnie OK.

    Odpowiedz
  21. Ciasto mi ładnie urosło, pięknie pachniało w całym mieszkaniu, ale… nie było smaczne :( z wierzchu było wilgotne i całkiem dobre, ale w środku suche i trochę jałowe. Pani Natalio, polecam każdemu tę stronę, wszystkie przepisy są boskie, ale akurat ten nie przypadł mi do gustu :( Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  22. Mi zajęło 10 min. :) ale było warto ciasto posypałam poziomkami i jagodami wyglądało cudownie a smakowało jeszcze lepiej ! Czekam na kolejny taki przepis np. Cytrynowe ciasto w 5 min. z kubka
    Pozdrawiam Jula 12 lat

    Odpowiedz
  23. Mi też wyszło gąbczaste i zbite, ale chyba to wina tego, że mało mieszałam i nie wpuściłam przez to powietrza, które chyba powinno upulchnić ciasto co myślicie?

    Odpowiedz
  24. Wygląda trochę jak murzynek, więc mogę podać na większą porcję pysznego ciasta i szybkiego ciasta. Polecam i pozdrawiam

    Odpowiedz
  25. Naprawdę smaczny deser w 5 minut. Dobre rozwiązanie jak wpadnie ktoś z niezapowiedzianą wizytą i niekoniecznie mamy co podać, wtedy z prostych składników można coś wyczarować :)

    Odpowiedz
  26. ja dodałam pół rozgniecionego banana, jogurt zamiast mleka, cynamon i mąkę żytnią zamiast zwykłej :) nie dałam nutelli i też posypałam wiórkami – pycha polecam

    Odpowiedz
  27. Bez sensu tracić składniki na to „coś”. To jest praktycznie bez smaku. Taka gąbka. Już lepiej zjeść kawałek czekolady jak chce się coś szybkiego na słodko. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  28. właśnie jem. urosło w mikrofalówce ale opadło po wyciągnięciu. jak gąbka … nie wiem co zrobiłam żle … pozdrowienia :)

    Odpowiedz
  29. Ostatnio kiedy to robiłam (nie z tego przepisu) wyszła dosłownie gąbka, której nie dało się w żaden sposób jeść. Nie było przypalone, ani nic w ten deseń, nie wiesz może jaki jest tego powód? Przy okazji zrobię jutro i sprawdzę czy to była wina przepisu. Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  30. MEEEEEGA PYSZNOŚCI :) właśnie język poparzyłam bo juz natychmiast musiałam spróbować :) rewelacja…a jak pachnie :) mmmm…ja dodałam szczyptę proszku do pieczenia i kroplę aromatu smietankowego :)

    Odpowiedz
  31. Nutellę można pominąć, też się uda. Jako dodatek może być cynamon + posiekane jabłko lub starta mała marchewka+1/4 łyżeczki startego świeżego imbiru albo 1/2 łyżeczki posiekanego imbiru kandyzowanego.
    Ulka

    Odpowiedz
  32. przy tym przepisie różne rzeczy mogą się wydarzyć, proszę poczytać komentarze powyżej:)
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  33. Ja robiłam dwa razy i chyba trzeciego nie będzie, do tego przepisu nie mam szczęścia, za pierwszym miałam do szorowania mikrofalówkę a za drugim wyszło takie…. hm… no na pewno nie takie jak na zdjęciu :D
    Ale zjadliwe (przynajmniej to drugie, bo pierwszego nie miałam ochoty zlizywać z drzwi mikro :D)
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  34. Ja robiłam podobnie tylko bez nutelli z samym kakao :D
    Wyszło smacznie (dokładnie to tak: bit.ly/18VOZEV). To jest naprawdę super przepis! Bardzo łatwy i smaczny! Mało czasu zajmuje zrobienie, więc kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, można przyrządzić takie ciasto :)
    Dodałam dżem przez co ciasto było gęste, ale słyszałam, że można dodać np. migdały. To jest najlepsze w tym cieście! Miesza się co się chce i zawsze się udaje :D

    Odpowiedz
  35. można zrobić z kakaem, ale ja nie próbowałam, w piekarniku też podobno można, tak niektórzy pisali w komentarzach, ale jak długo piec i ile kakao, tego nie wiem
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  36. Czy można takie ciastko zrobić bez nuteli ale z kakaem?
    Czy można zrobić ciastko ale że można upiec to w piekarniku?
    Jak prosze kogoś o udzieleni informacji w komnetarzu.

    Dziękuję!:)

    Odpowiedz
  37. witam:-) moj chlopak ma dziasiaj urodziny i za godzine wstaje wiec zrobie mu takie do kawy zastanawiam sie tylko czy w miseczce podwojna porcja upiecze sie w mikrofali. Dzieki za przepis taki fajny i szybki idealny dla mnie bo nie mialam czasu wczoraj upiec mu ciasto ktore tak lubi. Pozdrawiam:-)

    Odpowiedz
  38. w mojej mikrofali mam 3 pokrętła mocy i daje na największą moc czyli ustawiam 3 , a podobno moja mikrofalówka ma 1800,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  39. nigdy nie piekłam tego ciasta w piekarniku, na pewno można zrobić białą wersję, ale tego również jeszcze nie próbowałam,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  40. Czy to ciasto zamiast w mikrofalówce można upiec w zwykłym piekarniku ? Jeśli tak to jak długo .
    Jeszcze jedno pytanko czy można zrobić białą wersję tego ciasta ?

    Odpowiedz
  41. Dzięń Dobry! Witam Panią serdecznie ! Ja robiłam tyle razy ciasto w domu i wyszło mi przepyszne ! Wszystkiem aż się uszy trzęsły tak im smakowało tylko ja zawsze nie dawałam nutelli , gdyż jej nie miałam lub było mi za słodkie. :) Ale teraz tylko wpadłam bo zapomniałam przepisu, a moja kuzynka ma jutro imieniny i chciałam jej zrobić małą nie spodzianke, chociaż ona nauczyła mnie robić te ciasto. :) Często wpadam na Pani stronkę bo tu, są wprost bajeczne przepisy :) Dziękuje jeszcze raz za wszystkie przepisy ! :) Pozdrawiam i żegnam ! ;)
    Martyna :)

    Odpowiedz
  42. ja nie próbowałam, ale wiem że niektórym wyszło to ciasto w piekarniku, prozę poszukać w komentarzach,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  43. Własnie ja tez testuje z czym sie da:) dzis zrobiłam wersje light ze stawią zamiast cukru, z tahini( troszke) oraz sokiem z malin i lipy no i oczywiscie żurawina lub rodzynki:) mmmmmmmmm

    Odpowiedz
  44. Ciasto jest super! Jak się zachce słodkiego, domowego, pysznego ciasta no to jest to super rozwiązanie :D Ja akurat robiłam bez nutelli, ale też jest pyszne :) Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  45. podobno tak, ale ja nie próbowałam,
    proszę popatrzeć na starsze komentarze czytelników, niektórzy pisali że robili bez nutelii,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  46. ja nie robiłam tego w piekarniku, więc nie wiem, ale w starszych komentarzach parę osób pisało że upiekło w piekarniku, proszę sprawdzić
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  47. Ajak ktoś nie ma piekarnika i chciał by spróbowac ? można to upiec w piekarniku? a jak tak to ile stponi i ile czasu?

    Odpowiedz
  48. Zrobiłam!!!Jak mąż zobaczył to niemal z łóżka nie spadł ze śmiechu bo wyszedł straszny gniot :) Nie dało rady tego zjeść…masakra….mąż poprosił tylko żebym więcej już nieeksperymentowała…hihihi….nie obiecuje:) Pozdrawiam dziewczynki :)

    Odpowiedz
  49. wspaniały przepis zrobiłam z podwójnej porcji w misce i dodałam dzemu porzeczkowego a zrezygnowałam z nutelli wyszło super dzieki za przepis

    Odpowiedz
  50. Palce lizać:))) wczoraj przetestowałam i od razu dorzuciłam do ciasta orzechów włoskich, i polałam wiśniami w zalewie, mój facet je pokochał. Dzisiejsze właśnie kończymy pałaszować, zrobiłam w miseczkach (2 minuty w mikrofali), zrezygnowałam z cukru, bo dla mnie ździebko za słodkie, a dorzuciłam płatków migdałowych. Na górę włożyłam po gałce lodów waniliowych, łyżkę bitej śmietany i garść świeżych pokrojonych truskawek mniami :)))

    Odpowiedz
  51. Piekłam w piekarniku 20 minut w 200 stopniach. Niestety stygnąc opadało i zrobiło się gumowate… mimo wszystko ciekawy przepis :)

    Odpowiedz
  52. Wyszło super, tylko sama teraz tej porcji nie przejem.

    Faktycznie z lodami byłoby super lub z bitą śmietaną.

    Dałam 2 łyżki kakao i wyszło intensywnie czekoladowe.

    Polecam :)

    Odpowiedz
  53. zamiast nutelli dałam dwa paseczki czekolady mlecznej startej na tarce i tylko 2 łyżki kakao
    piekłam na 800W 3minuty w miseczce takiej do zupy zwykłej wyszło świetne! i Pyszne :P

    Odpowiedz
  54. myślę, że można spróbować, tylko ostrożnie żeby nie wykipiało, gdzieś nawet widziałam na jakiejś stronie z owocami,
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  55. Jest pyyyszne! :) Wczoraj z moim narzeczonym piekliśmy każdy swoje ciasto. Zamiast Nutelli dodoałam na nasze dwie porcje całą tabliczkę czekolady mlecznej rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Kubek mojego Krzysia upiekł się po 3 min, a mój po 3,5 min ponieważ on więcej mieszał swoją porcję bo ja dorzucałam składniki hihi Ja swojej porcji nie przejadłam. Następnym razem będziemy jedli z jednego kubka ;) Polecam z gałką lodów waniliowych ;)

    pozdrawiam

    Odpowiedz
  56. Dziękuje za przepis <3. wcześniej jak robiłam to ciasto wychodziło gumowe i niedobre..a teraz…zjaadłam je przed chwilą i jest zajebiste dzięki ;*

    Odpowiedz
  57. Zamiast nutelli, której akurat nie miałam pod ręką, dodałam 8 kostek rozpuszczonej czekolady… rezultat podobny do zamierzonego ;P

    Odpowiedz
  58. witam:)
    rzeczywiście nie spotykany gust, ale najważniejsze że smakuję,
    na stronie MC nie ma jeszcze żadnego przepisu o smaku mięty, będę musiała to zmienić:)
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  59. ja zrobiłam bez kakao, dałam łyżeczkę prawdziwej kawy oraz pół łyżeczki zapachu miętowego ;) tak wiem:D mam nietypowy gust ;) ale mi i narzeczonemu smakuje :) pozdrawiam

    Odpowiedz
  60. oooo…. ale mi smaka narobiłaś muszę koniecznie wypróbować z masłem orzechowym:)
    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  61. J a mimo wszystko upiekłam to ciasto w piekarniku i wyszło pyszne. Piekłam w 180 stopniach przez 10 min. Niestety było troszkę zbyt spieczone przy ściankach kubak…/

    Odpowiedz
  62. Witam:)

    Katrina1052- wydaje mi się, że z tym ciastem nie da się tak zrobić, trzeba by było je piec w piekarniku.

    Steczek – przykro mi, ale to jest ciasto z mikrofalówki, dlatego jest w 5 minut.

    pozdrawiam

    Odpowiedz
  63. Ciasto z kubka jest obłędnie pyszne. Za pierwszym razem zrobiłam dwa pod rząd :)) Nie wierzyłam do samego końca, że w ogóle wyjdzie, ale bardzo miło się zaskoczyłam.
    Dobre jest tylko na ciepło, wtedy na wierzchu i po bokach kubka nutella jest lekko rozpuszczona.
    Próbowałam też wersji bez nutelli, ale niestety dobre nie było- gorzkie i suche.

    Odpowiedz
  64. Dzisiaj zrobiłam to pycha ciacho z kubka :). Jest rewelacyjne, doskonałe na nagły atak chęci na coś czekoladowego. Kubek 300 ml okazał się za mały, ale ciasto fantastycznie „szło” w górę i nie wyciekało. Dla mnie to wynalazek na miarę koła :))). Dziękuję.

    Odpowiedz
  65. Ciasto wygląda pięknie, tylko dlaczego mi wyszedł straszliwy zakalec?
    Smakowało i wyglądało jak grubaśny naleśnik.
    Było pyszne ale chciałabym żeby się jednak udało.
    A przyznam, że całkiem dobrze mi idą wypieki z piekarnika.

    Odpowiedz
  66. Komentarze które dostałam wczoraj zostały utracone z powodu prowadzonych wczoraj prac na serwerze,

    Wiem, że ktoś pytał czym zastąpić nutelle, ale sama za bardzo nie wiem, jeszcze nie kombinowałam.

    pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Ja dałam pół tabliczki gorzkiej czekolady, zastąpiła i nutelle i kakao, wcześniej podgrzalam ją z masłem. Lepsza wersja niż z olejem i nutellą, polecam :)

      Odpowiedz
  67. W piekarniku raczej nie, no na pewno nie upiecze się w 2 minuty, to właśnie takie ciasto do mikrofali
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  68. to prawda kubek musi być trochę większy, dobrze że Pani przelała, dziękuję za komentarz,
    pozdrawiam ciepło

    Odpowiedz
  69. Właśnie zrobiłam. Jest pysznie czekoladowe, bardzo czuć nutellę i kakao. Dobrze, że asekuracyjnie przelałam do wyższego kubka, po minucie prawie mi wykipiało. To ciasto na pewno nie jest do takiego zwykłego kubka, w którym pijemy herbatę ;) Miałabym kuchenkę do mycia :P

    Odpowiedz
  70. ojej! czegoś takiego chyba jeszcze nie widziałam o,o mam ochotę lecieć do kuchni i spróbować! tylko.. chyba nie ma kakao o,o a co gdyby zamiast tego dosypać cappuchino śmietankowego?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz