Ciasto kruche z rabarbarem i pianką

Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne kruche ciasto z rabarbarem i aromatyczną pianką. Dla mnie rewelacyjne, nie mogłam się od niego oderwać:), waniliowe, słodkie i lekko kwaskowate z chrupiącą kruszonką. Smak ciasta można jeszcze wzbogacić dodając do rabarbaru cynamonu, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 244).

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 1

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250g schłodzonej margaryny lub masła
6 żółtek
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g zmielonych herbatników
Pianka:
3/4 – 1 szklanki cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru)
6 białek
1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (ja użyłam malinowego)
2 krople aromatu waniliowego
Nadzienie:
750-800g rabarbaru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Ciasto:
1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę siekać nożem.

2. Dodać żółtka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 45 minut do lodówki.

3. Rabarbar obrać i pokroić na około 2cm kawałki.

Pianka:
4. Białka ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier, mieszać, aż powstanie gęsta lśniąca piana. Dodać aromat, kisiel i dokładnie wymieszać.

5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem/margaryną i posypać mąką.

6. Ze schłodzonego ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Wierzch równomiernie posypać zmielonymi herbatnikami, a następnie poukładać rabarbar wymieszany z cukrem wanilinowym.
Na rabarbar wyłożyć pianę z białek i na tarce zetrzeć resztę ciasta lub rozkurzyć je w palcach.

7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu w piekarnika ciasto kruche z rabarbarem i pianką odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 2

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 3

Print Friendly, PDF & Email

106 komentarzy do “Ciasto kruche z rabarbarem i pianką”

  1. Czy moglabym poprosic o podanie porcji maki, cukru … w miarach standaryzowanych ? Szcerze, to rzadko, szczegolnie osoby zajmujaca sie tym w formie bloga„profesjonalnie´´ podaja miary ´´na szklanki´´

    Odpowiedz
  2. Powiem szczerze…rewelacja.. robię tylko i wyłącznie ciasto z tego przepisu proporcje idealne.. do piany daje kisiel z cukrem bo innego u nas w sklepie nie ma i tak sobie prawie tydzień w tydzień piekę..pozdrawiam autorkę.. A i zamiast herbatników daje bułkę tartą

    Odpowiedz
  3. Witam…ciasto wyszło przepysznie…poproszono mnie o przepis…ale w języku angielskim lub francuskim…szukam …. ale nie mogę znaleźć tłumaczenia…czy jest jakaś szansa ,że jest ten przepis w obcym języku…?

    Odpowiedz
  4. Witam.
    Od 4 lat piekę to ciacho i za każdym razem zerkam na tą stronkę… No PYSZNE jest !!!
    Dziś znowu mnie wzięło chociaż prawie środek tygodnia (czwartek)… A co… Święto Mamy smakowicie rozpoczniemy już od jutra – będzie dłużej trwać! :-))

    Odpowiedz

Dodaj komentarz