Dzisiaj prawdziwa rozpusta :). Pyszne, czekoladowe ciasto z bananami. Słodkie, bardzo czekoladowe i na jednym kawałku nie można poprzestać. Wygląda apetycznie i uświetni niejedno przyjęcie. Przed przystąpieniem do pracy proszę dokładnie przeczytać przepis. Dostałam go od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., której bardzo dziękuję :), trochę go zmodyfikowałam. Bardzo polecam.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte”
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Środek:
650ml śmietanki kremówki 36%
100g poszatkowanej mlecznej czekolady
200g poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
około 7 bananów
sok z 1/2 cytryny
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Polewa:
10 łyżek wody
10 łyżek cukru
100g masła
5 łyżek dobrego kakao bez cukru
Dodatkowo:
poszatkowane orzechy
Środek:
1. Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się nie roztopi, proszę rondelek postawić na małym ogniu i cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi). Czekoladową śmietankę nakryć folią spożywczą (patrz FILM) i odstawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić ją dobrze w lodówce (najlepiej wstawić na całą noc do lodówki).
Biszkopt:
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki (patrz FILM).
7. Składniki do nasączenia wymieszać i połową nasączyć biszkopt w blaszce.
8. Banany obrać, przepołowić i skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta (patrz FILM).
9. Schłodzoną czekoladową śmietankę ubić mikserem i wyłożyć na banany w blaszce, wyrównać (patrz FILM). Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu i nasączyć go resztą ponczu.
Polewa:
10. Składniki na polewę przełożyć do rondelka i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 4-5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15 minut.
11. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać poszatkowanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (można na całą noc).
Udanych wypieków:)
Ciasto wygląda pysznie :) a czy ja mogę zrobić do niego poncz z likieru migdałowego z wodą takie proporcje jakie Pani podaje w przepisie na ” pyszne ciasto z kremem i truskawkami ” …???? Acha i jeszcze mam drugie pytanko :). Czy mogę mieć forme na biszkopt o wymiarach 21/ 32 Bardzo proszę o odpowiedź . Dziękuję i pozdrawian
Czy zamiast mlecznej czekolady mogę użyć 2 gorzkich i dodać cukier? Jeśli tak to ile tego cukru ma być? 🙂
Mój krem zrobił się grudkowaty 😔 nie wiem czemu. Da się to uratować czy do wyrzucenia? Czemu tak się stało 😭
Witam,
Ciasto robię już któryś raz i zawsze wychodzi obłędnie pyszne. Dodam ,że proporcje składników są + – tak jak w przepisie, więc rada dla tych którzy się wahają,nie skupiacie się aż tak bardzo! I tak będzie pysznie bo sami zrobicie a nie kupicie w sklepie. 😁
Pozdrawiam wszystkich CISTECZKOWYCH POTWORÓW
Witam , czy z tego przepisu mogę upiec biszkopt ale jasny bez kakao?
myślę, że tak, pozdrawiam serdecznie
na filmie widać że jest dodawana śmietnka w kartoniku czyli 500ml a w przepisie jest 650ml. Ile dać?
Dzień dobry, mi wyszedł biszkopt bardzo plaski i nie wiem czy go spróbować przekroic czy drugi upiec. Śmietanka wyszła mi nie taka gęsta jak u pani na filmie, boje sie ubić żeby mi nie padła w cieście. Nie wiem jak mam to ciasto ratować. A chce koniecznie zrobić.
mam nadzieję, że się udało, pozdrawiam serdecznie
Witam,czy śmietankę można zagotować w czwartek wieczorem,w piątek wieczorem ja ubić i podać ciasto w sobotę.
tak można, pozdrawiam serdecznie
Jakie masło należy użyć do polewy aby była dobra?
najlepiej takie o zawartości tłuszczu 82% pozdrawiam
Mała Cukierenko Dziękuję Wesołych Świąt
Witam serdecznie. Robiłam już to ciasto kilka razy i wyszło wspaniałe, tym razem użyłam czekolady z 50 %zawartością kakao i masa po ubiciu zrobiła się rzadka, czy to wina czekolady??
tak i mniej % tym będzie rzadsze, pozdrawiam serdecznie
Witam, bardzo podoba mi się przepis i chcę go upiec na niedzielę kiedy ciasto przełożyć kremem z bananami w sobotę czy w niedzielę rano żeby było najlepsze
Proszę przełożyć w sobotę, pozdrawiam
Pyszne ciasto. Bardzo podobne do tortu czekoladowo-bananowego – troszke sie roznia ale oba przepisy sa genialne (to ciasto ma wg mnie smaczniejsza polewe). Kolejny przepis do zanotowania. Dziekuje i pozdrawiam :)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pyszne
Przepyszne. Polecam-niebo w gębie.
Przepyszne. Wszystkim domownikom i nie tylko bardzo ale to bardzo smakowalo. Szczerze polecam. A kolezanki w pracy wprost zachwycone. Zawsze jak robie nowosci, to kolezanki testuja. Byly zachwycone!!!
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Śmietane mogę zagotować dzisiaj a ubić jutro? Czy to będzie za długo?
może Pani ubić jutro, nie będzie za długo, pozdrawia
Witam. Zrobiłam ciasto i wyszlo genialnie. Chciałabym zrobić to samo w formie tortu. Czy jeśli zamiast polewy na wierzch i boki dam ganache jak w torcie pomarańczowo czekoladowym to będzie to miało ręce i nogi?
Pozdrawiam
tak będzie dobrze, pozdrawiam
Co tu dużo mówić – niebo w gębie. Upiekłam 2 dni temu, rozeszło się błyskawicznie i już pojawiła się prośba o powtórkę. Dziękuję za kolejny wspaniały przepis.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam zrobiłam ciasto jako tort , jest bardzo czekoladowe dla miłośników czekolady super ,efektownie się prezentuje oceniam na 5 i polecam .
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Jaka średnica blaszki ? Pozdrawiam
25x35cm pozdrawiam
Witam serdecznie chciała bym zrobić to ciasto w formie tortu jekiej wielkości tortownicy powinnam użyć do tej ilości składników.
jakoś 28cm, pozdrawiam
Wcześniej zrobiłem to ciasto zgodnie z przepisem i wyszło dobre, tyle że krem był za gorzki. Teraz postanowiłem dodać tylko mleczną czekoladę (Wedel). Masa już stygnie, a w komentarzach wyczytałem, że sądzisz, że masa może nie zgęstnieć tylko z czekoladą mleczną. Dlaczego tak myślisz? Czy chodzi o zawartość kakao w czekoladzie? Jeszcze ciepły krem ma fajną konsystencję i smakuje pysznie, więc byłoby słabo gdyby nie wyszło, w dodatku na święta…
tak chodzi o zawartość kakao w czekoladzie, ale nie robiłam z mleczną to tylko moje przepuszczenia, powinno się też udać schłodzona śmietanka też się ubije, tylko czy później ona się utrzyma czy ona nie „klapnie”, pozdrawiam serdecznie
czy zamiast 36procętowej śmietanki można dać 30
można dodać 30%, pozdrawiam
Witam,czy można zamiast czekolady gorzkiej dac tylko mleczną.Czy z gorzką czekoladą masa jest słodka czy gorzkawa.
myślę, że z mleczną czekoladą masa nie będzie gęsta, z gorzką czekoladą masa jest słodka, pozdrawiam
Czy z biala czekolada rowniez to przejdzie ?
myślę, że nie, pozdrawiam
Przejdzie, testowałam :)
Chcialabym zrobic to ciasto na urodziny,ale mam tylko 500 ml kremiowki wiec jakich proporcji czekolad musze uzyc?
ja bym dodała tyle samo lub z 40g mniej gorzkiej czekolady, pozdrawiam serdecznie
Mam zamiar jutro zrobic to ciasto ale nie ukrywam ze boje sie tej zagotowanej smietanki z czekolada ..czy ona zgestnieje ?? Ma konsystencje ubitej smietany na filmie ..a przeciez podczes potowania byla plynna pozdrawiam
ona stała całą noc w lodówce, pozdrawiam serdecznie
Na jakiej wielkości blaszkę jest przepis?
blaszka 25x35cm, pozdrawiam
nie będzie za długo, może Pani ubić rano, pozdrawiam
Mam jeszcze pytnia. Czy po 7 godzinach mogę ubić czekoladową smietanke? Czy mogę przyrządzić masę już jutro rano? Nie będzie za długo kiedy ubije smietanke jutro rano dopiero?
tak dokładnie, zimna lub letnia, pozdrawiam serdecznie
Mam pytanie. Po zdjęciu śmietanki z gazu i rozpuszczeniu czekolady przykryć folią spożywczą poczekać jak będzie ziemna i wtedy wstawić do lodówki tak? Pozdrawiam :)
Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję,
pozdrawiam serdecznie
Najlepsze ciacho jakie znalazlam w necie : ) dzis piekę je po raz czwarty :)
Dziękuję za przepis
Ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz, miło że się wszystko udało, też używam śmietanki tortowej ŁOWICKA 36% pozdrawiam serdecznie
witam, wracam do tego przepisu kolejny raz i kolejny raz zachwyca mnie i wszystkich, którzy jedli to ciasto. Tym osobom, którym masa nie wyszła zwracam uwagę, że po zagotowaniu mleka z czekoladą trzeba tą mieszankę bardzo dobrze wystudzić, najlepiej wstawić do lodówki na całą noc a następnie wystarczy tylko dobrze zmiksować i krem robi się bardzo sztywny. Za każdym razem korzystam ze śmietanki tortowej ŁOWICKA 36% (w żółtym kartoniku). Powstały krem jest tak dobry, że postanowiłam wykorzystać go do tegorocznego mazurka. Ponieważ wszystkie Twoje przepisy są bardzo uniwersalne więc do mazurka wykorzystałam spód od szarlotki (z przepisu, w którym jest smalec), frużelinę wiśniową z ciasta „wszystkiego najlepszego” oraz masę „Bananotte”, całość ozdobiłam migdałami. Wyszedł fantastyczny mazurek, może trochę nietypowy ale w smaku niebo w gębie!!!
Do Pani Sympatycznej93 – z tym rzucaniem biszkoptu z wysokości 50cm , to chyba jakiś żart?
nic nie zamierzam zmienić, przepis jest dobry, proszę używać dobrych składników i nie wiem o co chodzi z komentarzami co najmniej 6 pozytywnych i dwa że śmietana rzadka, pozdrawiam
Niestety muszę powiedzieć, że jestem zawiedziona przepisem, który wzięłam z tej strony.
Masa, mimo trzymania jej w lodówce przez całą dobę, nie stężała tak jak powinna.
Nie jest to pierwszy raz, kiedy coś z masą nie wychodzi, a biorąc pod uwagę inne komentarze, może warto byłoby coś w tym przepisie zmienić.
N filmie widać że jest gęsta moja jest rzadka czy taką mam zmiksować ?
ona nie robi się bardzo stężała, jest trochę taka miękka, pozdrawiam
a ja mam pytanie odnośnie śmietany wszystko zrobione i teraz się chłodzi tylko to już trwa 10 h czy ona zrobi się gęsta ? bo nadal jest luźna:)
ciasto wytrzyma 3 dni, proszę je tylko przygotować jutro, pozdrawiam serdecznie
Witam, jak długo to ciasto może stać? chodzi mi o te banany w środku. Chciałam upiec na święta, tak żeby było ładne i jadalne przez chociaż 3 dni :)
Pozdrawiam
tak proszę przykryć bezpośrednio po zdjęciu z gazu, lepiej przezroczysta, do foliowej krem może się „przylepić” pozdrawiam
Witam, mam pytanie czy śmietankę kremówkę ugotowaną i wymieszaną z czekoladą przykrywa się folią spożywczą bezpośrednio po zdjęciu z gazu? Czy jest jakaś róznica czy to będzie przezroczysta folia spożywcza czy „sreberko”? Pozdrawiam Kasia
Ogromnie się cieszę :) bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam:) pycha !!! choć następnym razem zmienię proporcje czekolad w kremie – więcej mlecznej;) i niestety też mi się zważyła kremówka, choć to pewnie moja wina była;P jednak te drobne przeszkody nie umniejszają faktu, że ciasto jest pyszne, czekoladowa przyjemność :D:D
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
upiekłam rewelacja
Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Rewelacyjne ciasto. Upiekłam w prezencie walentynkowym mojemu Narzeczonemu- był zachwycony. Polecam!! Dziękuję za wspaniały przepis.
Bez czekolady się nie uda, trzeba by było dodać żelatynę lub galaretkę, pozdrawiam serdecznie
TO CIASTO TO PRAWDZIWA EKSTAZA POSPOLITA,SZKODA ZE TAKIE TŁUSTE I DROGIE ALE CÓŻ RAZ W ROKU MOZNA SE POZWOLIĆ CNIE? PYTANIE DO MALEJCUKIERENKI CZY MOZNA ZROBIC CIASTO BEZ CZEKOLADY I CZY WYJDZIE TAK SAMO DOBRE, ALBO CZYMŚ ZASTĄPIĆ? POZDRAWIAM CIEPLO
myślę nad tym, myślę, pozdrawiam serdecznie :)
Oglądając filmik ślinka mi ciekła, robie je w piatek na pewno jest pyszne:D mogłaby Pani pomyśleć o wydaniu książki z wypiekami są rewelacyjne:) pozdrawiam!
cieszę się, że smakowało! dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam ciasto według przepisu, wszystkim smakowało. Dziękuję za świetny przepis.
oliwia: – ogromnie się cieszę :)
dorka: dziękuję za rady,
pozdrawiam serdecznie
Co do śmietanki to faktycznie nie wolno żałować pieniędzy ja często używam śmietanki łaciata i tez nigdy nie było problemu ale tym razem skusilam się na inna i zapomniałam schłodzić. Pozdrawiam
Bananotte rewelacja! wydawało mi się trudne ale biszkopt i krem zrobiłam dzień wcześniej więc potem pozostało mi tylko ułożyć wszystko na biszkopcie i schłodzić. połączenie babanów z bitą śmietaną i czekoladą to niebo w gębie. Ciasto nasączyłam likierem amaretto. Od niedawna obserwuję tą stronę i jest to mój pierwszy wypiek. pozdrawiam wszystkich domowych cukierników !!
Anonim: myślę, że tak,
Ania: – przykro mi z tą śmietanką, ja używam śmietanki Łowicz z kartoniku i nigdy nie miałam takich problemów,
dorka: – cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Istna czekoladowa bomba :) Miałam tylko kłopoty ze śmietanką. Najpierw się zważyła podczas gotowania i przypaliła. Kupiłam nową i gotowałam drugi raz, ale na wolnym ogniu i cały czas mieszając. Udało się. Kłopoty wróciły przy miksowaniu, bo śmietanka nagle zrzedła i pojawiły się grudki, znak że zaczęło się robić masło. Trzeba uważać jak zawsze przy ubijaniu śmietany, a ja to trochę zignorowałam. Podsumowując, czekolada plus banany to udany przepis na poprawę humoru. Dziękuję i zachęcam do pieczenia!
Czy śmietanka 30% tez bedzie dobra?
„Marlena: Ostatnio wyczytalam w internecie żeby biszkopt nie opadł po wyjęciu z piekarnika należy „zrzucić” go w blaszce z wysokości ok 50 cm na podłoge. Ja rozkładam ścierkę (szkoda mi płytek) :D i na nią go upuszczam. U mnie działa :) Polecam :)
Cala blaszka zniknęła. Wysłała bym zdjęcie ale coś jest nie tak i błąd wyslania
życzę smacznego! pozdrawiam ciepło
Witam następnym razem lepiej schlodze śmietankę . Miałam ja za ciepła .będziemy jeść popołudniu. Pozdrawiam życzę udanych wypieków dla tych co zaczynają. A ciasto jeszcze robi moja koleżanka.
śmietanka z czekoladą musi być bardzo dobrze schłodzona, stała całą noc w lodówce? myślę, że w lodówce jeszcze stężeje, pozdrawiam
A u mnie było tak biszkopt zrobiłam śmietankę 30%kremowe z lidl ugotowalam ale chyba za mało się gotowała bo potem po ochłodzenie nie bardzo chciała się dać zmiksować. Ale włożyła ja trochę lejaca się na banany i dałam do lodówki na cala noc .zobaczymy co z tego wyjdzie .
życzę smacznego! pozdrawiam serdecznie
Dziękuję bardzo. Tak zrobię. Pozdrawiam i zabieram się za pieczenie bananowca.
Dorka: myślę, że tak, a film trwa 5 minut, ale ciasto robi się znacznie dłużej :) niestety,
Marlenko: przed wyłożeniem blachy papierem smarują ją tłuszczem żeby dobrze papier przylegał, jak mi dalej papier odstaje od blachy wtedy nawet odrobiną ciasta go sklejam z blaszkę, wtedy biszkopt mniej się kurczy bo trzyma go papier, do tego po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika jak jeszcze jest ciepły można go delikatnie przy bokach odczepić od papieru, jeśli widać, że papier nie przylega do blaszki, tylko proszę się nie poparzyć,
pozdrawiam serdecznie
Aż ślinka cieknie, zamierzam go zrobić :) Jedno pytanie, czy zamiast bananów można zastąpić innymi owocami np. pomarańcze?
Trochę pozjadało mi literek, przepraszam. Pozdrawiam.
Pani Natalko, mam pytanie odnośnie bszkoptu. Mój po pieczeniu kurczy się bardzo na brzegach, robi się przez to niejszy. U Pani bardzo ładnie się upieķł. Dlaczego tak się dzieje? Moźe mam za duźą temperaturę? (175-180 st.) Robię bardzo duźo ciast z Pani przepisów i są przepyszne. Dziękuję.
Widziałam film 5 minut pracy super powodzenia
dziękuję :) cieszę się, że przypadło do gustu, pozdrawiam serdecznie
Pięknie i apetycznie wygląda,na podstawie zdjęcia decyduję czy ciasto upiec czy nie.To ciasto jest pierwsze w kolejce a kolejka jest długa .Myślę ,że będzie niesamowite
Bardzo smakowicie wygląda :) Świetny film ! Pozdrawiam :)