Ciasto „leśny mech” ze szpinakiem

Zapraszam dzisiaj na ostatnio bardzo modne ciasto ze szpinakiem „leśny mech”. Ciekawie się prezentuje, w pięknym zielonym kolorze, z czerwonymi pestkami granatu. W smaku delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ciasto wilgotne i smaczne. Po wyjęciu z piekarnika może trochę opaść, polecam…

ciasto-lesny-mech

Ciasto „leśny mech” ze szpinakiem
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki krupczatki (możemy zastąpić 2 szklankami mąki tortowej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
250g świeżego szpinaku lub 400g mrożonego (raz piekłam ze świeżym raz z mrożonym, ze świeżym jest ładniejszy kolor)
Krem:
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
Do nasączenia:
1/4 szklanki zaparzonej herbaty
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
pestki granatu do posypania

ciasto-lesny-mech4

Ciasto:
1. Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony rozmrozić i również dobrze osączyć (jeśli szpinak nie będzie rozdrobniony to również go zemleć w blenderze).

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.

3. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół.

4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6 minut. Następnie, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką, wlać powoli olej. Dodać zmielony szpinak, aromat, wymieszać. Wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką.

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (może troszkę opaść).

7. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (nożem oddzielić od brzegów tortownicy). Poziomo odciąć około 1/3 ciasta (jeśli ciasto zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to proszę najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki. Pozostały blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem:
8. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała.
Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia.

9. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać do niej, cały czas miksując, ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać skórkę z cytryny, wymieszać.

10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w tortownicy. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.

Udanych wypieków:)

ciasto-lesny-mech2

125 thoughts on “Ciasto „leśny mech” ze szpinakiem

  1. Wspanialy przepis,ciasto wyszlo rewelacyjne,nie miałam śmietany wiec zmodyfikowałam krem ale i tak ciasto robi wrażenie smakowe i wizualne

  2. ciasto pyszne :) Jedyny problem strasznie się sypie wierzch przy krojeniu. Co można zrobić żeby góra tak nie spadała zwłaszcza przy krojeniu mniejszych kawałków?

    • czyli rozumiem że ten krem bez żelatyny? Jeśli tak to po pewnym czasie śmietanka rozmięknie, radzę chociaż dodać fix do śmietany, pozdrawiam

  3. mam zamiar upiec ten tort ale wydaje mi się za niski, czy aby można było go przekroić na dwa blaty trzeba podwoić składniki? obawiam się, że na 17 osób (tort ma być na roczek) może być troszkę za mały… poproszę o poradę…

    • podwajać to chyba nie, myślę że wystarczy o 1/2, boje się też że ciasto będzie za ciężkie i wyjdzie zakalec, więc ilości szpinaku bym nie zwiększała tylko pozostałe składniki, pozdrawiam

  4. Nie zgodzę się z tym, że śmietana bez żelatyny opadnie. Porządnie ubita smietana (jak w każdej tradycyjnej WZK-ce) i bez żadnej chemii to dopiero super smak.

  5. Właśnie zrobiłam… za bardzo się pospieszylam i unikam białka z cukrem i dopiero połączyłam składniki..boję się ze nie wyjdzie

  6. Witam robiłam pyszne ale dałam połowę mąki bo inaczej to by łyżka stała w cieście :) czy to może o to chodzi ????

  7. Witam, robię ten placek 1 raz i z przyzwyczajenia ubiłam białka z cukrem osobno a potem dodałam resztę , czy może on przez to nie wyjść ? Pozdrawiam.

  8. Ciasto nijakie…ni dobre ni zle. Z wilgotnoscia bym nie przesadzala, chyba ze sie nasaczy ciasto. Gora sie kruszy….ogolnie nie polecam

    • Kiedy nie wychodzi mi jakies ciasto to nie obwiniam o to autorki przepisu,tylko siebie.Co ona ma do tego ze Pani nie wyszlo? Przepis super,wystarczy zrobic wszystko wedlug wskazowek,albo sprobowac znalezc swoj blad,bo nie kazdy ma talent do wypiekow ;)

  9. Bardzo pyszne i zjawiskowe.Nie miałam żelatyny dałam agrestową galaretkę.Wszystkim smakuje ale myślę,że żelatyna pozwoli delektować się właściwym smakiem smaku.

  10. czy zamiast aromatu waniliowego mogę dodać np jakiś alkohol typu amaretto lub malibu ? dla aromatu? nie mam nic waniliowego, ani olejku, ani laski wanilii, jedynie cukier waniliowy.

  11. Witam :) Przepis mówi, żeby wlewać do śmietanki kremówki ciepłą żelatynę, czy śmietanka ma być mocno schłodzona? O jakiej temperaturze żelatyny mówimy? Takiej od razu po rozpuszczeniu się czy odczekać chwilkę, żeby trochę ostygła?

  12. Witam. Mam techniczne pytanie do Pani, czy jak mam piekarnik z funkcją grzania tylko od góry to , czy ciasto upiecze się równomiernie, czy może zmienić czas , temperaturę. Bardzo zależy mi na tym przepisie, a ciasto będę robić pierwszy raz na specjalną okazję. Będę wdzięczna za odpowiedź i gratuluję przy okazji świetnej strony.

  13. Krem :( nie udał mi się..

    Wszystko robilam zgodnie z przepiswm kremowka z cukrami sie świetnie ubila.. bylam dumna jak nigdy.. moglam odwrocic miske i nic nie wylecialo… ale wszystko sie to zmienilo nagle jak dodalam cieplej żelatyny… wszystko nagle zaczelo pryskac na cala kuchnie i na mnie.. a zamiast mojej cudownie ubitej smietany zrobilo sie maslo… co sie zadziałało?

    Co zrobiłam źle? :(

  14. Hej. Ja chcialam wykorzystac blaty do tortu 3 byłyby potrzebne. Wystarczy upiec z 1,5 porcji i rozlac na 3 tortownice po 18 cm kazda. Boję się ze będzie za ciezki i nie wyrośnie wysoki żeby na trzy naraz przekroic. Pozdrawiam serdecznie

  15. Robiłam już kilka razy i do śmietany dodaje mascarpone -polecam !!! zamiast żelatyny dodaje śmietanfixy i konsystencja nawet na trzeci dzień o ile uda się by zostało ;) jest super!!

Dodaj komentarz

.