Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym – Światowy Dzień Pieczenia

Witajcie kochani!

Zostałam zaproszona do wspólnego świętowania z okazji Światowego Dzień Pieczenia, który przypada 21 maja 2017 r. W tym dniu miłośnicy wypieków na całym świecie będą przygotowywać pyszne ciasta dla swoich bliskich. W ten sposób, obdarowując osoby ważne w naszym życiu własnoręcznie przygotowanym ciastem, przypominamy im, jak bardzo nam na nich zależy i jak ich kochamy. Niezależnie, czy będą to przyjaciele, rodzina czy współpracownicy, z pewnością sprawimy im miłą niespodziankę. Ja w tym roku świętuję Światowy Dzień Pieczenia z Kasią i z tej okazji przygotowałam ciasto „Truskawkowe Pole” dla mojej ukochanej siostry Marysi. Bardzo rzadko się widujemy, ponieważ mieszka za granicą. Najczęściej spotykamy się w okresie letnim, kiedy w sklepach jest pełno świeżych owoców jagodowych i trwa sezon na truskawki. Żeby uczcić nasze spotkanie, postanowiłam przygotować w tym roku wyjątkowe ciasto, które smakuje i prezentuje się fantastycznie! Na pewno zaskoczę siostrę kolorem ciasta z dodatkiem szpinaku. Ciasto jest pyszne, orzeźwiające, delikatnie cytrynowe i waniliowe, z kremem jogurtowym. Bardzo polecam i zachęcam do świętowania Światowego Dnia Pieczenia z Kasią. A dla kogo wy przygotujecie wypiek w tym wyjątkowym dniu? Z myślą o kim? Pochwalcie się swoimi wypiekami na Instagramie, dodając hashtagi #malacukierenka #UpieczBliskimRadosc #SwiatowyDzienPieczenia #KasiaInspiruje

Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym

Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym
Składniki:
Ciasto kruche:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g schłodzonego masła lub kostki do pieczenia Kasia
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g cukru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
Biszkopt ze szpinakiem:
6 jajek – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
180ml oleju
340g mąki krupczatki
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki sody
250g świeżego szpinaku
Krem:
500g naturalnego jogurtu greckiego
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
500g umytych, obranych, pokrojonych truskawek
20g żelatyny + 2/3 szklanki zimnej wody
5-6 łyżek cukru pudru
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Do nasączenia:
1/4 szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru pudru
Dodatkowo:
truskawki do ozdoby

Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym

Ciasto kruche:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, wymieszać. Schłodzoną kostkę do pieczenia Kasia zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką. Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto.

2. Blaszkę o wymiarach 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto, podsypując mąką, rozwałkować na wielkość blaszki i przełożyć je do formy, wyrównać brzegi. Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na około 30 minut.

3. Piekarnik nastawić na 200C i schłodzone ciasto wstawić do piekarnika. Piec przez około 20-25 minut, aż ładnie się przyrumieni. Piekłam na środkowym poziomie.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Biszkopt ze szpinakiem:
4. Świeży szpinak umyć i bardzo dobrze osączyć, zemleć w blenderze.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.

5. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę. Dodać aromat, wymieszać.

6. Do piany z jajek wlać w 3-4 partiach olej, po każdym dodaniu wymieszać delikatnie szpatułką lub łyżką. Dodać szpinak i wymieszać szpatułką.

7. Następnie do masy ze szpinakiem dodać w 3-4 partiach mąkę, po każdym dodaniu wymieszać szpatułką lub łyżką. Gotowe ciasto wlać do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w 180C na funkcji góra-dół przez około 45-50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

8. Ostygnięty biszkopt z wierzchu przyciąć, odcinając przypieczoną, lekko brązowawą skórkę. Następnie przekroić go w poziomie na dwie części. Jedną cześć pokruszyć do miski.

Krem:
9. Żelatynę zalać około 2/3 szklanki zimnej wody, wymieszać i odstawić na około 10 minut, aby napęczniała. Jeśli żelatyna będzie bardzo gęsta, proszę dodać jeszcze 2-3 łyżki wody i wymieszać.

10. Napęczniałą żelatynę podgrzewać, cały czas mieszając, aż się rozpuści (proszę nie gotować!) i zdjąć z ognia.

11. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem z wanilią.
Do żelatyny dodać 2 łyżki jogurtu i rozmieszać. Tak przygotowaną żelatynę wlać do pozostałego jogurtu i wymieszać mikserem. Dodać połowę ubitej śmietanki, wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać pozostałą śmietankę, wymieszać. Dodać sok z cytryny, truskawki i wymieszać szpatułką lub łyżką.

12. Połowę kremu wyłożyć na kruche ciasto w blaszce i wyrównać. Przykryć biszkoptem ze szpinakiem i lekko docisnąć. Składniki do nasączenia wymieszać i skropić biszkopt w blaszce. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać i wierzch posypać pokruszonym biszkoptem. Na koniec w ciasto, rządkami, powciskać całe truskawki. Ciasto wstawić do lodówki na około 4-5 godzin, najlepiej na całą noc.
Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym podawać pokrojone na spore prostokąty.

Udanych wypieków:)

Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

44 komentarze do wpisu „Ciasto „Truskawkowe Pole” ze szpinakiem i kremem jogurtowym – Światowy Dzień Pieczenia”

  1. Ciasto wygląda fantastycznie i tak smakuje. Wiem, co piszę, bo również podobne kilka razy przygotowałam. Zamiast truskawek u mnie były maliny, ale chyba z każdymi owocami byłoby znakomite.

  2. Zielony mech robiłam ostatnio na święta wielkanocne. Coś czuję, że wersja z kruchym spodem, kremem jogurtowym i ukochanymi truskawkami, będzie rządzić u mnie na letnich imprezach w ogrodzie. Wygląda pysznie!

  3. Pyszne jest to ciacho, robiłam podobne jakiś czas temu i na pewno do niego wrócę. I te truskawki – już się nie mogę doczekać kiedy nasze polskie będą tanie :)

    • tak można, on jest chyba sprzedawany po 400g, więc można użyć całą paczkę tylko proszę ją po rozmrożeniu osączyć, pozdrawiam

  4. Witam, ten krem w tym ciastku jest „sztywny” jak np. W serniku na zimno… czy ma taką konsystencję typowo kremową?

  5. Pani Natalio dziękuję Pani za ten przepis i nie tylko ;-) Ciasto zrobiło furorę na przyjęciu komunijnym! Pozdrawiam ;-)

  6. Witam, ubiłam śmietankę i dodałam cukier puder i zrobiło mi się masło :(
    co powinnam zrobić? śmietankę 30% polączyć z cukrem i dopiero ubijać?
    śmietanę wcześniej schłodziłam, proszę o pomoc

  7. Wczoraj przez przypadek trafiłam na Pani stronę i się zakochałam. Oznajmiłam w domu, że przez najbliższe pół roku w każdy weekend będą mieli upieczone ciasto bo muszę wypróbować większość Pani przepisów! :) Dziś upiekłam „Truskawkowe Pole” z wyglądu wyszedł super. Mam nadzieję, że też tak smakuje. Noc spędzi w lodówce więc degustacja będzie dopiero jutro. Pozdrawiam.

  8. Pani Natalio Ciasto jest rewelacyjne przepyszne.Moja rodzina jest po dużym wrażeniem cala blacha poszła robiłam w sobotę. Dziś robię na zakończenie roku szkolnego do syna szkoły.Bardzo dziękuję za przepis.Pozdrawiam .

  9. Przepis polecam w 100%.Juz kiedys robilam z innego przepisu I tam byl szpinak mrozony I nie wyszedl taki kolor jak powinien a tutaj rewelacja zieloniutkie wysokie I przepyszne.

  10. Wyglada znakomiecie ;)! W weekend chcialabym je zrobić na rodzinną imprezę, jaki rozmiar blachy/formy przy tych proporcjach byłby wystarczający? :)

  11. Dzień dobry. Pani Natalio moja masa jest dość rzadka ( odkąd oddałam jogurt) czy taką mam wylać na ciastko kruche czy mam poczekać aż stężeje? Bardzo proszę o odpowiedz.

  12. Witam czy biszkopt moge zrobić według własnego przepisu a na koniec wrzucić szpinak i wymieszać łyżką i do pieca?wyrosnie mi?

  13. Zrobiłam to ciasto w formie tortu, jest super! Krem przepyszny, lekki i nie za słodki, miła odmiana dla kremów śmietana-mascarpone. Następnym razem planuję zrobić z jagodami, myślę że też może być fajny efekt :)

  14. Witam:) ciasto zrobiłam wieczorem, A dziś rano sprobowalam.kruchy spód jest b.twardy.czy zmięknie w lodowce?po jakim czasie?
    Dziękuję

  15. Dzień dobry mam pytanie Jakim cudem wychodzi pani takie piękne zielone ciasto piekłam już dwa razy nigdy nie ma tak intensywnego koloru bez barwników to niemożliwe może jakaś Rada

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.