Ciasto kruche z rabarbarem i pianką

Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne kruche ciasto z rabarbarem i aromatyczną pianką. Dla mnie rewelacyjne, nie mogłam się od niego oderwać:), waniliowe, słodkie i lekko kwaskowate z chrupiącą kruszonką. Smak ciasta można jeszcze wzbogacić dodając do rabarbaru cynamonu, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 244).

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 1

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250g schłodzonej margaryny lub masła
6 żółtek
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g zmielonych herbatników
Pianka:
3/4 – 1 szklanki cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru)
6 białek
1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (ja użyłam malinowego)
2 krople aromatu waniliowego
Nadzienie:
750-800g rabarbaru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Ciasto:
1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę siekać nożem.

2. Dodać żółtka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 45 minut do lodówki.

3. Rabarbar obrać i pokroić na około 2cm kawałki.

Pianka:
4. Białka ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier, mieszać, aż powstanie gęsta lśniąca piana. Dodać aromat, kisiel i dokładnie wymieszać.

5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem/margaryną i posypać mąką.

6. Ze schłodzonego ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Wierzch równomiernie posypać zmielonymi herbatnikami, a następnie poukładać rabarbar wymieszany z cukrem wanilinowym.
Na rabarbar wyłożyć pianę z białek i na tarce zetrzeć resztę ciasta lub rozkurzyć je w palcach.

7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu w piekarnika ciasto kruche z rabarbarem i pianką odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 2

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 3

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Łatwe serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Najłatwiejsze puszyste ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem

106 komentarzy do “Ciasto kruche z rabarbarem i pianką”

  1. Witam. Jakie herbatniki powinnam kupić do tego ciasta?
    A czy również mogę zamiast herbatników posypać bulka tarta?

    Odpowiedz
  2. Witam Pania, zabieram sie za zrobienie ciasta rabarbarowego, ale mam wcześniej pytanie dotyczące krakersów – robilam już kiedyś ciasto z rabarbarem i pod spód podsypałam bułką tartą chodzi o wchłonięcie wilgoci, czyli mogę teraz dodać tylko skruszone krakersy? Spełnią tą samą funkcję ?
    Pozdrawiam, Bozena

    Odpowiedz
  3. Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne!!! Robię już trzeci raz i nie mogę się nacieszyć jego prostotą i smakiem:)))

    Odpowiedz
  4. Chcę upiec bo przepis zdaje się być idealny. Tylko proszę o informację odnośnie wymiarów blachy na te ilości składników…?

    Odpowiedz
  5. Nie umiem piec, nie lubię piec, ale….domownicy lubią jeść. Spróbowałam i się udało. Bardzo smaczne i laikom nawet wychodzi. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  6. Ciasto robiłam już kilka razy, i dzięki temu przepisowi polubiłam rabarbar.
    Życzę samych sukcesów kulinarnych, pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz