Zapraszam na pyszne, ciekawe ciasto marchewkowe z niespodzianką. Jest bardzo smaczne, wilgotne, pięknie pachnie i smakowicie wygląda. W środku ma smaczne nadzienie z serka. Babka jest prosta i szybka w przygotowaniu. Wspaniała do kawy, u mnie zniknęła błyskawicznie :). Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto marchewkowe z niespodzianką
Składniki:
Ciasto:
500g drobno startej marchewki
1 szklanka cukru
180ml oleju
4 duże jajka
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
2/3 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Nadzienie:
250g serka mascarpone (piekłam parę razy i zawsze użyłam serka mascarpone z Piątnicy)
2 łyżki cukru
1 jajko
2 łyżki soku z cytryny
Polewa:
100g białej czekolady
1/2 łyżeczki oleju kokosowego
Dodatkowo:
posiekane orzechy do posypania
Ciasto:
1. Formę z kominem o średnicy 25cm wysmarować masłem i posypać mąką.
Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem, solą.
3. Do miski wbić jajka. Marchewkę osączyć w rękach (patrz FILM) i dodać ją do jajek. Wsypać cukier, wlać olej i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Następnie dodać mąkę i krótko wymieszać mikserem. Wsypać orzechy i krótko wymieszać.
Nadzienie:
4. Do miski przełożyć wszystkie składniki na nadzienie i wymieszać mikserem na jednolitą masę.
5. Do przygotowanej blaszki przełożyć tak około połowę (2/3) ciasta, wyrównać i łyżką zrobić dookoła małe wgłębienie pośrodku ciasta (patrz FILM). Na środek ciasta w blaszce wyłożyć nadzienie z serka i przykryć je dokładnie pozostałym ciastem (patrz FILM).
6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do przestygnięcia na około 15 minut (ciasto może trochę opaść, ale proszę się nie przejmować) i babkę wciągnąć z blaszki. Odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
7. Czekoladę roztopić na parze lub w mikrofalówce. Dodać olej kokosowy i wymieszać, aż olej się roztopi.
Gotową polewą udekorować ciasto i posypać posiekanymi orzeszkami.
Udanych wypieków:)
Ja nie polece tego przepisu.
Dzień dobry Piekłam to ciasto juz 3 razy bardzo dobre.Moje pytanie jest takie czy mozna ubić jajka na puszystą mase i dopiero dać marchewke?
myślę, że tak, pozdrawiam
Piekłam kilka razy z serkiem z Piątnicy i wychodzi idealnie natomiast dziś użyłam serka z biedronki mascarpone Sottile Gusto i nie polecam po zmiksowaniu składników odrazu zrobiła się biała woda :( nie wiem jak wyjdzie w cieście..
Czym można zmienić olej kokosowy?
Czy można użyć serka Mój Ulubiony zamiast mascarpone??
myślę, że tak, też powinno się udać, pozdrawiam
Udało się :-) Również użyłam mascarpone z Piątnicy i wyszło idealnie jak u Pani. Nie sądziłam, że będzie takie smaczne :-) Jak zawsze godne polecenia, stosunkowo proste w wykonaniu.
Muszę kupić większą formę na to ciasto. Moja standardowa okazała się zbyt mała. Musiałam odłożyć do innej foremki trochę serka i ciasta, bo zaczęłoby się wylewać po kilkunastu min. pieczenia. Nie było tak źle, ciasto rosło i od razu zapikało się, więc nawet serek mi nie uciekł. Całość z polewą smakuję wyśmienicie. Polecam i dziękuję za przepis.
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Czy jeżeli użyję formy z kominem o trochę mniejszej średnicy (ok. 23 cm), wyższej i zwężanej u góry, powinnam zmienić sposób pieczenia?
Pozdrawiam
jak jest wysoka to bym dała mniejszą temperaturę pieczenia, żeby z wierzchu się nie spiekła, 170C i z 5 minut dłużej piec, pozdrawiam