Tiramisu z dynią

Zapraszam na prosty, bardzo smaczny deser – tiramisu z dynią. Dobrze nasączone kawą i alkoholem, ze sporą ilością korzennych przypraw. Jest idealne na jesienne wieczory, aromatyczne, rozpływa się w ustach, po prostu pycha! Dynia dodaje ciekawego smaku. Do tego dość prosty i szybki przepis, bardzo polecam… (inspiracja ze strony taste of home)

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji HARALD GLOOCKLER
COLLECTIONS
.

tiramisu dyniowe

Tiramisu z dynią
Składniki:
500g serka mascarpone
3/4 szklanki purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj:
https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html)
6 łyżek cukru
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
1,5 szklanki śmietanki kremówki 30% lub 36%
około 300g biszkoptów (najlepiej podłużnych)
Do nasączenia:
1 szklanka zaparzonej mocnej kawy
200ml likieru orzechowego (użyłam Soplica Orzech Laskowy)
3/4 szklanki wody
2 łyżki spirytusu (niekoniecznie, ale ja dodałam dla wzmocnienia smaku :))
Dodatkowo:
cynamon do posypania

tiramisu dyniowe

1. Składniki do nasączenia wymieszać.

2. Biszkopty maczać w kawowym ponczu i układać obok siebie w blaszce o wymiarach 25x30cm (proszę ułożyć pierwszą warstwę biszkoptów i dobrze je nasączyć).

3. Do serka mascarpone dodać cukier, purée z dyni i przyprawy, wymieszać mikserem na niskich obrotach, aż składniki dobrze się połączą.

4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać ją do serka, wymieszać. Połowę kremu rozprowadzić na biszkoptach w blaszce i na wierzchu ułożyć kolejną warstwę nasączonych biszkoptów. Posmarować je pozostałym kremem. Na końcu deser posypać cynamonem i blaszkę wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.

Smacznego:)

tiramisu dyniowe

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

5 komentarzy do wpisu „Tiramisu z dynią”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.