Ciasto kruche z rabarbarem i pianką

Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne kruche ciasto z rabarbarem i aromatyczną pianką. Dla mnie rewelacyjne, nie mogłam się od niego oderwać:), waniliowe, słodkie i lekko kwaskowate z chrupiącą kruszonką. Smak ciasta można jeszcze wzbogacić dodając do rabarbaru cynamonu, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 244).

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 1

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250g schłodzonej margaryny lub masła
6 żółtek
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g zmielonych herbatników
Pianka:
3/4 – 1 szklanki cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru)
6 białek
1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (ja użyłam malinowego)
2 krople aromatu waniliowego
Nadzienie:
750-800g rabarbaru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Ciasto:
1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę siekać nożem.

2. Dodać żółtka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 45 minut do lodówki.

3. Rabarbar obrać i pokroić na około 2cm kawałki.

Pianka:
4. Białka ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier, mieszać, aż powstanie gęsta lśniąca piana. Dodać aromat, kisiel i dokładnie wymieszać.

5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem/margaryną i posypać mąką.

6. Ze schłodzonego ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Wierzch równomiernie posypać zmielonymi herbatnikami, a następnie poukładać rabarbar wymieszany z cukrem wanilinowym.
Na rabarbar wyłożyć pianę z białek i na tarce zetrzeć resztę ciasta lub rozkurzyć je w palcach.

7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu w piekarnika ciasto kruche z rabarbarem i pianką odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 2

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 3

Print Friendly, PDF & Email

106 komentarzy do “Ciasto kruche z rabarbarem i pianką”

  1. Czy moglabym poprosic o podanie porcji maki, cukru … w miarach standaryzowanych ? Szcerze, to rzadko, szczegolnie osoby zajmujaca sie tym w formie bloga„profesjonalnie´´ podaja miary ´´na szklanki´´

    Odpowiedz
  2. Powiem szczerze…rewelacja.. robię tylko i wyłącznie ciasto z tego przepisu proporcje idealne.. do piany daje kisiel z cukrem bo innego u nas w sklepie nie ma i tak sobie prawie tydzień w tydzień piekę..pozdrawiam autorkę.. A i zamiast herbatników daje bułkę tartą

    Odpowiedz
  3. Witam…ciasto wyszło przepysznie…poproszono mnie o przepis…ale w języku angielskim lub francuskim…szukam …. ale nie mogę znaleźć tłumaczenia…czy jest jakaś szansa ,że jest ten przepis w obcym języku…?

    Odpowiedz
  4. Witam.
    Od 4 lat piekę to ciacho i za każdym razem zerkam na tą stronkę… No PYSZNE jest !!!
    Dziś znowu mnie wzięło chociaż prawie środek tygodnia (czwartek)… A co… Święto Mamy smakowicie rozpoczniemy już od jutra – będzie dłużej trwać! :-))

    Odpowiedz
  5. Witam. Jakie herbatniki powinnam kupić do tego ciasta?
    A czy również mogę zamiast herbatników posypać bulka tarta?

    Odpowiedz
  6. Witam Pania, zabieram sie za zrobienie ciasta rabarbarowego, ale mam wcześniej pytanie dotyczące krakersów – robilam już kiedyś ciasto z rabarbarem i pod spód podsypałam bułką tartą chodzi o wchłonięcie wilgoci, czyli mogę teraz dodać tylko skruszone krakersy? Spełnią tą samą funkcję ?
    Pozdrawiam, Bozena

    Odpowiedz
  7. Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne!!! Robię już trzeci raz i nie mogę się nacieszyć jego prostotą i smakiem:)))

    Odpowiedz
  8. Chcę upiec bo przepis zdaje się być idealny. Tylko proszę o informację odnośnie wymiarów blachy na te ilości składników…?

    Odpowiedz
  9. Nie umiem piec, nie lubię piec, ale….domownicy lubią jeść. Spróbowałam i się udało. Bardzo smaczne i laikom nawet wychodzi. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  10. Ciasto robiłam już kilka razy, i dzięki temu przepisowi polubiłam rabarbar.
    Życzę samych sukcesów kulinarnych, pozdrawiam

    Odpowiedz
  11. Ciacho jest poprostu super. Kruche robie tylko z tego przepisu, nawet plesniaka ostatnio robilam na podstawie tego kruchego. A pianka na kislu rzeczywiscie jest lepsza, mialam co prawda kosiel z cukrem i troche sie balam ale wyszlo super ciacho ;)

    Odpowiedz
  12. Ciasto wyglada cudnie . Jutro biore sie za pieczenie; mam tylko jeden problem,czym mozna zastapic kisiel potrzebny do zrobienia pianki, tutaj gdzie mieszkam go nie uswiadczysz?

    Odpowiedz
  13. Witam ponownie, własnie zabieram się za to ciasto ale nie mam herbatnikow czy bułka tarta spełni te samą funkcje?

    Odpowiedz
  14. to już od Pani zależy, można go podpiec dla pewności, ale nie za długo, żeby nie zrobił się twardy, pozdrawiam

    Odpowiedz
  15. Witam… :-)
    Tak byłam przejęta robieniem ciasta, że zapomniałam dodac cukru…
    Lecz po upieczeniu smakuje rewelacyjnie…
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
  16. Zrobiłam dziś to ciasto ze śliwkami-pyszne!
    Doskonały przepis.Nie miałam herbatników i podsypałam bułką tartą-wyszło świetne.

    Odpowiedz
  17. Mam pytanie – czy można upiec ciasto dzień wcześniej? Syn ma piknik i na rano muszę mieć gotowe, czy beza nie nasiąknie od rabarbaru?

    Odpowiedz
  18. wiem, że parę osób próbowało z truskawkami i też im smakowało, pozdrawiam serdecznie, cieszę się, że smakowało:)

    Odpowiedz
  19. Ciacho pychota! Jeden – góra dwa dni i nie ma :) Sama wcinam choć zwykle było tak, że tylko piekę a degustują inni. Tym razem i ja nie odmawiam :)
    Czy próbował ktoś z innymi owocami? Zastanawiam się czy równie pyszne?

    Odpowiedz
  20. cieszę się, że ciasto smakowało i że Pani trafiła do MC, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  21. Cieszę się, że przypadkiem trafiłam na pani blog. Dzięki temu mogłam” zabłysnąć” swoimi wypiekami. Placek z rabarbarem z pani przepisu piekłam już dwukrotnie.Pozdrawiam i życzę dalszych udanych wypieków i porad dla czytelniczek.

    Odpowiedz
  22. bardzo mi milo, ciesze sie ze smakowalo, dziekuje za komentarz, tez czekam na porzeczki i to z utésknieniem:) pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  23. Wczoraj upiekłam z jabłkami, rodzynkami i cynamonem – fajny jabłecznik z bezą wyszedł :) Ciasto stało się jednym z ulubionych w moim domu – teraz czekamy na porzeczki.

    Odpowiedz
  24. cieszę się ogromnie, że smakowało, dziękuje za komentarz, a kisiel lepiej trzyma pianę, nie opada wtedy, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  25. Upiekłam-wyszło pyszne-ale jestem zdolna … :-))
    Piekłam z termoobiegiem 50 minut (40 minut w temp.175* a końcowe 10 minut w temp. 180*)
    A tak z ciekawości-co daje ubitej pianie z białek ten kisiel ?

    Odpowiedz
  26. Ale mi zrobiliście smaka -upiekę je wieczorkiem…
    Gdybym zamiast tych herbatników pokruszyła biszkopty-będzie ok?

    Odpowiedz
  27. Fantastyczny przepis! Nie mogę się doczekać naszych polskich truskawek, żeby wypróbować i tę wersję – tym razem musiał mi wystarczyć truskawkowy kisiel.

    Odpowiedz
  28. Dziś zrobiłam zwiększając proporcje na dużą blachę. Do rabarbaru dodałam truskawek, nie mogę się doczekać, aż wystygnie i skosztuje :)

    Odpowiedz
  29. Cukierenko,ciasto wyszło rewelacyjne :) Szkoda że nie moge tutaj sie pochwalic ale ja knapisze ze znikło w jedno popoludnie,to powinno wystarczyc :) dzieki Ci za tak wspaniały przepis :)

    Odpowiedz
  30. Ubóstwiam ten przepis :] Osoby które twierdziły, że nie lubią placków z rabarbarem po spróbowaniu tego ciasta zmieniły zdanie :] Następnym razem spróbuję z truskawkami i rabarbarem :]
    Pozdrawiam :]

    Odpowiedz
  31. Witam :) Ja właśnie robię to ciasto,chłodzi siew lodówce.Jednak jako niedoświadczona w pieczeniu kruchych ciast musze spytać:
    Czy to ciasto po zagnieceniu jest takie lepiące,miękkie? i czy po wyjęciu z lodówki przed rozwałkowaniem należy posypać stolnicę mąką?

    Odpowiedz
  32. Ciasto jak najbardziej udane! :D Miękkie i pyszne ! Zrobiłam w wersji z truskawkami, podbiłam serca rodziny ! :D Jestem zachwycona blogiem . Niestety moje zdolności do pieczenia są dość marne więc pięknymi tortami tylko ciesze oko , ale wykorzystam na pewno inne prostsze przepisy :D Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  33. To już kolejne ciasto, które upiekłem w oparciu o Pani przepis:-) Wyszło pyszne. Dzieki Pani przepisom notorycznie podbijam kulinarny wymiar serca mojej parnerki:-) Dziekuje i pozdrawiam.

    Odpowiedz
  34. Wyglada apetycznie.Robię podobne,ale do ciasta daję tylko 3 żółtka i 3łyżki cukru oraz 2 łyzeczki proszku pozostałe składnik tak j.w. Jest rewelacyne ze wszystkimi owocami ,a wręcz genialne ze sliwkami.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz