Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne kruche ciasto z rabarbarem i aromatyczną pianką. Dla mnie rewelacyjne, nie mogłam się od niego oderwać:), waniliowe, słodkie i lekko kwaskowate z chrupiącą kruszonką. Smak ciasta można jeszcze wzbogacić dodając do rabarbaru cynamonu, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 244).
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250g schłodzonej margaryny lub masła
6 żółtek
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g zmielonych herbatników
Pianka:
3/4 – 1 szklanki cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru)
6 białek
1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (ja użyłam malinowego)
2 krople aromatu waniliowego
Nadzienie:
750-800g rabarbaru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę siekać nożem.
2. Dodać żółtka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 45 minut do lodówki.
3. Rabarbar obrać i pokroić na około 2cm kawałki.
Pianka:
4. Białka ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier, mieszać, aż powstanie gęsta lśniąca piana. Dodać aromat, kisiel i dokładnie wymieszać.
5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem/margaryną i posypać mąką.
6. Ze schłodzonego ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Wierzch równomiernie posypać zmielonymi herbatnikami, a następnie poukładać rabarbar wymieszany z cukrem wanilinowym.
Na rabarbar wyłożyć pianę z białek i na tarce zetrzeć resztę ciasta lub rozkurzyć je w palcach.
7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu w piekarnika ciasto kruche z rabarbarem i pianką odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Czy moglabym poprosic o podanie porcji maki, cukru … w miarach standaryzowanych ? Szcerze, to rzadko, szczegolnie osoby zajmujaca sie tym w formie bloga„profesjonalnie´´ podaja miary ´´na szklanki´´
A mi ciasto / surowe jeszcze/ wyszo bardzo gumowate i nie dalo sie odkleic od rak a co dopiero rozwalkowac !!!!!!
Zamiast Kisielu może być budyń?
Czy składniki mają być w temp pokojowej a tylko margaryna ma być schłodzona?
może tak być, jajka też mogą być schłodzone, pozdrawiam
czy mogę upiec bez herbatników ?
myślę, ze tak, pozdrawiam
Powiem szczerze…rewelacja.. robię tylko i wyłącznie ciasto z tego przepisu proporcje idealne.. do piany daje kisiel z cukrem bo innego u nas w sklepie nie ma i tak sobie prawie tydzień w tydzień piekę..pozdrawiam autorkę.. A i zamiast herbatników daje bułkę tartą
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Witam, ciasto super.Idealne z rabarbarem,próbowałem z truskawkami i tez b.dobre.pozdrawiam
Witam…ciasto wyszło przepysznie…poproszono mnie o przepis…ale w języku angielskim lub francuskim…szukam …. ale nie mogę znaleźć tłumaczenia…czy jest jakaś szansa ,że jest ten przepis w obcym języku…?
Witam.
Od 4 lat piekę to ciacho i za każdym razem zerkam na tą stronkę… No PYSZNE jest !!!
Dziś znowu mnie wzięło chociaż prawie środek tygodnia (czwartek)… A co… Święto Mamy smakowicie rozpoczniemy już od jutra – będzie dłużej trwać! :-))
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Witam. Jakie herbatniki powinnam kupić do tego ciasta?
A czy również mogę zamiast herbatników posypać bulka tarta?
można dać bułkę tartą zamiast zmielonych herbatników,
pozdrawiam serdecznie
Witam Pania, zabieram sie za zrobienie ciasta rabarbarowego, ale mam wcześniej pytanie dotyczące krakersów – robilam już kiedyś ciasto z rabarbarem i pod spód podsypałam bułką tartą chodzi o wchłonięcie wilgoci, czyli mogę teraz dodać tylko skruszone krakersy? Spełnią tą samą funkcję ?
Pozdrawiam, Bozena
tak chodzi o tą funkcję, można użyć krakersów tylko żeby nie były bardzo słone, pozdrawiam serdecznie
Ciasto pyszne, długo szukałam przepisu na kruche ciasto, i jest. Polecam przepis
Ciasto pycha . Ciasto się robi błyskawicznie, a jeszcze szybciej znika.
bardzo się cieszę, pozdrawiam
Cieszę się że wybrałam ten przepis,ciasto pychota,będe go piekła z innymi owocami.Pozdrawiam
a
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne!!! Robię już trzeci raz i nie mogę się nacieszyć jego prostotą i smakiem:)))
Ciasto bomba rewelacja delikatne i zaczarowane bo znikło jeszcze ciepłe :)
Takiej odpowiedzi oczekiwałam :D dziękuję.
blaszka 25x35cm, pozdrawiam
Chcę upiec bo przepis zdaje się być idealny. Tylko proszę o informację odnośnie wymiarów blachy na te ilości składników…?
cieszę się bardzo, pozdrawiam serdecznie
Nie umiem piec, nie lubię piec, ale….domownicy lubią jeść. Spróbowałam i się udało. Bardzo smaczne i laikom nawet wychodzi. Pozdrawiam.
Ciasto robiłam już kilka razy, i dzięki temu przepisowi polubiłam rabarbar.
Życzę samych sukcesów kulinarnych, pozdrawiam
miło mi pozdrawiam serdecznie
ciasto cudo juz robie drugi raz:)
bardzo się cieszę, że smakowało i się udało, pozdrawiam serdecznie
Ciacho jest poprostu super. Kruche robie tylko z tego przepisu, nawet plesniaka ostatnio robilam na podstawie tego kruchego. A pianka na kislu rzeczywiscie jest lepsza, mialam co prawda kosiel z cukrem i troche sie balam ale wyszlo super ciacho ;)
można dodać mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej tak około 2 łyżeczki, pozdrawiam
Ciasto wyglada cudnie . Jutro biore sie za pieczenie; mam tylko jeden problem,czym mozna zastapic kisiel potrzebny do zrobienia pianki, tutaj gdzie mieszkam go nie uswiadczysz?
tak, też się nada, pozdrawiam
Witam ponownie, własnie zabieram się za to ciasto ale nie mam herbatnikow czy bułka tarta spełni te samą funkcje?
to już od Pani zależy, można go podpiec dla pewności, ale nie za długo, żeby nie zrobił się twardy, pozdrawiam
Witam :-) mozna wcześniej podpiec spód, boje się zakalca.. a może nie ma się czego bać?
to cieszę się, że smakuje:) pozdrawiam serdecznie
Witam… :-)
Tak byłam przejęta robieniem ciasta, że zapomniałam dodac cukru…
Lecz po upieczeniu smakuje rewelacyjnie…
Pozdrawiam
cieszę się bardzo, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
coś cudownego zniknęło momentalnie :) zaglądam na Pani stronę regularnie i zawsze znajduję fantastyczne przepisy :)
Zrobiłam dziś to ciasto ze śliwkami-pyszne!
Doskonały przepis.Nie miałam herbatników i podsypałam bułką tartą-wyszło świetne.
troszkę pewnie tak, ale ciasto będzie dobre, może Pani upiec dzień wcześniej, pozdrawiam
Mam pytanie – czy można upiec ciasto dzień wcześniej? Syn ma piknik i na rano muszę mieć gotowe, czy beza nie nasiąknie od rabarbaru?
wiem, że parę osób próbowało z truskawkami i też im smakowało, pozdrawiam serdecznie, cieszę się, że smakowało:)
Ciacho pychota! Jeden – góra dwa dni i nie ma :) Sama wcinam choć zwykle było tak, że tylko piekę a degustują inni. Tym razem i ja nie odmawiam :)
Czy próbował ktoś z innymi owocami? Zastanawiam się czy równie pyszne?
cieszę się, że ciasto smakowało i że Pani trafiła do MC, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Cieszę się, że przypadkiem trafiłam na pani blog. Dzięki temu mogłam” zabłysnąć” swoimi wypiekami. Placek z rabarbarem z pani przepisu piekłam już dwukrotnie.Pozdrawiam i życzę dalszych udanych wypieków i porad dla czytelniczek.
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam,jest tak pyszne że zniknęło w jeden dzień
bardzo mi milo, ciesze sie ze smakowalo, dziekuje za komentarz, tez czekam na porzeczki i to z utésknieniem:) pozdrawiam serdecznie
Wczoraj upiekłam z jabłkami, rodzynkami i cynamonem – fajny jabłecznik z bezą wyszedł :) Ciasto stało się jednym z ulubionych w moim domu – teraz czekamy na porzeczki.
cieszę się ogromnie, że smakowało, dziękuje za komentarz, a kisiel lepiej trzyma pianę, nie opada wtedy, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam-wyszło pyszne-ale jestem zdolna … :-))
Piekłam z termoobiegiem 50 minut (40 minut w temp.175* a końcowe 10 minut w temp. 180*)
A tak z ciekawości-co daje ubitej pianie z białek ten kisiel ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Ale mi zrobiliście smaka -upiekę je wieczorkiem…
Gdybym zamiast tych herbatników pokruszyła biszkopty-będzie ok?
Nie zmieniałaś już później temperatury w piekarniku? Np. pod koniec na niższą lub na odwrót?
Bardzo dziękuję za odpowiedź :-*
Justyna: – ogromnie się cieszę,
Agata – użyłam śmietany Zott,
pozdrawiam serdecznie
wczoraj robilam, wyszlo rewelacyjne:D:D
Czy możesz polecić, którą kwaśną śmietanę użyłaś?
dodaje jest napisane że 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pozdrawiam
Przepis już zapisany, jutro piekę ciasto na majówkę.
Czy nie dodaje się do ciasta proszku do pieczenia ??
Patti
Rabarbar! Ciasto wygląda pysznie :)
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Fantastyczny przepis! Nie mogę się doczekać naszych polskich truskawek, żeby wypróbować i tę wersję – tym razem musiał mi wystarczyć truskawkowy kisiel.
bardzo się cieszę:) pozdrawiam ciepło
pierwsze ciacho z rabarbarem w tym roku!!!! PRZEPYSZNE….
ogromnie mi miło:) cieszę się, dziękuję!
Przepyszne ciasto! Goraco polecam! Dodalam troche malin do rabarberu palce lizac!!
To kolejny super przepis z tej stronki!
:) to bardzo miłe, gratulację!
pozdrawiam ciepło
Było pyyyszna, każdy z gości chciał choć kawałek na wynos :) :) :)
życzę smacznego!
pozdrawiam
Dziś zrobiłam zwiększając proporcje na dużą blachę. Do rabarbaru dodałam truskawek, nie mogę się doczekać, aż wystygnie i skosztuje :)
wspaniałe połączenie, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam ciepło
ja zrobiłam z rabarbarem itruskawkami razem. Piękny czerwony kolor no i jest pyszne.
wspaniale:) miło mi to słyszeć, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Cukierenko,ciasto wyszło rewelacyjne :) Szkoda że nie moge tutaj sie pochwalic ale ja knapisze ze znikło w jedno popoludnie,to powinno wystarczyc :) dzieki Ci za tak wspaniały przepis :)
ogromnie się cieszę:)
pozdrawiam serdecznie
Ubóstwiam ten przepis :] Osoby które twierdziły, że nie lubią placków z rabarbarem po spróbowaniu tego ciasta zmieniły zdanie :] Następnym razem spróbuję z truskawkami i rabarbarem :]
Pozdrawiam :]
tak ciasto jest lepiące, można podsypać mąką, żeby ciasto się nie przykleiło,
pozdrawiam:)
Witam :) Ja właśnie robię to ciasto,chłodzi siew lodówce.Jednak jako niedoświadczona w pieczeniu kruchych ciast musze spytać:
Czy to ciasto po zagnieceniu jest takie lepiące,miękkie? i czy po wyjęciu z lodówki przed rozwałkowaniem należy posypać stolnicę mąką?
Dołączam do fanów ciasta, dziś zrobiłam z rabarbarem – rewelacja :) Następne zrobię z truskawkami :) Pozdrawiam :)
bardzo miło mi to słyszeć:) życzę kolejnych udanych wypieków:)
pozdrawiam serdecznie
Ciasto jak najbardziej udane! :D Miękkie i pyszne ! Zrobiłam w wersji z truskawkami, podbiłam serca rodziny ! :D Jestem zachwycona blogiem . Niestety moje zdolności do pieczenia są dość marne więc pięknymi tortami tylko ciesze oko , ale wykorzystam na pewno inne prostsze przepisy :D Pozdrawiam serdecznie
myślę, że 160oC,
pozdrawiam
A czas pieczenia z termoobiegiem ?
ogromnie się cieszę:) życzę kolejnych udanych wypieków:)
pozdrawiam serdecznie
To już kolejne ciasto, które upiekłem w oparciu o Pani przepis:-) Wyszło pyszne. Dzieki Pani przepisom notorycznie podbijam kulinarny wymiar serca mojej parnerki:-) Dziekuje i pozdrawiam.
nie, ma być w proszku,
pozdrawiam
pewno glupie pytanie ale ten kisiel to ma byc ugotowany?
można zastąpić, będą miękkie jak w pieczonym cieście,
pozdrawiam
Czy naprawdę można zamienić rabarbar na truskawki? Nie rozgotują się w piekarniku?
Oj spojrzłam na skladniki i nie doczytałam, ze herbatniki po prostu na wierzch, a nie do ciasta :) zabieram się za pieczenie :)
edat: – bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
albo proszę dodać drobno pokruszone, ale do ciasta proszę już nic nie dodawać,
pozdrawiam
Jak polecasz zmodyfikować spód tak, żeby nie dodawać herbatników? nie mam w tym momencie czym ich zmielić? dodać poprostu troche wiecej maki?
ciasto przepyszne!!! zrobiłam z truskawkami , a mąkę dałam pół na pół z krupczatką PYCHOTA
Wygląda jak Kruszaniec, Pleśniak czy Skubaniec tylko nie ma ciemnego ciasta
Robiłam z rabarbarem i pianką, właśnie ostatnie kawałki zostały hihi ;)
To ciasto jest pyszne.
Pięknie wygląda u Ciebie :)
Piękne ciasto. Chciałoby się wejść do Twojej kuchni, złożyć parasol i czekać na kubek mleka i kawałek tej pyszności:)
Pychota!!!
Wyglada apetycznie.Robię podobne,ale do ciasta daję tylko 3 żółtka i 3łyżki cukru oraz 2 łyzeczki proszku pozostałe składnik tak j.w. Jest rewelacyne ze wszystkimi owocami ,a wręcz genialne ze sliwkami.