Ciasto kruche z orzechami – Rewelacyjnie smaczne ciasto. Kruche, z powidłami śliwkowymi, z kakao i bezą orzechową. Wszystko świetnie do siebie pasuje i sprawia, że na jednym kawałku się nie skończy. Ciasto ładnie pachnie i smakowicie wygląda, ale przy krojeniu trochę się kruszy. Po wyjęciu z piekarnika beza może nieco opaść. Przepis z książki Ciasta siostry Anieli.
Ciasto kruche z orzechami
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 łyżeczki kakao
4-5 łyżeczek powideł śliwkowych
250g schłodzonej margaryny lub masła
Masa orzechowa:
4 białka
4/5 szklanki cukru
1 szklanka poszatkowanych orzechów włoskich
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, posiekaną margarynę i szybko zagnieść ciasto.
2. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao.
3. Ciemne ciasto i jedno jasne włożyć do zamrażalnika na 45 minut. Pozostałym jasnym ciastem wyłożyć blaszkę 23x23cm (można ją wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać delikatnie mąką) i włożyć na 45 minut do lodówki.
4. Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki i wierzch posmarować powidłami śliwkowymi. Ciemne ciasto zestarzeć na tarce, na grubych oczkach i równomiernie rozłożyć na powidłach.
Masa orzechowa:
5. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż masa zrobi się bardzo gęsta i lśniąca. Wsypać poszatkowane orzechy i delikatnie wymieszać.
6. Na ciemne ciasto równomiernie rozłożyć masę orzechową, a na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi oczkami jasne ciasto.
7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na funkcji góra-dół i piec przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
A czy zamiast powideł śliwkach można dać dżem brzoskwiniowy? Akurat zostało mi pół słoika.
myślę, że tak, pozdrawiam
A jak przechowywać ciasto jeżeli zostanie upieczone wieczorem, a goście przychodzą dopiero następnego dnia po południu? Czy lepiej to ciasto upiec jednak tego samego dnia rano?
myślę, że tylko nakryć czymś, można upiec rano, jak Pani woli, pozdrawiam
Ciasto PETARDA! Bede wracać do niego. Uwielbiam wszystkie kruche z tej stronki :)
Do ciasta nie dodajemy cukru?
Nie, w smaku jest idealne, jest słodkie przez cukier dodany do bezy.
A ja próbuję z powidłem wiśniowym. Ciekawe, jakie wyjdzie. :-)
Ciasto wygląda i bardzo smakuje domownikom., na pewno powrócę do tego przepisu nie raz ! :)
Ciasto piekłam wczoraj jest naprawdę przepyszne! Dziękuję za przepis :) Na pewno powrócę do niego. ;)
cieszę się, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie