Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami

Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową, budyniową i bananami. Ciasto jest ciekawe w smaku, słodkie od bananów i kajmaku oraz lekko słone od krakersów. Uważam, że proste w przygotowaniu i w miarę szybkie, trzeba tylko poczekać, aż trochę przestygnie budyń. Ciasto jest kremowe, aromatyczne, bez pieczenia i będzie smakowało szczególnie osobom, które lubią banany, polecam… (przepis zmodyfikowany z książki siostry Anastazji).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami

Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami
Składniki:
1L mleka
około 250g krakersów
3/4 szklanki cukru
250g masła w temperaturze pokojowej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej, szklanka 250ml)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 puszka masy krówkowej (około 450g)
Wierzch:
3-4 spore banany
sok z 1/2 cytryny
250g serka mascarpone
300ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
100g płatków migdałowych

1. Do 400ml mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko i wymieszać mikserem do połączenia składników.

2. Pozostałe mleko przelać do rondelka, dodać masło, cukier, cukier z wanilią i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.

3. Do gotującego się mleka powoli wlewać rozmieszane mąki z budyniem i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń (patrz FILM).
Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

4. Płatki migdałowe wsypać do rondelka lub na patelnię i podgrzewać, mieszając, aż ładnie się przyrumienią. Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Dno blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć krakersami.
Na krakersy przełożyć masę budyniową i wyrównać (patrz FILM). Na masę budyniową wyłożyć znów krakersy.

6. Do rondelka przełożyć masę krówkową i podgrzewać, mieszając, aż zrobi się płynna.
Masę krówkową wylać na ciasto w blaszce i wyrównać.

7. Banany pokroić w plasterki i skropić dobrze sokiem z cytryny. Banany poukładać na masie krówkowej.

8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, pastę waniliową i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Masę śmietanową wyłożyć na banany (patrz FILM) i wyrównać. Ciasto krówka budyniowa posypać płatkami migdałowymi i wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego! :)

Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia

Mega Czekoladowe Proste Ciasto z Bananami

92 komentarze do “Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami”

  1. Czym robione zdjęcia? Bo jakość jest niesamowita. Co do przepisy to testowałam wczoraj, zdjęć co prawda nie zrobiłam ale zaufajcie, że było smaczneee

    Odpowiedz
  2. Robiłam pierwszy raz to ciacho wg. tego przepisu i wyszło pyszne,nic się nie zważyło,dałam tylko mniej cukru 1/2szklanki i masę budyniową wylałam jeszcze ciepłą ,idealne wyszło.Bardzo dziękuję za przepis

    Odpowiedz
  3. Masa jest obłednie dobra i pyszna. Ja unikam mas budyniowych, poniewaz zawsze mi się warzą podczas ucierania. Ta jest idealna

    Odpowiedz
  4. Jestem zachwycona Pani przepisami – zrobiłam jak na razie trzy ciasta i wszystkie wyszły idealnie. Dla początkującej osoby to mega sukces :-) Nie powiem – trzymam się rygorystycznie proporcji z przepisów i wychodzi wszystko super.
    Co do smaku tego ciasta, najbardziej uwielbiam przebijający się smak bananów skropionych sokiem z cytryny. Pychota :-)
    Na ten weekend planuję ciasto Lemon z markizami bez pieczenia – myślę, że i tym razem się nie zawiodę :-)

    Odpowiedz
  5. Witam, zrobiłam niedawno masę budyniową, ale zapomniałam dodać jajko… Czy da się to jakoś jeszcze uratować, np. wmiksować jajko? Czy trzeba robić od nowa całą masę? A może będzie zjadliwe bez jajka?

    Odpowiedz
    • bez jajka też powinno się udać, tylko żeby to nie popłynęło, to można dodać z 4 łyżeczki żelatyny, zalać ją niewielką ilością zimnej wodą, odstawić na 10 minut, aby napęczniała i dodać do gorącej masy, mieszać, aż się żelatyna rozpuści, pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz