Na prośbę jednej z czytelniczek, dzisiaj przepis na pyszne ciasto wegańskie z dynią, ze sporą ilością przypraw korzennych. Przypomina trochę w smaku piernik, ale jest bardziej wilgotne. Pięknie pachnie i ma ładny, jesienny kolor. Jest szybkie i proste w przygotowaniu. Do ciasta możemy użyć dowolnych bakalii. Bardzo polecam…
Ciasto wegańskie z dynią
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
3/4 szklanki purée z dyni (przepis na purée z dyni jest tutaj:
https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html)
2/3 szklanki cukru
1/3 szklanki oleju
1/4 szklanki syropu daktylowego (lub syropu klonowego)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
3/4 łyżeczki zmielonych goździków
szczypta soli
2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 szklanki rodzynek lub innych bakalii
Dodatkowo:
garść migdałów
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą, przyprawami.
3. Mokre składniki wymieszać z cukrem (wymieszałam szpatułką). Dodać mąkę z przyprawami, rodzynki i wymieszać krótko, tylko do zwilgotnienia składników (powstanie dość gęste ciasto).
4. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wierzch wyrównać i poukładać migdały. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Podawać pokrojone w grube plastry.
Udanych wypieków:)
Mało które ciasto mi wychodzi a to robię już piąty raz dziękuję!
Czy syropy klonowy lub daktylowe mogę zastąpić miodem?
tak można zastąpić miodem, pozdrawiam
Jaką mąką bezglutenową można zastąpić makę pszenną
wydaje mi się, że powinno się udać, stewii około 1/2 szklanki,
pozdrawiam
Super ciasto…ile stewii do tego ciasta powinnam użyc by zastąpić cukier? i czy się uda?;)(zakładając szczęście początkującego amatora Pani wypieków) cudne
ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
doskonałe ciasto wegańskie :))
syrop z agawy i dodatek żurawiny nadaje wyjątkowy smak.
jak zwykle – polecam próbować, gdy jest jeszcze gorące – pyyyycha! :)
Wygląda znakomicie i dziękuję za inspirację, na pewno wykorzystam ten przepis :-)
Dynia idealnie pasuje do wegańskich wypieków bo nadaje tej wilgotności w ciastach :) Ciasto dla nas jest wręcz perfekcyjne! :D
to ciacho trafia w moje wegańskie serce :D Tylko jeszcze cukier bym usunęła i zastąpiła stewią. Piekę zawsze z Natusweet i mnie jeszcze nie zawiodła :) i z tym smakołykiem tak zrobię
cieszę się :) pozdrawiam serdecznie
mam teraz prawdziwą jazdę dyniową więc spróbuję tego wypieku u siebie
piękne zdjęcia! wygląda smakowicie!
mam nadzieję, że będzie smakowało, pozdrawiam
dziekuje z calego serca, wspaniale,juz jutro zabieram sie do pieczenia …. hurrraaaa!!!!!!