Dzisiaj prawdziwa rozpusta :). Pyszne, czekoladowe ciasto z bananami. Słodkie, bardzo czekoladowe i na jednym kawałku nie można poprzestać. Wygląda apetycznie i uświetni niejedno przyjęcie. Przed przystąpieniem do pracy proszę dokładnie przeczytać przepis. Dostałam go od jednej z czytelniczek Małej Cukierenki Pani Katarzyny M., której bardzo dziękuję :), trochę go zmodyfikowałam. Bardzo polecam.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto z bananami i czekoladą „Bananotte”
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
3 łyżki kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
Środek:
650ml śmietanki kremówki 36%
100g poszatkowanej mlecznej czekolady
200g poszatkowanej gorzkiej czekolady o zawartości kakao 60%
około 7 bananów
sok z 1/2 cytryny
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Polewa:
10 łyżek wody
10 łyżek cukru
100g masła
5 łyżek dobrego kakao bez cukru
Dodatkowo:
poszatkowane orzechy
Środek:
1. Śmietankę kremówkę zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się nie roztopi, proszę rondelek postawić na małym ogniu i cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi). Czekoladową śmietankę nakryć folią spożywczą (patrz FILM) i odstawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić ją dobrze w lodówce (najlepiej wstawić na całą noc do lodówki).
Biszkopt:
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
4. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.
5. Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki (patrz FILM).
7. Składniki do nasączenia wymieszać i połową nasączyć biszkopt w blaszce.
8. Banany obrać, przepołowić i skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta (patrz FILM).
9. Schłodzoną czekoladową śmietankę ubić mikserem i wyłożyć na banany w blaszce, wyrównać (patrz FILM). Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu i nasączyć go resztą ponczu.
Polewa:
10. Składniki na polewę przełożyć do rondelka i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 4-5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15 minut.
11. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta i posypać poszatkowanymi orzechami. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (można na całą noc).
Udanych wypieków:)
na filmie widać że jest dodawana śmietnka w kartoniku czyli 500ml a w przepisie jest 650ml. Ile dać?
Dzień dobry, mi wyszedł biszkopt bardzo plaski i nie wiem czy go spróbować przekroic czy drugi upiec. Śmietanka wyszła mi nie taka gęsta jak u pani na filmie, boje sie ubić żeby mi nie padła w cieście. Nie wiem jak mam to ciasto ratować. A chce koniecznie zrobić.
mam nadzieję, że się udało, pozdrawiam serdecznie
Witam,czy śmietankę można zagotować w czwartek wieczorem,w piątek wieczorem ja ubić i podać ciasto w sobotę.
tak można, pozdrawiam serdecznie
Jakie masło należy użyć do polewy aby była dobra?
najlepiej takie o zawartości tłuszczu 82% pozdrawiam
Mała Cukierenko Dziękuję Wesołych Świąt
Witam serdecznie. Robiłam już to ciasto kilka razy i wyszło wspaniałe, tym razem użyłam czekolady z 50 %zawartością kakao i masa po ubiciu zrobiła się rzadka, czy to wina czekolady??
tak i mniej % tym będzie rzadsze, pozdrawiam serdecznie
Witam, bardzo podoba mi się przepis i chcę go upiec na niedzielę kiedy ciasto przełożyć kremem z bananami w sobotę czy w niedzielę rano żeby było najlepsze
Proszę przełożyć w sobotę, pozdrawiam
Pyszne ciasto. Bardzo podobne do tortu czekoladowo-bananowego – troszke sie roznia ale oba przepisy sa genialne (to ciasto ma wg mnie smaczniejsza polewe). Kolejny przepis do zanotowania. Dziekuje i pozdrawiam :)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pyszne
Przepyszne. Polecam-niebo w gębie.
Przepyszne. Wszystkim domownikom i nie tylko bardzo ale to bardzo smakowalo. Szczerze polecam. A kolezanki w pracy wprost zachwycone. Zawsze jak robie nowosci, to kolezanki testuja. Byly zachwycone!!!
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Śmietane mogę zagotować dzisiaj a ubić jutro? Czy to będzie za długo?
może Pani ubić jutro, nie będzie za długo, pozdrawia
Witam. Zrobiłam ciasto i wyszlo genialnie. Chciałabym zrobić to samo w formie tortu. Czy jeśli zamiast polewy na wierzch i boki dam ganache jak w torcie pomarańczowo czekoladowym to będzie to miało ręce i nogi?
Pozdrawiam
tak będzie dobrze, pozdrawiam
Co tu dużo mówić – niebo w gębie. Upiekłam 2 dni temu, rozeszło się błyskawicznie i już pojawiła się prośba o powtórkę. Dziękuję za kolejny wspaniały przepis.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam zrobiłam ciasto jako tort , jest bardzo czekoladowe dla miłośników czekolady super ,efektownie się prezentuje oceniam na 5 i polecam .
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Jaka średnica blaszki ? Pozdrawiam
25x35cm pozdrawiam