Ciasto „leśny mech” ze szpinakiem

Zapraszam dzisiaj na ostatnio bardzo modne ciasto ze szpinakiem „leśny mech”. Ciekawie się prezentuje, w pięknym zielonym kolorze, z czerwonymi pestkami granatu. W smaku delikatnie cytrynowe i waniliowe. Ciasto wilgotne i smaczne. Po wyjęciu z piekarnika może trochę opaść, polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka



ciasto-lesny-mech

Ciasto „leśny mech” ze szpinakiem
Składniki:
Ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2,5 szklanki mąki krupczatki (możemy zastąpić 2 szklankami mąki tortowej i 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej)
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
250g świeżego szpinaku lub 400g mrożonego (raz piekłam ze świeżym raz z mrożonym, ze świeżym jest ładniejszy kolor)
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g (niekoniecznie)
Krem:
500g schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
4 łyżeczki żelatyny
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z 1/2 cytryny
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
Do nasączenia:
1/4 szklanki zaparzonej herbaty
3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
pestki granatu do posypania

ciasto-lesny-mech4



Ciasto:
1. Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze. Mrożony rozmrozić i również dobrze osączyć (jeśli szpinak nie będzie rozdrobniony to również go zemleć w blenderze).

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.

3. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra-dół.

4. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę, ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 6-7 minut. Następnie, ciągle mieszając łyżką lub szpatułką, wlać powoli olej (patrz FILM). Dodać zmielony szpinak, aromat, wymieszać. Mąkę wsypać w 3-4 partiach, po każdym dodaniu bardzo krótko wymieszać delikatnie szpatułką (patrz FILM).

5. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.

6. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia (może troszkę opaść).

7. Ostygnięte ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki (nożem oddzielić od brzegów tortownicy). Poziomo odciąć około 1/3 ciasta (jeśli ciasto zbyt przypiekło się z wierzchu i jest brązowawe, to proszę najpierw odciąć wierzch) i skruszyć je w rękach na okruszki. Pozostały blat ciasta włożyć z powrotem do tortownicy. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce.

Krem:
8. Żelatynę zalać 6-7 łyżkami zimnej wody i odstawić na około 10 minut, żeby napęczniała.
Następnie żelatynę podgrzewać, ciągle mieszając, aż całkowicie się rozpuści, zdjąć z ognia.

9. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Dodać do niej, cały czas miksując, ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać skórkę z cytryny, wymieszać.

10. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w tortownicy. Wierzch posypać pokruszonym ciastem i pestkami granatu. Ciasto wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.

Udanych wypieków:)

ciasto-lesny-mech2

Podobne przepisy

Ciasto leśny mech z brzoskwiniami

Tort leśny mech z kremem pomarańczowym i malinami

Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym – Światowy Dzień Pieczenia

Tarta cytrynowa z chia wegańska, bez cukru, bez glutenu

Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem

Smoothie bananowe z granatem

204 komentarze do “Ciasto „leśny mech” ze szpinakiem”

  1. Jedno z niewielu ciast które wyszło za pierwszym razem,a to wszystko dzięki bardzo jasnemu przekazowi przepisu.Bardzo dziękuję:))

    Odpowiedz
  2. wczoraj popełniłam to ciasto :) pierwsze w mojej karierze:):) rewelacja:):) polecam wyszło dokładnie takie jak na zdjęciu:)

    Odpowiedz
    • Proszę skorzystać z przelicznika foremek, mnóstwo ich w internecie, wystarczy wpisać w wyszukiwarce. Ja używam tego z moje wypieki i wszystko zawsze wychodzi ok.

      Odpowiedz
  3. Witam, ciasto wyszło pyszne ale mam pytanie czy można je zamrozić? Czy ewentualne rozmrożenie nie wpłynie na konsystencję kremu?

    Odpowiedz
    • myślę, że rumem, wódka lub spirytusem, tylko trochę bym go rozcieńczyła z wodą, likier cytrynowy myślę, że też byłby dobry, pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. Ciasto przepyszne, co tu dużo mówić nikogo to nie zdziwi jak powiem, że pani każdy przepis jest wyśmienity. Nigdy się nie zawiodłam. Dziękuję, że jest ktoś taki, jestem fanką tego bloga

    Odpowiedz
  5. to ciasto jest bardzo smaczne i malo kaloryczne.Mysle ze moga go jecs diabetycy.mozna je piec w rofmie prostokatnej,ni musi byc w tortownicy. pozdrawiam.

    Odpowiedz
  6. Mysle, ze powinna Pani dodac, ze ciastonie jest Pani pomylem i podac zrodlo przepisu. Bo nistety w internecie jest oryginalny przepis i osoba, ktora to ciasto wlasnie tak nazwala.
    pozdrawiam

    Odpowiedz
      • Dagny.
        No bez przesady, takie rzeczy pisac!
        Dokladnie, jest mnostwo wersji tego ciasta, kazdy moze miec swoja ale ogolna idea to uzyty szpinak i wyglad ciasta!
        O rany…

        Odpowiedz
  7. Witam. A ja mam pytanie. Czy 400 g mrożonego szpinaku ma byc po odsączeniu, czy jak kupie mrożony i ma 400 g to mam go odsączyć i tyle ile odsączonego wyjdzie to tyle ma byc? Mnie wyszlo akurat z 450 g prawie 200 g. Proszę o odpowiedź i pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. jestem zachwycona pani wypiekami a ze ma Pani dostep do kamery prosze o kontakt na facebook podesle pani jakis przepis rodem z francji ich kremy ciasta itp moze pani zrozumiec bo jak ktos wie o co chodzi to lapie szybko wysylam moim dziewczyna filmiki a o to przepis na rolade 3 kolorowa szykujemy w yrzech pojemnikach dajemy do wszystkich jednakowo po 2 zoltka 2 lyzki smietanki 2 lyzki maki 2 lyzki oleju slonecznik sol piepsz do 4 uzbieralam 6 bialek ubilam to a w 3 pojemniczkach wymieszalam z osobna i do 1 daje garstke sera zoltego do 2 2 lyzeczki papryki czerw mielonej a do 3 szpinak 2 lyzeczki ja sobie zmixow i ma w zamrazarce piane dziele na 3 czesci daje do kazdego pojemnika i po wymieszani leje na forme w zdluz pas zielony pas czerw i poas zolty pieke przekaldam zmixowanym lososiem zmixow z 5 lyzkami smietanki pozniej mieszam ze serkiem 300 gr 2 lyzki koperku i smaruje rolade jest cienka kolorowa itp pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz