Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru

Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami bez cukru. Przy jego tworzeniu wzorowałam się na przepisie „Proste ciasto z truskawkami”. Do posłodzenia użyłam ksylitol i dodałam pół na pół czerwonej porzeczki oraz czereśni. Ciasto ma specyficzny smak, ponieważ użyłam mąki pełnoziarnistej i nie każdemu może ono przypaść do gustu. Dlatego dla osób, które nie są przyzwyczajone do „eko” smaków proponuję dodać 1 szklankę mąki pszennej tortowej (lub innej oczyszczonej) i 1 pełnoziarnistej. Moim domownikom smakowało w wersji jaką podałam na stronie. Polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn .

ciasto z owocami bez cukru

Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki ksylitolu
1 duże jajko
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka drobnych owoców (użyłam porzeczek i czereśni, czereśnie pokroiłam na ćwiartki)
Dodatkowo:
2 łyżki drobnych owoców do posypania wierzchu ciasta
2 łyżki sezamu (możemy zastąpić słonecznikiem lub pestkami dyni)

ciasto z owocami bez cukru

1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodać owoce i wymieszać łyżką.

2. Do drugiej miski wsypać ksylitol, wlać olej, mleko, dodać jajko i aromat, wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wymieszać łyżką do połączenia składników.

3. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wierzch posypać 2 łyżkami owoców i sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut.

4. Podawać przestygnięte, pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

ciasto z owocami bez cukru

Print Friendly, PDF & Email

36 myśli na temat „Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru

  1. Juz po raz 4 w tym tygodniu upieklam twoje ciasto, tym razem – dzisiaj – padło właśnie na ten przepis – z owoców użyłam jagód i malin, wyszło wyśmienicie, przepyszne i bardzo proste, zniknęło ze stołu po pol godziny po wyciagnięcie z piekarnika, nawet nie zdążyło ostygnac. :) niebawem znowu spodziewaj sie mojego komentarza, bo ostatnio cały czas wchodzę na twoja strone i próbuje nowych przepisów, pozdrawiam :)

  2. ciasto wyszlo rewelacyjne! na pewno będzie częstym gościem na moim stole :) z owoców dodałam czarną i czerwoną porzeczkę i czereśnie, na wierzch zamiast sezamu użyłam posiekanych migdałów:)
    polecam!

  3. Ciasto super! Użyłam mąki orkiszowej i owsianej, truskawki i płatki migdałowe na wierzch. 10 min. pracy, a ile przyjemności :) Kolejny przepis sprawdzony i…udany! Mała Cukierenko jesteś wspaniała – dziękuję :) p.s. a może pomyślisz nad ciastami „bez pszenicy” ? Pozdrawiam serdecznie!

  4. już myślałam nad przepisami bez pszenicy, ale jak dla mnie wychodzą dziwne w smaku, muszę jeszcze nad nimi popracować,
    cieszę się, że ciasto smakowało, pozdrawiam serdecznie

  5. Ja właśnie zabieram się za pieczenie. użyłam truskawek i czereśni. już nie mogę się doczekać aż się upiecze,pachnie pięknie. pozdrawiam

  6. Wczoraj upiekłam, z samymi porzeczkami i zamiast ksylitolu dodałam stewię w proszku (z braku tego pierwszego). Jest pyszne i sama świadomosć, ze można zjesć bez wyrzutów sumienia – bezcenna :)

  7. Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis na pełnoziarniste ciasto. Ja zamiast cukru i ksylitolu dodaję do ciast fruktozę, która w odróżnieniu od cukru i ksylitolu ma niski indeks glikemiczny. Polecam spróbować.

  8. Witam,ile czasu trzeba piec to ciasto jesli zrobie podwojna porcje na jednej wiekszej blasze?a ile czasu na potrojna porcje?pozdrawiam

  9. Moje ciacho właśnie siedzi w piekarniku :) ze względu na brak czerwonych owoców, postanowiłam dodać cynamon, orzechy włoskie i jabłka. Czekam na efekt! :)

  10. Zamiast cukru można też użyć jakiegoś innego słodkiego zamiennika – ja często używam np. syropu klonowego, miodu, lub po prostu suszonych owoców. Ja najczęściej używam zblendowanych razem z ciastem moreli lub daktyli, choć myślę że inne owoce też się nadadzą (np. rodzynki). Pozdrawiam :-)

  11. To moje ulubione zdrowe ciasto. Od kilku tygodni piekę je co niedziela. Jest absolutnie niezawodne. Pięknie wyrasta i świetnie smakuje.

Dodaj komentarz

.