Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami bez cukru. Do posłodzenia użyłam ksylitol i dodałam pół na pół czerwonej porzeczki oraz czereśni. Ciasto ma specyficzny smak, ponieważ użyłam mąki pełnoziarnistej i nie każdemu może ono przypaść do gustu. Dlatego dla osób, które nie są przyzwyczajone do „eko” smaków proponuję dodać 1 szklankę mąki pszennej tortowej (lub innej oczyszczonej) i 1 pełnoziarnistej. Moim domownikom smakowało w wersji jaką podałam na stronie. Polecam…

ciasto z owocami bez cukru

Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki ksylitolu
1 duże jajko
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka drobnych owoców (użyłam porzeczek i czereśni, czereśnie pokroiłam na ćwiartki)
Dodatkowo:
2 łyżki drobnych owoców do posypania wierzchu ciasta
2 łyżki sezamu (możemy zastąpić słonecznikiem lub pestkami dyni)

ciasto z owocami bez cukru

1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodać owoce i wymieszać łyżką.

2. Do drugiej miski wsypać ksylitol, wlać olej, mleko, dodać jajko i aromat, wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wymieszać łyżką do połączenia składników.

3. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wierzch posypać 2 łyżkami owoców i sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut.

4. Podawać przestygnięte, pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

ciasto z owocami bez cukru

Print Friendly, PDF & Email

64 komentarze do “Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru”

  1. Fajnie by było ,gdyby jeszcze obok ilości podawanej np w szklankach ( szklanki są różnej wielkości) byłą podana gramatura w gramach.
    Np: 2 szkl mąki –> 380g

    Odpowiedz
  2. Witajcie .
    Jak mam upiec to ciasto w takiej temperaturze , jaka jest w przepisie 1800C ? .Mój piekarnik ma zakres tylko do 230C , a huta u nas zamknięta już .:D
    Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz