Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami bez cukru. Do posłodzenia użyłam ksylitol i dodałam pół na pół czerwonej porzeczki oraz czereśni. Ciasto ma specyficzny smak, ponieważ użyłam mąki pełnoziarnistej i nie każdemu może ono przypaść do gustu. Dlatego dla osób, które nie są przyzwyczajone do „eko” smaków proponuję dodać 1 szklankę mąki pszennej tortowej (lub innej oczyszczonej) i 1 pełnoziarnistej. Moim domownikom smakowało w wersji jaką podałam na stronie. Polecam…

ciasto z owocami bez cukru

Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki ksylitolu
1 duże jajko
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka drobnych owoców (użyłam porzeczek i czereśni, czereśnie pokroiłam na ćwiartki)
Dodatkowo:
2 łyżki drobnych owoców do posypania wierzchu ciasta
2 łyżki sezamu (możemy zastąpić słonecznikiem lub pestkami dyni)

ciasto z owocami bez cukru

1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodać owoce i wymieszać łyżką.

2. Do drugiej miski wsypać ksylitol, wlać olej, mleko, dodać jajko i aromat, wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wymieszać łyżką do połączenia składników.

3. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wierzch posypać 2 łyżkami owoców i sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut.

4. Podawać przestygnięte, pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

ciasto z owocami bez cukru

Print Friendly, PDF & Email

63 komentarze do “Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru”

  1. Fajnie by było ,gdyby jeszcze obok ilości podawanej np w szklankach ( szklanki są różnej wielkości) byłą podana gramatura w gramach.
    Np: 2 szkl mąki –> 380g

    Odpowiedz
  2. Witajcie .
    Jak mam upiec to ciasto w takiej temperaturze , jaka jest w przepisie 1800C ? .Mój piekarnik ma zakres tylko do 230C , a huta u nas zamknięta już .:D
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Dzien dobry. Robiłam zgodnie z przepisem i nie da się wymieszać składników do połączenia bo nadal jest za dużo maki w stosunku do płynnych składników. Czy można dodać jeszcze trochę zmieszanego oleju z mlekiem i kolejnym jajkiem? Bede wdzieczna za odpowedz.

    Odpowiedz
  4. Pani Natalio bardzo fajne cisto. Zrobiłam z porzeczkami.
    Jeśli ktoś lubi wypieki pełnoziarniste przepis koniecznie do wypróbowania.
    Będę testowała z innymi owocami.
    Pycha :)

    Odpowiedz
  5. Wygląda super i chyba wypróbuhę. Czy może być mąka orkiszowa jasorkiMam same porzeczki czerwone, czy ciasto nie będzie zaś kwaśne? A może dodać malin?

    Odpowiedz
  6. właśnie upiekłam, skosztowałam jeszcze ciepłe i jestem zachwycona:)
    dodałam do ciasta borówkę amerykańską i pokrojone na większe kawałki truskawki, a wierzch posypałam sezamem i mielonymi migdałami :) po prostu poezja !!! następne będzie czekoladowe z cukinią :) dziękuję za wspaniałe przepisy :) pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  7. To moje ulubione zdrowe ciasto. Od kilku tygodni piekę je co niedziela. Jest absolutnie niezawodne. Pięknie wyrasta i świetnie smakuje.

    Odpowiedz
  8. Zamiast cukru można też użyć jakiegoś innego słodkiego zamiennika – ja często używam np. syropu klonowego, miodu, lub po prostu suszonych owoców. Ja najczęściej używam zblendowanych razem z ciastem moreli lub daktyli, choć myślę że inne owoce też się nadadzą (np. rodzynki). Pozdrawiam :-)

    Odpowiedz
  9. Moje ciacho właśnie siedzi w piekarniku :) ze względu na brak czerwonych owoców, postanowiłam dodać cynamon, orzechy włoskie i jabłka. Czekam na efekt! :)

    Odpowiedz
  10. Witam,ile czasu trzeba piec to ciasto jesli zrobie podwojna porcje na jednej wiekszej blasze?a ile czasu na potrojna porcje?pozdrawiam

    Odpowiedz
  11. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis na pełnoziarniste ciasto. Ja zamiast cukru i ksylitolu dodaję do ciast fruktozę, która w odróżnieniu od cukru i ksylitolu ma niski indeks glikemiczny. Polecam spróbować.

    Odpowiedz
  12. Wczoraj upiekłam, z samymi porzeczkami i zamiast ksylitolu dodałam stewię w proszku (z braku tego pierwszego). Jest pyszne i sama świadomosć, ze można zjesć bez wyrzutów sumienia – bezcenna :)

    Odpowiedz
  13. Ja właśnie zabieram się za pieczenie. użyłam truskawek i czereśni. już nie mogę się doczekać aż się upiecze,pachnie pięknie. pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Ciekawe czy wyjdzie i mnie ^^ zastąpiłam ksylitol cukrem kokosowym i zamiast owoców świeżych dałam mrożone :D … ciasto wyszło bardzo klejące :p zobaczymy czy będzie zjadliwe :D

      Odpowiedz
  14. już myślałam nad przepisami bez pszenicy, ale jak dla mnie wychodzą dziwne w smaku, muszę jeszcze nad nimi popracować,
    cieszę się, że ciasto smakowało, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  15. Ciasto super! Użyłam mąki orkiszowej i owsianej, truskawki i płatki migdałowe na wierzch. 10 min. pracy, a ile przyjemności :) Kolejny przepis sprawdzony i…udany! Mała Cukierenko jesteś wspaniała – dziękuję :) p.s. a może pomyślisz nad ciastami „bez pszenicy” ? Pozdrawiam serdecznie!

    Odpowiedz
  16. ciasto wyszlo rewelacyjne! na pewno będzie częstym gościem na moim stole :) z owoców dodałam czarną i czerwoną porzeczkę i czereśnie, na wierzch zamiast sezamu użyłam posiekanych migdałów:)
    polecam!

    Odpowiedz
  17. Juz po raz 4 w tym tygodniu upieklam twoje ciasto, tym razem – dzisiaj – padło właśnie na ten przepis – z owoców użyłam jagód i malin, wyszło wyśmienicie, przepyszne i bardzo proste, zniknęło ze stołu po pol godziny po wyciagnięcie z piekarnika, nawet nie zdążyło ostygnac. :) niebawem znowu spodziewaj sie mojego komentarza, bo ostatnio cały czas wchodzę na twoja strone i próbuje nowych przepisów, pozdrawiam :)

    Odpowiedz
    • Jest to odpowiednik cukru który ma 0 kcal. Ja osobiście używam Erythrol ze względu na to gdyby pies przez przypadek zjadł to nic mu nie będzie a ksylitol jest szkodliwy dla psa, więc dlaczego ludzie mają go spożywać. Erythrol jest zrobiony z kukurydzy.

      Odpowiedz
      • Trochę masz błędne informacje :) Ksylitol jest naturalnym słodzikiem z kory brzozy i wcale nie ma 0 kalori bo na łyżeczkę (5g) ma ok 12 kalorii. Erytrytol ma 0 kalorii i nie jest wytwarzany z kukurydzy. Z kukurydzy jest Maltitol.

        Odpowiedz
        • Wszystkie slodziki mają jakies kalorie nie mają zero i wytwarzane w procesach takich jak fermentacji cukrów i hydrogenacja, niestety nie zabłyszczałaś :)

          Odpowiedz

Dodaj komentarz