Ciasto wegańskie z dynią

Na prośbę jednej z czytelniczek, dzisiaj przepis na pyszne ciasto wegańskie z dynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest bardziej wilgotne. Pięknie pachnie i ma ładny, jesienny kolor. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Do ciasta możemy użyć dowolnych bakalii. Bardzo polecam…

ciasto-weganskie-z-dynia2

Ciasto wegańskie z dynią
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
3/4 szklanki purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj:
https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html)
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki syropu daktylowego (lub syropu klonowego)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki zmielonych goździków
szczypta soli
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki rodzynek lub innych bakalii
Dodatkowo:
garść migdałów

ciasto-weganskie-z-dynia3

1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, przyprawami.

3. Mokre składniki wymieszać z cukrem (wymieszałam szpatułką). Dodać mąkę z przyprawami, rodzynki i wymieszać krótko, tylko do zwilgotnienia składników (powstanie dość gęste ciasto).

4. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wierzch wyrównać i poukładać migdały. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać pokrojone w grube plastry.

Udanych wypieków:)

ciasto-weganskie-z-dynia4

Podobne przepisy

Proste Ciasto Dyniowe z Kruszonką i Żurawiną

Sernik Dyniowy z Polewą Miodową i Orzechami

Ciasto dyniowe z czekoladą dwukolorowe

Orkiszowe ciasto dyniowe

Ciasto z kremem dyniowym

Ciasteczka z dynią, wegańskie bez glutenu

22 komentarze do “Ciasto wegańskie z dynią”

Dodaj komentarz