Smaczne, ciekawe ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową, przełożone kremem cytrynowym. Ciasto ładnie pachnie cynamonem i jest wilgotne. Apetyczny, pomarańczowy wygląd zawdzięcza polewie marchewkowej zrobionej na budyniu waniliowym i galaretce pomarańczowej. Ciasto jest dobre i łączy w sobie dużo smaków. Jest nie za słodkie, polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „przyślij przepis” K. Cukier).
Ciasto marchewkowe z kremem i polewą marchewkową
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej, użyłam tortowej
2 płaskie łyżeczki sody
2 łyżeczki cynamonu
4 jajka
1 szklanka jasnego brązowego cukru
2/3 szklanki oleju
2 szklanki marchewki starej na małych oczkach
Krem:
250g serka mascarpone
200g śmietanki kremówki 36%
3-4 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 łyżka soku z cytryny
Polewa:
1 budyń waniliowy bez cukru
1 galaretka pomarańczowa
500ml soku marchewkowego
Dodatkowo:
marcepan
barwnik spożywczy pomarańczowy i zielony
Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, cynamonem.
2. Jajka ubić z cukrem na puszystą, kremową masę mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i ciągle miksując, dodawać na przemian raz 1/3 oleju, raz 1/3 mąki.
3. Marchewkę osączyć i dodać ją do ciasta, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach 25x25cm lub 23x28cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Następnie przekroić je w poziomie na pół i jedną cześć ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
Krem:
4. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do niej serek, skórkę z cytryny, sok i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
5. Na ciasto w blaszce wyłożyć krem i przykryć go drugą połową ciasta, lekko docisnąć.
Polewa:
5. Na soku marchewkowym ugotować budyń. Kiedy budyń się zagotuje, zdjąć go z ognia i dodać do niego galaretkę w proszku, wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Polewę odstawić do przestygnięcia na około 15-20 minut.
Ciepłą plewę wylać na wierzch ciasta i odstawić je na parę godzin, aż polewa stężeje.
6. Marcepan zabarwić na pomarańczowo i zielono. Z pomarańczowego marcepanu formować w rękach małe marchewki i ponacinać je delikatnie nożem. Z zielonego marcepanu odrywać małe kawałeczki i lekko dociskając, umieścić je na grubszych końcach marchewek.
7. Ciasto pokroić na kwadraty i na wierzchu każdego ułożyć marcepanową marchewkę (dobrze jest kroić ciasto nożem maczanym w gorącej wodzie).
Udanych wypieków:)
Witam, piekłam to ciasto juz wiele razy i zawsze robiło furorę. Tym razem muszę zmodyfikować przepis, aby nadawał sie dla diabetyka. Jakiej mąki i słodzika najlepiej użyć?
chyba bym użyła ksylitolu i mąki ryżowej oraz gryczanej, ale nie jestem ekspertem jeśli chodzi o bez glutenu, pozdrawiam
To ciasto muszę zrobić na sobotę więc kiedy robić aby było najsmaczniejsze?
może Pani zrobić we czwartek lub piątek, pozdrawiam
Witam czy to ciasto może być podane jako tort? Jeśli tak to w jakiej formie piec z podanych składników? Pozdrawiam serdecznie :)
tak może, chyba 24cm, pozdrawiam
Aby bylo smaczne na piątek to w czwartek robić czy w środę? Pozdrawiam
jak Pani woli, wszystko jedno, może być we środę i oczywiście przechowywać w lodówce, pozdrawiam
Korzysta Panii z marcepanu własnej produkcji? Jeśli tak to czy można prosić o przepis?
używam kupionego, pozdrawiam serdecznie
Szukalam idaealnego ciasta marchewkowego- ZNALAZŁAM <3
Czy może być kremówka 30%? Jeżeli tak to ile g/ml?
może być też 200g pozdrawiam
Świetny przepis! Wracam do niego każdej jesieni.
Ciasto jest przepyszne, polewa wybitna
Tak określiła szanowna komisja na festynie w przedszkolu, przyznając nam PIERWSZE MIEJSCE
Bardzo dziękujemy za przepis
Ciasto jest pyszne, mało słodkie, wilgotne a polewa marchewkowa to genialny niesamowity pomysł POLECAM
a czy musi być brązowy cukier ?
Witam. Chciałam się zapytać ile gramowy budyń jest potrzebny bo byłam dzisiaj w szoku budyń mały waniliowy zawierał 35 g na 0,5 litra mleka i duży budyń 60 g też był 0,5 litra . Ile gramowy budyń jest potrzebny?
Ja używam budyniu Dr. Oetker on ma 40g, pozdrawiam
Dzień dobry. Mam pytanie: jakiej pojemności szklankę Pani używa w przepisie?
Uwielbiam wszystko marchewkowe i nie mogę pominąć tego ciasta :)
szklanka 250ml, pozdrawiam
To jest bardzo pyszne ciasto. Piekę drugi raz.
Moźna się popisać chociaż sama duźo piekę i mam teź swoje autorskie przepisy.
Pozdrawiam
Witam
Chce uzyc blachy okraglej, jak duza musi byc?
chyba tortownica 25cm lub 24cm, pozdrawiam
Zdaję pytanie raz jeszcze ,ponieważ nie wiem dlaczego usunięto wcześniej.
Proszę o podanie składników w gramach.