Ciasto kruche z rabarbarem i pianką

Proste w przygotowaniu, bardzo smaczne kruche ciasto z rabarbarem i aromatyczną pianką. Dla mnie rewelacyjne, nie mogłam się od niego oderwać:), waniliowe, słodkie i lekko kwaskowate z chrupiącą kruszonką. Smak ciasta można jeszcze wzbogacić dodając do rabarbaru cynamonu, bardzo polecam… (zmodyfikowany przepis z gazetki „Ciasta domowe” nr 244).

Ciasto kruche z rabarbarem i pianką
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
250g schłodzonej margaryny lub masła
6 żółtek
3-4 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
40g zmielonych herbatników
Pianka:
3/4 – 1 szklanki cukru (ja dodałam 3/4 szklanki cukru)
6 białek
1 opakowanie kisielu cytrynowego bez cukru (ja użyłam malinowego)
2 krople aromatu waniliowego
Nadzienie:
750-800g rabarbaru
1 łyżeczka cukru wanilinowego

Ciasto:
1. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekaną margarynę i przez chwilę siekać nożem.

2. Dodać żółtka, śmietanę, cukier, cukier wanilinowy i szybko zagnieść ciasto. Wstawić na 45 minut do lodówki.

3. Rabarbar obrać i pokroić na około 2cm kawałki.

Pianka:
4. Białka ubić na sztywno. Stopniowo, ciągle miksując, dodawać cukier, mieszać, aż powstanie gęsta lśniąca piana. Dodać aromat, kisiel i dokładnie wymieszać.

5. Blaszkę o wymiarach 25x35cm natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować masłem/margaryną i posypać mąką.

6. Ze schłodzonego ciasta 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę. Wierzch równomiernie posypać zmielonymi herbatnikami, a następnie poukładać rabarbar wymieszany z cukrem wanilinowym.
Na rabarbar wyłożyć pianę z białek i na tarce zetrzeć resztę ciasta lub rozkurzyć je w palcach.

7. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180oC na funkcji góra-dół. Piec przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu w piekarnika ciasto kruche z rabarbarem i pianką odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Udanych wypieków:)

Print Friendly, PDF & Email

103 komentarze do wpisu „Ciasto kruche z rabarbarem i pianką”

  1. Wyglada apetycznie.Robię podobne,ale do ciasta daję tylko 3 żółtka i 3łyżki cukru oraz 2 łyzeczki proszku pozostałe składnik tak j.w. Jest rewelacyne ze wszystkimi owocami ,a wręcz genialne ze sliwkami.

    Odpowiedz
  2. To już kolejne ciasto, które upiekłem w oparciu o Pani przepis:-) Wyszło pyszne. Dzieki Pani przepisom notorycznie podbijam kulinarny wymiar serca mojej parnerki:-) Dziekuje i pozdrawiam.

    Odpowiedz
  3. Ciasto jak najbardziej udane! :D Miękkie i pyszne ! Zrobiłam w wersji z truskawkami, podbiłam serca rodziny ! :D Jestem zachwycona blogiem . Niestety moje zdolności do pieczenia są dość marne więc pięknymi tortami tylko ciesze oko , ale wykorzystam na pewno inne prostsze przepisy :D Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. Witam :) Ja właśnie robię to ciasto,chłodzi siew lodówce.Jednak jako niedoświadczona w pieczeniu kruchych ciast musze spytać:
    Czy to ciasto po zagnieceniu jest takie lepiące,miękkie? i czy po wyjęciu z lodówki przed rozwałkowaniem należy posypać stolnicę mąką?

    Odpowiedz
  5. Ubóstwiam ten przepis :] Osoby które twierdziły, że nie lubią placków z rabarbarem po spróbowaniu tego ciasta zmieniły zdanie :] Następnym razem spróbuję z truskawkami i rabarbarem :]
    Pozdrawiam :]

    Odpowiedz
  6. Cukierenko,ciasto wyszło rewelacyjne :) Szkoda że nie moge tutaj sie pochwalic ale ja knapisze ze znikło w jedno popoludnie,to powinno wystarczyc :) dzieki Ci za tak wspaniały przepis :)

    Odpowiedz
  7. Dziś zrobiłam zwiększając proporcje na dużą blachę. Do rabarbaru dodałam truskawek, nie mogę się doczekać, aż wystygnie i skosztuje :)

    Odpowiedz
  8. Fantastyczny przepis! Nie mogę się doczekać naszych polskich truskawek, żeby wypróbować i tę wersję – tym razem musiał mi wystarczyć truskawkowy kisiel.

    Odpowiedz
  9. Ale mi zrobiliście smaka -upiekę je wieczorkiem…
    Gdybym zamiast tych herbatników pokruszyła biszkopty-będzie ok?

    Odpowiedz
  10. Upiekłam-wyszło pyszne-ale jestem zdolna … :-))
    Piekłam z termoobiegiem 50 minut (40 minut w temp.175* a końcowe 10 minut w temp. 180*)
    A tak z ciekawości-co daje ubitej pianie z białek ten kisiel ?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz