Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami bez cukru. Przy jego tworzeniu wzorowałam się na przepisie „Proste ciasto z truskawkami”. Do posłodzenia użyłam ksylitol i dodałam pół na pół czerwonej porzeczki oraz czereśni. Ciasto ma specyficzny smak, ponieważ użyłam mąki pełnoziarnistej i nie każdemu może ono przypaść do gustu. Dlatego dla osób, które nie są przyzwyczajone do „eko” smaków proponuję dodać 1 szklankę mąki pszennej tortowej (lub innej oczyszczonej) i 1 pełnoziarnistej. Moim domownikom smakowało w wersji jaką podałam na stronie. Polecam…
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn .
Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki ksylitolu
1 duże jajko
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka drobnych owoców (użyłam porzeczek i czereśni, czereśnie pokroiłam na ćwiartki)
Dodatkowo:
2 łyżki drobnych owoców do posypania wierzchu ciasta
2 łyżki sezamu (możemy zastąpić słonecznikiem lub pestkami dyni)
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodać owoce i wymieszać łyżką.
2. Do drugiej miski wsypać ksylitol, wlać olej, mleko, dodać jajko i aromat, wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wymieszać łyżką do połączenia składników.
3. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wierzch posypać 2 łyżkami owoców i sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut.
4. Podawać przestygnięte, pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków:)
witam, co to jest ksylitol ? bo jesli to slodzik to zdrowszy od cukru napewno nie jest :(
to raczej słodzik naturalnego pochodzenia http://pl.wikipedia.org/wiki/Ksylitol w dużych dawkach na pewno nie jest zdrowy, zamiast niego można dodać 2/3 szklanki cukru, pozdrawiam
Takie zdrowe ciasto można jeść bez wyrzutów sumienia :)
Juz po raz 4 w tym tygodniu upieklam twoje ciasto, tym razem – dzisiaj – padło właśnie na ten przepis – z owoców użyłam jagód i malin, wyszło wyśmienicie, przepyszne i bardzo proste, zniknęło ze stołu po pol godziny po wyciagnięcie z piekarnika, nawet nie zdążyło ostygnac. :) niebawem znowu spodziewaj sie mojego komentarza, bo ostatnio cały czas wchodzę na twoja strone i próbuje nowych przepisów, pozdrawiam :)
bardzo mi miło:) cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
ciasto wyszlo rewelacyjne! na pewno będzie częstym gościem na moim stole :) z owoców dodałam czarną i czerwoną porzeczkę i czereśnie, na wierzch zamiast sezamu użyłam posiekanych migdałów:)
polecam!
pyszne modyfikacje, cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
Ciasto super! Użyłam mąki orkiszowej i owsianej, truskawki i płatki migdałowe na wierzch. 10 min. pracy, a ile przyjemności :) Kolejny przepis sprawdzony i…udany! Mała Cukierenko jesteś wspaniała – dziękuję :) p.s. a może pomyślisz nad ciastami „bez pszenicy” ? Pozdrawiam serdecznie!
już myślałam nad przepisami bez pszenicy, ale jak dla mnie wychodzą dziwne w smaku, muszę jeszcze nad nimi popracować,
cieszę się, że ciasto smakowało, pozdrawiam serdecznie
Ciasto upieczone! Przepyszne. Nie spodziewałam się tak dobrego ciasta tylko z mąki pełnoziarnistej.
Ciekawe czy wyjdzie i mnie ^^ zastąpiłam ksylitol cukrem kokosowym i zamiast owoców świeżych dałam mrożone :D … ciasto wyszło bardzo klejące :p zobaczymy czy będzie zjadliwe :D
Ja właśnie zabieram się za pieczenie. użyłam truskawek i czereśni. już nie mogę się doczekać aż się upiecze,pachnie pięknie. pozdrawiam
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Witam :) Czym mogę jeszcze zastąpić ksylitol? Zwykły cukier odpada :P Pozdrawiam :)
może być cukier kokosowy lub palmowy, pozdrawiam
Wczoraj upiekłam, z samymi porzeczkami i zamiast ksylitolu dodałam stewię w proszku (z braku tego pierwszego). Jest pyszne i sama świadomosć, ze można zjesć bez wyrzutów sumienia – bezcenna :)
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam
Witam, czy mogą być owoce mrożone?
Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis na pełnoziarniste ciasto. Ja zamiast cukru i ksylitolu dodaję do ciast fruktozę, która w odróżnieniu od cukru i ksylitolu ma niski indeks glikemiczny. Polecam spróbować.
wypróbuję, dziękuje za radę, pozdrawiam serdecznie
Od kiedy fruktoza ma niski indeks Glikemiczny? To ksylitol i stawia jest polecana cukrzykom…
Witam,ile czasu trzeba piec to ciasto jesli zrobie podwojna porcje na jednej wiekszej blasze?a ile czasu na potrojna porcje?pozdrawiam
jeśli blaszka jest większa to ciasto pieczemy tyle samo około 60 minut, pozdrawiam
Moje ciacho właśnie siedzi w piekarniku :) ze względu na brak czerwonych owoców, postanowiłam dodać cynamon, orzechy włoskie i jabłka. Czekam na efekt! :)
życzę smacznego! pozdrawiam
Własnie wyjęłam z piekarnika – pyyyyyyyyyyyyyycha <3
Czy mogę użyć jabłek?
myślę, że tak, pozdrawiam.
Dzięki za fantastyczny przepis:),
Własnie upiekłam ze śliwkami i wyszło super,
Teraz mogę jeść bez wyrzutów sumienia.
to wspaniale, bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam :) czy ksylitolit można wymienić na miod ?
myślę, że tak, pozdrawiam
dlaczego wyszlo mi tak geste ciasto ze nie moge go wymieszać?
Zamiast cukru można też użyć jakiegoś innego słodkiego zamiennika – ja często używam np. syropu klonowego, miodu, lub po prostu suszonych owoców. Ja najczęściej używam zblendowanych razem z ciastem moreli lub daktyli, choć myślę że inne owoce też się nadadzą (np. rodzynki). Pozdrawiam :-)
myślę, że tak pozdrawiam serdecznie
To moje ulubione zdrowe ciasto. Od kilku tygodni piekę je co niedziela. Jest absolutnie niezawodne. Pięknie wyrasta i świetnie smakuje.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Chcę zrobić to ciast …czy mogę uzyć owoce mrozone…Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam, czy zamiast mąki pełnoziarnistej mogę zrobić mieszankę mąki pszennej, żytniej i kukurydzianej?
myślę, że tak, pozdrawiam
właśnie upiekłam, skosztowałam jeszcze ciepłe i jestem zachwycona:)
dodałam do ciasta borówkę amerykańską i pokrojone na większe kawałki truskawki, a wierzch posypałam sezamem i mielonymi migdałami :) po prostu poezja !!! następne będzie czekoladowe z cukinią :) dziękuję za wspaniałe przepisy :) pozdrawiam :)
Wygląda super i chyba wypróbuhę. Czy może być mąka orkiszowa jasorkiMam same porzeczki czerwone, czy ciasto nie będzie zaś kwaśne? A może dodać malin?
Jaka jest gramatura szklanki mąki? Przyjąć 130g?
używam 250ml, pozdrawiam
Pani Natalio bardzo fajne cisto. Zrobiłam z porzeczkami.
Jeśli ktoś lubi wypieki pełnoziarniste przepis koniecznie do wypróbowania.
Będę testowała z innymi owocami.
Pycha :)
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło genialne, ja co prawda użyłam mąki orkiszowej ale i tak wyszło idealne :)
Dzień Dobry,
Czy ciasto się uda, jeśli dodam bakalie, a nie świeże owoce?
myślę, że tak, tylko może nie być wilgotne, pozdrawiam
Jakiej konsystencji powinno być ciasto? Mi wyszło bardzo gęste. Czy dużo rośnie w piekarniku?
tak ono jest raczej gęste, nie rośnie dużo, pozdrawiam