Ciasto „Styropian”

Zapraszam na smaczne, szybkie w przygotowaniu, ciasto „styropian”. Pełne wiórków kokosowych i jogurtu. Spód i wierzch ciasta zrobiony jest z kruszonki. Muszę przyznać, że pierwszy raz robiłam takie ciekawe nadzienie do pieczonego ciasta :). Smak ciasta w dużej mierze zależy od jogurtu jaki wybierzemy. Ja pomieszałam smaki i użyłam brzoskwiniowego oraz truskawkowego. Czytelniczka Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., od której dostałam ten przepis lubi go robić w wersji wiśniowej i marakui. Polecam…

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Fabuleux oraz Birds of Europe .

ciasto styropian

Ciasto „Styropian”
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki cukru
200g masła
5 żółtek
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Masa jogurtowa:
1l owocowego jogurtu (około 3 opakowania po 400g)
1/2 szklanki cukru
1 duży budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru 65g (jeśli mamy dwa
mniejsze opakowania budyniu w proszku, proszę odmierzyć na wadze 65g)
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g wiórków kokosowych
5 białek
Dodatkowo:
cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego

ciasto styropian

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem i cukrem. Dodać posiekane masło (lub starte na tarce z grubymi oczkami), żółtka i zagnieść rękoma kruszonkę.

2. Kruszonkę podzielić na większą i mniejszą część (około 2/3 i 1/3). Większą część kruszonki wsypać do blaszki o wymiarach 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i lekko docisnąć.

Masa jogurtowa:
3. Wymieszać krótko mikserem jogurt, cukier, budyń, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe.

4. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać łyżką lub szpatułką z masą jogurtową.

5. Piekarnik nastawać na 180oC na funkcji góra-dół.

6. Masę jogurtową przełożyć na spód w blaszce, wyrównać i wierzch posypać pozostałą kruszonką. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Ciasto „styropian” przez podaniem można posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto „Styropian”

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

24 komentarze do wpisu „Ciasto „Styropian””

  1. Witam. Muszę się przyznać, że piekłam podobne ciasto, ale ze śmietany 18%. Smakowało jak „oszukany sernik.” Ale z owocowym jogurtem nie wiedziałam, że można. Mam ochotę na jagodowy, ale nie wiem z jakim smakiem najlepiej by go połączyć. Może Mała Cukierenko doradzisz? Dziękuję i pozdrawiam.

  2. Gosia: – możesz użyć tylko jagodowego, a jeśli chcesz go połączyć z innym to może wiśniowy,
    pozdrawiam

  3. Zrobiłam i wyszło przepyszne! Polecam!
    Do tego jest szybkie i efektowne, więc takie jak lubię przy trójce maluchów.

    Jeszcze nigdy nie zawiodłam się na Pani przepisach:) Mała Cukierenka to jedyna strona z której piekę ciasta, nawet bez wypróbowania przed imprezą:)

  4. Czy istnieje jakis zamiennik za kokos? Mam uczulenie na kokos a zawsze chciałam spróbować to z czego ocieplony jest moj blok :) pozdrawiam
    Grażyna

  5. Ja tez sie zgadzam z Ola… Kazdy jeden przepis z malej cukierenki wychodzi mi wysmienicie. Od kilku lat jestem stala fanka i wszystkie ciasta sa przepyszne. Nie musze sie martwic czy mi sie upiecze☺Wielka pasja i talent jest widoczna na kazdym zdjeciu. Jestes slodka mala cukierenko
    Pozdrawiam i oczywiscie pieke to ciasto☺

  6. Bardzo dziękuję za ten przepis! Był pierwszym, który przetestowałam w nowym piekarniku. Użyłam jogurtu naturalnego, który pięknie wydobył smak kokosa. Budyń śmietankowy sprawił, że ciasto ślicznie pachnie.

  7. Mój „styropian” właśnie trafił do piekarnika, postanowiłam zmodyfikować przepis i zrobić na jogurtach naturalnych oraz spód ciasta posmarowałam powidłem. Mam nadzieję że będzie smaczne :) Pozdrawiam i dziękuję za inspirację :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.