Bardzo czekoladowe ciasto z orzechami

Bardzo czekoladowe, aromatyczne ciasto z orzechami. Proste w przygotowaniu. Zrobiłam je z okazji Dnia Ojca, ponieważ mój tato uwielbia czekoladę i zawsze musi być ona gorzka. Ciasto aż „kipi” czekoladą, jest jej naprawdę dużo. W środku jest wilgotne i gęste, a z wierzchu przypiecze się i powstanie chrupiąca skorupka. Podczas pieczenia ładnie pachnie w domu czekoladą, polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Czekoladowy świat”).

ciasto bardzo czekoladowe z orzechami

Bardzo czekoladowe ciasto z orzechami
Składniki:
Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/3 łyżeczki sody
3/4 szklanki cukru
70g masła
2 łyżki wody
250g grubo poszatkowanej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
2 duże jajka
3/4 szklanki poszatkowanych orzechów (użyłam włoskich)
Wierzch:
80-100g mlecznej czekolady
100g białej czekolady
kolorowy cukier do posypania

Ciasto:
1. Do rondelka z grubym dnem przełożyć cukier, masło i dodać 2 łyżki wody. Podgrzewać mieszając, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i dodać 100g poszatkowanej czekolady, mieszać, aż czekolada się roztopi. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą.

3. Następnie do czekoladowej masy dodać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Dodać aromat, mąkę i wymieszać do połączenia składników.

4. Na końcu dodać resztę czekolady, orzechy i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22x22cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji góra-dół przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Wierzch:
5. Obie czekolady osobno roztopić na parze lub w mikrofali i polać nimi wierzch ciasta, robiąc ozdobne esy-floresy. Polane ciasto posypać kolorowym cukrem.

Udanych wypieków:)

ciasto bardzo czekoladowe z orzechami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

17 komentarzy do wpisu „Bardzo czekoladowe ciasto z orzechami

  1. witam serdecznie mala cukierenko :) mam pytanie z innej beczki ?? prosze powiedz mi czy MAIZENA to inaczej màka ziemniaczana czy ??? sama nie wiem bede wdzieczna za odpowiedz dziekuje pozdrawiam

  2. Witam, czy konieczne jest dodanie orzechów, bo moja Mama nie może ich jeść, a bardzo lubi ciasto czekoladowe ? Czy można je zastąpić rodzynkami ? Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie wspaniałe przepisy.

Dodaj komentarz

.