Ciasto z gruszkami i bezą – Dzisiaj kolejne ciasto z jesiennymi owocami. Smaczne, wilgotne, z gruszkami i migdałową bezą. Ucierane, na maśle, ładnie pachnie podpieczonymi migdałami i z kruchą bezą bardzo apetycznie wygląda. Ciasto możemy przygotować w dwóch wersjach korzennej lub waniliowej. Jeśli ktoś nie lubi cynamonu to nie dodaje korzennych przypraw tylko aromat waniliowy. Wspaniale z tym ciastem smakuje popołudniowa herbata. Polecam…
Ciasto z gruszkami i bezą
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
200g miękkiego masła
170g cukru (możemy użyć jasnego brązowego)
2 jajka
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
70g zmielonych migdałów
2 gruszki
1 łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki zmielonych goździków – jeśli nie lubimy cynamonu to możemy zrobić ciasto w wersji waniliowej, pominąć przyprawy i dodać 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Beza:
3 białka
150g cukru
30g zmylonych migdałów
3-4 łyżki płatków migdałowych
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, zmielone migdały i przyprawy.
2. Gruszki obrać, przepołowić i wypestkować. Pokroić na kawałeczki.
3. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez 4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszać przez chwilę, aż składniki się połączą (tak przez około 30 sekund). Jeśli zdecydujemy się na aromat waniliowy to proszę dodać w tym miejscu i wymieszać.
4. Do utartej masy dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać (ciasto będzie gęste). Dodać gruszki wymieszać krótko łyżką.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół na 30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).
Beza:
6. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier i miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca (tak przez około 5 minut).
7. Do masy białkowej dodać zmielone migdały, wymieszać. Następnie równomiernie rozprowadzić ją na wierzchu ciasta wyjętego z piekarnika, posypać płatkami migdałowymi i ciasto ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut.
8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy.
Udanych wypieków:)
co to znaczy SOK BANANOWY?
Ale smaczne!
Pyszne. Ale mi jednak jesienne gruszki bardziej pasują do pleśniowego sera i włoskich orzechów :) Muszę wrócić do tego patentu, bo ubiegły rok minął bez spotkania z nim…
Piękne !!!!!
zrobiłam, ale bez bezy :) mimo wszystko wyszło pyszne aczkolwiek następnym razem dam odrobinę mniej cukru :)
pozdrawiam
Pyszne jesienne ciasto:) Rodzina sie zajadala! mniam…
Na pewno fajnie smakuje. Dziś wykonałam Ciasto drożdżowe z kruszonką : http://www.mojeciasto.pl/przepisy/ciasto-drozdzowe-z-kruszonka-5760.html . Zmieniłam tylko, że do ciasta dodaje 3/5 kostki margaryny, a do kruszonki 1/2 ;p Wyszło pyszne. Polecam.
Wyborny !
Uwielbiam jesienne ciasta! Super zdjecie! Smakowite gruszeczki! Na pewnoe wyprobuje przepis!
myślę, że można wykorzystać gruszki z puszki,
tak temperatura zostaje taka sama po ponownym wsadzeniu ciasta do piekarnika,
pozdrawiam serdecznie
Od kiedy popełniłam Twoje śliwki pod kruszonką zaczęłam odwiedzać Twojego bloga częściej :) Jak myślisz czy do tego przepisu można wykorzystać gruszki z puszki (mam takie w lekkim syropie)? I wolę się dopytać – po ponownym wsadzeniu ciasta już z bezą do piekarnika temperatura ma zostać taka sama?
cudowne smaki!!!
Już wiem, co będę piekła po weekendzie :) mniami
uważam, że z jabłkami też będzie pyszne,
pozdrawiam serdecznie
A z jabłkami? Mam pełno w domu, więc chętnie bym wykorzystała do tego przepisu :) Pozdrawiam