Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne kruche ciasto z rabarbarem i aromatyczną pianką. Dla mnie rewelacyjne, nie mogłam się od niego oderwać:), waniliowe, słodkie i lekko kwaskowate z chrupiącą kruszonką. Smak ciasta można jeszcze wzbogacić dodając do rabarbaru cynamonu, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 244).
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250g schłodzonej margaryny lub masła
6 żółtek
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g zmielonych herbatników
Pianka:
3/4 – 1 szklanki cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru)
6 białek
1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (ja użyłam malinowego)
2 krople aromatu waniliowego
Nadzienie:
750-800g rabarbaru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę siekać nożem.
2. Dodać żółtka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 45 minut do lodówki.
3. Rabarbar obrać i pokroić na około 2cm kawałki.
Pianka:
4. Białka ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier, mieszać, aż powstanie gęsta lśniąca piana. Dodać aromat, kisiel i dokładnie wymieszać.
5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem/margaryną i posypać mąką.
6. Ze schłodzonego ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Wierzch równomiernie posypać zmielonymi herbatnikami, a następnie poukładać rabarbar wymieszany z cukrem wanilinowym.
Na rabarbar wyłożyć pianę z białek i na tarce zetrzeć resztę ciasta lub rozkurzyć je w palcach.
7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu w piekarnika ciasto kruche z rabarbarem i pianką odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Witam. Jakie herbatniki powinnam kupić do tego ciasta?
A czy również mogę zamiast herbatników posypać bulka tarta?
można dać bułkę tartą zamiast zmielonych herbatników,
pozdrawiam serdecznie
Witam Pania, zabieram sie za zrobienie ciasta rabarbarowego, ale mam wcześniej pytanie dotyczące krakersów – robilam już kiedyś ciasto z rabarbarem i pod spód podsypałam bułką tartą chodzi o wchłonięcie wilgoci, czyli mogę teraz dodać tylko skruszone krakersy? Spełnią tą samą funkcję ?
Pozdrawiam, Bozena
tak chodzi o tą funkcję, można użyć krakersów tylko żeby nie były bardzo słone, pozdrawiam serdecznie
Ciasto pyszne, długo szukałam przepisu na kruche ciasto, i jest. Polecam przepis
Ciasto pycha . Ciasto się robi błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika.
bardzo się cieszę, pozdrawiam
Cieszę się że wybrałam ten przepis,ciasto pychota,będe go piekła z innymi owocami.Pozdrawiam
a
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne!!! Robię już trzeci raz i nie mogę się nacieszyć jego prostotą i smakiem:)))
Ciasto bomba rewelacja delikatne i zaczarowane bo znikło jeszcze ciepłe :)
Takiej odpowiedzi oczekiwałam :D dziękuję.
blaszka 25x35cm, pozdrawiam
Chcę upiec bo przepis zdaje się być idealny. Tylko proszę o informację odnośnie wymiarów blachy na te ilości składników…?
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Nie umiem piec, nie lubię piec, ale….domownicy lubią jeść. Spróbowałam i się udało. Bardzo smaczne i laikom nawet wychodzi. Pozdrawiam.
Ciasto robiłam już kilka razy, i dzięki temu przepisowi polubiłam rabarbar.
Życzę samych sukcesów kulinarnych, pozdrawiam
miło mi pozdrawiam serdecznie