Zapraszam na prosty, bardzo smaczny deser – tiramisu z dynią. Dobrze nasączone kawą i alkoholem, ze sporą ilością korzennych przypraw. Jest idealne na jesienne wieczory, aromatyczne, rozpływa się w ustach, po prostu pycha! Dynia dodaje ciekawego smaku. Do tego dość prosty i szybki przepis, bardzo polecam… (inspiracja ze strony taste of home)
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji HARALD GLOOCKLER
COLLECTIONS.
Tiramisu z dynią
Składniki:
500g serka mascarpone
3/4 szklanki purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj:
https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html)
6 łyżek cukru
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
około 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych)
Do nasączenia:
1 szklanka zaparzonej mocnej kawy
200ml likieru orzechowego (użyłam Soplica Orzech Laskowy)
3/4 szklanki wody
2 łyżki spirytusu (niekoniecznie, ale ja dodałam dla wzmocnienia smaku :))
Dodatkowo:
cynamon do posypania
1. Składniki do nasączenia wymieszać.
2. Biszkopty maczać w kawowym ponczu i układać obok siebie w blaszce o wymiarach 25x30cm (proszę ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i dobrze je nasączyć).
3. Do serka mascarpone dodać cukier, purée z dyni i przyprawy, wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż składniki dobrze się połączą.
4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać ją do serka, wymieszać. Połowę kremu rozprowadzić na biszkoptach w blaszce i na wierzchu ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Posmarować je pozostałym kremem. Na końcu deser posypać cynamonem i blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.
Smacznego:)
Przepis jest super, przepyszne tiramisu!
Proszę mi tu nie spamować mammamija przepis ze strony:
http://www.tasteofhome.com/recipes/spiced-pumpkin-tiramisu
i to na tyle
bardzo dziękuję, cieszę się, że spodobały się zdjęcia, polecam przepis i pozdrawiam serdecznie
Ślicznie się prezentuje to tiramisu! <3
Musiało nieziemsko smakować! :)
Cudne zdjęcia i niesamowity przepis. Pierwszy raz widzę coś takiego.
Idealne ciasto na sobotę ;)
Piękne, jesienne, bardzo smaczne. :)