Fantastyczny przepis na ciasto z owocami. Jest bardzo smaczne, puszyste oraz wilgotne, jedno z moich ulubionych owocowych ciast. Pięknie pachnie migdałami i owocami. Ja dodałam truskawek i porzeczek. Owoce dobrze komponują się z maślaną kruszonką, pycha:). Zamiast migdałów możemy użyć dowolnych orzechów. Polecam…
Przepis mojego autorstwa.
Ciasto z owocami i kruszonką
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 duże jajka
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
600g umytych, obranych letnich owoców (truskawki pokroić na drobne kawałki)
1 łyżka mąki pszennej do posypania owoców
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła
70g cukru
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego (można zastąpić waniliowym lub cukrem wanilinowym, jeśli zamiast migdałów będziemy używać orzechów)
2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów
2 łyżki płatków migdałowych lub poszatkowanych orzechów
Kruszonka:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami. Dodać poszatkowane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki migdałowe, wymieszać.
Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Na końcu do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać do połączenia składników (ciasto jest dosyć gęste).
5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm i wyrównać.
6. Owoce oprószyć 1 łyżką mąki i równomiernie rozłożyć je na wierzchu ciasta w blaszce. Na końcu ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Podawać pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
witam,
Zrobiłem dziś ciasto z wyżej podanego przepisu. Wyszło jak najbardziej jedynie co zmieniłem to czas pieczenia(50 minut) i piekłem na termo obiegu. Pozdrawiam
Ciasto przepyszne!!! Pierwszy placek z owocami który nie przesuszyłam ;) Wyszedł wilgotny i aromatyczny – palce lizać!!! Gorąco polecam!!!!
Ciasto, które robiłam wielokrotnie z różnymi owocami i zawsze super pyszne:) Migdały to dla mnie strzał w 10tkę:)
Potwierdzam opinie. Ciasto bardzo smaczne o maślanym smaku, rozpływa się w ustach. Pięknie przyrumienione na złocisty kolor. Ja zrobiłam wersję z rabarbarem.Uzylam do ciasta mąki orkiszowej Basia a kruszonkę zrobiłam z mąki jaglanej. Dziękuję za prosty i pyszny przepis na ciasto z owocem i kruszonką.🤗
Czy kruszonka wychodzi chrupiąca?
Ciasto proste i pyszne. Jedno ze smaczniejszych ciast z truskawkami, jakie ostatnio jadłam. Nie miałam migdałów, więc dodałam wiórki kokosowe, też wyszło smacznie.
Ciasto zrobione, jedno ze smaczniejszych, jakie jadłam z truskawkami. Prosto i smacznie- i o to właśnie chodzi😀
Moja drobna uwaga. Dodałam 140 gram cukru i moim zdaniem to za dużo jeśli robicie ze słodkimi owocami. W moim przypadku gruszki i śliwki. Po za tym ciasto jest mega pyszne i proste
re-we-la-cja!! dziękujemy za pyszne ciasto.
Wspaniły przepis Ciasto wyszło pszne ZAMIAST TRUSKAWEK DAŁEM GRUSZKI ZE SŁOIKA DZIĘKUJĘ I POZDRAWIAM
.
Dziś upieklam ciasto i wyszło bardzo pyszne. Wszystkim smakuje. 😁Częściej będę tutaj zaglądać.
Dziękuję za przepis..faktem jest że robiłam bez rabarbaru.tylko truskawki..wyszło pyszne.zapisalam sobie przepis bo był cudowny.na maselku jest pysznie..i na koniec trochę go pociapalam lukrem..normalnie jak zwierza miękka drożdżówka..pyszne..polecam wszystkim..proste.szybkie i smakowite w 100%.nic dodać nic ująć…
Witam, nie mam świeżych owoców a bardzo bym chciała upiec to ciasto ( że świeżymi owocami już piekłam i jest przepyszne) czy mogę użyć mrożonych malin? Nie będzie za dużo soku?
myślę, że można, tylko bym je rozmroziła, pozdrawiam
Placuszek pychotka, piekarnik jeszcze ciepły a po placu ani widu
Czy robiąc to ciasto ze śliwkami mogę dodać też podprazonych orzechów włoskich?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
Ciasto przepyszne. Goście zachwyceni. Fantastyczny przepis. Polecam
Ciasto wyszło suche i lekko gumowe, co mogło pójść nie tak? masło z cukrem miksowałam 3 minuty, każde z dodanych jajek 45 sekund, potem w jednej porcji maka- zmiksowałam na 1 biegu tylko do połączenia, proszę o podpowiedź, wiem, ze przepis jest bardzo dobry, tylko coś musiałam zrobić źle, dziękuję za wskazówki, pozdrawiam
proszę może użyć innego masła i może ciut krócej piec, może za bardzo wyschło podczas pieczenia, pozdrawiam serdecznie
Ciasto pycha, rewelacja. Polecam
Ciasto wyszło super i smakuje wyśmienicie! Dziękuje bardzo za pszepis!!!
Pyszne! Dziękuję za przepis, pozdrawiam ☺️
Zrobiłam mężowi do pracy i na początku zachwalał, że super, ale później mu się wyrwało, że ciasto drapało w gardle i była po nim zgaga więc się teraz zastanawiam, że te dwie łyżeczki proszku do pieczenia to chyba jednak za dużo. Następnym razem spróbuję z jednej.
ciasto bardzo pyszne :) polecam :)
Super Ciasto. Polecam przepis :)
Czy można użyć mrożonych owoców?
myślę, że tak, pozdrawiam
Jaka temperturb i ile pięć?
Witam czy zamiast truskawek można dodać winogrona albo jabłka? Uda się?
myślę, że tak, duże winogrona proszę przepołowić, a jabłka bym podsmażyła przez parę minut, pozdrawiam
A na podwójną blachę jakie proporcje?
Czy mrożone truskawki nadają się?
myślę, ze tak, pozdrawiam
SUPER!!! dzięki za świetny przepis. Już trzecia zrobiłam :p
Cudny przepis:)Czy zamiast cukru mogę dodać ksylitol?
chyba tak, powinno się udać, pozdrawiam
Mała Cukierenko, czy ciasto jest równie smaczne na dzień po upieczeniu?
tak na drugi dzień też jest smaczne, pozdrawiam serdecznie
Pyszne ciasto, wszystkim smakowało:) dziękuję
Wyszło pyszne:) polecam
Ciasto jest przepyszne ..! Polecam..!
Ciasto wyszlo pyszne, tylko nie mialam orzechow ani migdalow. Zrobilam z truskawkami swierzymi.
Ciasto rewelacyjne zrobiłam z czereśniami i rabarbarem mój mąż i synowie zajadali się ciastem i proszą o więcej
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Super ciasto
ciasto pieknie wyroslo i smakuje prze -prze-przepysznie po prostu brak slðw nigdy nie myslalm ze mozna w tak krðtkim czasie tak pyszne ciasto upiec pozdrawiam i dzieki za przepis
Ogromnie się cieszę, to jedno z moich ulubionych ciast, pozdrawiam serdecznie
Rewelacja! Lubię takie przepisy, proste i pyszne. Dziękuję 👍🙂😍
jaki wymiar blachy?
blaszak 25x30cm, pozdrawiam
mam pytanie czy ciasto zawsze wyrasta sok z truskawek nie powoduje że ciasto nie wyrośnie
Witam czy rabarbar pociąć na małe kawałki i po prostu posypać ciasto.
myślę, że tak, pozdrawiam
bardzo mi miło! pozdrawiam serdecznie
ciasto wyszło przepyszne
szczególnie sie ciesze ponieważ to moje pierwsze !
wybrałam twój przepis bo jest bardzo dokładny i nie musialam sie zastanawiać czy teraz szybciej czy wolniej miksować Zrobiłam z porzeczkami i naprawde pycha !
od dziś będę korzystała z twoich przepisów
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Zrobiłam dzisiaj to ciasto – jest fantastyczne! :) Jedyne moje „modyfikacje” to takie, że użyłam czerwonej porzeczki i w kruszonce dałam samo masło i cukier puder, bo nie przepadam za migdałami i orzechami. :) Przepis genialny!
nie wiem za bardzo jak, wszystko na raz?
Czy składniki mozna połaczyć blenderem ?
bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie
upiekłam z truskawkami, polecam przepis .wyszło bez problemu trzymając sie przepisu autorki. dzięki za dzielenie się przepisem(przepisami).
myślę, że tak, pozdrawiam
Chciałam zapytać, czy to ciasto można zrobić z jabłuszkami? Bo tylko takie owoce mam w domu:(
tak o wymiarach 25x30cm, pozdrawiam
Planuje zrobić to pyszne ciasto tylko zastanawiam się czy podane składniki są na prostokątna blaszkę?
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
Upiekłam dziś to ciasto ze śliwkami i rzeczywiście zgodnie z opisem, puszyste, wilgotne, po prostu super!
Rzadko kiedy udają mi się ciasta ucierane ale ten przepis jest świetny! Polecam. Ciasto wyszło pyszne i lekkie.
życzę smacznego! pozdrawiam
Wlasnie sie piecze,ciekawa jestem jak bedzie smakowac
cieszę się:) pozdrawiam
Przepyszne
bardzo mi miło:) cieszę się bardzo, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Fantastyczne ciasto, piekłam już 3 razy z truskawkami i raz z rabarbarem (z rabarbarem troszke mniej wyrosło, ale z truskawkami jest puszyste, idealne). Bardzo chętnie korzystam z Pani przepisów, bo jeszcze mi się nie przytrafiło, żeby coś nie wyszło, a piec uwielbiam :) Pozdrawiam
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie:)
Wspaniale ciasto!! Upieklam wczoraj i dzisiaj nie moge sie od niego 'odstawic’ :) Ciasto jest puszyste, zero zakalca (a krecone ciasta zwykle wychodza mi z zakalcem…), migdalowa kruszonka to strzal w dziesiatke! Naprawde przepyszne ciasto! Bede robic z roznymi owocami, bardzo dziekuje za przepis!
pozdrawiam!
Ogromnie się cieszę i bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)
Witam dziękuję bardzo za przepis. Dzisiaj upiekłam to cudowne ciasto wyszło. Zrobiłam z Pani przepisu tylko bez migdałów z olejkiem śmietankowym na owoce rozłożyłam beze i na nią kruszonkę. Musiałam coś dodać od siebie. Będę częściej odwiedzała Pani wspaniałą stronę z tymi przecudnymi i słodkimi przepisami. Dziękuję jeszcze raz. Pozdrawiam cieplutko ;-)
Witam dzisiaj drugi dzien z rzędu piekę to fantastyczne ciasto.pierwsze zostalo pochłoniete.wczesniej było rabarbarowe z beza i smietana .juz moje dotychczasowe przepísy idą w odstawke.pozdrawiam
zepsuty mikser: ja ucierałam w makutrze drewnianą kulą do ucierania :)
pozdrawiam
tak można użyć margaryny Kasia, pozdrawiam
Przepraszam ale słownik sam sobie wpisał to co chciał. Wiec jeszcze raz. Czy moge masło zastąpić margaryna KASIA?
Czy moge maslo za static Manhattan KASIA?
Witam czy jest mozliwosc bardzo dokladnego utarcia masla z cukrem za pomoca rak? Jakies rady? Wlasnie dzis mi sie zepsul mikser jak na zlosc…
ogromnie się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj upieczone, jako owocow uzylam truskawki. Bardzo smaczne!!! Poza tym jest szybkie do zrobienia i pieknie sie prezentuje. Mysle, ze od dzis bede czestym gosciem strony. Dziekuje za przepis.
tak można, tylko proszę go najpierw pokroić, posypać trochę cukrem, wymieszać i odstawić na około 45-60 minut. Następnie sok odlać, pozdrawiam serdecznie:)
Witam Mała Cukierenko.
Czy mogę zastąpić owoce rabarbarem?
Serdecznie pozdrawiam:)
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Upieklam dziś z jabłkami-niby taki pospolity owoc ale wyszło przepysznie- dodałam tylko trochę mniej cukru- ze wzgledu na malucha. Ciasto wilgotne, puszyste, kruszonka cudnie chrupiąca- wszyscy sie zachwycali. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie.
Ogromnie się cieszę!! Bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszlo przepyszne. Ale powiem szczerze , ze najlepsze jest z owocami sezonowymi. Robilam to ciasto wiele razy , jest na stale w moich ulubionych przepisach, najlepsze jest z jagodami…. pozdrawiam serdecznie☆☆☆
myślę, że tak, będzie pysznie, pozdrawiam ciepło
Witam! Czy mozna jako owoce dac gotowe jablka ze soika?
Dziekuje za odpowiedz. Pozdrawiam serdecznie.
myślę, że też będzie super, pozdrawiam serdecznie:)
Tyle razy juz pieklam to pyszne ciasto i tak sie zastanawiam , czy rownie pyszne bedzie z mrozonymi truskawkami…a co o tym mysli Mala Cukierenka??? Pozdrawiam serdecznie:))
Ciasto pyszne, niesamowite w smaku migdały zastąpiłam kokosem a aromat dodałam śmietankowy mniam. Nie jadam zazwyczaj ciast ale tym razem zjadłam 3 kawałki polecam
Wyszło pysznie :) Ciasto zniknęło w mig. Pozdrawiam :)
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto upieczone ze śliwkami i cynamonową kruszonką. Już nie mogę się doczekać jutrzejszej degustacji :) Pozdrawiam
myślę, że też się uda z mrożonymi owocami, pozdrawiam
Hmm, a jak to będzie wyglądać z mrożonymi owocami? Co Pani sądzi?
Wyszło pyszne
wyszlo super – dzieki
myślę, że tak pozdrawiam
Czy to ciasto może być też ze śliwkami?
Witam, ciasto jest przepyszne. Dodałam trochę więcej zmielonych migdałów. Rewelacja:-)
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Sprawdzilam przepis,ciasto wyszło bardzo dobre. Wszystkim domownikom smakowało bo nie jest słodkie.Piekłam w okrągłej tortownicy i truskawki dodałam mrożone bo dużo mam z działki. Polecam.Pozdrawiam
cieszę się, że smakowało:) dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Pycha zrobiłam z podwójnej porcji na dużą blaszkę :) Dziekuje za przepis ….do kruszonki dałam wiórki kokosowe
cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie i dziękuję za komentarz
Rano jeszcze w kuchni pachnialo goracym ciastem w wersji jagodowej …. i tylko zapach , gdzies sie po kuchni unosi … pychotka. Rodzinka na weekend nowa, jagodowa wersje juz zamowila:) pozdrawiamy cieplutko:) dziekujemy za wszystkie przepisy:)
myślę, że z jagodami też będzie pyszne, pozdrawiam serdecznie
…..tak sobie mysle, czy moge dac jagody zamiast truskawek? Jest to ulubione ciasto z truskawkami mojej rodzinki, ale juz ich nie ma …. a co mysli o tym Mala Cukierenka?
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam ciepło i dziękuję za komentarz:)
zrobiłam z mrożonymi truskawkami i zniknęło w mgnieniu oka… pyszne, wilgotne…. moje ulubione od teraz :)
To ostatnio moje ulubione ciasto. Pieklam je juz z malinami i truskawkami oraz do kruszonki dodałam wiórki kokosowe zamiast orzechów. Smakuje oblednie:)
Bardzo dziękuję, biorę się za pieczenie w takim razie… dam znać jak wyszło :)
Wyjdzie z mrożonymi truskawkami, wydaje mi się, że nie trzeba ich rozmrażać, ale z 1 godzinę mogą postać w temperaturze pokojowej, pozdrawiam
Witam a czy wyjdzie z mrożonymi truskawkami? Zapomniałam kupić a w zamrażarce mam duży zapas. Jeśli tak to trzeba je najpierw rozmrozić czy nie? Bardzo dziękuje za pomoc
ciasto zagościło dziś na stole – wyszło pyszne i wszystkim smakowało :)
cieszę się ogromnie, dziękuję za komentarz, życzę kolejnych udanych wypieków,
pozdrawiam serdecznie:)
upieklam wczoraj….ciasto naprawde pyszne polecam wszystkim ktorzy nie moga sie zdecydowac
Uwielbiam Twoja strone..zdjecia sa zrobione „ze smakiem” :))
Juz ponad rok pieke razem z Toba
pozdrawiam
ciasto pycha fajny pszepis pozdrawiam Kamila :)
Mała Cukirenko jesteś Wielka ja pechowiec do ciast zrobilam ciasto z Twojego przepisu i wyszło pyszne wkoncu nadające się do jedzenia a nie zakalec Dziękuje :) Dodalam tylko trochę mniej truskawek i kruszonke z polowy składników ale i tak jest super :)
powinno się udać, pozdrawiam
A czy ze zwykłej mąki przennej też wyjdzie? bo mi ciata zwykle nie wychodzą, zawszw zakalec ;(
nie wiem, nigdy nie robiłam takiej zamiany, pozdrawiam
Czy zamiast proszku d pieczenia moge użyc drożdży??
Polecam super ciasto. Kruszonkę zrobiłam z orzechami, a następnym razem zrobię z migdałami. Na pewno będzie jeszcze lepiej smakowało. Pozdrawiam.
Moje wyszło fajnie, następnym razem dam mniej cukru, no i czereśnie mają jednak niezbyt wyrazisty smak w tego typu ciastach, ale moim żarłokom smakuje:)
Dziękuję! wyrosło pięknie, smakuje obłędnie:)
Ciasto rewelacja;) Upieczone o 19 i już go praktycznie nie ma;)
Gosia: – życzę smacznego!
fasola: – czemu z marnym skutkiem? Ja bym na blaszkę 26X40 o połowę zwiększyła składniki, czyli 6 jajek 300g masła, tylko proszku dałabym 2 płaskie łyżeczki + 1/2 łyżeczki
pozdrawiam serdecznie
Ciacho właśnie stygnie, a jutro napiszę jak smakuje. Dzięki za ciekawe przepisy. Pozdrawiam.
Mam wielką ochotę na to ciasto, ale nie wiem, jak zwiększyć porcję. Moje blaszki są niestety większe niż Pani, próbowałam podwajać mąkę, jajka, tłuszcz, ale efekty mierne. Jak zwiększyć składniki na blaszkę 26X40? Pozdrawiam
Esja: – cieszę się, że smakowało:)
mamaiania: – życzę smacznego!
pozdrawiam serdecznie
Zabieram się za pracę, spróbuję z czereśniami bo mam ich nadmiar. Pokroję je, może się sprawdzą:) Bardzo ciekawa strona, pozdrawiam!
Ciasto wyszlo pychotka, ta kruszonka to fajny pomysl, do innych ciast tez sie przyda;) ☆☆☆pozdrawiamy☆☆☆
Mała Cukierenko – ciasto zarąbiste – wyszło i nie bardzo wystygło a już go 1/3 blachy znikło pozdrawiam :)
Ba fra – na pewno się uda, życzę smacznego!
Esja: cieszę się ogromnie, dziękuję za miły komentarz, mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Witam:)
Wlasnie w piekarniku piecze sie to pyszne ciasto:) kazdy Pani przepis jest super!!! Bardzo sie ciesze,ze kiedys przez przypadek znalazlam Pani strone, to juz moja i coreczki ulubiona:)pozdrawiamy serdecznie.
No ciasteczko w piekarniku teraz 60 minut strachu hehehe :)
Wypróbowałam i potwierdzam: pyszne ciasto:)
-dziękuję za miłe słowa:)
-Pani Justyno trzeba było dodać więcej mąki, życzę smacznego!
pozdrawiam serdecznie
ciasto właśnie się piecze, przygotowałam je wraz z 3-letnią córką :) Miałyśmy dużo zabawy, ale niestety kruszonka nam się nie udała, chyba za dużo masła – niestety nie mam wagi i tak „na oko” odmierzałam.
dziękuję i pozdrawiam
ciasto wylada rewelacja ,napewno do wyprubowania :) acha co do nijakiej april06 niech sie sama SPAMUJE ale z tond ,jak sie zazdrosci to glupstwa sie wypisuje prosimy o wiecej takich przepisow :) :) pozdrawiam serdecznie , nawet April 06
takie ciasto, to dla mnie typowe domowe comfort food :)
chyba wyprobuję, bo wygląda przepysznie:) a posądzanie o kopiowanie… no cóż dla tych, którzy nie znają się na pieczeniu wystarczy, że jest mąka, jajka i cukier i już przepis na każde ciasto wygląda tak samo;p pozdrawiam:)
na pewno, życzę smacznego! pozdrawiam
Jutro zrobię! myślę, żę pyszne z truskawkami będzie:-)
Pyszności!! Do wypróbowania
nie korzystałam z tego przepis i jak dla mnie to całkiem inny przepis, jaki budyń? jaka mąka ziemniaczana? Proszę mi nie spamować, pozdrawiam
Przepis raczej nie Twojego autorstwa tylko lekko zmodyfikowany z Moich Wypieków – [SPAM]
Ale pysznie wygląda!! Chętnie bym zjadła do herbatki :)