Zapraszam na pyszne, sycące ciasto marchewkowe bez glutenu z bakaliami. Wilgotne od dużej ilości startej marchewki i romantyczne dzięki sporej ilości korzennych przypraw. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Zrobiłam je na przyjazd mojej bratowej, która jest uczulona na gluten i ciasto bardzo jej smakowało :). Jeśli nie mamy ochoty na kokosową śmietankę to możemy ją pominąć i ciasto np. posypać cukrem pudrem. Polecam i zapraszam na FILM.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste ciasto marchewkowe bez glutenu
Składniki na proste ciasto marchewkowe bez glutenu:
Ciasto:
3 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (około 400g)
1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego)
3/4 szklanki oliwy z oliwek (najlepiej extra virgin)
3 jajka – osobno żółtka i białka
1/4 szklanki mleka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mąki kokosowej
2 płaskie łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków i imbiru
1/2 szklanki poszatkowanych orzechów
1/2 szklanki rodzynek (jak nie lubimy, możemy pominąć)
Wierzch:
200-230ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki oleju kokosowego
1-2 łyżki cukru pudru
wiórki kokosowe do posypania
Ciasto:
1. Do miski wsypać mąkę ryżową i kokosową. Dodać przyprawy, sodę, wymieszać.
2. W drugiej misce wymieszać szpatułką lub łyżką marchewkę, cukier, oliwę, żółtka, aromat i mleko.
3. Następnie do suchych składników dodać mokre, wsypać orzechy, rodzynki i wymieszać łyżką lub szpatułką.
4. Białka ubić na sztywną pianę i w dwóch partiach dodać je do marchewkowego ciasta (patrz, FILM).
5 Ciasto przełożyć do blaszki o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji góra-dół przez około 70 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Wierzch:
6. Do blendera wlać śmietankę, olej kokosowy i wyspać cukier puder. Miksować przez chwilę, aż śmietanka zgęstnieje.
7. Proste ciasto marchewkowe wyjąć z blaszki i wierzch ciasta udekorować kokosową śmietanką. Na końcu posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.
Udanych wypieków:)
Wygląda super! ciekawa jestem jak smakuje :)
Nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego a podobno jest bardzo smaczne. to było przeznaczenie, ze trafiłam na ta stronę, muszę w końcu je zrobić, tym bardziej, ze dzieciaki nie chcą jeść marchewki, a tutaj fajnie można ją przemycić:)
Nie mam mąki kokosowej. Czy można zastąpić ją inną? Niekoniecznie bezglutenową.
tak, można użyć mąki pszennej, pozdrawiam
Ładnie się upiekło wewnątrz co z bezglutenowymi wypiekami nie jest takie proste :D
cieszę się bardzo :) pozdrawiam serdecznie
Czy jeśli zastąpię mąkę kokosową i ryżową zwykłą pszenną to ciasto się uda? Nie zależy mi na „bezglutenowości” ;)
powinno się udać, pozdrawiam
Mój synek nie jest uczulony i ja daję 2 szklanki mąki pszennej.
Moja wersja przepisu :
2 szklanki mąki pszennej ( używam mąki tortowej z Wawelu z zielonym smokiem)
2 szklanki startej marchewki nie ubite, jak marchew jest bardzo soczysta to można dać trochę mniej, żeby nie wyszedł zakalec
1 szklanka cukru
1 szklanka oleju kujawskiego
pół łyżeczki soli
1 płaska łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka kakao
4 jajka.
Jajka miksuje z cukrem, dodaje po trochu wymieszane składniki sypkie, potem olej. Na końcu marchew tylko przez chwilę miksuje. Przekladam do wąskiej brytfanki, piekę około godziny w temperaturze 170.
dziękuję za przepis, pozdrawiam serdecznie
Witam czym można zastąpić olej kokosowy do ubicia pianki??
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
można go pominąć, śmietanka i tak się ubije, pozdrawiam
Jaka inna mąka bezglutenowa mogę zastąpić mąkę kokosowa?
może gryczana, też chłonie wodę, pozdrawiam
czy oliwę można zastąpić olejem np. z pestek winogron?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy mąkę ryżową mogę zastąpić mąką jaglaną?
przykro mi ale nie wiem jak się zachowuje mąka jaglana nigdy nie używałam, więc nie doradzę,
pozdrawiam
Upieklam to ciasto dzis po raz pierwszy i wlasnie sie rodzinnie zajadamy.
Za tydzien bedzie na pewno powtórka, bo jest rewelacyjne!!! Wchodzi na stałe do naszego menu :)
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Bezglutenowo? Super, jednak chciałabym też uniknąć cukru. Czy mogę dać ksylitolu tyle co cukru, czy to za dużo? Pozdrawiam serdecznie!
myślę, że to będzie za dużo dałam bym tak 3/4 szklanki, pozdrawiam
Wspaniale i takie na bogato – pieknie pachnie, cudownie smakuje i ladnie wyglada. Uzylam o 1/4 wiecej skladnikow na 24 cm foremke. Z mak bezglutenowych uzylam 1/2 szkl. gryczanej, ok. 1/2 szkl. ziemniaczanej, 1/2 szkl. kaszy mannej i reszte standardowej bezglutenowej. Dalam tylko 1/2 szklanki cukru i to zupelnie wystarczylo. Polecam! :)
Przecież kasza manna jest z pszenicy, zawiera gluten.
Chciałabym upiec to ciasto na wytłokach jakie zostały po soku z marchwi a jest tego sporo i w związku z tym z pewnością przydałoby się więcej jakiegoś płynu. Jak Pani myśli w jakiej ilości i czego najlepiej dodać?
Dziękuję! Udalo się! Mąkę ryzową zastąpilam kukurydzianą i ciasto jest bardzo dobre … Krem mi nie wyszedl (za dlugo ubijalam), ale polalam tym co wyszlo i jest pycha, tylko wyglada nie tak ladnie jak z tym wierzchem :)
fajny przepis należy tylko pamiętać, jeśli robimy ciasto dla osoby chorej np. na celiakię musimy tez sprawdzać przyprawy bo w nich tez występuje gluten np w sodzie
Czy używała Pani mąki kukurydzianej zamiast kokosowej? Nie mam takiej, a chciałabym jutro zrobić to ciacho :)
Witam ;) dziękuje za przepis – ciasto wyszło pyszne, choć trochę zmodyfikowałam, ponieważ miałam niewielkie braki w szafkach :) zamiast mąki ryżowej dodałam pół na pół mąki kukurydzianej i orkiszowej pełnoziarnistej, pominęłam goździki i dodałam mleko migdałowe w troszkę większej ilości :) a słodziłam cukrem kokosowym. Na wierzch ciasta zrobiłam krem z awokado z karobem i miodem – pycha! co tu dużo pisać – świetny przepis! Jeszcze raz dziękuje!
Zrobiłam ciasto na mleku sojowym i jajkach przepiórczych (10 szt.), bo mój synek ma więcej alergii niż gluten. Nie miałam mąki kokosowej, więc dałam wiórki kokosowe. Na górę ubitą „śmietankę” z mleka kokosowego. Wyszło przepysznie!
A jak długo takie ciasto może poleżeć? Mogłabym już robić na Wigilię ?
tak można już robić we czwartek, pozdrawiam serdecznie