Bardzo czekoladowe, aromatyczne ciasto z orzechami. Proste w przygotowaniu. Zrobiłam je z okazji Dnia Ojca, ponieważ mój tato uwielbia czekoladę i zawsze musi być ona gorzka. Ciasto aż „kipi” czekoladą, jest jej naprawdę dużo. W środku jest wilgotne i gęste, a z wierzchu przypiecze się i powstanie chrupiąca skorupka. Podczas pieczenia ładnie pachnie w domu czekoladą, polecam… (zmodyfikowany przepis z książki „Czekoladowy świat”).
Bardzo czekoladowe ciasto z orzechami
Składniki:
Ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/3 łyżeczki sody
3/4 szklanki cukru
70g masła
2 łyżki wody
250g grubo poszatkowanej, gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
2 duże jajka
3/4 szklanki poszatkowanych orzechów (użyłam włoskich)
Wierzch:
80-100g mlecznej czekolady
100g białej czekolady
kolorowy cukier do posypania
Ciasto:
1. Do rondelka z grubym dnem przełożyć cukier, masło i dodać 2 łyżki wody. Podgrzewać mieszając, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i dodać 100g poszatkowanej czekolady, mieszać, aż czekolada się roztopi. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą.
3. Następnie do czekoladowej masy dodać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Dodać aromat, mąkę i wymieszać do połączenia składników.
4. Na końcu dodać resztę czekolady, orzechy i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 22x22cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra-dół przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Wierzch:
5. Obie czekolady osobno roztopić na parze lub w mikrofali i polać nimi wierzch ciasta, robiąc ozdobne esy-floresy. Polane ciasto posypać kolorowym cukrem.
Udanych wypieków:)
Witam! Jakiej szklanki używasz do odmierzenie mąki? O pojemności 250ml?
tak 250ml, pozdrawiam
Czy można użyć mąki orkiszowej?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy będą pasować orzechy laskowe lub nerkowca zamiast włoskich?
tak jak najbardziej, pozdrawiam
cieszę się :) pozdrawiam serdecznie
Wszystko jest rewelacyjne!!!!