Tarta cytrynowa z chia wegańska, bez cukru, bez glutenu

Witam w kolejnej „Zdrowej Środzie”, jak Wam się podoba ta kategoria? Dzisiaj zapraszam na pyszną tartę cytrynową z chia, wegańską, bez cukru, bez glutenu. Same zdrowe i pyszne składniki. Deser jest sycący, mocno cytrynowy i krem rozpływa się w ustach. Przepis jest prosty i szybki w wykonaniu, do ozdoby możemy użyć dowolnych świeżych, miękkich owoców, bardzo polecam…
(inspiracja ze strony bojongourmet.com).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Tarta cytrynowa z chia wegańska, bez cukru, bez glutenu

Tarta cytrynowa z chia wegańska, bez cukru, bez glutenu
Składniki:
Spód:
200g migdałów
50g wiórków kokosowych
szczypta soli
2-3 łyżki syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego
Nadzienie:
230g orzechów nerkowca
2 łyżki nasion chia
140ml syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego
skórka starta z 3 cytryn
130-140ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
szczypta soli
60ml wody
180ml roztopionego oleju kokosowego (tłoczonego na zimno)
Wierzch:
1 puszka mleczka kokosowego, które stało w lodówce przez około 2-3 dni niewstrząsane (tylko białą część, bez wody)
2 łyżki syropu z agawy lub klonowego lub daktylowego
świeże owoce (użyłam kiwi, borówki, pestki granatu, banana)

Tarta cytrynowa z chia wegańska, bez cukru, bez glutenu

1. Orzechy nerkowca zalać gorącą wodą i odstawić na około 2-3 godziny.

Spód:
2. Do blendera przełożyć migdały, wiórki kokosowe i zmiksować. Dodać szczyptę soli, syrop z agawy i znów miksować. Masę wyłożyć do formy na tartę z wyjmowanym dnem o średnicy 25cm, wyrównać i uformować brzeg tarty (patrz FILM).

Nadzienie:
3. Orzechy nerkowca osączyć i przełożyć do blendera, dodać pozostałe składniki na nadzienie i zmiksować. Gotowy krem wlać na spód w blaszce, wyrównać i tartę wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, najlepiej na całą noc.

Wierzch:
4. Po otwarciu puszki z mleczkiem zebrać z wierzchu tylko białą cześć mleczka bez wody (proszę uważać, jak dostanie się choć trochę wody mleczko nie będzie chciało się ubić) i ubić ją mikserem. Dodać syrop z agawy, wymieszać.

5. Ubite mleczko wyłożyć na wierzch ciasta, wyrównać. Ciasto ozdobić świeżymi owocami i od razu podawać.

Smacznego! :)

Tarta cytrynowa z chia wegańska, bez cukru, bez glutenu

Podobne przepisy

Pyszne puszyste ciasto cytrynowe z borówkami

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Soczysta tarta borówkowo – malinowa z białą czekoladą

Wiosenny tort owocowy z kremem budyniowym i serowym

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

Prosty Kremowy Tort BEZ PIECZENIA z polewą czekoladową

14 komentarzy do “Tarta cytrynowa z chia wegańska, bez cukru, bez glutenu”

  1. Witam.Ze wzgledow zdrowotnych (Hashimoto)nie moge jesc glutenu,nabialu,cukru,soi i orzechow arachidowych (pytanie:po co zyc?,taki smutny dowcip) w przepisie uzywa Pani syrop z agawy,ktory tez nie moge uzywac (podnosi BARDZO glukoze we krwi,choc ma maly IG) W malych ilosciach uzywam sevie,ale ona jest w proszku,a syrp ma za zadanie chyba sklejac skladniki na tarte,czy moge po prostu dodac wody czy skladniki skleja sie?

    Odpowiedz
  2. Czy mleczko kokosowe można zamienić na coś innego? I czy syrop z agawy, można zastąpić miodem? Dziękuję i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
  3. Świetny cykl! Bardzo podoba mi się robienie zdrowych wersji słodkości :) A ta tarta wygląda pysznie, tylko się właśnie obawiam o to mleczko kokosowe, żeby wszystko dobrze się ubiło. Jakiego mleczka kokosowego używasz do tej tarty? Jakie jest najlepsze?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz