Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem

Witajcie kochani! Dzisiaj zapraszam na pyszny, fantastyczny tort bezowy. Uważam, że jest prosty w przygotowaniu, wszystko dokładnie opisałam i pokazałam na filmie. Tort jest chrupiący od bezy, delikatnie cytrusowo – waniliowy i dobrze smakuje z kwaskowatymi pestkami granatu. Na jednym kawałku nie można poprzestać, dlatego tort zniknął u mnie błyskawicznie :). Jest to świetny przepis na zużycie zalegających białek w lodówce, bardzo polecam…. (inspiracja z książki „The great british bake off”).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem

Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem
Składniki:
Beza:
10 białek
500g cukru
Krem:
750ml śmietanki kremówki 36%
260g lemon curd
(link do przepisu: https://malacukierenka.pl/przepis-prosty-lemon-curd.html)
3-4 łyżki likieru pomarańczowego
skórka starta z 1-2 limonek
pestki z 2 granatów
5-6 łyżek płynnego naturalnego miodu
3/4 łyżeczki pasty waniliowej lub cukier z prawdziwą wanilią 16g

Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem

Bezy:
1. Trzy blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i na każdym papierze narysować okrąg, jeden o średnicy 27cm, drugi o średnicy 22cm i trzeci o średnicy 18cm.

2. Białka przełożyć do czystej miski i ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodawać po łyżce cukier, mieszać, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Po dodaniu całego cukru ubijałam jeszcze mikserem przez około 4-5 minut.

3. Połowę piany z białek wyłożyć na papier z największym okręgiem i wyrównać (patrz FILM).
Na okrąg o średnicy 22cm wyłożyć połowę pozostałej bezy, wyrównać i na najmniejszy wyłożyć to, co zostało.

4. Blaszki wstawić do nagrzanego piekarnika. Bezy suszyć w temperaturze 110C na funkcji termoobieg przez około 2 godziny i 30-40 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i bezy pozostawić w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
5. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z pastą waniliową. Dodać lemon curd, wymieszać. Dodać likier pomarańczowy, wymieszać.

6. Największą bezę położyć na paterze. Na wierzch wyłożyć połowę kremu, wyrównać. Posypać około 1/3 pestek granatu i skórką z limonki. Przykryć średnią bezą i lekko docisnąć. Na wierzch wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Posypać granatem i skórką z limonki. Nakryć ostatnią bezą i wyłożyć pozostały krem. Znów posypać granatem, skórką z limonki i polać płynnym miodem (patrz FILM), od razu podawać.

Udanych wypieków:)

Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem

10 thoughts on “Wysoki tort bezowy z lemon curd i granatem

    • wydaje mi się że piana opadnie jak będziemy czekać, aż się pozostałe upieką, pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

.