Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne kruche ciasto z rabarbarem i aromatyczną pianką. Dla mnie rewelacyjne, nie mogłam się od niego oderwać:), waniliowe, słodkie i lekko kwaskowate z chrupiącą kruszonką. Smak ciasta można jeszcze wzbogacić dodając do rabarbaru cynamonu, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 244).
Ciasto kruche z rabarbarem i pianką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250g schłodzonej margaryny lub masła
6 żółtek
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g zmielonych herbatników
Pianka:
3/4 – 1 szklanki cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru)
6 białek
1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (ja użyłam malinowego)
2 krople aromatu waniliowego
Nadzienie:
750-800g rabarbaru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
Ciasto:
1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę siekać nożem.
2. Dodać żółtka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 45 minut do lodówki.
3. Rabarbar obrać i pokroić na około 2cm kawałki.
Pianka:
4. Białka ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier, mieszać, aż powstanie gęsta lśniąca piana. Dodać aromat, kisiel i dokładnie wymieszać.
5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem/margaryną i posypać mąką.
6. Ze schłodzonego ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Wierzch równomiernie posypać zmielonymi herbatnikami, a następnie poukładać rabarbar wymieszany z cukrem wanilinowym.
Na rabarbar wyłożyć pianę z białek i na tarce zetrzeć resztę ciasta lub rozkurzyć je w palcach.
7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu w piekarnika ciasto kruche z rabarbarem i pianką odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Udanych wypieków:)
To już kolejne ciasto, które upiekłem w oparciu o Pani przepis:-) Wyszło pyszne. Dzieki Pani przepisom notorycznie podbijam kulinarny wymiar serca mojej parnerki:-) Dziekuje i pozdrawiam.
nie, ma być w proszku,
pozdrawiam
pewno glupie pytanie ale ten kisiel to ma byc ugotowany?
można zastąpić, będą miękkie jak w pieczonym cieście,
pozdrawiam
Czy naprawdę można zamienić rabarbar na truskawki? Nie rozgotują się w piekarniku?
Oj spojrzłam na skladniki i nie doczytałam, ze herbatniki po prostu na wierzch, a nie do ciasta :) zabieram się za pieczenie :)
edat: – bardzo się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło
albo proszę dodać drobno pokruszone, ale do ciasta proszę już nic nie dodawać,
pozdrawiam
Jak polecasz zmodyfikować spód tak, żeby nie dodawać herbatników? nie mam w tym momencie czym ich zmielić? dodać poprostu troche wiecej maki?
ciasto przepyszne!!! zrobiłam z truskawkami , a mąkę dałam pół na pół z krupczatką PYCHOTA
Wygląda jak Kruszaniec, Pleśniak czy Skubaniec tylko nie ma ciemnego ciasta
Robiłam z rabarbarem i pianką, właśnie ostatnie kawałki zostały hihi ;)
To ciasto jest pyszne.
Pięknie wygląda u Ciebie :)
Piękne ciasto. Chciałoby się wejść do Twojej kuchni, złożyć parasol i czekać na kubek mleka i kawałek tej pyszności:)
Pychota!!!
Wyglada apetycznie.Robię podobne,ale do ciasta daję tylko 3 żółtka i 3łyżki cukru oraz 2 łyzeczki proszku pozostałe składnik tak j.w. Jest rewelacyne ze wszystkimi owocami ,a wręcz genialne ze sliwkami.