Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte”

Dzisiaj prawdziwa rozpusta :). Pyszne, czekoladowe ciasto z bananami. Słodkie, bardzo czekoladowe i na jednym kawałku nie można poprzestać. Wygląda apetycznie i uświetni niejedno przyjęcie. Przed przystąpieniem do pracy proszę dokładnie przeczytać przepis. Dostałam go od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., której bardzo dziękuję :), trochę go zmodyfikowałam. Bardzo polecam.

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka






Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte”

Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Środek:
650ml śmietanki kremówki 36%
100g poszatkowanej mlecznej czekolady
200g poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
około 7 bananów
sok z 1/2 cytryny
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Polewa:
10 łyżek wody
10 łyżek cukru
100g masła
5 łyżek dobrego kakao bez cukru
Dodatkowo:
poszatkowane orzechy

Ciasto z bananami i czekoladą

Środek:
1. Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się nie roztopi, proszę rondelek postawić na małym ogniu i cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi). Czekoladową śmietankę nakryć folią spożywczą (patrz FILM) i odstawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić ją dobrze w lodówce (najlepiej wstawić na całą noc do lodówki).

Biszkopt:
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki (patrz FILM).

7. Składniki do nasączenia wymieszać i połową nasączyć biszkopt w blaszce.

8. Banany obrać, przepołowić i skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta (patrz FILM).

9. Schłodzoną czekoladową śmietankę ubić mikserem i wyłożyć na banany w blaszce, wyrównać (patrz FILM). Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu i nasączyć go resztą ponczu.

Polewa:
10. Składniki na polewę przełożyć do rondelka i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 4-5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15 minut.

11. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać poszatkowanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (można na całą noc).

Udanych wypieków:)

Ciasto z bananami i czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

104 komentarze do “Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte””

  1. witam, wracam do tego przepisu kolejny raz i kolejny raz zachwyca mnie i wszystkich, którzy jedli to ciasto. Tym osobom, którym masa nie wyszła zwracam uwagę, że po zagotowaniu mleka z czekoladą trzeba tą mieszankę bardzo dobrze wystudzić, najlepiej wstawić do lodówki na całą noc a następnie wystarczy tylko dobrze zmiksować i krem robi się bardzo sztywny. Za każdym razem korzystam ze śmietanki tortowej ŁOWICKA 36% (w żółtym kartoniku). Powstały krem jest tak dobry, że postanowiłam wykorzystać go do tegorocznego mazurka. Ponieważ wszystkie Twoje przepisy są bardzo uniwersalne więc do mazurka wykorzystałam spód od szarlotki (z przepisu, w którym jest smalec), frużelinę wiśniową z ciasta „wszystkiego najlepszego” oraz masę „Bananotte”, całość ozdobiłam migdałami. Wyszedł fantastyczny mazurek, może trochę nietypowy ale w smaku niebo w gębie!!!

    Odpowiedz
  2. nic nie zamierzam zmienić, przepis jest dobry, proszę używać dobrych składników i nie wiem o co chodzi z komentarzami co najmniej 6 pozytywnych i dwa że śmietana rzadka, pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Niestety muszę powiedzieć, że jestem zawiedziona przepisem, który wzięłam z tej strony.
    Masa, mimo trzymania jej w lodówce przez całą dobę, nie stężała tak jak powinna.
    Nie jest to pierwszy raz, kiedy coś z masą nie wychodzi, a biorąc pod uwagę inne komentarze, może warto byłoby coś w tym przepisie zmienić.

    Odpowiedz
  4. a ja mam pytanie odnośnie śmietany wszystko zrobione i teraz się chłodzi tylko to już trwa 10 h czy ona zrobi się gęsta ? bo nadal jest luźna:)

    Odpowiedz
  5. Witam, jak długo to ciasto może stać? chodzi mi o te banany w środku. Chciałam upiec na święta, tak żeby było ładne i jadalne przez chociaż 3 dni :)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. tak proszę przykryć bezpośrednio po zdjęciu z gazu, lepiej przezroczysta, do foliowej krem może się „przylepić” pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Witam, mam pytanie czy śmietankę kremówkę ugotowaną i wymieszaną z czekoladą przykrywa się folią spożywczą bezpośrednio po zdjęciu z gazu? Czy jest jakaś róznica czy to będzie przezroczysta folia spożywcza czy „sreberko”? Pozdrawiam Kasia

    Odpowiedz
  8. Zrobiłam:) pycha !!! choć następnym razem zmienię proporcje czekolad w kremie – więcej mlecznej;) i niestety też mi się zważyła kremówka, choć to pewnie moja wina była;P jednak te drobne przeszkody nie umniejszają faktu, że ciasto jest pyszne, czekoladowa przyjemność :D:D

    Odpowiedz

Dodaj komentarz