Łatwe kruche ciasteczka – Lemon Shortbread – Kruche, delikatnie cytrynowe, bardzo szybkie w przygotowaniu ciasteczka. Bardzo smaczne, rozpływają się w ustach i dlatego od razu sięgasz po następny kawałek. Ładnie pachną i są idealnym dodatkiem do kawy. Bardzo polecam … (przepis z książki „GoodFood Easy baking recipes”).
Łatwe kruche ciasteczka – Lemon Shortbread
Składniki (uwaga: nie używamy proszku do pieczenia, ciasteczka są płaskie):
170g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
100g cukru
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
skórka starta z 1 cytryny
dodatkowo:
2-3 łyżeczki cukru do posypania
1. Do miski włożyć masło, cukier i wymieszać łyżką lub bardzo krótko mikserem.
2. Dodać mąkę, skórkę z cytryny i wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Wierzch wyrównać, ponakłuwać widelcem i na cieście zrobić nacięcia tak, żeby ciasto można było po upieczeniu łatwej podzielić na trójkąty (patrz zdjęcie powyżej).
4. Na końcu wierzch posypać cukrem i ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 35-40 minut, aż ładnie się przyrumieni (piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika).
Ostygnięte ciasto pokroić na trójkąty.
Udanych wypieków:)
szybkie w przygotowaniu i pyszne zarazem :)
Witam, myyysznie wygladaja. Czy zamiast skórki mozna dodac sok?
myślę, że nie, pozdrawiam
Bardzo dobre ciastka! Nie miałam cytryny, ale dodałam skórkę z pomarańczy domowej roboty. Świetny przepis, bo łatwy, szybko się robi i do tego smacznie. Dzięki!!