Dzisiaj prawdziwa rozpusta :). Pyszne, czekoladowe ciasto z bananami. Słodkie, bardzo czekoladowe i na jednym kawałku nie można poprzestać. Wygląda apetycznie i uświetni niejedno przyjęcie. Przed przystąpieniem do pracy proszę dokładnie przeczytać przepis. Dostałam go od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., której bardzo dziękuję :), trochę go zmodyfikowałam. Bardzo polecam.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte”
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Środek:
650ml śmietanki kremówki 36%
100g poszatkowanej mlecznej czekolady
200g poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
około 7 bananów
sok z 1/2 cytryny
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Polewa:
10 łyżek wody
10 łyżek cukru
100g masła
5 łyżek dobrego kakao bez cukru
Dodatkowo:
poszatkowane orzechy
Środek:
1. Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się nie roztopi, proszę rondelek postawić na małym ogniu i cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi). Czekoladową śmietankę nakryć folią spożywczą (patrz FILM) i odstawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić ją dobrze w lodówce (najlepiej wstawić na całą noc do lodówki).
Biszkopt:
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki (patrz FILM).
7. Składniki do nasączenia wymieszać i połową nasączyć biszkopt w blaszce.
8. Banany obrać, przepołowić i skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta (patrz FILM).
9. Schłodzoną czekoladową śmietankę ubić mikserem i wyłożyć na banany w blaszce, wyrównać (patrz FILM). Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu i nasączyć go resztą ponczu.
Polewa:
10. Składniki na polewę przełożyć do rondelka i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 4-5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15 minut.
11. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać poszatkowanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (można na całą noc).
Udanych wypieków:)
Dzień dobry, jeżeli mam czekoladę gorzką o zawartości 64% (wedel) to tak samo dodać całe dwie, czy masa nie będzie twarda?
Ciasto wygląda pysznie :) a czy ja mogę zrobić do niego poncz z likieru migdałowego z wodą takie proporcje jakie Pani podaje w przepisie na ” pyszne ciasto z kremem i truskawkami ” …???? Acha i jeszcze mam drugie pytanko :). Czy mogę mieć forme na biszkopt o wymiarach 21/ 32 Bardzo proszę o odpowiedź . Dziękuję i pozdrawian
Czy zamiast mlecznej czekolady mogę użyć 2 gorzkich i dodać cukier? Jeśli tak to ile tego cukru ma być? 🙂
Mój krem zrobił się grudkowaty 😔 nie wiem czemu. Da się to uratować czy do wyrzucenia? Czemu tak się stało 😭
Witam,
Ciasto robię już któryś raz i zawsze wychodzi obłędnie pyszne. Dodam ,że proporcje składników są + – tak jak w przepisie, więc rada dla tych którzy się wahają,nie skupiacie się aż tak bardzo! I tak będzie pysznie bo sami zrobicie a nie kupicie w sklepie. 😁
Pozdrawiam wszystkich CISTECZKOWYCH POTWORÓW
Witam , czy z tego przepisu mogę upiec biszkopt ale jasny bez kakao?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie