Ciasto kruche z orzechami

Ciasto kruche z orzechami – Rewelacyjnie smaczne ciasto. Kruche, z powidłami śliwkowymi, z kakao i bezą orzechową. Wszystko świetnie do siebie pasuje i sprawia, że na jednym kawałku się nie skończy. Ciasto ładnie pachnie i smakowicie wygląda, ale przy krojeniu trochę się kruszy. Po wyjęciu z piekarnika beza może nieco opaść. Przepis z książki Ciasta siostry Anieli.

Ciasto kruche z orzechami

Ciasto kruche z orzechami
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 łyżeczki kakao
4-5 łyżeczek powideł śliwkowych
250g schłodzonej margaryny lub masła
Masa orzechowa:
4 białka
4/5 szklanki cukru
1 szklanka poszatkowanych orzechów włoskich

1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, posiekaną margarynę i szybko zagnieść ciasto.

2. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao.

3. Ciemne ciasto i jedno jasne włożyć do zamrażalnika na 45 minut. Pozostałym jasnym ciastem wyłożyć blaszkę 23x23cm (można ją wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać delikatnie mąką) i włożyć na 45 minut do lodówki.

Ciasto kruche z orzechami

4. Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki i wierzch posmarować powidłami śliwkowymi. Ciemne ciasto zestarzeć na tarce, na grubych oczkach i równomiernie rozłożyć na powidłach.

Masa orzechowa:
5. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż masa zrobi się bardzo gęsta i lśniąca. Wsypać poszatkowane orzechy i delikatnie wymieszać.

6. Na ciemne ciasto równomiernie rozłożyć masę orzechową, a na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi oczkami jasne ciasto.

7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C na funkcji góra-dół i piec przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Ciasto kruche z orzechami

31 thoughts on “Ciasto kruche z orzechami

  1. Widze, ze to cos A’la pleśniak;))) Uwielbiam! Czesto robie, ale nigdy nie próbowałam z pianą z orzechami, napewno w najbliższy weekend sie skuszę. Pozdrawiam!

  2. Upiekłam i jest baaardzo smaczne! Świetnie „wpasowują” się tu orzechy.Początkowo miałam wątpliwości czy ciasto nie będzie mało słodkie,ale po spróbowaniu pierwszego kawałka wątpliwości zniknęły tak szybko jak i samo ciasto!Pozdrawiam!

  3. A ja w kwestii technicznej ;) Jezeli mam foremki 20/20 cm to co mam zrobic? Czy jedno ciasto (i czesc ciasta po prostu wyrzucic) czy moze podwojna ilosc skladnikow i w dwoch foremkach upiec dwa male placki? Kombinuje jeszcze czy moze forme prostokatna da sie jakos zaadoptowac do wymiarow 23/23? Prosze o podpowiedz :D

  4. witam,
    ja bym zrobiła dwa mniejsze 20x20cm ciasto jest pyszne i szybko zniknie, więc można podwoić porcje,
    myśle, że można również spróbować w blaszce 20×30 będzie trochę cieńsze,
    pozdrawiam serdecznie

    p.s właśnie robię to ciasto w okrągłej tortownicy o średnicy 23cm, bo teraz nie mam dostępu do prostokątnych blaszek:)

  5. Cudowne ciasto, jestem w nim zakochana. Jest to miłość piękna i czysta:-D. Wypróbowałam już wiele Twoich przepisòw Natalio, którymi jestem zachwycona ja, mój partner i przyjaciele. Jednak tego cuda nie oddam nikomu,jest tylko moje. Najlepsze. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt:-)

  6. myślę, że tak tylko spód ciasta proszę posypać bułką tartą lub zmielonymi herbatnikami, same śliwki też bym zagęściła trochę mąką, pozdrawiam

  7. Ja do ubijania białek dodaje jeszcze trochę mąki ziemniaczanej która nadaje sprężystość i piana nie opada, tworząc grubą warstwę pierzynki.

Dodaj komentarz

.