Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym – Światowy Dzień Pieczenia

Witajcie kochani!

Zostałam zaproszona do wspólnego świętowania z okazji Światowego Dzień Pieczenia, który przypada 21 maja 2017 r. W tym dniu miłośnicy wypieków na całym świecie będą przygotowywać pyszne ciasta dla swoich bliskich. W ten sposób, obdarowując osoby ważne w naszym życiu własnoręcznie przygotowanym ciastem, przypominamy im, jak bardzo nam na nich zależy i jak ich kochamy. Niezależnie, czy będą to przyjaciele, rodzina czy współpracownicy, z pewnością sprawimy im miłą niespodziankę. Ja w tym roku świętuję Światowy Dzień Pieczenia z Kasią i z tej okazji przygotowałam ciasto „Truskawkowe Pole” dla mojej ukochanej siostry Marysi. Bardzo rzadko się widujemy, ponieważ mieszka za granicą. Najczęściej spotykamy się w okresie letnim, kiedy w sklepach jest pełno świeżych owoców jagodowych i trwa sezon na truskawki. Żeby uczcić nasze spotkanie, postanowiłam przygotować w tym roku wyjątkowe ciasto, które smakuje i prezentuje się fantastycznie! Na pewno zaskoczę siostrę kolorem ciasta z dodatkiem szpinaku. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające, delikatnie cytrynowe i waniliowe, z kremem jogurtowym. Bardzo polecam i zachęcam do świętowania Światowego Dnia Pieczenia z Kasią. A dla kogo wy przygotujecie wypiek w tym wyjątkowym dniu? Z myślą o kim? Pochwalcie się swoimi wypiekami na Instagramie, dodając hashtagi #malacukierenka #UpieczBliskimRadosc #SwiatowyDzienPieczenia #KasiaInspiruje

Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym

Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym
Składniki:
Ciasto kruche:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g schłodzonej kostki do pieczenia Kasia
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
Biszkopt ze szpinakiem:
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
180ml oleju
340g mąki krupczatki
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
250g świeżego szpinaku
Krem:
500g naturalnego jogurtu greckiego
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
500g umytych, obranych, pokrojonych truskawek
20g żelatyny + 2/3 szklanki zimnej wody
5-6 łyżek cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Do nasączenia:
1/4 szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
truskawki do ozdoby

Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym

Ciasto kruche:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wymieszać. Schłodzoną kostkę do pieczenia Kasia zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto.

2. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto, podsypując mąką, rozwałkować na wielkość blaszki i przełożyć je do formy, wyrównać brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut.

3. Piekarnik nastawić na 200C i schłodzone ciasto wstawić do piekarnika. Piec przez około 20-25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Biszkopt ze szpinakiem:
4. Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.

5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać aromat, wymieszać.

6. Do piany z jajek wlać w 3-4 partiach olej, po każdym dodaniu wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką. Dodać szpinak i wymieszać szpatułką.

7. Następnie do masy ze szpinakiem dodać w 3-4 partiach mąkę, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką lub łyżką. Gotowe ciasto wlać do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

8. Ostygnięty biszkopt z wierzchu przyciąć, odcinając przypieczoną, lekko brązowawą skórkę. Następnie przekroić go w poziomie na dwie części. Jedną cześć pokruszyć do miski.

Krem:
9. Żelatynę zalać około 2/3 szklanki zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Jeśli żelatyna będzie bardzo gęsta, proszę dodać jeszcze 2-3 łyżki wody i wymieszać.

10. Napęczniałą żelatynę podgrzewać, cały czas mieszając, aż się rozpuści (proszę nie gotować!) i zdjąć z ognia.

11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
Do żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do pozostałego jogurtu i wymieszać mikserem. Dodać połowę ubitej śmietanki, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać pozostałą śmietankę, wymieszać. Dodać sok z cytryny, truskawki i wymieszać szpatułką lub łyżką.

12. Połowę kremu wyłożyć na kruche ciasto w blaszce i wyrównać. Przykryć biszkoptem ze szpinakiem i lekko docisnąć. Składniki do nasączenia wymieszać i skropić biszkopt w blaszce. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać i wierzch posypać pokruszonym biszkoptem. Na koniec w ciasto, rządkami, powciskać całe truskawki. Ciasto wstawić do lodówki na około 4-5 godzin, najlepiej na całą noc.
Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym podawać pokrojone na spore prostokąty.

Udanych wypieków:)

Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym

Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym

Print Friendly, PDF & Email

37 myśli na temat „Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym – Światowy Dzień Pieczenia

  1. Ciasto wygląda fantastycznie i tak smakuje. Wiem, co piszę, bo również podobne kilka razy przygotowałam. Zamiast truskawek u mnie były maliny, ale chyba z każdymi owocami byłoby znakomite.

  2. Zielony mech robiłam ostatnio na święta wielkanocne. Coś czuję, że wersja z kruchym spodem, kremem jogurtowym i ukochanymi truskawkami, będzie rządzić u mnie na letnich imprezach w ogrodzie. Wygląda pysznie!

  3. Pyszne jest to ciacho, robiłam podobne jakiś czas temu i na pewno do niego wrócę. I te truskawki – już się nie mogę doczekać kiedy nasze polskie będą tanie :)

    • tak można, on jest chyba sprzedawany po 400g, więc można użyć całą paczkę tylko proszę ją po rozmrożeniu osączyć, pozdrawiam

  4. Witam, ten krem w tym ciastku jest „sztywny” jak np. W serniku na zimno… czy ma taką konsystencję typowo kremową?

  5. Pani Natalio dziękuję Pani za ten przepis i nie tylko ;-) Ciasto zrobiło furorę na przyjęciu komunijnym! Pozdrawiam ;-)

  6. Witam, ubiłam śmietankę i dodałam cukier puder i zrobiło mi się masło :(
    co powinnam zrobić? śmietankę 30% polączyć z cukrem i dopiero ubijać?
    śmietanę wcześniej schłodziłam, proszę o pomoc

  7. Wczoraj przez przypadek trafiłam na Pani stronę i się zakochałam. Oznajmiłam w domu, że przez najbliższe pół roku w każdy weekend będą mieli upieczone ciasto bo muszę wypróbować większość Pani przepisów! :) Dziś upiekłam „Truskawkowe Pole” z wyglądu wyszedł super. Mam nadzieję, że też tak smakuje. Noc spędzi w lodówce więc degustacja będzie dopiero jutro. Pozdrawiam.

  8. Pani Natalio Ciasto jest rewelacyjne przepyszne.Moja rodzina jest po dużym wrażeniem cala blacha poszła robiłam w sobotę. Dziś robię na zakończenie roku szkolnego do syna szkoły.Bardzo dziękuję za przepis.Pozdrawiam .

  9. Przepis polecam w 100%.Juz kiedys robilam z innego przepisu I tam byl szpinak mrozony I nie wyszedl taki kolor jak powinien a tutaj rewelacja zieloniutkie wysokie I przepyszne.

  10. Wyglada znakomiecie ;)! W weekend chcialabym je zrobić na rodzinną imprezę, jaki rozmiar blachy/formy przy tych proporcjach byłby wystarczający? :)

  11. Dzień dobry. Pani Natalio moja masa jest dość rzadka ( odkąd oddałam jogurt) czy taką mam wylać na ciastko kruche czy mam poczekać aż stężeje? Bardzo proszę o odpowiedz.

  12. Witam czy biszkopt moge zrobić według własnego przepisu a na koniec wrzucić szpinak i wymieszać łyżką i do pieca?wyrosnie mi?

  13. Zrobiłam to ciasto w formie tortu, jest super! Krem przepyszny, lekki i nie za słodki, miła odmiana dla kremów śmietana-mascarpone. Następnym razem planuję zrobić z jagodami, myślę że też może być fajny efekt :)

  14. Witam:) ciasto zrobiłam wieczorem, A dziś rano sprobowalam.kruchy spód jest b.twardy.czy zmięknie w lodowce?po jakim czasie?
    Dziękuję

Dodaj komentarz

.