Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu deser cynamonowy z rabarbarem. Pyszny, delikatny dzięki śmietance, aromatyczny. Smaki wspaniale się łączą, tworząc idealny deser na lato. Do jego przygotowania użyłam nowego syropu Łowicz o smaku rabarbar – mirabelka. Ciekawy, lekko kwaskowaty, o ładnym różowym kolorze, do deseru świetnie się nadaje. Posłodziłam nim śmietankę i wykończyłam ładnie deser. Bardzo polecam…
Prosty deser z rabarbarem
Składniki na około 5 porcji:
500g rabarbaru
70g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
około 60g biszkoptów
250g śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki syropu Łowicz rabarbar – mirabelka (niekoniecznie)
kolorowa posypka cukrowa
1. Rabarbar obrać i pokroić na około 2cm kawałki. Przełożyć do rondelka, dodać cukier, cukier wanilinowy i cynamon. Zagotować i trzymać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez około 10-12 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
2. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać syrop i wymieszać.
3. Do salaterek wkruszyć po dwa biszkopty, następnie nałożyć łyżkę masy rabarbarowej i łyżkę śmietanki. Znów pokruszone biszkopty, rabarbar i śmietankę. Na końcu deser polać odrobinę syropem i posypać kolorową posypką.
Smacznego:)
Wygląda smakowicie :)
tak, można zastąpić lub użyć cukru,
pozdrawiam
Czy mozna syrop zastapic dżemem ? Zachęcam do odwiedzenia mojego bloga. Chlicake.blogspot.com.
Śliczne. Na pewno zrobie, jak kupie rabarbar. Zapraszam do nnie. Chilicake.blogspot.com