Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem

Witajcie kochani! Dzisiaj zapraszam na pyszny, fantastyczny tort bezowy. Uważam, że jest prosty w przygotowaniu, wszystko dokładnie opisałam i pokazałam na filmie. Tort jest chrupiący od bezy, delikatnie cytrusowo – waniliowy i dobrze smakuje z kwaskowatymi pestkami granatu. Na jednym kawałku nie można poprzestać, dlatego tort zniknął u mnie błyskawicznie :). Jest to świetny przepis na zużycie zalegających białek w lodówce, bardzo polecam…. (inspiracja z książki „The great british bake off”).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem

Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem
Składniki:
Beza:
10 białek
500g cukru
Krem:
750ml śmietanki kremówki 36%
260g lemon curd
(link do przepisu: https://malacukierenka.pl/przepis-prosty-lemon-curd.html)
3-4 łyżki likieru pomarańczowego
skórka starta z 1-2 limonek
pestki z 2 granatów
5-6 łyżek płynnego naturalnego miodu
3/4 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g

Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem

Bezy:
1. Trzy blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg, jeden o średnicy 27cm, drugi o średnicy 22cm i trzeci o średnicy 18cm.

2. Białka przełożyć do czystej miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, mieszać, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Po dodaniu całego cukru ubijałam jeszcze mikserem przez około 4-5 minut.

3. Połowę piany z białek wyłożyć na papier z największym okręgiem i wyrównać (patrz FILM).
Na okrąg o średnicy 22cm wyłożyć połowę pozostałej bezy, wyrównać i na najmniejszy wyłożyć to, co zostało.

4. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Bezy suszyć w temperaturze 110°C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 30-40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i bezy pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z pastą waniliową. Dodać lemon curd, wymieszać. Dodać likier pomarańczowy, wymieszać.

6. Największą bezę położyć na paterze. Na wierzch wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Posypać około 1/3 pestek granatu i skórką z limonki. Przykryć średnią bezą i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Posypać granatem i skórką z limonki. Nakryć ostatnią bezą i wyłożyć pozostały krem. Znów posypać granatem, skórką z limonki i polać płynnym miodem (patrz FILM), od razu podawać.

Udanych wypieków:)

Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem

Print Friendly, PDF & Email

25 komentarzy do “Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem”

  1. Dzień dobry,
    Czy mogę:
    1. zrobić tort ze śmietaną kremówka 30 % (nie mogę dostać 36% bez laktozy) ?
    2. zastąpić czymś likier pomarańczowy (czym?), lub pominąć go o ile nie popsuję tym smaku ? (nie mogę dodawać alkoholu)
    3. blaty bezowe upiec dzień wcześniej?

    Odpowiedz
  2. ja mam takie nie typowe pytanie. jakiej wysokości wychodzi jest ten tort? potrzebuje zakupic pudełko na niego aby go przewieżć.

    Odpowiedz
  3. To już moje trzecie podejście, pierwsze z truskawkami, drugie ze świeżymi brzoskwiniami a teraz z malinami i malinowym curdem, teraz dopiero w piecu więc…

    Odpowiedz
  4. Czy tort wytrzyma kilka godzin w lodówce, zanim zostanie zjedzony? Czy po chwili mięknieje i trzeba go odrazu podawać?

    Odpowiedz
  5. Pani tort zainspirował mnie do przerobienia go na urodzinki mojej 3-letniej córeczki w suknie balową Barbie. Pytanie czy masa i same bezy nadadzą sie do uksztaltowania takiej sukni? Czy nie „rozpłynie” się? Z góry dziękuję za poradę

    Odpowiedz
    • wydaje mi się że piana opadnie jak będziemy czekać, aż się pozostałe upieką, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz