Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte”

Dzisiaj prawdziwa rozpusta :). Pyszne, czekoladowe ciasto z bananami. Słodkie, bardzo czekoladowe i na jednym kawałku nie można poprzestać. Wygląda apetycznie i uświetni niejedno przyjęcie. Przed przystąpieniem do pracy proszę dokładnie przeczytać przepis. Dostałam go od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., której bardzo dziękuję :), trochę go zmodyfikowałam. Bardzo polecam.

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka






Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte”

Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Środek:
650ml śmietanki kremówki 36%
100g poszatkowanej mlecznej czekolady
200g poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
około 7 bananów
sok z 1/2 cytryny
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Polewa:
10 łyżek wody
10 łyżek cukru
100g masła
5 łyżek dobrego kakao bez cukru
Dodatkowo:
poszatkowane orzechy

Ciasto z bananami i czekoladą

Środek:
1. Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się nie roztopi, proszę rondelek postawić na małym ogniu i cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi). Czekoladową śmietankę nakryć folią spożywczą (patrz FILM) i odstawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić ją dobrze w lodówce (najlepiej wstawić na całą noc do lodówki).

Biszkopt:
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki (patrz FILM).

7. Składniki do nasączenia wymieszać i połową nasączyć biszkopt w blaszce.

8. Banany obrać, przepołowić i skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta (patrz FILM).

9. Schłodzoną czekoladową śmietankę ubić mikserem i wyłożyć na banany w blaszce, wyrównać (patrz FILM). Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu i nasączyć go resztą ponczu.

Polewa:
10. Składniki na polewę przełożyć do rondelka i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 4-5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15 minut.

11. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać poszatkowanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (można na całą noc).

Udanych wypieków:)

Ciasto z bananami i czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

104 komentarze do “Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte””

  1. Witam serdecznie chciała bym zrobić to ciasto w formie tortu jekiej wielkości tortownicy powinnam użyć do tej ilości składników.

    Odpowiedz
  2. Wcześniej zrobiłem to ciasto zgodnie z przepisem i wyszło dobre, tyle że krem był za gorzki. Teraz postanowiłem dodać tylko mleczną czekoladę (Wedel). Masa już stygnie, a w komentarzach wyczytałem, że sądzisz, że masa może nie zgęstnieć tylko z czekoladą mleczną. Dlaczego tak myślisz? Czy chodzi o zawartość kakao w czekoladzie? Jeszcze ciepły krem ma fajną konsystencję i smakuje pysznie, więc byłoby słabo gdyby nie wyszło, w dodatku na święta…

    Odpowiedz
    • tak chodzi o zawartość kakao w czekoladzie, ale nie robiłam z mleczną to tylko moje przepuszczenia, powinno się też udać schłodzona śmietanka też się ubije, tylko czy później ona się utrzyma czy ona nie „klapnie”, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  3. Mam zamiar jutro zrobic to ciasto ale nie ukrywam ze boje sie tej zagotowanej smietanki z czekolada ..czy ona zgestnieje ?? Ma konsystencje ubitej smietany na filmie ..a przeciez podczes potowania byla plynna pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Mam jeszcze pytnia. Czy po 7 godzinach mogę ubić czekoladową smietanke? Czy mogę przyrządzić masę już jutro rano? Nie będzie za długo kiedy ubije smietanke jutro rano dopiero?

    Odpowiedz
  5. Mam pytanie. Po zdjęciu śmietanki z gazu i rozpuszczeniu czekolady przykryć folią spożywczą poczekać jak będzie ziemna i wtedy wstawić do lodówki tak? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  6. Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, miło że się wszystko udało, też używam śmietanki tortowej ŁOWICKA 36% pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz