Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami bez cukru. Do posłodzenia użyłam ksylitol i dodałam pół na pół czerwonej porzeczki oraz czereśni. Ciasto ma specyficzny smak, ponieważ użyłam mąki pełnoziarnistej i nie każdemu może ono przypaść do gustu. Dlatego dla osób, które nie są przyzwyczajone do „eko” smaków proponuję dodać 1 szklankę mąki pszennej tortowej (lub innej oczyszczonej) i 1 pełnoziarnistej. Moim domownikom smakowało w wersji jaką podałam na stronie. Polecam…

ciasto z owocami bez cukru

Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki ksylitolu
1 duże jajko
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka drobnych owoców (użyłam porzeczek i czereśni, czereśnie pokroiłam na ćwiartki)
Dodatkowo:
2 łyżki drobnych owoców do posypania wierzchu ciasta
2 łyżki sezamu (możemy zastąpić słonecznikiem lub pestkami dyni)

ciasto z owocami bez cukru

1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodać owoce i wymieszać łyżką.

2. Do drugiej miski wsypać ksylitol, wlać olej, mleko, dodać jajko i aromat, wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wymieszać łyżką do połączenia składników.

3. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wierzch posypać 2 łyżkami owoców i sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut.

4. Podawać przestygnięte, pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

ciasto z owocami bez cukru

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Proste puszyste ciasto z porzeczkami

Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką

Kruche Ciasto z Mrożonymi Owocami i Pianką

Imprezowe Kruche Babeczki z Czekoladą

Kruche Ciasto z Kremem Serowym, Owocami i Kruszonką

65 komentarzy do “Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru”

  1. Moje ciacho właśnie siedzi w piekarniku :) ze względu na brak czerwonych owoców, postanowiłam dodać cynamon, orzechy włoskie i jabłka. Czekam na efekt! :)

    Odpowiedz
  2. Witam,ile czasu trzeba piec to ciasto jesli zrobie podwojna porcje na jednej wiekszej blasze?a ile czasu na potrojna porcje?pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis na pełnoziarniste ciasto. Ja zamiast cukru i ksylitolu dodaję do ciast fruktozę, która w odróżnieniu od cukru i ksylitolu ma niski indeks glikemiczny. Polecam spróbować.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz