Ciasto z owocami i kruszonką

Fantastyczny przepis na ciasto z owocami. Jest bardzo smaczne, puszyste oraz wilgotne, jedno z moich ulubionych owocowych ciast. Pięknie pachnie migdałami i owocami. Ja dodałam truskawek i porzeczek. Owoce dobrze komponują się z maślaną kruszonką, pycha:). Zamiast migdałów możemy użyć dowolnych orzechów. Polecam…
Przepis mojego autorstwa.

ciasto z owocami i kruszonka



Ciasto z owocami i kruszonką
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
200g miękkiego masła
160g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
4 duże jajka
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Wierzch:
600g umytych, obranych letnich owoców (truskawki pokroić na drobne kawałki)
1 łyżka mąki pszennej do posypania owoców
Kruszonka:
150g mąki pszennej (użyłam tortowej)
100g masła
70g cukru
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego (można zastąpić waniliowym lub cukrem wanilinowym, jeśli zamiast migdałów będziemy używać orzechów)
2 łyżki zmielonych migdałów lub orzechów
2 łyżki płatków migdałowych lub poszatkowanych orzechów

Kruszonka:
1. Mąkę wymieszać z cukrem i zmielonymi migdałami. Dodać poszatkowane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać płatki migdałowe, wymieszać.

Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę.

4. Na końcu do maślanej masy dodać mąkę z proszkiem i dokładnie wymieszać do połączenia składników (ciasto jest dosyć gęste).

5. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x30cm i wyrównać.

6. Owoce oprószyć 1 łyżką mąki i równomiernie rozłożyć je na wierzchu ciasta w blaszce. Na końcu ciasto posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

7. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia. Podawać pokrojone na prostokąty.

Udanych wypieków:)

ciasto z owocami i kruszonka

Print Friendly, PDF & Email

157 komentarzy do “Ciasto z owocami i kruszonką”

  1. witam,
    Zrobiłem dziś ciasto z wyżej podanego przepisu. Wyszło jak najbardziej jedynie co zmieniłem to czas pieczenia(50 minut) i piekłem na termo obiegu. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. Ciasto przepyszne!!! Pierwszy placek z owocami który nie przesuszyłam ;) Wyszedł wilgotny i aromatyczny – palce lizać!!! Gorąco polecam!!!!

    Odpowiedz
  3. Potwierdzam opinie. Ciasto bardzo smaczne o maślanym smaku, rozpływa się w ustach. Pięknie przyrumienione na złocisty kolor. Ja zrobiłam wersję z rabarbarem.Uzylam do ciasta mąki orkiszowej Basia a kruszonkę zrobiłam z mąki jaglanej. Dziękuję za prosty i pyszny przepis na ciasto z owocem i kruszonką.🤗

    Odpowiedz
  4. Ciasto proste i pyszne. Jedno ze smaczniejszych ciast z truskawkami, jakie ostatnio jadłam. Nie miałam migdałów, więc dodałam wiórki kokosowe, też wyszło smacznie.

    Odpowiedz
  5. Ciasto zrobione, jedno ze smaczniejszych, jakie jadłam z truskawkami. Prosto i smacznie- i o to właśnie chodzi😀

    Odpowiedz
  6. Moja drobna uwaga. Dodałam 140 gram cukru i moim zdaniem to za dużo jeśli robicie ze słodkimi owocami. W moim przypadku gruszki i śliwki. Po za tym ciasto jest mega pyszne i proste

    Odpowiedz
  7. Dziękuję za przepis..faktem jest że robiłam bez rabarbaru.tylko truskawki..wyszło pyszne.zapisalam sobie przepis bo był cudowny.na maselku jest pysznie..i na koniec trochę go pociapalam lukrem..normalnie jak zwierza miękka drożdżówka..pyszne..polecam wszystkim..proste.szybkie i smakowite w 100%.nic dodać nic ująć…

    Odpowiedz
  8. Witam, nie mam świeżych owoców a bardzo bym chciała upiec to ciasto ( że świeżymi owocami już piekłam i jest przepyszne) czy mogę użyć mrożonych malin? Nie będzie za dużo soku?

    Odpowiedz
  9. Ciasto wyszło suche i lekko gumowe, co mogło pójść nie tak? masło z cukrem miksowałam 3 minuty, każde z dodanych jajek 45 sekund, potem w jednej porcji maka- zmiksowałam na 1 biegu tylko do połączenia, proszę o podpowiedź, wiem, ze przepis jest bardzo dobry, tylko coś musiałam zrobić źle, dziękuję za wskazówki, pozdrawiam

    Odpowiedz
    • proszę może użyć innego masła i może ciut krócej piec, może za bardzo wyschło podczas pieczenia, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  10. Zrobiłam mężowi do pracy i na początku zachwalał, że super, ale później mu się wyrwało, że ciasto drapało w gardle i była po nim zgaga więc się teraz zastanawiam, że te dwie łyżeczki proszku do pieczenia to chyba jednak za dużo. Następnym razem spróbuję z jednej.

    Odpowiedz
  11. ciasto pieknie wyroslo i smakuje prze -prze-przepysznie po prostu brak slðw nigdy nie myslalm ze mozna w tak krðtkim czasie tak pyszne ciasto upiec pozdrawiam i dzieki za przepis

    Odpowiedz
  12. ciasto wyszło przepyszne
    szczególnie sie ciesze ponieważ to moje pierwsze !
    wybrałam twój przepis bo jest bardzo dokładny i nie musialam sie zastanawiać czy teraz szybciej czy wolniej miksować Zrobiłam z porzeczkami i naprawde pycha !
    od dziś będę korzystała z twoich przepisów

    Odpowiedz
  13. Zrobiłam dzisiaj to ciasto – jest fantastyczne! :) Jedyne moje „modyfikacje” to takie, że użyłam czerwonej porzeczki i w kruszonce dałam samo masło i cukier puder, bo nie przepadam za migdałami i orzechami. :) Przepis genialny!

    Odpowiedz
  14. upiekłam z truskawkami, polecam przepis .wyszło bez problemu trzymając sie przepisu autorki. dzięki za dzielenie się przepisem(przepisami).

    Odpowiedz
  15. Fantastyczne ciasto, piekłam już 3 razy z truskawkami i raz z rabarbarem (z rabarbarem troszke mniej wyrosło, ale z truskawkami jest puszyste, idealne). Bardzo chętnie korzystam z Pani przepisów, bo jeszcze mi się nie przytrafiło, żeby coś nie wyszło, a piec uwielbiam :) Pozdrawiam

    Odpowiedz
  16. Wspaniale ciasto!! Upieklam wczoraj i dzisiaj nie moge sie od niego 'odstawic’ :) Ciasto jest puszyste, zero zakalca (a krecone ciasta zwykle wychodza mi z zakalcem…), migdalowa kruszonka to strzal w dziesiatke! Naprawde przepyszne ciasto! Bede robic z roznymi owocami, bardzo dziekuje za przepis!

    pozdrawiam!

    Odpowiedz
  17. Witam dziękuję bardzo za przepis. Dzisiaj upiekłam to cudowne ciasto wyszło. Zrobiłam z Pani przepisu tylko bez migdałów z olejkiem śmietankowym na owoce rozłożyłam beze i na nią kruszonkę. Musiałam coś dodać od siebie. Będę częściej odwiedzała Pani wspaniałą stronę z tymi przecudnymi i słodkimi przepisami. Dziękuję jeszcze raz. Pozdrawiam cieplutko ;-)

    Odpowiedz
  18. Witam dzisiaj drugi dzien z rzędu piekę to fantastyczne ciasto.pierwsze zostalo pochłoniete.wczesniej było rabarbarowe z beza i smietana .juz moje dotychczasowe przepísy idą w odstawke.pozdrawiam

    Odpowiedz
  19. Przepraszam ale słownik sam sobie wpisał to co chciał. Wiec jeszcze raz. Czy moge masło zastąpić margaryna KASIA?

    Odpowiedz
  20. Witam czy jest mozliwosc bardzo dokladnego utarcia masla z cukrem za pomoca rak? Jakies rady? Wlasnie dzis mi sie zepsul mikser jak na zlosc…

    Odpowiedz
  21. Dzisiaj upieczone, jako owocow uzylam truskawki. Bardzo smaczne!!! Poza tym jest szybkie do zrobienia i pieknie sie prezentuje. Mysle, ze od dzis bede czestym gosciem strony. Dziekuje za przepis.

    Odpowiedz
  22. tak można, tylko proszę go najpierw pokroić, posypać trochę cukrem, wymieszać i odstawić na około 45-60 minut. Następnie sok odlać, pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  23. Upieklam dziś z jabłkami-niby taki pospolity owoc ale wyszło przepysznie- dodałam tylko trochę mniej cukru- ze wzgledu na malucha. Ciasto wilgotne, puszyste, kruszonka cudnie chrupiąca- wszyscy sie zachwycali. Dziękuję za przepis i pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  24. Ciasto wyszlo przepyszne. Ale powiem szczerze , ze najlepsze jest z owocami sezonowymi. Robilam to ciasto wiele razy , jest na stale w moich ulubionych przepisach, najlepsze jest z jagodami…. pozdrawiam serdecznie☆☆☆

    Odpowiedz
  25. Tyle razy juz pieklam to pyszne ciasto i tak sie zastanawiam , czy rownie pyszne bedzie z mrozonymi truskawkami…a co o tym mysli Mala Cukierenka??? Pozdrawiam serdecznie:))

    Odpowiedz
  26. Ciasto pyszne, niesamowite w smaku migdały zastąpiłam kokosem a aromat dodałam śmietankowy mniam. Nie jadam zazwyczaj ciast ale tym razem zjadłam 3 kawałki polecam

    Odpowiedz
  27. Sprawdzilam przepis,ciasto wyszło bardzo dobre. Wszystkim domownikom smakowało bo nie jest słodkie.Piekłam w okrągłej tortownicy i truskawki dodałam mrożone bo dużo mam z działki. Polecam.Pozdrawiam

    Odpowiedz
  28. Rano jeszcze w kuchni pachnialo goracym ciastem w wersji jagodowej …. i tylko zapach , gdzies sie po kuchni unosi … pychotka. Rodzinka na weekend nowa, jagodowa wersje juz zamowila:) pozdrawiamy cieplutko:) dziekujemy za wszystkie przepisy:)

    Odpowiedz
  29. …..tak sobie mysle, czy moge dac jagody zamiast truskawek? Jest to ulubione ciasto z truskawkami mojej rodzinki, ale juz ich nie ma …. a co mysli o tym Mala Cukierenka?

    Odpowiedz
  30. To ostatnio moje ulubione ciasto. Pieklam je juz z malinami i truskawkami oraz do kruszonki dodałam wiórki kokosowe zamiast orzechów. Smakuje oblednie:)

    Odpowiedz
  31. Wyjdzie z mrożonymi truskawkami, wydaje mi się, że nie trzeba ich rozmrażać, ale z 1 godzinę mogą postać w temperaturze pokojowej, pozdrawiam

    Odpowiedz
  32. Witam a czy wyjdzie z mrożonymi truskawkami? Zapomniałam kupić a w zamrażarce mam duży zapas. Jeśli tak to trzeba je najpierw rozmrozić czy nie? Bardzo dziękuje za pomoc

    Odpowiedz
  33. upieklam wczoraj….ciasto naprawde pyszne polecam wszystkim ktorzy nie moga sie zdecydowac
    Uwielbiam Twoja strone..zdjecia sa zrobione „ze smakiem” :))

    Juz ponad rok pieke razem z Toba
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  34. Mała Cukirenko jesteś Wielka ja pechowiec do ciast zrobilam ciasto z Twojego przepisu i wyszło pyszne wkoncu nadające się do jedzenia a nie zakalec Dziękuje :) Dodalam tylko trochę mniej truskawek i kruszonke z polowy składników ale i tak jest super :)

    Odpowiedz
  35. Polecam super ciasto. Kruszonkę zrobiłam z orzechami, a następnym razem zrobię z migdałami. Na pewno będzie jeszcze lepiej smakowało. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  36. Moje wyszło fajnie, następnym razem dam mniej cukru, no i czereśnie mają jednak niezbyt wyrazisty smak w tego typu ciastach, ale moim żarłokom smakuje:)

    Odpowiedz
  37. Gosia: – życzę smacznego!

    fasola: – czemu z marnym skutkiem? Ja bym na blaszkę 26X40 o połowę zwiększyła składniki, czyli 6 jajek 300g masła, tylko proszku dałabym 2 płaskie łyżeczki + 1/2 łyżeczki

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  38. Mam wielką ochotę na to ciasto, ale nie wiem, jak zwiększyć porcję. Moje blaszki są niestety większe niż Pani, próbowałam podwajać mąkę, jajka, tłuszcz, ale efekty mierne. Jak zwiększyć składniki na blaszkę 26X40? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  39. Zabieram się za pracę, spróbuję z czereśniami bo mam ich nadmiar. Pokroję je, może się sprawdzą:) Bardzo ciekawa strona, pozdrawiam!

    Odpowiedz
  40. Ba fra – na pewno się uda, życzę smacznego!

    Esja: cieszę się ogromnie, dziękuję za miły komentarz, mam nadzieję, że ciasto będzie smakowało,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  41. Witam:)
    Wlasnie w piekarniku piecze sie to pyszne ciasto:) kazdy Pani przepis jest super!!! Bardzo sie ciesze,ze kiedys przez przypadek znalazlam Pani strone, to juz moja i coreczki ulubiona:)pozdrawiamy serdecznie.

    Odpowiedz
  42. -dziękuję za miłe słowa:)

    -Pani Justyno trzeba było dodać więcej mąki, życzę smacznego!

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  43. ciasto właśnie się piecze, przygotowałam je wraz z 3-letnią córką :) Miałyśmy dużo zabawy, ale niestety kruszonka nam się nie udała, chyba za dużo masła – niestety nie mam wagi i tak „na oko” odmierzałam.
    dziękuję i pozdrawiam

    Odpowiedz
  44. ciasto wylada rewelacja ,napewno do wyprubowania :) acha co do nijakiej april06 niech sie sama SPAMUJE ale z tond ,jak sie zazdrosci to glupstwa sie wypisuje prosimy o wiecej takich przepisow :) :) pozdrawiam serdecznie , nawet April 06

    Odpowiedz
  45. chyba wyprobuję, bo wygląda przepysznie:) a posądzanie o kopiowanie… no cóż dla tych, którzy nie znają się na pieczeniu wystarczy, że jest mąka, jajka i cukier i już przepis na każde ciasto wygląda tak samo;p pozdrawiam:)

    Odpowiedz
  46. nie korzystałam z tego przepis i jak dla mnie to całkiem inny przepis, jaki budyń? jaka mąka ziemniaczana? Proszę mi nie spamować, pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz