Zapraszam dzisiaj na ostatnio bardzo modne ciasto ze szpinakiem „leśny mech”. Ciekawie się prezentuje, w pięknym zielonym kolorze, z czerwonymi pestkami granatu. W smaku delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ciasto wilgotne i smaczne. Po wyjęciu z piekarnika może trochę opaść, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto „leśny mech” ze szpinakiem
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki krupczatki (możemy zastąpić 2 szklankami mąki tortowej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
250g świeżego szpinaku lub 400g mrożonego (raz piekłam ze świeżym raz z mrożonym, ze świeżym jest ładniejszy kolor)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g (niekoniecznie)
Krem:
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Do nasączenia:
1/4 szklanki zaparzonej herbaty
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
pestki granatu do posypania
Ciasto:
1. Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony rozmrozić i również dobrze osączyć (jeśli szpinak nie będzie rozdrobniony to również go zemleć w blenderze).
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
3. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół.
4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut. Następnie, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką, wlać powoli olej (patrz FILM). Dodać zmielony szpinak, aromat, wymieszać. Mąkę wsypać w 3-4 partiach, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać delikatnie szpatułką (patrz FILM).
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (może troszkę opaść).
7. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (nożem oddzielić od brzegów tortownicy). Poziomo odciąć około 1/3 ciasta (jeśli ciasto zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to proszę najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki. Pozostały blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
8. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała.
Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia.
9. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać do niej, cały czas miksując, ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać skórkę z cytryny, wymieszać.
10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w tortownicy. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Udanych wypieków:)
Witam serdecznie, upiekłam blat zgodnie z instrukcja jednak ciasto sprawia wrażenie że jest za ciężkie zbyt mączne – mimo że upieczone na mące krupczatce. Już jak wylewałam ciasto na formę widać było że ciasto jest za gęste.
Witam, czy na biszkopt wykonany w niedzielę mogę wykonać krem i przelożyć nim biszkopt dopiero we wtorek? Z tego co wiem biszkopt jest wilgotny czy wytrzyma tyle czasu?
tak można, biszkopt proszę przechowywać w chłodnym miejscu, pozdrawiam serdecznie
Piękne ciasto, koniecznie muszę je wypróbować :).
Dzień dobry
ile centymetrów ma mieć forma okrągła ?:))
Dzień dobry, tortownica 26cm,
pozdrawiam serdecznie
Świetny,sprawdzony i niedrogi przepis;) polecam ze świeżego szpinaku;) rozsyłam ten przepis wszystkim chętnym znajomym;) dziękuję;)
Nie wiem dlaczego z podanych proporcji wyszło mi bardzo tępe ciasto,wręcz nie mogłam przelać do formy .Czyżby to wina szpinaku mrożonego,bardzo mocno odcisnęłam
Ciasto pyszne i piekę bardzo często.Moja córka je uwielbia i gdy tylko przyjeżdża to jest gotowe do spożycia. Piekę i uwielbiam nowości. Pozdrawiam serdecznie.
Czy z tego przepisu wyjda mi babeczki? Jak tak to w jakiej temperaturze piec i jak dlugo?
tak można, 180C przez około 25 minut, pozdrawiam
Witam
Czy mogę upiec ciasto w formie prostokątnej ?
tak można, pozdrawiam
Witam serdecznie, proszę trzymać kciuki, jutro będę piec ciasto w/g Pani przepisu. Spróbowalam ciasto okazyjnie i muszę upiec i jesc :) Ciekawe jak mi wyjdzie, bo to , które próbowalam bylo identyczne z Pani zdjęciem…. ufff, pochwalę się. Pozdrawiam
Witam
Czy mogę blendować szpinak z olejem ?
Upiekłam „zielony mech”. Wyszedł pyszny, tylko trochę przeszkadza mi sypkość pokruszonego wierzchu. Może należałoby dodać jakiegoś „spoiwa”?
Witam. Zapomniałam nasączyć ciasto przygotowaną herbatą. Wyjdzie bardzo źle? A ogólnie super przepis! Dzięki. Pozdrawiam
mysle ze tez bedzie dobre,pozdrawiam
Witam,
kupiłam sobie szpinak mrożony 450 g czy mogę tyle dodać do ciasta czy będzie to za dużo ?
może Pni tyle dodać, raz też piekłam z taką ilością i wyszło ok, pozdrawiam
Bylam pelna obaw czy to ciasto bedzie zielone i czy szpinak nie bedzie wyczuwalny…wyszlo super zielone (kolor sliczny:), szpinak czuc lekko ale w ogole to nie przeszkadza. Krem robilam troche lzejszy, z jogurtem greckim i galaretką cytrynową i swietnie się to komponowalo. Polecam i dziękuję za ten przepis Stronkę Pani uwielbiam.
dziękuję, bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast żelatyny mogę dać 2 śmietan fixy ?
tak można, pozdrawiam
Jedno z niewielu ciast które wyszło za pierwszym razem,a to wszystko dzięki bardzo jasnemu przekazowi przepisu.Bardzo dziękuję:))
wczoraj popełniłam to ciasto :) pierwsze w mojej karierze:):) rewelacja:):) polecam wyszło dokładnie takie jak na zdjęciu:)
Już kiedyś słyszałam, ze jajka można zastąpić bananem.
Czy zamiast żelatyny mogę dodać serek mascarpone i wycisnąć pol cytryny? Pozdrawiam
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam Chciałam zrobić to ciasto w formie prostokątnej i nie bardzo wiem jakie proporcje proszę o podpowiedz.
Proszę skorzystać z przelicznika foremek, mnóstwo ich w internecie, wystarczy wpisać w wyszukiwarce. Ja używam tego z moje wypieki i wszystko zawsze wychodzi ok.
Witam, ciasto wyszło pyszne ale mam pytanie czy można je zamrozić? Czy ewentualne rozmrożenie nie wpłynie na konsystencję kremu?
Ja go nie mroziłam, ale Panie pisały że to robiły i było ok, pozdrawiam serdecznie
jakim alkoholem można to ciasto nasączyć?
myślę, że rumem, wódka lub spirytusem, tylko trochę bym go rozcieńczyła z wodą, likier cytrynowy myślę, że też byłby dobry, pozdrawiam
Ciasto przepyszne, co tu dużo mówić nikogo to nie zdziwi jak powiem, że pani każdy przepis jest wyśmienity. Nigdy się nie zawiodłam. Dziękuję, że jest ktoś taki, jestem fanką tego bloga
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
to ciasto jest bardzo smaczne i malo kaloryczne.Mysle ze moga go jecs diabetycy.mozna je piec w rofmie prostokatnej,ni musi byc w tortownicy. pozdrawiam.
Mało kaloryczne?! Z pół kilo śmietany kremówki?!
Mysle, ze powinna Pani dodac, ze ciastonie jest Pani pomylem i podac zrodlo przepisu. Bo nistety w internecie jest oryginalny przepis i osoba, ktora to ciasto wlasnie tak nazwala.
pozdrawiam
jest pełno wersji tego ciasta o takiej samej nazwie, a to jest moja, pozdrawiam
Dagny.
No bez przesady, takie rzeczy pisac!
Dokladnie, jest mnostwo wersji tego ciasta, kazdy moze miec swoja ale ogolna idea to uzyty szpinak i wyglad ciasta!
O rany…
Witam. A ja mam pytanie. Czy 400 g mrożonego szpinaku ma byc po odsączeniu, czy jak kupie mrożony i ma 400 g to mam go odsączyć i tyle ile odsączonego wyjdzie to tyle ma byc? Mnie wyszlo akurat z 450 g prawie 200 g. Proszę o odpowiedź i pozdrawiam
kupić 400g, rozmrozić i osączyć, dodać tyle ile zostanie po osączeniu, pozdrawiam
Czy żelatynę można rozpuścić od razu w ciepłej wodzie? Ewentualnie jak bardzo gorąca ma być wlana do śmietanki?
ma być ciepła (nie letnia) i proszę mieszać ręcznym mikserem, pozdrawiam
prosze o kontakt elzbieta kroll koziol facebook
Proszę pisać na [email protected] lub pisać do mnie na Facebooku Małej Cukierenki, pozdrawiam serdecznie
jestem zachwycona pani wypiekami a ze ma Pani dostep do kamery prosze o kontakt na facebook podesle pani jakis przepis rodem z francji ich kremy ciasta itp moze pani zrozumiec bo jak ktos wie o co chodzi to lapie szybko wysylam moim dziewczyna filmiki a o to przepis na rolade 3 kolorowa szykujemy w yrzech pojemnikach dajemy do wszystkich jednakowo po 2 zoltka 2 lyzki smietanki 2 lyzki maki 2 lyzki oleju slonecznik sol piepsz do 4 uzbieralam 6 bialek ubilam to a w 3 pojemniczkach wymieszalam z osobna i do 1 daje garstke sera zoltego do 2 2 lyzeczki papryki czerw mielonej a do 3 szpinak 2 lyzeczki ja sobie zmixow i ma w zamrazarce piane dziele na 3 czesci daje do kazdego pojemnika i po wymieszani leje na forme w zdluz pas zielony pas czerw i poas zolty pieke przekaldam zmixowanym lososiem zmixow z 5 lyzkami smietanki pozniej mieszam ze serkiem 300 gr 2 lyzki koperku i smaruje rolade jest cienka kolorowa itp pozdrawiam
brzmi pysznie! pozdrawiam serdecznie
Witam
Nie wiem czy nie zepsolam przepisu bo dałam 2 szklanki maki pszennej i 0.5szkl maki krupczatki
powinno się udać, pozdrawiam serdecznie
myszkowalam na prawie wszystkich blogach i w jednym znalazlam ze daje sie 100 gr orzechow laskowych mielonych do ciasta ze szpinakiem jest to originalne ciasto rodem z turcji ma pani wspanialy blog wiec moze pani z mojej porady skorzystac druga sprawa ze te wszystkie masy to albo budyn i kostka masla albo bita smietana z jaurtem lub serkiem maskarpone ale ale bita smietane mozemy ubijac z bialkami budyn mozna wymieszac z ubita smietana albi z ubitymi bialkami jest to krem chibost albo kram moussline prosze sprubowac polecam i pozdrawiam aha do zelatyny dodac 2 lyzki ubitej smietany a pozniej dac do reszty prosze robic to dokladnie na swoim fimiku
dobrze, dziękuję za rady, pozdrawiam serdecznie
@Anonim Proszę spróbować zapoznać się ze słownikiem i z zastosowaniem kropek oraz przecinków, bo tego słowotoku nie da się zrozumieć. Polecam i pozdrawiam.
Ciasto wyszlo jak na zdjeciu. Po dodaniu zelatyny do smietany konsystencja kremu sie zmienila na gorsza. To wazne wiedziec w ktorym momencie dodac zelatyne W sumie krem sie nie udal. A szkoda. Nastepne przygotuje z masa serowa. Pozdrawiam
A zamiast mąki krupczatka mąkę bezglutenową czy można zastosować?
Witam. Czy zamiast jajek można użyć innego składnika?
przykro mi nie wiem, nie doradzę, pozdrawiam
Witam. Karmię dziecko, nie mogę jeść nabiału ani jaj kurzych. Zamiast kremu z bitej śmietany zrobiłam krem 'Kubuś’, tj. ugotowałam budyń śmietankowy bez cukru (dodałam tylko łyżkę cukru) na Kubusiu. Ciasto wyszło przepyszne. Zamiast jaj kurzych, użyłam przepiórczych. Nie wiem czy w tym przepisie udałoby się zamienić jaja na mus jabłkowy (0.5szkl.musu=1 jajo) – zastępuję tak jaja w przypadku pieczenia ciasta drożdżowego ucieranego. Pozdrawiam
Zamiast jajek można dodać roztartego banana, bo bardzo dobrze wiąże składniki w cieście.
Aquafaba
Ciasto bardzo ładne a do tego pyszne! Rodzina była zachwycona. To moje pierwsze ciasto z Pani bloga ale nie ostatnie. Mam juz cala liste do wyprobowania. Uzaleznilam się od tego bloga ☺
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Super przepis! Z Pani przepisów zawsze ciasta mi wychodzą dodatkowo super opcja z filmikiem
Czy w cieście nie jest wyczuwalne tak duża ilość proszku do pieczenia i sody ?
Na chrzciny chcemy zrobić ciasto”LEŚNY MECH” :) Ostatnio pierwszy raz spróbowałam zrobić i znalazłam u Pani na stronie wyszło super :)..smaczne:)…
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Dlaczego wyszedl zakalec?
przykro mi może za długo było mieszane i piana opadła, pozdrawiam
Ciasto zrobione, kolejne z tej strony, nie ukrywam, że ulubionej. Wyszło rewelacyjne, niezbyt słodkie, wilgotne, wszystkim bardzo smakowało, a do tego fantastycznie wygląda. Na pewno zagości na stałe wśród moich przepisów.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
CIasto zrobione. Bardzo dobre, nie za słodkie, a do tego super wyglada. Goście byli zachwyceni.
Witam. Ciasto latwe i pyszne. Pieklam z moimi 7 letnimi synami. Blaszka znikla w kilka godzin. Pozdrawiam.
Hej :) polecasz robic te ciasto 2 dni przed imprezą? Niestety dzien przed nie dam rady :( zamierzam trzymać je w lodówce. Jak myślisz?
myślę, że można je trzymać dwa dni w lodówce, pozdrawiam
Swietny przepis – ciasto bardzo wszystkim smakowalo. Bardzo sie sypie wiec nastepnym razem pokrusze na wierzch mniejsza ilosc ciasta – tylko tyle aby zakryc smietanke. Polecam przepis :)
Robiłam już kilka razy i do śmietany dodaje mascarpone -polecam !!! zamiast żelatyny dodaje śmietanfixy i konsystencja nawet na trzeci dzień o ile uda się by zostało ;) jest super!!
Hej. Ja chcialam wykorzystac blaty do tortu 3 byłyby potrzebne. Wystarczy upiec z 1,5 porcji i rozlac na 3 tortownice po 18 cm kazda. Boję się ze będzie za ciezki i nie wyrośnie wysoki żeby na trzy naraz przekroic. Pozdrawiam serdecznie
myślę, że można zrobić do 3 tortownic, z 1,5 porcji powinno wystarczyć, pozdrawiam serdecznie
Krem :( nie udał mi się..
Wszystko robilam zgodnie z przepiswm kremowka z cukrami sie świetnie ubila.. bylam dumna jak nigdy.. moglam odwrocic miske i nic nie wylecialo… ale wszystko sie to zmienilo nagle jak dodalam cieplej żelatyny… wszystko nagle zaczelo pryskac na cala kuchnie i na mnie.. a zamiast mojej cudownie ubitej smietany zrobilo sie maslo… co sie zadziałało?
Co zrobiłam źle? :(
ciepla zelatyna
Witam. Mam techniczne pytanie do Pani, czy jak mam piekarnik z funkcją grzania tylko od góry to , czy ciasto upiecze się równomiernie, czy może zmienić czas , temperaturę. Bardzo zależy mi na tym przepisie, a ciasto będę robić pierwszy raz na specjalną okazję. Będę wdzięczna za odpowiedź i gratuluję przy okazji świetnej strony.
Piec z termoobiegiem czy bez?
Witam :) Przepis mówi, żeby wlewać do śmietanki kremówki ciepłą żelatynę, czy śmietanka ma być mocno schłodzona? O jakiej temperaturze żelatyny mówimy? Takiej od razu po rozpuszczeniu się czy odczekać chwilkę, żeby trochę ostygła?
śmietanka ma być z lodówki bo inaczej się nie ubije, pozdrawiam
Krem zwarzył się mimo przestrzegania.dokładnego przepisu…..do kitu :-(
Prawdopodobnie żelatyna była ciepła
Dzień dobry czy można upiec ciasto w tradycyjnej prostokątnej blaszce? Czy proporcji nie trzeba zwiększyć? Pozdrawiam
można upiec w tradycyjnej prostokątnej blaszce, troszkę bym zwiększyła, pozdrawiam
czy zamiast aromatu waniliowego mogę dodać np jakiś alkohol typu amaretto lub malibu ? dla aromatu? nie mam nic waniliowego, ani olejku, ani laski wanilii, jedynie cukier waniliowy.
tak może Pani dodać amaretto lub malibu, pozdrawiam
Bardzo pyszne ciasto polecam:)
cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Od dawna chodzi za mną ten przepis, już czas najwyższy go wypróbować. Wygląda świetnie.
Bardzo pyszne i zjawiskowe.Nie miałam żelatyny dałam agrestową galaretkę.Wszystkim smakuje ale myślę,że żelatyna pozwoli delektować się właściwym smakiem smaku.
Ciasto pyszne, delikatne w smaku.
Wizualnie też robi wrażenie :) Z pewnością jeszcze powtórzę :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
dzień dobry.
Chciałabym w kwadratowej blaszcze, jaki wymiar Pani poleca na podane proporcje?
Właśnie włożyłam blachę do piekarnika.
Super przepis, obłędnie apetyczny ☺
Zrobiłam, wyszło idealne, pychotaaaaa!!
Ciasto nijakie…ni dobre ni zle. Z wilgotnoscia bym nie przesadzala, chyba ze sie nasaczy ciasto. Gora sie kruszy….ogolnie nie polecam
Kiedy nie wychodzi mi jakies ciasto to nie obwiniam o to autorki przepisu,tylko siebie.Co ona ma do tego ze Pani nie wyszlo? Przepis super,wystarczy zrobic wszystko wedlug wskazowek,albo sprobowac znalezc swoj blad,bo nie kazdy ma talent do wypiekow ;)
Witam, robię ten placek 1 raz i z przyzwyczajenia ubiłam białka z cukrem osobno a potem dodałam resztę , czy może on przez to nie wyjść ? Pozdrawiam.
powinno też się udać, pozdrawiam serdecznie
Mam blaszki 21 cm może być?
blaszka 21cm będzie za mała, pozdrawiam
Zaduzo dodala pani proszku do pieczenia
ciasto pyszne:) super przepis, zresztą jak inne w Małej Cukierence!
Witam! W Cieście zrobiły mi się dziury i wyglada jak szwajcarski ser, dlaczego? Prosze o odpowiedź.
nie ma pojęcia, mnie się coś takiego nie przydarzyło, może za słabo wymieszane, pozdrawiam
U mnie identycznie. Robię 2 raz i znów dziury :)
Witam robiłam pyszne ale dałam połowę mąki bo inaczej to by łyżka stała w cieście :) czy to może o to chodzi ????
Ile czasu piec ciasto w starej dobrej Ewie (kuchence gazowej) ?
myślę, że podobnie około 60 minut, pozdrawiam
Witam, a jeśli pieczemy z połowy porcji na tortownicy 18cm to czy należy skrócić czas pieczenia?
tak można trochę skrócić, około 50 minut, pozdrawiam
witam, jaki szpinak najlepiej użyć, by ciasto było pięknie zielone ?
najlepiej świeży szpinak, pozdrawiam
Właśnie zrobiłam… za bardzo się pospieszylam i unikam białka z cukrem i dopiero połączyłam składniki..boję się ze nie wyjdzie
mam nadzieję, że się udało, pozdrawiam serdecznie
Nie zgodzę się z tym, że śmietana bez żelatyny opadnie. Porządnie ubita smietana (jak w każdej tradycyjnej WZK-ce) i bez żadnej chemii to dopiero super smak.
tak ale na dany dzień, na drugi dzień już taka super nie będzie,
pozdrawiam
jak bradzo ma być rozdrobniony szpinak ?
szpinak mielimy w blenderze, czyli najdrobniej jak się da, pozdrawiam
czy można użyć mrożonego szpinaku?
tak można, pozdrawiam
mam zamiar upiec ten tort ale wydaje mi się za niski, czy aby można było go przekroić na dwa blaty trzeba podwoić składniki? obawiam się, że na 17 osób (tort ma być na roczek) może być troszkę za mały… poproszę o poradę…
podwajać to chyba nie, myślę że wystarczy o 1/2, boje się też że ciasto będzie za ciężkie i wyjdzie zakalec, więc ilości szpinaku bym nie zwiększała tylko pozostałe składniki, pozdrawiam
Witam, jeżeli w przepisie jest szklanka cukru to chodzi o szklankę 250ml?
tak 250ml, pozdrawiam
Na jaki rozmiar tortownicy jest ten przepis?
tortownica o średnicy 26cm, pozdrawiam
Ciasto wyszło idealne idealne dosłownie! Przepis bardzo dobry. Polecam serdecznie !
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pyszne ciasto…zrobiłam i właśnie się zajadamy…pozdrawiam
cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Ciasto cudowne, upiekłam, zjadłam i bardzo dziękuję za przepis :)
Jajka ubić z cukrem czy białka ?
całe jajka, pozdrawiam
Ja najpierw unilam białka, dodałam cukier i dalej ubijalam. Na koniec dodałam żółtka i jeszcze chwilę ubijalam. Wyszło bardzo puchate :)
Czy można użyć gotowego kremu bez żelatyny?
czyli rozumiem że ten krem bez żelatyny? Jeśli tak to po pewnym czasie śmietanka rozmięknie, radzę chociaż dodać fix do śmietany, pozdrawiam
Czy koniecznie trzeba nasączyć ciasto po upieczeniu czy można pominąć ten etap nasączania?
można pominąć, pozdrawiam
Krem do ciasta zastąpiłam kremem karpatkowym a do ciasta wmieszalam trochę pestek z granatapolecam!
ciasto pyszne :) Jedyny problem strasznie się sypie wierzch przy krojeniu. Co można zrobić żeby góra tak nie spadała zwłaszcza przy krojeniu mniejszych kawałków?
może odciąć trochę mniej ciasta i przez to trochę mniej go pokruszyć, pozdrawiam serdecznie
Wspanialy przepis,ciasto wyszlo rewelacyjne,nie miałam śmietany wiec zmodyfikowałam krem ale i tak ciasto robi wrażenie smakowe i wizualne
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast oleju można dodać oliwę ?
myślę, że tak, ale może trochę zmienić smak ciasta, pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast zelatyny mozna dodac stezajaca sie galaretke np cytrynowa do bitej smietany?
tak można, pozdrawiam
Ciasto jest pyszne, niestety kolor nie wyszedl taki jak na zdjeciu ale wszystkim smakowało polecam
cieszę się :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszlo. Ale wiecej go nie zrobie. Jest przepiekne…robi wrazenie – ale glownie wygladem…wali trawskiem…a szpinaku dalam tyle co trzeba… no nie pasuje mi to polaczenie….dla koneserow….ale i tak uwielbiam Pani bloga i dalej bede mu wierna:)))zawsze tu uroczo i pysznie
miło mi, bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto się udało.Użyłam szpinaku mrożonego ale kolor piękny zielony.Smaczne ciacho
to na pewno od szpinaku, można dodać mniej,
pozdrawiam
Ciasto w miare się udało chociaż zakalec (nie spodziewałam się lepiej biorac pod uwagę brak wprawy w pieczeniu). Moje pytanie dotyczy bardziej zapachu..ciasto trochę zalatuje ryba i nie mam pojęcia dlaczego. Czy za dużo szpinaku władowałam? Z tego co wiem to był świeży, bo kupiłam dzień przed więc nie sadzę by to miało jakieś znaczenie. Czy zdarzyło się to komuś?
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Ciasto wyszło pysznepolecam:)
można spróbować z jogurtem, ale dałabym wtedy 5 łyżeczek żelatyny, pozdrawiam
Witam czym moge zastapic kremówke?
Witam czym moge zastapic kremówkę zebby bylo bardziej fit
nie podaje żadnych głupot i nic nie zamierzam zmienić, zawsze dodaje ciepłą żelatynę i życzę powodzenia z zimną,
pozdrawiam
Właśnie je zrobiłam i chce powiedzieć że jeśli nie potrafi Pani podawać przepisów to proszę zmienić profesje, chyba że specjalnie ciasto ma się nie udawać. Robiłam wszystko wg wskazówek na moje nieszczęście i z kremu wyszło coś w rodzaju treści po zbyt zakrapianej imprezie. Zmarnowane składniki i czas. Następnym razem proszę lepiej dobierać określenia i zamiast podawać głupoty o dolewaniu „ciepłej” żelatyny zastanowić się wcześniej czy nie powinna być jednak chłodna. Pozdrawiam
teraz już za późno, ale można jeszcze z 10 minut piec, pozdrawiam
Czy po 60 min jak wlozylam wyklalaczke i jest w srodku mokry to jeszcze trzymac czy juz nic z niego nie bedzie?
pomyślę nad takim kremem, na razie nie przychodzi mi żaden do głowy, pozdrawiam
Dzień dobry,
jadłam wersję tego ciasta z kremem maślanym i chciałabym czegoś takiego znów spróbować. Czy poleca Pani jakiś konkretny krem, który by pasował i nie doprowadził mnie do bankructwa? :)
Pozdrawiam! :)
nie wiem, nie robiłam z barwnikiem, przepis na tortownicę o średnicy 26cm,
pozdrawiam
Czy coś się zmienia w proporcjach jeśli zamiast szpinaku dam zielony barwnik? Czy z barwnikiem kolor będzie podobny czy lepszy efekt ze szpinakiem?
Na jakiej średnicy tortownicę jest ten przepis? Czy coś się zmienia w proporcjach jeśli zamiast szpinaku dam zielony barwnik? Czy z barwnikiem kolor będzie podobny czy lepszy efekt ze szpinakiem?
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Wyszedł przepyszny! Wszystko się udało, dziękuję :-)
nie, proszę zostawić 170oC, pozdrawiam
Witam jeśli ktoś nie ma w piekarniku funkcji góra-dół tylko zwykłe grzanie dolne czy zmienia się temperatura pieczenia?
świeży szpinak można kupić w biedronce, nawet teraz,
można dodać barwnik, nie będzie to miało wpływu na ciasto oczywiście oprócz koloru,
pozdrawiam
Przymierzam się do upieczenia tego ciasta, niestety nie pora na świeży szpinak, więc pozostaje mrożony. W związku z tym mam pytanie czy dla uzyskania intensywniejszego koloru można dodać zielony barwnik? Jaki będzie to miało wpływ na ciasto?
tak można, pozdrawiam
Witam.
Czy ciasto można przygotować dzień przed?
miło mi:) cieszę się, pozdrawiam serdecznie
Swietny przepis,ciasto udane w 100%
Wspaniale, bardzo mi miło :) pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam! Pyszny, cudowny idealny!!! Polecam :)
Ogromnie się cieszę :) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Kolejny przepis wypróbowany i znów się udało! :-) Ciasto pięknie wyrosło choć troszkę krócej piekłam niż w przepisie, wygląd imponuje. Smakuje naprawdę super tym bardziej, że nie jest bardzo słodkie tylko w sam raz :-) Polecam!
Ja szpinak zmieliłam więc dlatego dobrze połączył się z ciastem, pozdrawiam serdecznie
Witam ,ja kiedyś piekłam te ciasto ale mi tak ładnie szpinak się nie połączył z ciastem,w związku z tym nie był taki ładny ,zielony.Co zrobiłam źle ? W moim cieście był widoczny szpinak :(
dzisiaj upiekę z krupczatką, pozdrawiam
Najlepsza mąka do tego ciasta to krupczatka
bardzo mi przykro, pozdrawiam
Wyszedł mi zakalec, moim zdaniem za duzo mąki w tym przepisie jest :/
jakoś 24x24cm pozdrawiam
wygląda super:) proporcje na jaką kwadratową/ prostokątną blaszkę są podane jak ktoś nie ma tortownicy:(
nikt nie zgadnie :) pozdrawiam serdecznie
Wygląda obłędnie!! Też się do niego przymierzam, tylko chyba nikomu nie powiem, że to szpinak! ;)
Jak cudownie wygląda – jakie piękne kolory! :) Fajny dodatek granatu :)
Kolor fenomenalny :D Niestety szpinak nie współpracuje z mąkami bez glutenu, dlatego aby stworzyć tak piękne ciasto polujemy na pastę pandanową :)
Cudny kolor naprawdę! :D
szpinak dodajemy do ciasta, proszę przeczytać cały przepis, kawałek ciasta kruszymy i posypujemy nim ciasto punkt 7. i 10. pozdrawiam
Jrdnego nie rozumiem, skad sie wziela taka gruba warstwa szpinaku na torcie, byl przeciez dolozony do ubitej piany. Prosze odpisac, bede wdzieczna. Chcialabym go jutro upiec.pozdrawiam k.