Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte”

Dzisiaj prawdziwa rozpusta :). Pyszne, czekoladowe ciasto z bananami. Słodkie, bardzo czekoladowe i na jednym kawałku nie można poprzestać. Wygląda apetycznie i uświetni niejedno przyjęcie. Przed przystąpieniem do pracy proszę dokładnie przeczytać przepis. Dostałam go od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., której bardzo dziękuję :), trochę go zmodyfikowałam. Bardzo polecam.

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka






Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte”

Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Środek:
650ml śmietanki kremówki 36%
100g poszatkowanej mlecznej czekolady
200g poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
około 7 bananów
sok z 1/2 cytryny
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Polewa:
10 łyżek wody
10 łyżek cukru
100g masła
5 łyżek dobrego kakao bez cukru
Dodatkowo:
poszatkowane orzechy

Ciasto z bananami i czekoladą

Środek:
1. Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się nie roztopi, proszę rondelek postawić na małym ogniu i cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi). Czekoladową śmietankę nakryć folią spożywczą (patrz FILM) i odstawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić ją dobrze w lodówce (najlepiej wstawić na całą noc do lodówki).

Biszkopt:
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki (patrz FILM).

7. Składniki do nasączenia wymieszać i połową nasączyć biszkopt w blaszce.

8. Banany obrać, przepołowić i skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta (patrz FILM).

9. Schłodzoną czekoladową śmietankę ubić mikserem i wyłożyć na banany w blaszce, wyrównać (patrz FILM). Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu i nasączyć go resztą ponczu.

Polewa:
10. Składniki na polewę przełożyć do rondelka i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 4-5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15 minut.

11. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać poszatkowanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (można na całą noc).

Udanych wypieków:)

Ciasto z bananami i czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

103 komentarze do “Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte””

  1. Ciasto wygląda pysznie :) a czy ja mogę zrobić do niego poncz z likieru migdałowego z wodą takie proporcje jakie Pani podaje w przepisie na ” pyszne ciasto z kremem i truskawkami ” …???? Acha i jeszcze mam drugie pytanko :). Czy mogę mieć forme na biszkopt o wymiarach 21/ 32 Bardzo proszę o odpowiedź . Dziękuję i pozdrawian

    Odpowiedz
  2. Mój krem zrobił się grudkowaty 😔 nie wiem czemu. Da się to uratować czy do wyrzucenia? Czemu tak się stało 😭

    Odpowiedz
  3. Witam,
    Ciasto robię już któryś raz i zawsze wychodzi obłędnie pyszne. Dodam ,że proporcje składników są + – tak jak w przepisie, więc rada dla tych którzy się wahają,nie skupiacie się aż tak bardzo! I tak będzie pysznie bo sami zrobicie a nie kupicie w sklepie. 😁
    Pozdrawiam wszystkich CISTECZKOWYCH POTWORÓW

    Odpowiedz
  4. Dzień dobry, mi wyszedł biszkopt bardzo plaski i nie wiem czy go spróbować przekroic czy drugi upiec. Śmietanka wyszła mi nie taka gęsta jak u pani na filmie, boje sie ubić żeby mi nie padła w cieście. Nie wiem jak mam to ciasto ratować. A chce koniecznie zrobić.

    Odpowiedz
  5. Witam serdecznie. Robiłam już to ciasto kilka razy i wyszło wspaniałe, tym razem użyłam czekolady z 50 %zawartością kakao i masa po ubiciu zrobiła się rzadka, czy to wina czekolady??

    Odpowiedz
  6. Witam, bardzo podoba mi się przepis i chcę go upiec na niedzielę kiedy ciasto przełożyć kremem z bananami w sobotę czy w niedzielę rano żeby było najlepsze

    Odpowiedz
  7. Pyszne ciasto. Bardzo podobne do tortu czekoladowo-bananowego – troszke sie roznia ale oba przepisy sa genialne (to ciasto ma wg mnie smaczniejsza polewe). Kolejny przepis do zanotowania. Dziekuje i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  8. Przepyszne. Wszystkim domownikom i nie tylko bardzo ale to bardzo smakowalo. Szczerze polecam. A kolezanki w pracy wprost zachwycone. Zawsze jak robie nowosci, to kolezanki testuja. Byly zachwycone!!!

    Odpowiedz
  9. Witam. Zrobiłam ciasto i wyszlo genialnie. Chciałabym zrobić to samo w formie tortu. Czy jeśli zamiast polewy na wierzch i boki dam ganache jak w torcie pomarańczowo czekoladowym to będzie to miało ręce i nogi?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. Co tu dużo mówić – niebo w gębie. Upiekłam 2 dni temu, rozeszło się błyskawicznie i już pojawiła się prośba o powtórkę. Dziękuję za kolejny wspaniały przepis.

    Odpowiedz
  11. Witam zrobiłam ciasto jako tort , jest bardzo czekoladowe dla miłośników czekolady super ,efektownie się prezentuje oceniam na 5 i polecam .

    Odpowiedz
  12. Witam serdecznie chciała bym zrobić to ciasto w formie tortu jekiej wielkości tortownicy powinnam użyć do tej ilości składników.

    Odpowiedz
  13. Wcześniej zrobiłem to ciasto zgodnie z przepisem i wyszło dobre, tyle że krem był za gorzki. Teraz postanowiłem dodać tylko mleczną czekoladę (Wedel). Masa już stygnie, a w komentarzach wyczytałem, że sądzisz, że masa może nie zgęstnieć tylko z czekoladą mleczną. Dlaczego tak myślisz? Czy chodzi o zawartość kakao w czekoladzie? Jeszcze ciepły krem ma fajną konsystencję i smakuje pysznie, więc byłoby słabo gdyby nie wyszło, w dodatku na święta…

    Odpowiedz
    • tak chodzi o zawartość kakao w czekoladzie, ale nie robiłam z mleczną to tylko moje przepuszczenia, powinno się też udać schłodzona śmietanka też się ubije, tylko czy później ona się utrzyma czy ona nie „klapnie”, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  14. Mam zamiar jutro zrobic to ciasto ale nie ukrywam ze boje sie tej zagotowanej smietanki z czekolada ..czy ona zgestnieje ?? Ma konsystencje ubitej smietany na filmie ..a przeciez podczes potowania byla plynna pozdrawiam

    Odpowiedz
  15. Mam jeszcze pytnia. Czy po 7 godzinach mogę ubić czekoladową smietanke? Czy mogę przyrządzić masę już jutro rano? Nie będzie za długo kiedy ubije smietanke jutro rano dopiero?

    Odpowiedz
  16. Mam pytanie. Po zdjęciu śmietanki z gazu i rozpuszczeniu czekolady przykryć folią spożywczą poczekać jak będzie ziemna i wtedy wstawić do lodówki tak? Pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  17. Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, miło że się wszystko udało, też używam śmietanki tortowej ŁOWICKA 36% pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  18. witam, wracam do tego przepisu kolejny raz i kolejny raz zachwyca mnie i wszystkich, którzy jedli to ciasto. Tym osobom, którym masa nie wyszła zwracam uwagę, że po zagotowaniu mleka z czekoladą trzeba tą mieszankę bardzo dobrze wystudzić, najlepiej wstawić do lodówki na całą noc a następnie wystarczy tylko dobrze zmiksować i krem robi się bardzo sztywny. Za każdym razem korzystam ze śmietanki tortowej ŁOWICKA 36% (w żółtym kartoniku). Powstały krem jest tak dobry, że postanowiłam wykorzystać go do tegorocznego mazurka. Ponieważ wszystkie Twoje przepisy są bardzo uniwersalne więc do mazurka wykorzystałam spód od szarlotki (z przepisu, w którym jest smalec), frużelinę wiśniową z ciasta „wszystkiego najlepszego” oraz masę „Bananotte”, całość ozdobiłam migdałami. Wyszedł fantastyczny mazurek, może trochę nietypowy ale w smaku niebo w gębie!!!

    Odpowiedz
  19. nic nie zamierzam zmienić, przepis jest dobry, proszę używać dobrych składników i nie wiem o co chodzi z komentarzami co najmniej 6 pozytywnych i dwa że śmietana rzadka, pozdrawiam

    Odpowiedz
  20. Niestety muszę powiedzieć, że jestem zawiedziona przepisem, który wzięłam z tej strony.
    Masa, mimo trzymania jej w lodówce przez całą dobę, nie stężała tak jak powinna.
    Nie jest to pierwszy raz, kiedy coś z masą nie wychodzi, a biorąc pod uwagę inne komentarze, może warto byłoby coś w tym przepisie zmienić.

    Odpowiedz
  21. a ja mam pytanie odnośnie śmietany wszystko zrobione i teraz się chłodzi tylko to już trwa 10 h czy ona zrobi się gęsta ? bo nadal jest luźna:)

    Odpowiedz
  22. Witam, jak długo to ciasto może stać? chodzi mi o te banany w środku. Chciałam upiec na święta, tak żeby było ładne i jadalne przez chociaż 3 dni :)
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  23. tak proszę przykryć bezpośrednio po zdjęciu z gazu, lepiej przezroczysta, do foliowej krem może się „przylepić” pozdrawiam

    Odpowiedz
  24. Witam, mam pytanie czy śmietankę kremówkę ugotowaną i wymieszaną z czekoladą przykrywa się folią spożywczą bezpośrednio po zdjęciu z gazu? Czy jest jakaś róznica czy to będzie przezroczysta folia spożywcza czy „sreberko”? Pozdrawiam Kasia

    Odpowiedz
  25. Zrobiłam:) pycha !!! choć następnym razem zmienię proporcje czekolad w kremie – więcej mlecznej;) i niestety też mi się zważyła kremówka, choć to pewnie moja wina była;P jednak te drobne przeszkody nie umniejszają faktu, że ciasto jest pyszne, czekoladowa przyjemność :D:D

    Odpowiedz
  26. Rewelacyjne ciasto. Upiekłam w prezencie walentynkowym mojemu Narzeczonemu- był zachwycony. Polecam!! Dziękuję za wspaniały przepis.

    Odpowiedz
  27. TO CIASTO TO PRAWDZIWA EKSTAZA POSPOLITA,SZKODA ZE TAKIE TŁUSTE I DROGIE ALE CÓŻ RAZ W ROKU MOZNA SE POZWOLIĆ CNIE? PYTANIE DO MALEJCUKIERENKI CZY MOZNA ZROBIC CIASTO BEZ CZEKOLADY I CZY WYJDZIE TAK SAMO DOBRE, ALBO CZYMŚ ZASTĄPIĆ? POZDRAWIAM CIEPLO

    Odpowiedz
  28. Oglądając filmik ślinka mi ciekła, robie je w piatek na pewno jest pyszne:D mogłaby Pani pomyśleć o wydaniu książki z wypiekami są rewelacyjne:) pozdrawiam!

    Odpowiedz
  29. Co do śmietanki to faktycznie nie wolno żałować pieniędzy ja często używam śmietanki łaciata i tez nigdy nie było problemu ale tym razem skusilam się na inna i zapomniałam schłodzić. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  30. Bananotte rewelacja! wydawało mi się trudne ale biszkopt i krem zrobiłam dzień wcześniej więc potem pozostało mi tylko ułożyć wszystko na biszkopcie i schłodzić. połączenie babanów z bitą śmietaną i czekoladą to niebo w gębie. Ciasto nasączyłam likierem amaretto. Od niedawna obserwuję tą stronę i jest to mój pierwszy wypiek. pozdrawiam wszystkich domowych cukierników !!

    Odpowiedz
  31. Anonim: myślę, że tak,

    Ania: – przykro mi z tą śmietanką, ja używam śmietanki Łowicz z kartoniku i nigdy nie miałam takich problemów,

    dorka: – cieszę się, że smakowało,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  32. Istna czekoladowa bomba :) Miałam tylko kłopoty ze śmietanką. Najpierw się zważyła podczas gotowania i przypaliła. Kupiłam nową i gotowałam drugi raz, ale na wolnym ogniu i cały czas mieszając. Udało się. Kłopoty wróciły przy miksowaniu, bo śmietanka nagle zrzedła i pojawiły się grudki, znak że zaczęło się robić masło. Trzeba uważać jak zawsze przy ubijaniu śmietany, a ja to trochę zignorowałam. Podsumowując, czekolada plus banany to udany przepis na poprawę humoru. Dziękuję i zachęcam do pieczenia!

    Odpowiedz
  33. „Marlena: Ostatnio wyczytalam w internecie żeby biszkopt nie opadł po wyjęciu z piekarnika należy „zrzucić” go w blaszce z wysokości ok 50 cm na podłoge. Ja rozkładam ścierkę (szkoda mi płytek) :D i na nią go upuszczam. U mnie działa :) Polecam :)

    Odpowiedz
  34. Witam następnym razem lepiej schlodze śmietankę . Miałam ja za ciepła .będziemy jeść popołudniu. Pozdrawiam życzę udanych wypieków dla tych co zaczynają. A ciasto jeszcze robi moja koleżanka.

    Odpowiedz
  35. śmietanka z czekoladą musi być bardzo dobrze schłodzona, stała całą noc w lodówce? myślę, że w lodówce jeszcze stężeje, pozdrawiam

    Odpowiedz
  36. A u mnie było tak biszkopt zrobiłam śmietankę 30%kremowe z lidl ugotowalam ale chyba za mało się gotowała bo potem po ochłodzenie nie bardzo chciała się dać zmiksować. Ale włożyła ja trochę lejaca się na banany i dałam do lodówki na cala noc .zobaczymy co z tego wyjdzie .

    Odpowiedz
  37. Dorka: myślę, że tak, a film trwa 5 minut, ale ciasto robi się znacznie dłużej :) niestety,

    Marlenko: przed wyłożeniem blachy papierem smarują ją tłuszczem żeby dobrze papier przylegał, jak mi dalej papier odstaje od blachy wtedy nawet odrobiną ciasta go sklejam z blaszkę, wtedy biszkopt mniej się kurczy bo trzyma go papier, do tego po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika jak jeszcze jest ciepły można go delikatnie przy bokach odczepić od papieru, jeśli widać, że papier nie przylega do blaszki, tylko proszę się nie poparzyć,

    pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  38. Pani Natalko, mam pytanie odnośnie bszkoptu. Mój po pieczeniu kurczy się bardzo na brzegach, robi się przez to niejszy. U Pani bardzo ładnie się upieķł. Dlaczego tak się dzieje? Moźe mam za duźą temperaturę? (175-180 st.) Robię bardzo duźo ciast z Pani przepisów i są przepyszne. Dziękuję.

    Odpowiedz
  39. Pięknie i apetycznie wygląda,na podstawie zdjęcia decyduję czy ciasto upiec czy nie.To ciasto jest pierwsze w kolejce a kolejka jest długa .Myślę ,że będzie niesamowite

    Odpowiedz

Dodaj komentarz