Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne kruche ciasto z rabarbarem i aromatyczną pianką. Dla mnie rewelacyjne, nie mogłam się od niego oderwać:), waniliowe, słodkie i lekko kwaskowate z chrupiącą kruszonką. Smak ciasta można jeszcze wzbogacić dodając do rabarbaru cynamonu, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 244).
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250g schłodzonej margaryny lub masła
6 żółtek
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g zmielonych herbatników
Pianka:
3/4 – 1 szklanki cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru)
6 białek
1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (ja użyłam malinowego)
2 krople aromatu waniliowego
Nadzienie:
750-800g rabarbaru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę siekać nożem.
2. Dodać żółtka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 45 minut do lodówki.
3. Rabarbar obrać i pokroić na około 2cm kawałki.
Pianka:
4. Białka ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier, mieszać, aż powstanie gęsta lśniąca piana. Dodać aromat, kisiel i dokładnie wymieszać.
5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem/margaryną i posypać mąką.
6. Ze schłodzonego ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Wierzch równomiernie posypać zmielonymi herbatnikami, a następnie poukładać rabarbar wymieszany z cukrem wanilinowym.
Na rabarbar wyłożyć pianę z białek i na tarce zetrzeć resztę ciasta lub rozkurzyć je w palcach.
7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu w piekarnika ciasto kruche z rabarbarem i pianką odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Justyna: – ogromnie się cieszę,
Agata – użyłam śmietany Zott,
pozdrawiam serdecznie
wczoraj robilam, wyszlo rewelacyjne:D:D
Czy możesz polecić, którą kwaśną śmietanę użyłaś?
dodaje jest napisane że 1 łyżeczka proszku do pieczenia, pozdrawiam
Przepis już zapisany, jutro piekę ciasto na majówkę.
Czy nie dodaje się do ciasta proszku do pieczenia ??
Patti
Rabarbar! Ciasto wygląda pysznie :)
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Fantastyczny przepis! Nie mogę się doczekać naszych polskich truskawek, żeby wypróbować i tę wersję – tym razem musiał mi wystarczyć truskawkowy kisiel.
bardzo się cieszę:) pozdrawiam ciepło
pierwsze ciacho z rabarbarem w tym roku!!!! PRZEPYSZNE….
ogromnie mi miło:) cieszę się, dziękuję!
Przepyszne ciasto! Goraco polecam! Dodalam troche malin do rabarberu palce lizac!!
To kolejny super przepis z tej stronki!
:) to bardzo miłe, gratulację!
pozdrawiam ciepło
Było pyyyszna, każdy z gości chciał choć kawałek na wynos :) :) :)
życzę smacznego!
pozdrawiam