Proste ciasto marchewkowe bez glutenu

Zapraszam na pyszne, sycące ciasto marchewkowe bez glutenu z bakaliami. Wilgotne od dużej ilości startej marchewki i romantyczne dzięki sporej ilości korzennych przypraw. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Zrobiłam je na przyjazd mojej bratowej, która jest uczulona na gluten i ciasto bardzo jej smakowało :). Jeśli nie mamy ochoty na kokosową śmietankę to możemy ją pominąć i ciasto np. posypać cukrem pudrem. Polecam i zapraszam na FILM.

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka





Proste ciasto marchewkowe bez glutenu
Składniki na proste ciasto marchewkowe bez glutenu:
Ciasto:
3 szklanki startej na drobnych oczkach marchewki (około 400g)
1 szklanka cukru (użyłam jasnego brązowego)
3/4 szklanki oliwy z oliwek (najlepiej extra virgin)
3 jajka – osobno żółtka i białka
1/4 szklanki mleka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
1 szklanka mąki ryżowej
1 szklanka mąki kokosowej
2 płaskie łyżeczki sody
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
po 1/2 łyżeczki zmielonych goździków i imbiru
1/2 szklanki poszatkowanych orzechów
1/2 szklanki rodzynek (jak nie lubimy, możemy pominąć)
Wierzch:
200-230ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
3 łyżki oleju kokosowego
1-2 łyżki cukru pudru
wiórki kokosowe do posypania

Proste ciasto marchewkowe

Ciasto:
1. Do miski wsypać mąkę ryżową i kokosową. Dodać przyprawy, sodę, wymieszać.

2. W drugiej misce wymieszać szpatułką lub łyżką marchewkę, cukier, oliwę, żółtka, aromat i mleko.

3. Następnie do suchych składników dodać mokre, wsypać orzechy, rodzynki i wymieszać łyżką lub szpatułką.

4. Białka ubić na sztywną pianę i w dwóch partiach dodać je do marchewkowego ciasta (patrz, FILM).

5 Ciasto przełożyć do blaszki o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji góra-dół przez około 70 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Wierzch:
6. Do blendera wlać śmietankę, olej kokosowy i wyspać cukier puder. Miksować przez chwilę, aż śmietanka zgęstnieje.

7. Proste ciasto marchewkowe wyjąć z blaszki i wierzch ciasta udekorować kokosową śmietanką. Na końcu posypać wiórkami kokosowymi. Ciasto przechowywać w chłodnym miejscu.

Udanych wypieków:)

Proste ciasto marchewkowe

Print Friendly, PDF & Email

25 myśli na temat „Proste ciasto marchewkowe bez glutenu

  1. Nigdy nie jadłam ciasta marchewkowego a podobno jest bardzo smaczne. to było przeznaczenie, ze trafiłam na ta stronę, muszę w końcu je zrobić, tym bardziej, ze dzieciaki nie chcą jeść marchewki, a tutaj fajnie można ją przemycić:)

  2. Czy jeśli zastąpię mąkę kokosową i ryżową zwykłą pszenną to ciasto się uda? Nie zależy mi na „bezglutenowości” ;)

  3. Mój synek nie jest uczulony i ja daję 2 szklanki mąki pszennej.
    Moja wersja przepisu :
    2 szklanki mąki pszennej ( używam mąki tortowej z Wawelu z zielonym smokiem)
    2 szklanki startej marchewki nie ubite, jak marchew jest bardzo soczysta to można dać trochę mniej, żeby nie wyszedł zakalec
    1 szklanka cukru
    1 szklanka oleju kujawskiego
    pół łyżeczki soli
    1 płaska łyżeczka sody
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka kakao
    4 jajka.
    Jajka miksuje z cukrem, dodaje po trochu wymieszane składniki sypkie, potem olej. Na końcu marchew tylko przez chwilę miksuje. Przekladam do wąskiej brytfanki, piekę około godziny w temperaturze 170.

  4. Upieklam to ciasto dzis po raz pierwszy i wlasnie sie rodzinnie zajadamy.
    Za tydzien bedzie na pewno powtórka, bo jest rewelacyjne!!! Wchodzi na stałe do naszego menu :)

  5. Bezglutenowo? Super, jednak chciałabym też uniknąć cukru. Czy mogę dać ksylitolu tyle co cukru, czy to za dużo? Pozdrawiam serdecznie!

  6. Wspaniale i takie na bogato – pieknie pachnie, cudownie smakuje i ladnie wyglada. Uzylam o 1/4 wiecej skladnikow na 24 cm foremke. Z mak bezglutenowych uzylam 1/2 szkl. gryczanej, ok. 1/2 szkl. ziemniaczanej, 1/2 szkl. kaszy mannej i reszte standardowej bezglutenowej. Dalam tylko 1/2 szklanki cukru i to zupelnie wystarczylo. Polecam! :)

  7. Chciałabym upiec to ciasto na wytłokach jakie zostały po soku z marchwi a jest tego sporo i w związku z tym z pewnością przydałoby się więcej jakiegoś płynu. Jak Pani myśli w jakiej ilości i czego najlepiej dodać?

  8. Dziękuję! Udalo się! Mąkę ryzową zastąpilam kukurydzianą i ciasto jest bardzo dobre … Krem mi nie wyszedl (za dlugo ubijalam), ale polalam tym co wyszlo i jest pycha, tylko wyglada nie tak ladnie jak z tym wierzchem :)

Dodaj komentarz

.