Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami

Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową, budyniową i bananami. Ciasto jest ciekawe w smaku, słodkie od bananów i kajmaku oraz lekko słone od krakersów. Uważam, że proste w przygotowaniu i w miarę szybkie, trzeba tylko poczekać, aż trochę przestygnie budyń. Ciasto jest kremowe, aromatyczne, bez pieczenia i będzie smakowało szczególnie osobom, które lubią banany, polecam… (przepis zmodyfikowany z książki siostry Anastazji).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami

Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami
Składniki:
1L mleka
około 250g krakersów
3/4 szklanki cukru
250g masła w temperaturze pokojowej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej, szklanka 250ml)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 puszka masy krówkowej (około 450g)
Wierzch:
3-4 spore banany
sok z 1/2 cytryny
250g serka mascarpone
300ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
100g płatków migdałowych

1. Do 400ml mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko i wymieszać mikserem do połączenia składników.

2. Pozostałe mleko przelać do rondelka, dodać masło, cukier, cukier z wanilią i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.

3. Do gotującego się mleka powoli wlewać rozmieszane mąki z budyniem i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń (patrz FILM).
Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

4. Płatki migdałowe wsypać do rondelka lub na patelnię i podgrzewać, mieszając, aż ładnie się przyrumienią. Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Dno blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć krakersami.
Na krakersy przełożyć masę budyniową i wyrównać (patrz FILM). Na masę budyniową wyłożyć znów krakersy.

6. Do rondelka przełożyć masę krówkową i podgrzewać, mieszając, aż zrobi się płynna.
Masę krówkową wylać na ciasto w blaszce i wyrównać.

7. Banany pokroić w plasterki i skropić dobrze sokiem z cytryny. Banany poukładać na masie krówkowej.

8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, pastę waniliową i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Masę śmietanową wyłożyć na banany (patrz FILM) i wyrównać. Ciasto krówka budyniowa posypać płatkami migdałowymi i wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego! :)

Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami

Podobne przepisy

Szybkie wilgotne ciasto bananowe z cynamonem

Ciasto Fantastyczna BANANOWA KRÓWKA bez pieczenia

Łatwy TORCIK czekoladowy BEZ PIECZENIA z OREO i bananem

SERNIK z czekoladą i bananami

Mega Ciasto BANANOWE ze Śmietanką

Ciasto Torcik Bananowe Niebo Bez Pieczenia

92 komentarze do “Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami”

  1. Zrobiła. W smaku rewelacja, ale będę próbować jeszcze raz, ponieważ mimo wcześniejszego przeczytania komentarzy i użycia mniejszej ilości mleka to masa budyniowa wyszła bardzo bardzo rzadka i ciasto niezbyt ładnie się kroi. Zastanawiam się czy nie użyć dwóch proszków budyniowych lub jednego o większej gramaturze. Mimo wszystko ciasto pyszne i dość łatwe w przygotowaniu.

    Odpowiedz
  2. Tym przepisem ratujesz moje przyjęcie mam nadzieję że wyjdzie bo zepsuł mi się piekarnik z góry dziękuję Helena.

    Odpowiedz
  3. Zrobiłam to ciasto wczoraj, wyszło bardzo dobre poza tym że moja masa krówkowa zalała całe ciasto :( co mogłam zrobić nie tak ?

    Odpowiedz
    • Ja masę krowkowa podgrzewam tylko troszeczkę, a nie do momentu aż będzie płynna. Wykładam na ciasto porcjami i delikatnie rozsmarowuje przytrzymując krakersy. Pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. Robię to ciasto po raz setny chyba. Zawsze wychodzi. Jest pyszne. Ja masę budyniową wylewam gorącą na krakersy. Dzisiaj zamiast bananów dałam borówki. Pyyyycha.

    Odpowiedz
  5. Budyń rewelacyjny:) tylko trzeba dac troszkę mniej mleka czyli zamiast litra 750g i wychodzi idealny. Ciacho chłodzi się już w lodówce, nie mogę się doczekać jutra:) pozdrawiam serdecznie:)

    Odpowiedz
  6. Ciasto , bardzo smaczne choć krem mi się zważył gdy dodałam serek , musiałam robić jeszcze raz, robiłam na śmietanie 30, myślę że ty robisz na 36 ponieważ u ciebie jest to bardzo gęste.

    Odpowiedz
  7. Przepis bardzo ciekawy, ciasto zrobiłam na wielkanoc i wszystkim przypadło do gustu:)Jednemu bo jest w nim bita śmietana, drugiej osobie bo masa krówkowa, a trzeciej bo budyń:) Proste i bardzo smaczne:)Dziękuję, że zamieszczasz takie super przepisy:)Pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. Witam. Ciasto zrobiłam na święta, w smaku rewelacja ale było za rzadkie, rozlatywało się na wszystkie strony. Zaznaczam że robiłam według przepisu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz