Fantastyczny przepis na ciasto z owocami. Jest bardzo smaczne, puszyste oraz wilgotne, jedno z moich ulubionych owocowych ciast. Pięknie pachnie migdałami i owocami. Ja dodałam truskawek i porzeczek. Owoce dobrze komponują się z maślaną kruszonką, pycha:). Zamiast migdałów możemy użyć dowolnych orzechów. Polecam…
Przepis mojego autorstwa.
Ciasto z owocami i kruszonką
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 duże jajka
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
600g umytych, obranych letnich owoców (truskawki pokroić na drobne kawałki)
1 łyżka mąki pszennej do posypania owoców
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła
70g cukru
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego (można zastąpić waniliowym lub cukrem wanilinowym, jeśli zamiast migdałów będziemy używać orzechów)
2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów
2 łyżki płatków migdałowych lub poszatkowanych orzechów
Kruszonka:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami. Dodać poszatkowane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki migdałowe, wymieszać.
Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.
3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.
4. Na końcu do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać do połączenia składników (ciasto jest dosyć gęste).
5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm i wyrównać.
6. Owoce oprószyć 1 łyżką mąki i równomiernie rozłożyć je na wierzchu ciasta w blaszce. Na końcu ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Podawać pokrojone na prostokąty.
Udanych wypieków:)
Najlepszy przepis na ciasto ucierane. Robiłam z różnymi owocami i zawsze wychodzi 🙂
witam,
Zrobiłem dziś ciasto z wyżej podanego przepisu. Wyszło jak najbardziej jedynie co zmieniłem to czas pieczenia(50 minut) i piekłem na termo obiegu. Pozdrawiam
Ciasto przepyszne!!! Pierwszy placek z owocami który nie przesuszyłam ;) Wyszedł wilgotny i aromatyczny – palce lizać!!! Gorąco polecam!!!!
Ciasto, które robiłam wielokrotnie z różnymi owocami i zawsze super pyszne:) Migdały to dla mnie strzał w 10tkę:)
Potwierdzam opinie. Ciasto bardzo smaczne o maślanym smaku, rozpływa się w ustach. Pięknie przyrumienione na złocisty kolor. Ja zrobiłam wersję z rabarbarem.Uzylam do ciasta mąki orkiszowej Basia a kruszonkę zrobiłam z mąki jaglanej. Dziękuję za prosty i pyszny przepis na ciasto z owocem i kruszonką.🤗
Czy kruszonka wychodzi chrupiąca?
Ciasto proste i pyszne. Jedno ze smaczniejszych ciast z truskawkami, jakie ostatnio jadłam. Nie miałam migdałów, więc dodałam wiórki kokosowe, też wyszło smacznie.