Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne kruche ciasto z rabarbarem i aromatyczną pianką. Dla mnie rewelacyjne, nie mogłam się od niego oderwać:), waniliowe, słodkie i lekko kwaskowate z chrupiącą kruszonką. Smak ciasta można jeszcze wzbogacić dodając do rabarbaru cynamonu, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 244).
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250g schłodzonej margaryny lub masła
6 żółtek
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g zmielonych herbatników
Pianka:
3/4 – 1 szklanki cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru)
6 białek
1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (ja użyłam malinowego)
2 krople aromatu waniliowego
Nadzienie:
750-800g rabarbaru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę siekać nożem.
2. Dodać żółtka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 45 minut do lodówki.
3. Rabarbar obrać i pokroić na około 2cm kawałki.
Pianka:
4. Białka ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier, mieszać, aż powstanie gęsta lśniąca piana. Dodać aromat, kisiel i dokładnie wymieszać.
5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem/margaryną i posypać mąką.
6. Ze schłodzonego ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Wierzch równomiernie posypać zmielonymi herbatnikami, a następnie poukładać rabarbar wymieszany z cukrem wanilinowym.
Na rabarbar wyłożyć pianę z białek i na tarce zetrzeć resztę ciasta lub rozkurzyć je w palcach.
7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu w piekarnika ciasto kruche z rabarbarem i pianką odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
Dziś zrobiłam zwiększając proporcje na dużą blachę. Do rabarbaru dodałam truskawek, nie mogę się doczekać, aż wystygnie i skosztuje :)
wspaniałe połączenie, cieszę się, że smakowało, pozdrawiam ciepło
ja zrobiłam z rabarbarem itruskawkami razem. Piękny czerwony kolor no i jest pyszne.
wspaniale:) miło mi to słyszeć, cieszę się, że smakowało,
pozdrawiam serdecznie
Cukierenko,ciasto wyszło rewelacyjne :) Szkoda że nie moge tutaj sie pochwalic ale ja knapisze ze znikło w jedno popoludnie,to powinno wystarczyc :) dzieki Ci za tak wspaniały przepis :)
ogromnie się cieszę:)
pozdrawiam serdecznie
Ubóstwiam ten przepis :] Osoby które twierdziły, że nie lubią placków z rabarbarem po spróbowaniu tego ciasta zmieniły zdanie :] Następnym razem spróbuję z truskawkami i rabarbarem :]
Pozdrawiam :]
tak ciasto jest lepiące, można podsypać mąką, żeby ciasto się nie przykleiło,
pozdrawiam:)
Witam :) Ja właśnie robię to ciasto,chłodzi siew lodówce.Jednak jako niedoświadczona w pieczeniu kruchych ciast musze spytać:
Czy to ciasto po zagnieceniu jest takie lepiące,miękkie? i czy po wyjęciu z lodówki przed rozwałkowaniem należy posypać stolnicę mąką?
Dołączam do fanów ciasta, dziś zrobiłam z rabarbarem – rewelacja :) Następne zrobię z truskawkami :) Pozdrawiam :)
bardzo miło mi to słyszeć:) życzę kolejnych udanych wypieków:)
pozdrawiam serdecznie
Ciasto jak najbardziej udane! :D Miękkie i pyszne ! Zrobiłam w wersji z truskawkami, podbiłam serca rodziny ! :D Jestem zachwycona blogiem . Niestety moje zdolności do pieczenia są dość marne więc pięknymi tortami tylko ciesze oko , ale wykorzystam na pewno inne prostsze przepisy :D Pozdrawiam serdecznie
myślę, że 160oC,
pozdrawiam
A czas pieczenia z termoobiegiem ?
ogromnie się cieszę:) życzę kolejnych udanych wypieków:)
pozdrawiam serdecznie