Ciasto kruche z rabarbarem i pianką

Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne kruche ciasto z rabarbarem i aromatyczną pianką. Dla mnie rewelacyjne, nie mogłam się od niego oderwać:), waniliowe, słodkie i lekko kwaskowate z chrupiącą kruszonką. Smak ciasta można jeszcze wzbogacić dodając do rabarbaru cynamonu, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 244).

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 1

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250g schłodzonej margaryny lub masła
6 żółtek
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g zmielonych herbatników
Pianka:
3/4 – 1 szklanki cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru)
6 białek
1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (ja użyłam malinowego)
2 krople aromatu waniliowego
Nadzienie:
750-800g rabarbaru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Ciasto:
1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę siekać nożem.

2. Dodać żółtka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 45 minut do lodówki.

3. Rabarbar obrać i pokroić na około 2cm kawałki.

Pianka:
4. Białka ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier, mieszać, aż powstanie gęsta lśniąca piana. Dodać aromat, kisiel i dokładnie wymieszać.

5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem/margaryną i posypać mąką.

6. Ze schłodzonego ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Wierzch równomiernie posypać zmielonymi herbatnikami, a następnie poukładać rabarbar wymieszany z cukrem wanilinowym.
Na rabarbar wyłożyć pianę z białek i na tarce zetrzeć resztę ciasta lub rozkurzyć je w palcach.

7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu w piekarnika ciasto kruche z rabarbarem i pianką odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 2

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką 3

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne kruche ciasto z rabarbarem i bezą

Pyszne ciasto francuskie z rabarbarem i kruszonką

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Łatwe serowe ciasto z rabarbarem i kruszonką

Najłatwiejsze puszyste ciasto z rabarbarem

Kruche ciasto “Rabarbarowe LOVE” z budyniem i serem

106 komentarzy do “Ciasto kruche z rabarbarem i pianką”

  1. Mam pytanie – czy można upiec ciasto dzień wcześniej? Syn ma piknik i na rano muszę mieć gotowe, czy beza nie nasiąknie od rabarbaru?

    Odpowiedz
  2. wiem, że parę osób próbowało z truskawkami i też im smakowało, pozdrawiam serdecznie, cieszę się, że smakowało:)

    Odpowiedz
  3. Ciacho pychota! Jeden – góra dwa dni i nie ma :) Sama wcinam choć zwykle było tak, że tylko piekę a degustują inni. Tym razem i ja nie odmawiam :)
    Czy próbował ktoś z innymi owocami? Zastanawiam się czy równie pyszne?

    Odpowiedz
  4. cieszę się, że ciasto smakowało i że Pani trafiła do MC, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  5. Cieszę się, że przypadkiem trafiłam na pani blog. Dzięki temu mogłam” zabłysnąć” swoimi wypiekami. Placek z rabarbarem z pani przepisu piekłam już dwukrotnie.Pozdrawiam i życzę dalszych udanych wypieków i porad dla czytelniczek.

    Odpowiedz
  6. bardzo mi milo, ciesze sie ze smakowalo, dziekuje za komentarz, tez czekam na porzeczki i to z utésknieniem:) pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  7. Wczoraj upiekłam z jabłkami, rodzynkami i cynamonem – fajny jabłecznik z bezą wyszedł :) Ciasto stało się jednym z ulubionych w moim domu – teraz czekamy na porzeczki.

    Odpowiedz
  8. cieszę się ogromnie, że smakowało, dziękuje za komentarz, a kisiel lepiej trzyma pianę, nie opada wtedy, pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  9. Upiekłam-wyszło pyszne-ale jestem zdolna … :-))
    Piekłam z termoobiegiem 50 minut (40 minut w temp.175* a końcowe 10 minut w temp. 180*)
    A tak z ciekawości-co daje ubitej pianie z białek ten kisiel ?

    Odpowiedz
  10. Ale mi zrobiliście smaka -upiekę je wieczorkiem…
    Gdybym zamiast tych herbatników pokruszyła biszkopty-będzie ok?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz