Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne kruche ciasto z rabarbarem i aromatyczną pianką. Dla mnie rewelacyjne, nie mogłam się od niego oderwać:), waniliowe, słodkie i lekko kwaskowate z chrupiącą kruszonką. Smak ciasta można jeszcze wzbogacić dodając do rabarbaru cynamonu, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 244).
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250g schłodzonej margaryny lub masła
6 żółtek
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g zmielonych herbatników
Pianka:
3/4 – 1 szklanki cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru)
6 białek
1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (ja użyłam malinowego)
2 krople aromatu waniliowego
Nadzienie:
750-800g rabarbaru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę siekać nożem.
2. Dodać żółtka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 45 minut do lodówki.
3. Rabarbar obrać i pokroić na około 2cm kawałki.
Pianka:
4. Białka ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier, mieszać, aż powstanie gęsta lśniąca piana. Dodać aromat, kisiel i dokładnie wymieszać.
5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem/margaryną i posypać mąką.
6. Ze schłodzonego ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Wierzch równomiernie posypać zmielonymi herbatnikami, a następnie poukładać rabarbar wymieszany z cukrem wanilinowym.
Na rabarbar wyłożyć pianę z białek i na tarce zetrzeć resztę ciasta lub rozkurzyć je w palcach.
7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu w piekarnika ciasto kruche z rabarbarem i pianką odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Czy moglabym poprosic o podanie porcji maki, cukru … w miarach standaryzowanych ? Szcerze, to rzadko, szczegolnie osoby zajmujaca sie tym w formie bloga„profesjonalnie´´ podaja miary ´´na szklanki´´
A mi ciasto / surowe jeszcze/ wyszo bardzo gumowate i nie dalo sie odkleic od rak a co dopiero rozwalkowac !!!!!!
Zamiast Kisielu może być budyń?
Czy składniki mają być w temp pokojowej a tylko margaryna ma być schłodzona?
może tak być, jajka też mogą być schłodzone, pozdrawiam
czy mogę upiec bez herbatników ?
myślę, ze tak, pozdrawiam
Powiem szczerze…rewelacja.. robię tylko i wyłącznie ciasto z tego przepisu proporcje idealne.. do piany daje kisiel z cukrem bo innego u nas w sklepie nie ma i tak sobie prawie tydzień w tydzień piekę..pozdrawiam autorkę.. A i zamiast herbatników daje bułkę tartą
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Witam, ciasto super.Idealne z rabarbarem,próbowałem z truskawkami i tez b.dobre.pozdrawiam
Witam…ciasto wyszło przepysznie…poproszono mnie o przepis…ale w języku angielskim lub francuskim…szukam …. ale nie mogę znaleźć tłumaczenia…czy jest jakaś szansa ,że jest ten przepis w obcym języku…?
Witam.
Od 4 lat piekę to ciacho i za każdym razem zerkam na tą stronkę… No PYSZNE jest !!!
Dziś znowu mnie wzięło chociaż prawie środek tygodnia (czwartek)… A co… Święto Mamy smakowicie rozpoczniemy już od jutra – będzie dłużej trwać! :-))
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie