Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne kruche ciasto z rabarbarem i aromatyczną pianką. Dla mnie rewelacyjne, nie mogłam się od niego oderwać:), waniliowe, słodkie i lekko kwaskowate z chrupiącą kruszonką. Smak ciasta można jeszcze wzbogacić dodając do rabarbaru cynamonu, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 244).
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250g schłodzonej margaryny lub masła
6 żółtek
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g zmielonych herbatników
Pianka:
3/4 – 1 szklanki cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru)
6 białek
1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (ja użyłam malinowego)
2 krople aromatu waniliowego
Nadzienie:
750-800g rabarbaru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę siekać nożem.
2. Dodać żółtka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 45 minut do lodówki.
3. Rabarbar obrać i pokroić na około 2cm kawałki.
Pianka:
4. Białka ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier, mieszać, aż powstanie gęsta lśniąca piana. Dodać aromat, kisiel i dokładnie wymieszać.
5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem/margaryną i posypać mąką.
6. Ze schłodzonego ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Wierzch równomiernie posypać zmielonymi herbatnikami, a następnie poukładać rabarbar wymieszany z cukrem wanilinowym.
Na rabarbar wyłożyć pianę z białek i na tarce zetrzeć resztę ciasta lub rozkurzyć je w palcach.
7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu w piekarnika ciasto kruche z rabarbarem i pianką odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
ciasto cudo juz robie drugi raz:)
bardzo się cieszę, że smakowało i się udało, pozdrawiam serdecznie
Ciacho jest poprostu super. Kruche robie tylko z tego przepisu, nawet plesniaka ostatnio robilam na podstawie tego kruchego. A pianka na kislu rzeczywiscie jest lepsza, mialam co prawda kosiel z cukrem i troche sie balam ale wyszlo super ciacho ;)
można dodać mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej tak około 2 łyżeczki, pozdrawiam
Ciasto wyglada cudnie . Jutro biore sie za pieczenie; mam tylko jeden problem,czym mozna zastapic kisiel potrzebny do zrobienia pianki, tutaj gdzie mieszkam go nie uswiadczysz?
tak, też się nada, pozdrawiam
Witam ponownie, własnie zabieram się za to ciasto ale nie mam herbatnikow czy bułka tarta spełni te samą funkcje?
to już od Pani zależy, można go podpiec dla pewności, ale nie za długo, żeby nie zrobił się twardy, pozdrawiam
Witam :-) mozna wcześniej podpiec spód, boje się zakalca.. a może nie ma się czego bać?
to cieszę się, że smakuje:) pozdrawiam serdecznie
Witam… :-)
Tak byłam przejęta robieniem ciasta, że zapomniałam dodac cukru…
Lecz po upieczeniu smakuje rewelacyjnie…
Pozdrawiam
cieszę się bardzo, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
coś cudownego zniknęło momentalnie :) zaglądam na Pani stronę regularnie i zawsze znajduję fantastyczne przepisy :)
Zrobiłam dziś to ciasto ze śliwkami-pyszne!
Doskonały przepis.Nie miałam herbatników i podsypałam bułką tartą-wyszło świetne.
troszkę pewnie tak, ale ciasto będzie dobre, może Pani upiec dzień wcześniej, pozdrawiam