Ciasto z gruszkami i bezą – Dzisiaj kolejne ciasto z jesiennymi owocami. Smaczne, wilgotne, z gruszkami i migdałową bezą. Ucierane, na maśle, ładnie pachnie podpieczonymi migdałami i z kruchą bezą bardzo apetycznie wygląda. Ciasto możemy przygotować w dwóch wersjach korzennej lub waniliowej. Jeśli ktoś nie lubi cynamonu to nie dodaje korzennych przypraw tylko aromat waniliowy. Wspaniale z tym ciastem smakuje popołudniowa herbata. Polecam…
Ciasto z gruszkami i bezą
Składniki (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
200g miękkiego masła
170g cukru (możemy użyć jasnego brązowego)
2 jajka
300g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
70g zmielonych migdałów
2 gruszki
1 łyżeczka cynamonu, 1/3 łyżeczki zmielonych goździków – jeśli nie lubimy cynamonu to możemy zrobić ciasto w wersji waniliowej, pominąć przyprawy i dodać 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Beza:
3 białka
150g cukru
30g zmylonych migdałów
3-4 łyżki płatków migdałowych
1. Wymieszać razem mąkę, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli, zmielone migdały i przyprawy.
2. Gruszki obrać, przepołowić i wypestkować. Pokroić na kawałeczki.
3. Masło utrzeć z cukrem (ucierać przez 4 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty). Następnie zmniejszyć obroty miksera na średnie i dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu mieszać przez chwilę, aż składniki się połączą (tak przez około 30 sekund). Jeśli zdecydujemy się na aromat waniliowy to proszę dodać w tym miejscu i wymieszać.
4. Do utartej masy dodać mąkę i krótko, ale dokładnie wymieszać (ciasto będzie gęste). Dodać gruszki wymieszać krótko łyżką.
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół na 30 minut (piekłam na najniższym poziomie piekarnika).
Beza:
6. W międzyczasie białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając stopniowo dodawać cukier i miksować, aż masa będzie gęsta i lśniąca (tak przez około 5 minut).
7. Do masy białkowej dodać zmielone migdały, wymieszać. Następnie równomiernie rozprowadzić ją na wierzchu ciasta wyjętego z piekarnika, posypać płatkami migdałowymi i ciasto ponownie wstawić do piekarnika na 30 minut.
8. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia i delikatnie zdjąć obręcz tortownicy.
Udanych wypieków:)
Robiłam wersję korzenną.
Uważam, że cynamon z jabłkiem lub gruszką smakuje obłędnie.
Ciasto bardzo dobre :)
Pierwszy raz robiłam to ciasto dwa lata temu… Dziś robię po raz kolejny- hit wśród znajomych i rodziny! Zawsze zjedzone do ostatniego okruszka :D
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
A jak zmieszac migdały w bezie. Można mikserem. Czy trzeba ręcznie. A ciasto jak wyjmę z piekarnika po tych 30 minutach to nie opadnie ?
można mikserem, pozdrawiam
Pieczemy, aż beza będzie krucha, tak?
tak moja z wierzchu była krucha,
pozdrawiam
Beza się spaliła. Nie jest podana informacja ile tej bezy ma być. Beza z wierzchu spalona a ciasto niedopieczone. Mało precyzyjny przepis dotyczący pieczenia bezy.
Ogromie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
To ciasto jest genialne, zawsze wychodzi a goscie zawsze prawia mi kompelmenty :) Dziekuje Pieknie ..
Bardzo sie ciesze:)
dziekuje za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Pyszneeeeee♡ zrobilam i wszystkim bardzo smakowało, zniknelo w mig :)
Bardzo się cieszę, że smakowało,
dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Przepyszne ;) Zrobiłam z jabłkami i wyszło bardzo dobre. Polecam ;>
odpisałam tutaj http://www.malacukierenka.pl/torcik-z-brzoskwiniami-i-bezami-bez-pieczenia.html
pozdrawiam