Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne kruche ciasto z rabarbarem i aromatyczną pianką. Dla mnie rewelacyjne, nie mogłam się od niego oderwać:), waniliowe, słodkie i lekko kwaskowate z chrupiącą kruszonką. Smak ciasta można jeszcze wzbogacić dodając do rabarbaru cynamonu, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 244).
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250g schłodzonej margaryny lub masła
6 żółtek
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g zmielonych herbatników
Pianka:
3/4 – 1 szklanki cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru)
6 białek
1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (ja użyłam malinowego)
2 krople aromatu waniliowego
Nadzienie:
750-800g rabarbaru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę siekać nożem.
2. Dodać żółtka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 45 minut do lodówki.
3. Rabarbar obrać i pokroić na około 2cm kawałki.
Pianka:
4. Białka ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier, mieszać, aż powstanie gęsta lśniąca piana. Dodać aromat, kisiel i dokładnie wymieszać.
5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem/margaryną i posypać mąką.
6. Ze schłodzonego ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Wierzch równomiernie posypać zmielonymi herbatnikami, a następnie poukładać rabarbar wymieszany z cukrem wanilinowym.
Na rabarbar wyłożyć pianę z białek i na tarce zetrzeć resztę ciasta lub rozkurzyć je w palcach.
7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu w piekarnika ciasto kruche z rabarbarem i pianką odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Mam pytanie – czy można upiec ciasto dzień wcześniej? Syn ma piknik i na rano muszę mieć gotowe, czy beza nie nasiąknie od rabarbaru?
wiem, że parę osób próbowało z truskawkami i też im smakowało, pozdrawiam serdecznie, cieszę się, że smakowało:)
Ciacho pychota! Jeden – góra dwa dni i nie ma :) Sama wcinam choć zwykle było tak, że tylko piekę a degustują inni. Tym razem i ja nie odmawiam :)
Czy próbował ktoś z innymi owocami? Zastanawiam się czy równie pyszne?
cieszę się, że ciasto smakowało i że Pani trafiła do MC, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Cieszę się, że przypadkiem trafiłam na pani blog. Dzięki temu mogłam” zabłysnąć” swoimi wypiekami. Placek z rabarbarem z pani przepisu piekłam już dwukrotnie.Pozdrawiam i życzę dalszych udanych wypieków i porad dla czytelniczek.
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam,jest tak pyszne że zniknęło w jeden dzień
bardzo mi milo, ciesze sie ze smakowalo, dziekuje za komentarz, tez czekam na porzeczki i to z utésknieniem:) pozdrawiam serdecznie
Wczoraj upiekłam z jabłkami, rodzynkami i cynamonem – fajny jabłecznik z bezą wyszedł :) Ciasto stało się jednym z ulubionych w moim domu – teraz czekamy na porzeczki.
cieszę się ogromnie, że smakowało, dziękuje za komentarz, a kisiel lepiej trzyma pianę, nie opada wtedy, pozdrawiam serdecznie
Upiekłam-wyszło pyszne-ale jestem zdolna … :-))
Piekłam z termoobiegiem 50 minut (40 minut w temp.175* a końcowe 10 minut w temp. 180*)
A tak z ciekawości-co daje ubitej pianie z białek ten kisiel ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Ale mi zrobiliście smaka -upiekę je wieczorkiem…
Gdybym zamiast tych herbatników pokruszyła biszkopty-będzie ok?
Nie zmieniałaś już później temperatury w piekarniku? Np. pod koniec na niższą lub na odwrót?
Bardzo dziękuję za odpowiedź :-*