Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte”

Dzisiaj prawdziwa rozpusta :). Pyszne, czekoladowe ciasto z bananami. Słodkie, bardzo czekoladowe i na jednym kawałku nie można poprzestać. Wygląda apetycznie i uświetni niejedno przyjęcie. Przed przystąpieniem do pracy proszę dokładnie przeczytać przepis. Dostałam go od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., której bardzo dziękuję :), trochę go zmodyfikowałam. Bardzo polecam.

Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka






Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte”

Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Środek:
650ml śmietanki kremówki 36%
100g poszatkowanej mlecznej czekolady
200g poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
około 7 bananów
sok z 1/2 cytryny
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Polewa:
10 łyżek wody
10 łyżek cukru
100g masła
5 łyżek dobrego kakao bez cukru
Dodatkowo:
poszatkowane orzechy

Ciasto z bananami i czekoladą

Środek:
1. Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się nie roztopi, proszę rondelek postawić na małym ogniu i cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi). Czekoladową śmietankę nakryć folią spożywczą (patrz FILM) i odstawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić ją dobrze w lodówce (najlepiej wstawić na całą noc do lodówki).

Biszkopt:
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki (patrz FILM).

7. Składniki do nasączenia wymieszać i połową nasączyć biszkopt w blaszce.

8. Banany obrać, przepołowić i skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta (patrz FILM).

9. Schłodzoną czekoladową śmietankę ubić mikserem i wyłożyć na banany w blaszce, wyrównać (patrz FILM). Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu i nasączyć go resztą ponczu.

Polewa:
10. Składniki na polewę przełożyć do rondelka i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 4-5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15 minut.

11. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać poszatkowanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (można na całą noc).

Udanych wypieków:)

Ciasto z bananami i czekoladą

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

104 komentarze do “Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte””

  1. Dzień dobry, mi wyszedł biszkopt bardzo plaski i nie wiem czy go spróbować przekroic czy drugi upiec. Śmietanka wyszła mi nie taka gęsta jak u pani na filmie, boje sie ubić żeby mi nie padła w cieście. Nie wiem jak mam to ciasto ratować. A chce koniecznie zrobić.

    Odpowiedz
  2. Witam serdecznie. Robiłam już to ciasto kilka razy i wyszło wspaniałe, tym razem użyłam czekolady z 50 %zawartością kakao i masa po ubiciu zrobiła się rzadka, czy to wina czekolady??

    Odpowiedz
  3. Witam, bardzo podoba mi się przepis i chcę go upiec na niedzielę kiedy ciasto przełożyć kremem z bananami w sobotę czy w niedzielę rano żeby było najlepsze

    Odpowiedz
  4. Pyszne ciasto. Bardzo podobne do tortu czekoladowo-bananowego – troszke sie roznia ale oba przepisy sa genialne (to ciasto ma wg mnie smaczniejsza polewe). Kolejny przepis do zanotowania. Dziekuje i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  5. Przepyszne. Wszystkim domownikom i nie tylko bardzo ale to bardzo smakowalo. Szczerze polecam. A kolezanki w pracy wprost zachwycone. Zawsze jak robie nowosci, to kolezanki testuja. Byly zachwycone!!!

    Odpowiedz
  6. Witam. Zrobiłam ciasto i wyszlo genialnie. Chciałabym zrobić to samo w formie tortu. Czy jeśli zamiast polewy na wierzch i boki dam ganache jak w torcie pomarańczowo czekoladowym to będzie to miało ręce i nogi?
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  7. Co tu dużo mówić – niebo w gębie. Upiekłam 2 dni temu, rozeszło się błyskawicznie i już pojawiła się prośba o powtórkę. Dziękuję za kolejny wspaniały przepis.

    Odpowiedz
  8. Witam zrobiłam ciasto jako tort , jest bardzo czekoladowe dla miłośników czekolady super ,efektownie się prezentuje oceniam na 5 i polecam .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz