Ciasto „leśny mech” ze szpinakiem

Zapraszam dzisiaj na ostatnio bardzo modne ciasto ze szpinakiem „leśny mech”. Ciekawie się prezentuje, w pięknym zielonym kolorze, z czerwonymi pestkami granatu. W smaku delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ciasto wilgotne i smaczne. Po wyjęciu z piekarnika może trochę opaść, polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka



ciasto-lesny-mech

Ciasto „leśny mech” ze szpinakiem
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki krupczatki (możemy zastąpić 2 szklankami mąki tortowej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
250g świeżego szpinaku lub 400g mrożonego (raz piekłam ze świeżym raz z mrożonym, ze świeżym jest ładniejszy kolor)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g (niekoniecznie)
Krem:
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Do nasączenia:
1/4 szklanki zaparzonej herbaty
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
pestki granatu do posypania

ciasto-lesny-mech4



Ciasto:
1. Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony rozmrozić i również dobrze osączyć (jeśli szpinak nie będzie rozdrobniony to również go zemleć w blenderze).

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.

3. Piekarnik nastawić na 170oC na funkcji góra-dół.

4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut. Następnie, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką, wlać powoli olej (patrz FILM). Dodać zmielony szpinak, aromat, wymieszać. Mąkę wsypać w 3-4 partiach, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać delikatnie szpatułką (patrz FILM).

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (może troszkę opaść).

7. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (nożem oddzielić od brzegów tortownicy). Poziomo odciąć około 1/3 ciasta (jeśli ciasto zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to proszę najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki. Pozostały blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem:
8. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała.
Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia.

9. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać do niej, cały czas miksując, ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać skórkę z cytryny, wymieszać.

10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w tortownicy. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.

Udanych wypieków:)

ciasto-lesny-mech2

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

183 komentarze do wpisu „Ciasto „leśny mech” ze szpinakiem

  1. Ciasto bardzo ładne a do tego pyszne! Rodzina była zachwycona. To moje pierwsze ciasto z Pani bloga ale nie ostatnie. Mam juz cala liste do wyprobowania. Uzaleznilam się od tego bloga ☺

    • Witam. Karmię dziecko, nie mogę jeść nabiału ani jaj kurzych. Zamiast kremu z bitej śmietany zrobiłam krem ‚Kubuś’, tj. ugotowałam budyń śmietankowy bez cukru (dodałam tylko łyżkę cukru) na Kubusiu. Ciasto wyszło przepyszne. Zamiast jaj kurzych, użyłam przepiórczych. Nie wiem czy w tym przepisie udałoby się zamienić jaja na mus jabłkowy (0.5szkl.musu=1 jajo) – zastępuję tak jaja w przypadku pieczenia ciasta drożdżowego ucieranego. Pozdrawiam

  2. Ciasto wyszlo jak na zdjeciu. Po dodaniu zelatyny do smietany konsystencja kremu sie zmienila na gorsza. To wazne wiedziec w ktorym momencie dodac zelatyne W sumie krem sie nie udal. A szkoda. Nastepne przygotuje z masa serowa. Pozdrawiam

  3. myszkowalam na prawie wszystkich blogach i w jednym znalazlam ze daje sie 100 gr orzechow laskowych mielonych do ciasta ze szpinakiem jest to originalne ciasto rodem z turcji ma pani wspanialy blog wiec moze pani z mojej porady skorzystac druga sprawa ze te wszystkie masy to albo budyn i kostka masla albo bita smietana z jaurtem lub serkiem maskarpone ale ale bita smietane mozemy ubijac z bialkami budyn mozna wymieszac z ubita smietana albi z ubitymi bialkami jest to krem chibost albo kram moussline prosze sprubowac polecam i pozdrawiam aha do zelatyny dodac 2 lyzki ubitej smietany a pozniej dac do reszty prosze robic to dokladnie na swoim fimiku

  4. jestem zachwycona pani wypiekami a ze ma Pani dostep do kamery prosze o kontakt na facebook podesle pani jakis przepis rodem z francji ich kremy ciasta itp moze pani zrozumiec bo jak ktos wie o co chodzi to lapie szybko wysylam moim dziewczyna filmiki a o to przepis na rolade 3 kolorowa szykujemy w yrzech pojemnikach dajemy do wszystkich jednakowo po 2 zoltka 2 lyzki smietanki 2 lyzki maki 2 lyzki oleju slonecznik sol piepsz do 4 uzbieralam 6 bialek ubilam to a w 3 pojemniczkach wymieszalam z osobna i do 1 daje garstke sera zoltego do 2 2 lyzeczki papryki czerw mielonej a do 3 szpinak 2 lyzeczki ja sobie zmixow i ma w zamrazarce piane dziele na 3 czesci daje do kazdego pojemnika i po wymieszani leje na forme w zdluz pas zielony pas czerw i poas zolty pieke przekaldam zmixowanym lososiem zmixow z 5 lyzkami smietanki pozniej mieszam ze serkiem 300 gr 2 lyzki koperku i smaruje rolade jest cienka kolorowa itp pozdrawiam

  5. Witam. A ja mam pytanie. Czy 400 g mrożonego szpinaku ma byc po odsączeniu, czy jak kupie mrożony i ma 400 g to mam go odsączyć i tyle ile odsączonego wyjdzie to tyle ma byc? Mnie wyszlo akurat z 450 g prawie 200 g. Proszę o odpowiedź i pozdrawiam

  6. Mysle, ze powinna Pani dodac, ze ciastonie jest Pani pomylem i podac zrodlo przepisu. Bo nistety w internecie jest oryginalny przepis i osoba, ktora to ciasto wlasnie tak nazwala.
    pozdrawiam

  7. to ciasto jest bardzo smaczne i malo kaloryczne.Mysle ze moga go jecs diabetycy.mozna je piec w rofmie prostokatnej,ni musi byc w tortownicy. pozdrawiam.

  8. Ciasto przepyszne, co tu dużo mówić nikogo to nie zdziwi jak powiem, że pani każdy przepis jest wyśmienity. Nigdy się nie zawiodłam. Dziękuję, że jest ktoś taki, jestem fanką tego bloga

    • myślę, że rumem, wódka lub spirytusem, tylko trochę bym go rozcieńczyła z wodą, likier cytrynowy myślę, że też byłby dobry, pozdrawiam

  9. Witam, ciasto wyszło pyszne ale mam pytanie czy można je zamrozić? Czy ewentualne rozmrożenie nie wpłynie na konsystencję kremu?

    • Proszę skorzystać z przelicznika foremek, mnóstwo ich w internecie, wystarczy wpisać w wyszukiwarce. Ja używam tego z moje wypieki i wszystko zawsze wychodzi ok.

  10. wczoraj popełniłam to ciasto :) pierwsze w mojej karierze:):) rewelacja:):) polecam wyszło dokładnie takie jak na zdjęciu:)

  11. Jedno z niewielu ciast które wyszło za pierwszym razem,a to wszystko dzięki bardzo jasnemu przekazowi przepisu.Bardzo dziękuję:))

  12. Bylam pelna obaw czy to ciasto bedzie zielone i czy szpinak nie bedzie wyczuwalny…wyszlo super zielone (kolor sliczny:), szpinak czuc lekko ale w ogole to nie przeszkadza. Krem robilam troche lzejszy, z jogurtem greckim i galaretką cytrynową i swietnie się to komponowalo. Polecam i dziękuję za ten przepis Stronkę Pani uwielbiam.

  13. Witam. Zapomniałam nasączyć ciasto przygotowaną herbatą. Wyjdzie bardzo źle? A ogólnie super przepis! Dzięki. Pozdrawiam

  14. Upiekłam „zielony mech”. Wyszedł pyszny, tylko trochę przeszkadza mi sypkość pokruszonego wierzchu. Może należałoby dodać jakiegoś „spoiwa”?

Dodaj komentarz

.