Witam w kolejnej „Zdrowej Środzie”, jak Wam się podoba ta kategoria? Dzisiaj zapraszam na pyszną tartę cytrynową z chia, wegańską, bez cukru, bez glutenu. Same zdrowe i pyszne składniki. Deser jest sycący, mocno cytrynowy i krem rozpływa się w ustach. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, do ozdoby możemy użyć dowolnych świeżych, miękkich owoców, bardzo polecam…
(inspiracja ze strony bojongourmet.com).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tarta cytrynowa z chia wegańska, bez cukru, bez glutenu
Składniki:
Spód:
200g migdałów
50g wiórków kokosowych
szczypta soli
2-3 łyżki syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego
Nadzienie:
230g orzechów nerkowca
2 łyżki nasion chia
140ml syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego
skórka starta z 3 cytryn
130-140ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
szczypta soli
60ml wody
180ml roztopionego oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)
Wierzch:
1 puszka mleczka kokosowego, które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane (tylko białą część, bez wody)
2 łyżki syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego
świeże owoce (użyłam kiwi, borówki, pestki granatu, banana)
1. Orzechy nerkowca zalać gorącą wodą i odstawić na około 2-3 godziny.
Spód:
2. Do blendera przełożyć migdały, wiórki kokosowe i zmiksować. Dodać szczyptę soli, syrop z agawy i znów miksować. Masę wyłożyć do formy na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 25cm, wyrównać i uformować brzeg tarty (patrz FILM).
Nadzienie:
3. Orzechy nerkowca osączyć i przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki na nadzienie i zmiksować. Gotowy krem wlać na spód w blaszce, wyrównać i tartę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc.
Wierzch:
4. Po otwarciu puszki z mleczkiem zebrać z wierzchu tylko białą cześć mleczka bez wody (proszę uważać, jak dostanie się choć trochę wody mleczko nie będzie chciało się ubić) i ubić ją mikserem. Dodać syrop z agawy, wymieszać.
5. Ubite mleczko wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto ozdobić świeżymi owocami i od razu podawać.
Smacznego! :)
Witam.Ze wzgledow zdrowotnych (Hashimoto)nie moge jesc glutenu,nabialu,cukru,soi i orzechow arachidowych (pytanie:po co zyc?,taki smutny dowcip) w przepisie uzywa Pani syrop z agawy,ktory tez nie moge uzywac (podnosi BARDZO glukoze we krwi,choc ma maly IG) W malych ilosciach uzywam sevie,ale ona jest w proszku,a syrp ma za zadanie chyba sklejac skladniki na tarte,czy moge po prostu dodac wody czy skladniki skleja sie?
hmm… myślę, że jak Pani dociśnie do blaszki to się sklei, pozdrawiam
Ok,dziekuje za odpowiedz.
Czy mleczko kokosowe można zamienić na coś innego? I czy syrop z agawy, można zastąpić miodem? Dziękuję i pozdrawiam :)
myślę, że może być miód, pozdrawiam
Czy może być bez nasion chia? Czy wyjdzie?
myślę, że tak, pozdrawiam
Fantastyczna tarta i jak ona smakuje – czuję ten smak przez monitor :)
Świetny cykl! Bardzo podoba mi się robienie zdrowych wersji słodkości :) A ta tarta wygląda pysznie, tylko się właśnie obawiam o to mleczko kokosowe, żeby wszystko dobrze się ubiło. Jakiego mleczka kokosowego używasz do tej tarty? Jakie jest najlepsze?
najbardziej lubię to
http://selgros24.pl/Artykuly-spozywcze/Napoje-i-woda/Napoje/Mleczko-kokosowe/MLECZKO-KOKOSOWE-1L-pp75322.html
pozdrawiam ciepło
Witam jakiego konkretnie mleczka kokosowego do ubijania Pani używa?
najbardziej lubię to
http://selgros24.pl/Artykuly-spozywcze/Napoje-i-woda/Napoje/Mleczko-kokosowe/MLECZKO-KOKOSOWE-1L-pp75322.html
pozdrawiam serdecznie
Czy tylko nerkowce nadają sie na nadzienie? Niestety jestem na nie uczulona:(
można spróbować z migdałami, tylko proszę dać bez skórki i moczyć całą noc, pozdrawiam serdecznie