Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami bez cukru. Do posłodzenia użyłam ksylitol i dodałam pół na pół czerwonej porzeczki oraz czereśni. Ciasto ma specyficzny smak, ponieważ użyłam mąki pełnoziarnistej i nie każdemu może ono przypaść do gustu. Dlatego dla osób, które nie są przyzwyczajone do „eko” smaków proponuję dodać 1 szklankę mąki pszennej tortowej (lub innej oczyszczonej) i 1 pełnoziarnistej. Moim domownikom smakowało w wersji jaką podałam na stronie. Polecam…
Ciasto z mąki pełnoziarnistej z owocami, bez cukru
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
1/2 szklanki ksylitolu
1 duże jajko
1/3 szklanki oleju
1/3 szklanki mleka
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1 szklanka drobnych owoców (użyłam porzeczek i czereśni, czereśnie pokroiłam na ćwiartki)
Dodatkowo:
2 łyżki drobnych owoców do posypania wierzchu ciasta
2 łyżki sezamu (możemy zastąpić słonecznikiem lub pestkami dyni)
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą. Dodać owoce i wymieszać łyżką.
2. Do drugiej miski wsypać ksylitol, wlać olej, mleko, dodać jajko i aromat, wymieszać. Następnie dodać suche składniki i wymieszać łyżką do połączenia składników.
3. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wyrównać i wierzch posypać 2 łyżkami owoców i sezamem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 60 minut.
4. Podawać przestygnięte, pokrojone na grube plastry.
Udanych wypieków:)
Dzien dobry. Robiłam zgodnie z przepisem i nie da się wymieszać składników do połączenia bo nadal jest za dużo maki w stosunku do płynnych składników. Czy można dodać jeszcze trochę zmieszanego oleju z mlekiem i kolejnym jajkiem? Bede wdzieczna za odpowedz.
Czy owoce mrożone trzeba wcześniej rozmrozić
tak rozmroziłabym, pozdrawiam
Czy zamiast aromatu waniliowego można dodać kakao?
Jakiej konsystencji powinno być ciasto? Mi wyszło bardzo gęste. Czy dużo rośnie w piekarniku?
tak ono jest raczej gęste, nie rośnie dużo, pozdrawiam
Dzień Dobry,
Czy ciasto się uda, jeśli dodam bakalie, a nie świeże owoce?
myślę, że tak, tylko może nie być wilgotne, pozdrawiam
Ciasto wyszło genialne, ja co prawda użyłam mąki orkiszowej ale i tak wyszło idealne :)
Pani Natalio bardzo fajne cisto. Zrobiłam z porzeczkami.
Jeśli ktoś lubi wypieki pełnoziarniste przepis koniecznie do wypróbowania.
Będę testowała z innymi owocami.
Pycha :)
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Jaka jest gramatura szklanki mąki? Przyjąć 130g?
używam 250ml, pozdrawiam
Wygląda super i chyba wypróbuhę. Czy może być mąka orkiszowa jasorkiMam same porzeczki czerwone, czy ciasto nie będzie zaś kwaśne? A może dodać malin?
właśnie upiekłam, skosztowałam jeszcze ciepłe i jestem zachwycona:)
dodałam do ciasta borówkę amerykańską i pokrojone na większe kawałki truskawki, a wierzch posypałam sezamem i mielonymi migdałami :) po prostu poezja !!! następne będzie czekoladowe z cukinią :) dziękuję za wspaniałe przepisy :) pozdrawiam :)
Witam, czy zamiast mąki pełnoziarnistej mogę zrobić mieszankę mąki pszennej, żytniej i kukurydzianej?
myślę, że tak, pozdrawiam
Chcę zrobić to ciast …czy mogę uzyć owoce mrozone…Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
To moje ulubione zdrowe ciasto. Od kilku tygodni piekę je co niedziela. Jest absolutnie niezawodne. Pięknie wyrasta i świetnie smakuje.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Zamiast cukru można też użyć jakiegoś innego słodkiego zamiennika – ja często używam np. syropu klonowego, miodu, lub po prostu suszonych owoców. Ja najczęściej używam zblendowanych razem z ciastem moreli lub daktyli, choć myślę że inne owoce też się nadadzą (np. rodzynki). Pozdrawiam :-)
myślę, że tak pozdrawiam serdecznie
Witam :) czy ksylitolit można wymienić na miod ?
myślę, że tak, pozdrawiam
dlaczego wyszlo mi tak geste ciasto ze nie moge go wymieszać?