Ciasto z dynią i czekoladą

Bardzo smaczne ciasto dyniowe z czekoladą. Miękkie, wilgotne, rozpływa się w ustach i fantastycznie pachnie, aż przyjemnie zrobiło się w domu:). Ma ładny kolor i świetnie komponuje się w cieście smak czekolady i korzennych przypraw. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i proste. Idealne na jesienne dni. Serdecznie polecam. Przepis na puree z dyni znajdziecie tutaj(click).

Ciasto z dynią i czekoladą

Ciasto z dynią i czekoladą
Składniki:
3/4 szklanki cukru (użyłam brązowego)
1/2 szklanki oleju
2 jajka
3/4 szklanki puree z dyni
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 i 3/4 szklanki mąki (użyłam torowej)
100g poszatkowanej czekolady
Wierzch:
100g mlecznej czekolady
kolorowe listki cukrowe

1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą oraz przyprawami.

2. Do miski wsypać cukier, dodać olej, jajka i ucierać mikserem na średnianach obrotach, aż masa zrobi się kremowa (około 4-5 minut).

3. Następnie dodać puree z dyni i wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i poszatkowaną czekoladą, wymieszać łyżką do połączenia składników.

4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej dobrze masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ciasto wyjąć z blaszki. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (można też w rondelku z grubym dnem na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając) i posmarować nią wierzch ciasta, a następnie posypać cukrowymi listkami.

Udanych wypieków:)

ciasto z dynia i czekolada

Zdjęcia czytelników:
Ciasto z dynią i czekoladą 1

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Proste Ciasto Dyniowe z Kruszonką i Żurawiną

Sernik Dyniowy z Polewą Miodową i Orzechami

Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe

Orkiszowe ciasto dyniowe

Ciasto z kremem dyniowym

Ciasteczka z dynią, wegańskie bez glutenu

55 komentarzy do “Ciasto z dynią i czekoladą”

  1. Jak dotąd nie miałam okazji piec ciast z dyni czy marchewki… Dziś był mój debiut. Smakowało wszystkim, z trudem powstrzymywaliśmy się by nie zjeść całego… To ciasto jest naprawdę niebezpieczne ;) Mój syn (19 miesięcy) miał dziś dzień spod znaku „nic nie jem”, do momentu oczywiście… na ciasto z dyni z ogromnymi kawałami gorzkiej czekolady nie ma twardych… Pozdrawiam i dziękuję za tak pyszne inspiracje…

    Odpowiedz
  2. Dziś znalazłam, przepis :) I jestem zachwycona, osobiście nie lubię dyni ale koleżanka obradowała mnie dynią wielkości piekarnika…. Zrobiłam piewsze ciasto 2 godziny temu, i już zniknęło z talerza,mój 3 letni synek mówi „mama daj mniam mniam” czyli na prawde jest pyszne !Nie oparłam sie pokusie i drugie ciasto piecze się właśnie w piekarniku :)

    Odpowiedz
  3. Czym mogę zastąpić czekoladę? Bo zostało mi trochę puree z dyni i chciałabym szybko zrobić ciasto, ale nie mam w domu czekolady . Czy mogę dodać np. pół szklanki kakao?

    Odpowiedz
  4. Ja piekłam na funkcji góra-dół 180oC czyli bez termoobiegu, jeśli pieczemy z termoobiegiem zmniejszamy temperaturę do 160oC i proszę piec na najniższej półce w piekarniku,
    pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz