Ciasto kruche z orzechami

Ciasto kruche z orzechami – Rewelacyjnie smaczne ciasto. Kruche, z powidłami śliwkowymi, z kakao i bezą orzechową. Wszystko świetnie do siebie pasuje i sprawia, że na jednym kawałku się nie skończy. Ciasto ładnie pachnie i smakowicie wygląda, ale przy krojeniu trochę się kruszy. Po wyjęciu z piekarnika beza może nieco opaść. Przepis z książki Ciasta siostry Anieli.

Ciasto kruche z orzechami

Ciasto kruche z orzechami
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki (użyłam tortowej)
4 żółtka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
2 łyżeczki kakao
4-5 łyżeczek powideł śliwkowych
250g schłodzonej margaryny lub masła
Masa orzechowa:
4 białka
4/5 szklanki cukru
1 szklanka poszatkowanych orzechów włoskich

1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, posiekaną margarynę i szybko zagnieść ciasto.

2. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao.

3. Ciemne ciasto i jedno jasne włożyć do zamrażalnika na 45 minut. Pozostałym jasnym ciastem wyłożyć blaszkę 23x23cm (można ją wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem i posypać delikatnie mąką) i włożyć na 45 minut do lodówki.

Ciasto kruche z orzechami

4. Blaszkę z ciastem wyjąć z lodówki i wierzch posmarować powidłami śliwkowymi. Ciemne ciasto zestarzeć na tarce, na grubych oczkach i równomiernie rozłożyć na powidłach.

Masa orzechowa:
5. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż masa zrobi się bardzo gęsta i lśniąca. Wsypać poszatkowane orzechy i delikatnie wymieszać.

6. Na ciemne ciasto równomiernie rozłożyć masę orzechową, a na wierzch zetrzeć na tarce z dużymi oczkami jasne ciasto.

7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C na funkcji góra-dół i piec przez około 40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

Ciasto kruche z orzechami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

32 komentarze do wpisu „Ciasto kruche z orzechami”

  1. Widze, ze to cos A’la pleśniak;))) Uwielbiam! Czesto robie, ale nigdy nie próbowałam z pianą z orzechami, napewno w najbliższy weekend sie skuszę. Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  2. Upiekłam i jest baaardzo smaczne! Świetnie „wpasowują” się tu orzechy.Początkowo miałam wątpliwości czy ciasto nie będzie mało słodkie,ale po spróbowaniu pierwszego kawałka wątpliwości zniknęły tak szybko jak i samo ciasto!Pozdrawiam!

    Odpowiedz
  3. A ja w kwestii technicznej ;) Jezeli mam foremki 20/20 cm to co mam zrobic? Czy jedno ciasto (i czesc ciasta po prostu wyrzucic) czy moze podwojna ilosc skladnikow i w dwoch foremkach upiec dwa male placki? Kombinuje jeszcze czy moze forme prostokatna da sie jakos zaadoptowac do wymiarow 23/23? Prosze o podpowiedz :D

    Odpowiedz
  4. witam,
    ja bym zrobiła dwa mniejsze 20x20cm ciasto jest pyszne i szybko zniknie, więc można podwoić porcje,
    myśle, że można również spróbować w blaszce 20×30 będzie trochę cieńsze,
    pozdrawiam serdecznie

    p.s właśnie robię to ciasto w okrągłej tortownicy o średnicy 23cm, bo teraz nie mam dostępu do prostokątnych blaszek:)

    Odpowiedz
  5. Cudowne ciasto, jestem w nim zakochana. Jest to miłość piękna i czysta:-D. Wypróbowałam już wiele Twoich przepisòw Natalio, którymi jestem zachwycona ja, mój partner i przyjaciele. Jednak tego cuda nie oddam nikomu,jest tylko moje. Najlepsze. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt:-)

    Odpowiedz
  6. myślę, że tak tylko spód ciasta proszę posypać bułką tartą lub zmielonymi herbatnikami, same śliwki też bym zagęściła trochę mąką, pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz