Słodki wieloryb

Smaczne, cytrynowe ciasto, w postaci niebieskiego, wesołego wieloryba:), które przygotowałam z okazji zbliżającego się Dnia Dziecka. Ciasto jest świetne, puszyste, delikatne, wilgotne i z czasem przygotuję osobny wpis z jego przepisem. Krem, chociaż zrobiony na maśle, nie jest mdlący i w smaku trochę cytrynowy. Smarujemy nim dość cienką warstwę i razem z ciastem dobrze smakuje. Ogólnie goście byli zachwyceni i torcik im smakował, wywołał sporo uśmiechów:). Przepis na ciasto cytrynowe mojego autorstwa, pomysł na wieloryba z książki „great Kids cakes”.

Słodki wieloryb

Słodki wieloryb
Składniki:
Ciasto cytrynowe (pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej):
500g przesianej mąki (użyłam tortowej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody
szczypta soli
320g miękkiego masła
250g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego
7 jajek
skórka otarta z 2 cytryn
sok wyciśnięty z 2 cytryn
1/2 szklanki mleka
Krem:
200g miękkiego masła
300g cukru pudru
5 łyżek mleka
3-4 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka cukru wanilinowego
po 2 krople aromatu śmietankowego i waniliowego (polecam dr. Oetker)
niebieski barwnik spożywczy
Dodatkowo:
niebieski cukier
niebieski M&M lub trochę czarnego lukru plastycznego na oko wieloryba
na uśmiech podłużny żelek lub drobne cukierki lub trochę czarnego lukru plastycznego

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą.

2. W pięciu jajkach rozdzielić żółtka i białka.

3. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym na kremową, białawą masę (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5 minut). Zmniejszyć obroty miksera i dodać kolejno 2 całe jajka, po każdym dodaniu mieszać, aż składniki się połączą w jednolitą masę. Następnie dodać w dwóch partiach żółtka, wymieszać.

4. Dodać skórkę z cytryny, 7 łyżek przygotowanej wcześniej mąki i wlać sok z cytryny, wymieszać.

5. Dodać resztę mąki, wlać mleko i krótko wymieszać.

6. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i wymieszać delikatnie łyżką.

7. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25×35 cm wysmarowanej masłem i posypanej mąką (do posypania użyłam mąki pszennej pełnoziarnistej). Wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostygnięcia.

8. Na kartce papieru formatu A4 narysować wieloryba i go wyciąć. Przyłożyć do upieczonego ciasta i lekko go przytrzymując, wyciąć nożem trzymanym prostopadle do powierzchni ciasta, wzór wieloryba (zdjęcia poniżej).

9. „Fontannę” i płetwę zrobić ze skrawków odciętego ciasta (rogi ciasta).

Krem:
10. Masło utrzeć na biały krem (ucierać mikserem ustawionym na najwyższe obroty przez około 5-6 minut). Dodać cukier puder, cukier wanilinowy i aromaty, ucierać przez około 4 minuty. Dodać mleko, wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać sok z cytryny i ucierać jeszcze przez około 2 minuty.

11. Połowę kremu przełożyć do drugiej miski i dodać barwnik, wymieszać.

12. Białym kremem zrobić brzuszek wieloryba. Następnie połączyć ze sobą oba kolory kremu, ale nie mieszać ich do końca, żeby kolor nie był jednolity i posmarować nim równomiernie całe ciasto (na końcu posmarować „fontannę” i płetwę).

13. Następnie zrobić oczko i uśmiech wieloryba, położyć płetwę i posypać niebieskim cukrem.

Udanych wypieków:)

Słodki wieloryb

Słodki wieloryb

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

4 komentarze do wpisu „Słodki wieloryb”

  1. Witam, mam pewnie banalne pytanie, ale – w sobotę chcę zrobić to dzieło kulinarne :) i nie mogę znaleźć w sklepie niebieskiego cukru. Gdzie można taki zakupić?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.