Ciasto leśny mech z brzoskwiniami – Nowe, wiosenne ciasto w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, wilgotne, owocowe. Proste i szybkie w przygotowaniu. Ładnie, apetycznie wygląda. Można z wierzchu ozdobić je owocami. W przepisie wykorzystałam wysokiej jakości Majonez Kielecki, z naszej współpracy powstał ten wspaniały przepis. Polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto leśny mech z brzoskwiniami
Składniki:
Ciasto:
6 dużych jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
200g Majonezu Kieleckiego
360g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
250g świeżego szpinaku
Krem:
500g gotowego sera na sernik (użyłam z wiaderka)
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
90g cukru pudru
2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
1 puszka brzoskwiń w syropie (puszka 820g)
2 galaretki o smaku brzoskwiniowym
300ml gorącej wody
Do nasączenia:
120ml syropu po brzoskwiniach (z puszki)
60ml wody
2 łyżki soku z cytryny
Do ozdoby:
cukrowe jajeczka
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do blendera przełożyć szpinak, dodać majonez i zmiksować, odstawić.
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.
4. Masę szpinakową dodać do piany z jajek i wymieszać szpatułką do połączenia składników.
5. Następnie na jajeczną masę przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i dodać cukier z wanilią, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.
6.Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-47 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
7. Ostygnięte ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę (bardzo mało, tak tylko żeby usunąć żółto – brązowy kolor).
Następnie odciąć cienki kawałek ciasta i pokruszyć go do miseczki, (okruszki odstawić na potem). Pozostałe ciasto przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część ciasta włożyć z powrotem do blaszki.
8. Brzoskwinie osączyć, zachowując syrop (120ml). Owoce pokroić na kawałeczki.
9. Składniki do nasączenia wymieszać i połową przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
10. Dwie galaretki wyspać do miski i zalać gorącą wodą, mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostudzenia.
11. Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, cukier z wanilią i ubić, ale nie na bardzo sztywno. Dodać ser, wymieszać mikserem. Następnie w 3-4 partiach dodać galaretkę, ważne, aby nie była tężejąca (ma być ostudzona, ale płynna). Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać pokrojone brzoskwinie, wymieszać szpatułką.
12. Na ciasto w blaszce wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta i nasączyć je pozostałym ponczem. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Wierzch posypać pokruszonym ciastem. Blaszkę wstawić do całą noc do lodówki.
13. Dobrze schłodzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia, patrz FILM. Ciasto przed podaniem można ozdobić cukrowymi jajeczkami.
Udanych wypieków :)
Witam serdecznie właśnie jadłam ciacho , bardzo pyszne i efektowne.
Wpadłam na pani przepis i bardzo mi się podobał opis. Więc na pewno upiekę.
Pozdrawiam serdecznie.
Boskie. Robi furorę wśród znajomych. Dziękuję i za przepis.
Zamieniała Pani kiedyś majonez na olej ?
czuć majonez w cieście?
nie czuć, pozdrawiam
i ewentualnie jaki inny majonez będzie ok, bo nie mogę znaleźć kieleckiego. Jest tylko roślinny…
Witam, mam pytanie czy jeśli dodam szpinak mrożony ,czy też musze dodać majonez ?
tak, aby ciasto było bardziej wilgotne, pozdrawiam
Czy moge zamienic ser na serek mascarpone ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam, przepięknie prezentuje się to ciasto chcę upiec na Świeta ale mam pytanie czy ciasto ma jakiś specyficzny smak z tym szpinakiem czy nie odbiega smakiem od zwykłego biszkoptu? Proszę o podpowiedź co do smaku ciasta i dziękuję z góry.
Również dziękuję Pani za wspaniałe przepisy i dokładne filmiki wykonania, dzięki Pani nauczyłam się wypieków wspaniałych ciast ❤
nie czuć jak ciasto postoi w lodówce i smaki się przegryzą, pozdrawiam serdecznie
Czy może być inny majonez np. Winiary?
tak, pozdrawiam
Witam serdecznie.Mam pytanko..czy zamiast szpinaku zielonego można dodać mrożony. Uwielbiam Oani wypieki i chcę zrobić to ciasto na Wielkanoc.Pozdrawuam.
myślę, że tak, tylko dobrze go osączyć, pozdrawiam
Idealne na zbliżające się Święta. Wszystkie przepisy od Pani są rewelacja. Napewno będzie idealne.