Ciasto kruche z rabarbarem i pianką

Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne kruche ciasto z rabarbarem i aromatyczną pianką. Dla mnie rewelacyjne, nie mogłam się od niego oderwać:), waniliowe, słodkie i lekko kwaskowate z chrupiącą kruszonką. Smak ciasta można jeszcze wzbogacić dodając do rabarbaru cynamonu, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 244).

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250g schłodzonej margaryny lub masła
6 żółtek
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g zmielonych herbatników
Pianka:
3/4 – 1 szklanki cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru)
6 białek
1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (ja użyłam malinowego)
2 krople aromatu waniliowego
Nadzienie:
750-800g rabarbaru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Ciasto:
1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę siekać nożem.

2. Dodać żółtka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 45 minut do lodówki.

3. Rabarbar obrać i pokroić na około 2cm kawałki.

Pianka:
4. Białka ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier, mieszać, aż powstanie gęsta lśniąca piana. Dodać aromat, kisiel i dokładnie wymieszać.

5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem/margaryną i posypać mąką.

6. Ze schłodzonego ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Wierzch równomiernie posypać zmielonymi herbatnikami, a następnie poukładać rabarbar wymieszany z cukrem wanilinowym.
Na rabarbar wyłożyć pianę z białek i na tarce zetrzeć resztę ciasta lub rozkurzyć je w palcach.

7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu w piekarnika ciasto kruche z rabarbarem i pianką odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

91 myśli na temat „Ciasto kruche z rabarbarem i pianką

  1. cieszę się ogromnie, że smakowało, dziękuje za komentarz, a kisiel lepiej trzyma pianę, nie opada wtedy, pozdrawiam serdecznie

  2. Wczoraj upiekłam z jabłkami, rodzynkami i cynamonem – fajny jabłecznik z bezą wyszedł :) Ciasto stało się jednym z ulubionych w moim domu – teraz czekamy na porzeczki.

  3. bardzo mi milo, ciesze sie ze smakowalo, dziekuje za komentarz, tez czekam na porzeczki i to z utésknieniem:) pozdrawiam serdecznie

  4. Cieszę się, że przypadkiem trafiłam na pani blog. Dzięki temu mogłam” zabłysnąć” swoimi wypiekami. Placek z rabarbarem z pani przepisu piekłam już dwukrotnie.Pozdrawiam i życzę dalszych udanych wypieków i porad dla czytelniczek.

  5. cieszę się, że ciasto smakowało i że Pani trafiła do MC, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

  6. Ciacho pychota! Jeden – góra dwa dni i nie ma :) Sama wcinam choć zwykle było tak, że tylko piekę a degustują inni. Tym razem i ja nie odmawiam :)
    Czy próbował ktoś z innymi owocami? Zastanawiam się czy równie pyszne?

  7. wiem, że parę osób próbowało z truskawkami i też im smakowało, pozdrawiam serdecznie, cieszę się, że smakowało:)

  8. Mam pytanie – czy można upiec ciasto dzień wcześniej? Syn ma piknik i na rano muszę mieć gotowe, czy beza nie nasiąknie od rabarbaru?

  9. Zrobiłam dziś to ciasto ze śliwkami-pyszne!
    Doskonały przepis.Nie miałam herbatników i podsypałam bułką tartą-wyszło świetne.

  10. Witam… :-)
    Tak byłam przejęta robieniem ciasta, że zapomniałam dodac cukru…
    Lecz po upieczeniu smakuje rewelacyjnie…
    Pozdrawiam

  11. to już od Pani zależy, można go podpiec dla pewności, ale nie za długo, żeby nie zrobił się twardy, pozdrawiam

  12. Witam ponownie, własnie zabieram się za to ciasto ale nie mam herbatnikow czy bułka tarta spełni te samą funkcje?

  13. Ciasto wyglada cudnie . Jutro biore sie za pieczenie; mam tylko jeden problem,czym mozna zastapic kisiel potrzebny do zrobienia pianki, tutaj gdzie mieszkam go nie uswiadczysz?

  14. Ciacho jest poprostu super. Kruche robie tylko z tego przepisu, nawet plesniaka ostatnio robilam na podstawie tego kruchego. A pianka na kislu rzeczywiscie jest lepsza, mialam co prawda kosiel z cukrem i troche sie balam ale wyszlo super ciacho ;)

  15. Ciasto robiłam już kilka razy, i dzięki temu przepisowi polubiłam rabarbar.
    Życzę samych sukcesów kulinarnych, pozdrawiam

  16. Nie umiem piec, nie lubię piec, ale….domownicy lubią jeść. Spróbowałam i się udało. Bardzo smaczne i laikom nawet wychodzi. Pozdrawiam.

  17. Chcę upiec bo przepis zdaje się być idealny. Tylko proszę o informację odnośnie wymiarów blachy na te ilości składników…?

  18. Pyszne, pyszne i jeszcze raz pyszne!!! Robię już trzeci raz i nie mogę się nacieszyć jego prostotą i smakiem:)))

  19. Witam Pania, zabieram sie za zrobienie ciasta rabarbarowego, ale mam wcześniej pytanie dotyczące krakersów – robilam już kiedyś ciasto z rabarbarem i pod spód podsypałam bułką tartą chodzi o wchłonięcie wilgoci, czyli mogę teraz dodać tylko skruszone krakersy? Spełnią tą samą funkcję ?
    Pozdrawiam, Bozena

Dodaj komentarz

.