Przepyszne, bardzo czekoladowe ciasto z dynią. Trafia na moją listę ulubionych jesiennych ciast. Gościom tak smakowało, że każdy chciał jeszcze dokładki. Bardzo, bardzo czekoladowe, dlatego użyłam w nazwie słowa „MEGA”. Ciasto pachnie fantastycznie, jest puszyste, wspaniale wyrasta, czuć w nim kawałki czekolady. Jeśli nie lubimy gorzkiej czekolady, możemy użyć mlecznej. Dodatek dyni sprawia, że ciasto jest wilgotne, polecam…
Ciasto MEGA czekoladowe z dynią
Składniki:
1 i 1/3 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2/3 szklanki kakao bez cukru
1 płaska łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
80ml oleju
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1 szklanka cukru
2 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2/3 szklanki purée z dyni
(przepis na purée z dyni jest tutaj: https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html)
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady
1. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę przesiać. Dodać szczyptę soli, wymieszać.
3. Do miski wlać olej, dodać jogurt, jajka, cukier, aromat i wymieszać krótko mikserem. Następnie dodać purée z dyni wymieszać.
4. Do mokrych składników dodać suche i wymieszać. Na końcu dodać czekoladę i wymieszać łyżką lub szpatułką.
5. Ciasto przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25x12cm. Wierzch wyrównać i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
Czy zamiast pulpy z dyni mogę wykorzystać inna pulpe a jeśli tak to jaka? :)