Zapraszam dzisiaj na ostatnio bardzo modne ciasto ze szpinakiem „leśny mech”. Ciekawie się prezentuje, w pięknym zielonym kolorze, z czerwonymi pestkami granatu. W smaku delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ciasto wilgotne i smaczne. Po wyjęciu z piekarnika może trochę opaść, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto „leśny mech” ze szpinakiem
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki krupczatki (możemy zastąpić 2 szklankami mąki tortowej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
250g świeżego szpinaku lub 400g mrożonego (raz piekłam ze świeżym raz z mrożonym, ze świeżym jest ładniejszy kolor)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g (niekoniecznie)
Krem:
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Do nasączenia:
1/4 szklanki zaparzonej herbaty
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
pestki granatu do posypania
Ciasto:
1. Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony rozmrozić i również dobrze osączyć (jeśli szpinak nie będzie rozdrobniony to również go zemleć w blenderze).
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
3. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół.
4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut. Następnie, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką, wlać powoli olej (patrz FILM). Dodać zmielony szpinak, aromat, wymieszać. Mąkę wsypać w 3-4 partiach, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać delikatnie szpatułką (patrz FILM).
5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (może troszkę opaść).
7. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (nożem oddzielić od brzegów tortownicy). Poziomo odciąć około 1/3 ciasta (jeśli ciasto zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to proszę najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki. Pozostały blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
8. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała.
Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia.
9. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać do niej, cały czas miksując, ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać skórkę z cytryny, wymieszać.
10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w tortownicy. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
Udanych wypieków:)
Witam, czy na biszkopt wykonany w niedzielę mogę wykonać krem i przelożyć nim biszkopt dopiero we wtorek? Z tego co wiem biszkopt jest wilgotny czy wytrzyma tyle czasu?
tak można, biszkopt proszę przechowywać w chłodnym miejscu, pozdrawiam serdecznie
Piękne ciasto, koniecznie muszę je wypróbować :).
Dzień dobry
ile centymetrów ma mieć forma okrągła ?:))
Dzień dobry, tortownica 26cm,
pozdrawiam serdecznie
Świetny,sprawdzony i niedrogi przepis;) polecam ze świeżego szpinaku;) rozsyłam ten przepis wszystkim chętnym znajomym;) dziękuję;)
Nie wiem dlaczego z podanych proporcji wyszło mi bardzo tępe ciasto,wręcz nie mogłam przelać do formy .Czyżby to wina szpinaku mrożonego,bardzo mocno odcisnęłam
Ciasto pyszne i piekę bardzo często.Moja córka je uwielbia i gdy tylko przyjeżdża to jest gotowe do spożycia. Piekę i uwielbiam nowości. Pozdrawiam serdecznie.
Czy z tego przepisu wyjda mi babeczki? Jak tak to w jakiej temperaturze piec i jak dlugo?
tak można, 180C przez około 25 minut, pozdrawiam
Witam
Czy mogę upiec ciasto w formie prostokątnej ?
tak można, pozdrawiam
Witam serdecznie, proszę trzymać kciuki, jutro będę piec ciasto w/g Pani przepisu. Spróbowalam ciasto okazyjnie i muszę upiec i jesc :) Ciekawe jak mi wyjdzie, bo to , które próbowalam bylo identyczne z Pani zdjęciem…. ufff, pochwalę się. Pozdrawiam
Witam
Czy mogę blendować szpinak z olejem ?
Upiekłam „zielony mech”. Wyszedł pyszny, tylko trochę przeszkadza mi sypkość pokruszonego wierzchu. Może należałoby dodać jakiegoś „spoiwa”?
Witam. Zapomniałam nasączyć ciasto przygotowaną herbatą. Wyjdzie bardzo źle? A ogólnie super przepis! Dzięki. Pozdrawiam
mysle ze tez bedzie dobre,pozdrawiam
Witam,
kupiłam sobie szpinak mrożony 450 g czy mogę tyle dodać do ciasta czy będzie to za dużo ?
może Pni tyle dodać, raz też piekłam z taką ilością i wyszło ok, pozdrawiam
Bylam pelna obaw czy to ciasto bedzie zielone i czy szpinak nie bedzie wyczuwalny…wyszlo super zielone (kolor sliczny:), szpinak czuc lekko ale w ogole to nie przeszkadza. Krem robilam troche lzejszy, z jogurtem greckim i galaretką cytrynową i swietnie się to komponowalo. Polecam i dziękuję za ten przepis Stronkę Pani uwielbiam.
dziękuję, bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy zamiast żelatyny mogę dać 2 śmietan fixy ?
tak można, pozdrawiam