Bardzo smaczne ciasto dyniowe z czekoladą. Miękkie, wilgotne, rozpływa się w ustach i fantastycznie pachnie, aż przyjemnie zrobiło się w domu:). Ma ładny kolor i świetnie komponuje się w cieście smak czekolady i korzennych przypraw. Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i proste. Idealne na jesienne dni. Serdecznie polecam. Przepis na puree z dyni znajdziecie tutaj(click).
Ciasto z dynią i czekoladą
Składniki:
3/4 szklanki cukru (użyłam brązowego)
1/2 szklanki oleju
2 jajka
3/4 szklanki puree z dyni
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 i 3/4 szklanki mąki (użyłam torowej)
100g poszatkowanej czekolady
Wierzch:
100g mlecznej czekolady
kolorowe listki cukrowe
1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą oraz przyprawami.
2. Do miski wsypać cukier, dodać olej, jajka i ucierać mikserem na średnianach obrotach, aż masa zrobi się kremowa (około 4-5 minut).
3. Następnie dodać puree z dyni i wymieszać łyżką. Wsypać mąkę i poszatkowaną czekoladą, wymieszać łyżką do połączenia składników.
4. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej dobrze masłem i posypanej mąką. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 65-70 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ciasto wyjąć z blaszki. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce (można też w rondelku z grubym dnem na bardzo małym ogniu, ciągle mieszając) i posmarować nią wierzch ciasta, a następnie posypać cukrowymi listkami.
Udanych wypieków:)
Zdjęcia czytelników:
Czy zamiast puree można użyć starkowanego miąższu??? Bo mam dynię surową z odpadków bo drążeniu halloweenowych wzorków
Dziękuję za przepis. Pierwszy raz robiłam puree z dyni. To ciasto wyszło przepyszne:)
Dziś upiekłam. Jest rewelacyjnie pyszne :) Nawet mój Tata sie zdumiał, że jest w nim dynia, bo jej wogóle nie czuć
Dziękuję serdecznie.
Iza: – ogromnie się cieszę, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
podaje link http://www.malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html
Jak się robi puree z dyni do diaska?
Jak dotąd nie miałam okazji piec ciast z dyni czy marchewki… Dziś był mój debiut. Smakowało wszystkim, z trudem powstrzymywaliśmy się by nie zjeść całego… To ciasto jest naprawdę niebezpieczne ;) Mój syn (19 miesięcy) miał dziś dzień spod znaku „nic nie jem”, do momentu oczywiście… na ciasto z dyni z ogromnymi kawałami gorzkiej czekolady nie ma twardych… Pozdrawiam i dziękuję za tak pyszne inspiracje…
Dziś znalazłam, przepis :) I jestem zachwycona, osobiście nie lubię dyni ale koleżanka obradowała mnie dynią wielkości piekarnika…. Zrobiłam piewsze ciasto 2 godziny temu, i już zniknęło z talerza,mój 3 letni synek mówi „mama daj mniam mniam” czyli na prawde jest pyszne !Nie oparłam sie pokusie i drugie ciasto piecze się właśnie w piekarniku :)
Robiłam i stwierdzam, że to ciasto ma poważną wadę!!! Znika wkrótce po upieczeniu :D Dziś robie kolejny raz :) Dzięki za przepis Mała Cukierenko :)
radzę raczej użyć jakiś bakalii, orzechów-rodzynek,
pozdrawiam ciepło
Czym mogę zastąpić czekoladę? Bo zostało mi trochę puree z dyni i chciałabym szybko zrobić ciasto, ale nie mam w domu czekolady . Czy mogę dodać np. pół szklanki kakao?
Sprobuje tak zrobić bo ciasto jest naprawdę smaczne. Dziękuję i pozdrawiam!
Ja piekłam na funkcji góra-dół 180oC czyli bez termoobiegu, jeśli pieczemy z termoobiegiem zmniejszamy temperaturę do 160oC i proszę piec na najniższej półce w piekarniku,
pozdrawiam
Dodam tylko jeszcze, że piekarnik mam sprawny i często piekę a taką spaleniznę pierwszy raz odstawiłam. :-) proszę o poradę.