Ciasto z owocami i kruszonką

Fantastyczny przepis na ciasto z owocami. Jest bardzo smaczne, puszyste oraz wilgotne, jedno z moich ulubionych owocowych ciast. Pięknie pachnie migdałami i owocami. Ja dodałam truskawek i porzeczek. Owoce dobrze komponują się z maślaną kruszonką, pycha:). Zamiast migdałów możemy użyć dowolnych orzechów. Polecam…
Przepis mojego autorstwa.

ciasto z owocami i kruszonka



Ciasto z owocami i kruszonką
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 duże jajka
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
600g umytych, obranych letnich owoców (truskawki pokroić na drobne kawałki)
1 łyżka mąki pszennej do posypania owoców
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła
70g cukru
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego (można zastąpić waniliowym lub cukrem wanilinowym, jeśli zamiast migdałów będziemy używać orzechów)
2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów
2 łyżki płatków migdałowych lub poszatkowanych orzechów

Kruszonka:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami. Dodać poszatkowane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki migdałowe, wymieszać.

Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

4. Na końcu do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać do połączenia składników (ciasto jest dosyć gęste).

5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm i wyrównać.

6. Owoce oprószyć 1 łyżką mąki i równomiernie rozłożyć je na wierzchu ciasta w blaszce. Na końcu ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Podawać pokrojone na prostokąty.

Udanych wypieków:)

ciasto z owocami i kruszonka

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

150 komentarzy do wpisu „Ciasto z owocami i kruszonką”

  1. ciasto wyszło przepyszne
    szczególnie sie ciesze ponieważ to moje pierwsze !
    wybrałam twój przepis bo jest bardzo dokładny i nie musialam sie zastanawiać czy teraz szybciej czy wolniej miksować Zrobiłam z porzeczkami i naprawde pycha !
    od dziś będę korzystała z twoich przepisów

  2. ciasto pieknie wyroslo i smakuje prze -prze-przepysznie po prostu brak slðw nigdy nie myslalm ze mozna w tak krðtkim czasie tak pyszne ciasto upiec pozdrawiam i dzieki za przepis

  3. Zrobiłam mężowi do pracy i na początku zachwalał, że super, ale później mu się wyrwało, że ciasto drapało w gardle i była po nim zgaga więc się teraz zastanawiam, że te dwie łyżeczki proszku do pieczenia to chyba jednak za dużo. Następnym razem spróbuję z jednej.

  4. Ciasto wyszło suche i lekko gumowe, co mogło pójść nie tak? masło z cukrem miksowałam 3 minuty, każde z dodanych jajek 45 sekund, potem w jednej porcji maka- zmiksowałam na 1 biegu tylko do połączenia, proszę o podpowiedź, wiem, ze przepis jest bardzo dobry, tylko coś musiałam zrobić źle, dziękuję za wskazówki, pozdrawiam

    • proszę może użyć innego masła i może ciut krócej piec, może za bardzo wyschło podczas pieczenia, pozdrawiam serdecznie

  5. Witam, nie mam świeżych owoców a bardzo bym chciała upiec to ciasto ( że świeżymi owocami już piekłam i jest przepyszne) czy mogę użyć mrożonych malin? Nie będzie za dużo soku?

  6. Dziękuję za przepis..faktem jest że robiłam bez rabarbaru.tylko truskawki..wyszło pyszne.zapisalam sobie przepis bo był cudowny.na maselku jest pysznie..i na koniec trochę go pociapalam lukrem..normalnie jak zwierza miękka drożdżówka..pyszne..polecam wszystkim..proste.szybkie i smakowite w 100%.nic dodać nic ująć…

  7. Moja drobna uwaga. Dodałam 140 gram cukru i moim zdaniem to za dużo jeśli robicie ze słodkimi owocami. W moim przypadku gruszki i śliwki. Po za tym ciasto jest mega pyszne i proste

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.