Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową, budyniową i bananami. Ciasto jest ciekawe w smaku, słodkie od bananów i kajmaku oraz lekko słone od krakersów. Uważam, że proste w przygotowaniu i w miarę szybkie, trzeba tylko poczekać, aż trochę przestygnie budyń. Ciasto jest kremowe, aromatyczne, bez pieczenia i będzie smakowało szczególnie osobom, które lubią banany, polecam… (przepis zmodyfikowany z książki siostry Anastazji).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami
Składniki:
1L mleka
około 250g krakersów
3/4 szklanki cukru
250g masła w temperaturze pokojowej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej, szklanka 250ml)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 puszka masy krówkowej (około 450g)
Wierzch:
3-4 spore banany
sok z 1/2 cytryny
250g serka mascarpone
300ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
100g płatków migdałowych
1. Do 400ml mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko i wymieszać mikserem do połączenia składników.
2. Pozostałe mleko przelać do rondelka, dodać masło, cukier, cukier z wanilią i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.
3. Do gotującego się mleka powoli wlewać rozmieszane mąki z budyniem i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń (patrz FILM).
Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
4. Płatki migdałowe wsypać do rondelka lub na patelnię i podgrzewać, mieszając, aż ładnie się przyrumienią. Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Dno blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć krakersami.
Na krakersy przełożyć masę budyniową i wyrównać (patrz FILM). Na masę budyniową wyłożyć znów krakersy.
6. Do rondelka przełożyć masę krówkową i podgrzewać, mieszając, aż zrobi się płynna.
Masę krówkową wylać na ciasto w blaszce i wyrównać.
7. Banany pokroić w plasterki i skropić dobrze sokiem z cytryny. Banany poukładać na masie krówkowej.
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, pastę waniliową i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Masę śmietanową wyłożyć na banany (patrz FILM) i wyrównać. Ciasto krówka budyniowa posypać płatkami migdałowymi i wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego! :)
Zrobiłam i jest pyszne ale następnym razem dam masę kajmakowa prosto z puszki zamiast rozpuszczonej. Niestety ale taka woda wyszła
Wygląda przepysznie. Z chęcią sprawdzę przepis.Bardzo lubie takie słodkości z bananami.
Zdecydowanie moja ulubiona krówka. Wykorzystuję ten przepis już dobre dwa lata i dalej to moje ulubione ciacho :)
Przepis bardzo dobry. Źródło wielu witamin w dość przyjemnej formie. Z chęcią to sprawdzę :)
wygląda znakomicie :)
Zajadam na śniadanie i na obiad dwa talerzyki ciasta. Te dwa posiłki dostarczają mi 2500 kcal (ok1kg) tyle ile mój organizm potrzebuje w ciągu dnia. Polecam
Uwielbiam ciasta bez pieczenia. Biszkopty nie są moją najmocniejszą stroną. Dlatego lubię iść na łatwiznę w ten sposób. Jedynym minusem ciast bez pieczenia jest to – że trzeba tak długo czekać od momentu złożenia wszystkich składników do czasu jedzenia :D
Przepis na pewno wypróbuję, jednam macie może jakieś podpowiedzi jak w nim przemycić czekoladę. Zawsze jak słyszę banany – to moja kolejna myśl to – najlepiej z czekoladą. Nie mówię że masa krówkowa nie pasuje, jednak połączenie z czekoladą byłoby dla mnie apetyczniejsze. Czekam na podpowiedzi :)
Może zamiast masy krówkowej , posmarować nutella i banany na to?
można spróbować, pozdrawiam
Wygląda obłędnie… mniam :)
Wygląda przepysznie :)
jaka blaszka? jakie wymiary?
25x35cm, pozdrawiam
Bardzo ciekawe przepisy. Takich informacji szukałam i myślę, że zrobię takie ciasto jeszcze w tym roku.
Takie cudowne pyszności a ja jestem na diecie. Wygląda wspaniale.
Witam
Czym zastapic make ziemniaczana
może być kukurydziana, pozdrawiam
Czym robione zdjęcia? Bo jakość jest niesamowita. Co do przepisy to testowałam wczoraj, zdjęć co prawda nie zrobiłam ale zaufajcie, że było smaczneee
Robiłam pierwszy raz to ciacho wg. tego przepisu i wyszło pyszne,nic się nie zważyło,dałam tylko mniej cukru 1/2szklanki i masę budyniową wylałam jeszcze ciepłą ,idealne wyszło.Bardzo dziękuję za przepis
Witam. Gdzie Pani kupila taki piekny talerzyk ? I widelczyk?
w galerii parę lat temu, nie pamiętam nazwy sklepu, pozdrawiam
Zrobiłam dwa razy i mi nie wyszło a robiłam wszystko według przepisu. Pozdrawiam
Ciasto jest genialne zarówno w smaku jak i z wyglądu. A masa budyniowa najlepsza jaką jadłam.
Pyszne i piekne
Masa jest obłednie dobra i pyszna. Ja unikam mas budyniowych, poniewaz zawsze mi się warzą podczas ucierania. Ta jest idealna
Zrobiłam wczoraj i dzisiaj rano, po nocy w lodówce rewelacja. Bardzo proste i smaczne ciasto.
Polecam
Jestem zachwycona Pani przepisami – zrobiłam jak na razie trzy ciasta i wszystkie wyszły idealnie. Dla początkującej osoby to mega sukces :-) Nie powiem – trzymam się rygorystycznie proporcji z przepisów i wychodzi wszystko super.
Co do smaku tego ciasta, najbardziej uwielbiam przebijający się smak bananów skropionych sokiem z cytryny. Pychota :-)
Na ten weekend planuję ciasto Lemon z markizami bez pieczenia – myślę, że i tym razem się nie zawiodę :-)
Witam, zrobiłam niedawno masę budyniową, ale zapomniałam dodać jajko… Czy da się to jakoś jeszcze uratować, np. wmiksować jajko? Czy trzeba robić od nowa całą masę? A może będzie zjadliwe bez jajka?
bez jajka też powinno się udać, tylko żeby to nie popłynęło, to można dodać z 4 łyżeczki żelatyny, zalać ją niewielką ilością zimnej wodą, odstawić na 10 minut, aby napęczniała i dodać do gorącej masy, mieszać, aż się żelatyna rozpuści, pozdrawiam
na herbatniki wylać ciepłą masę, pozdrawiam
Witam,czy masę budyniową mogę gorącą na krakersy wylać?Dziękuję.
myślę, że tak, pozdrawiam
Ciasto wymiata. Goście nie mogli przestać jeść. Dzięki za przepis.
Wygląda obłędnie. Zrobię te ciasto na święta. Pewnie zrobi furorę.
Pani przepisy są genialne.
Rewelacja!
Ciasto rewelacja!
Ciasto wyszło obłędnie pyszne ❤️ Z pozoru bardzo słodkie a w rzeczywistości smak idealnie wyważony.
Witam, czym zastąpić budynie ?
Zrobiła. W smaku rewelacja, ale będę próbować jeszcze raz, ponieważ mimo wcześniejszego przeczytania komentarzy i użycia mniejszej ilości mleka to masa budyniowa wyszła bardzo bardzo rzadka i ciasto niezbyt ładnie się kroi. Zastanawiam się czy nie użyć dwóch proszków budyniowych lub jednego o większej gramaturze. Mimo wszystko ciasto pyszne i dość łatwe w przygotowaniu.
Tym przepisem ratujesz moje przyjęcie mam nadzieję że wyjdzie bo zepsuł mi się piekarnik z góry dziękuję Helena.
Witam czy mocno jest wyczuwalny słony smak krakersów?
nie wiem czy mocno, ale czuć krakersy, pozdrawiam
Zrobiłam to ciasto wczoraj, wyszło bardzo dobre poza tym że moja masa krówkowa zalała całe ciasto :( co mogłam zrobić nie tak ?
Ja masę krowkowa podgrzewam tylko troszeczkę, a nie do momentu aż będzie płynna. Wykładam na ciasto porcjami i delikatnie rozsmarowuje przytrzymując krakersy. Pozdrawiam
Przepyszne…. Palce lizać…. Polecam….
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Robię to ciasto po raz setny chyba. Zawsze wychodzi. Jest pyszne. Ja masę budyniową wylewam gorącą na krakersy. Dzisiaj zamiast bananów dałam borówki. Pyyyycha.
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
super ciasto hit świąt u mnie dziękuje
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Budyń rewelacyjny:) tylko trzeba dac troszkę mniej mleka czyli zamiast litra 750g i wychodzi idealny. Ciacho chłodzi się już w lodówce, nie mogę się doczekać jutra:) pozdrawiam serdecznie:)
czym mozna zastapic babany badz czy mozna je oiminac bo zapomnialam zakupic
banany można pominąć, pozdrawiam
Ciasto , bardzo smaczne choć krem mi się zważył gdy dodałam serek , musiałam robić jeszcze raz, robiłam na śmietanie 30, myślę że ty robisz na 36 ponieważ u ciebie jest to bardzo gęste.
tak użyłam 36% i serka mascarpone z Pątnicy, pozdrawiam
Witam tez mi sie zważył.Użyłam śmietany 30% .Może lepiej zmienić w przepisie na 36% bo ja niestety komentarzy wczesniej nie przeczytałam..szkoda trochę składników i kasy.Pozdrawiam
Przepis bardzo ciekawy, ciasto zrobiłam na wielkanoc i wszystkim przypadło do gustu:)Jednemu bo jest w nim bita śmietana, drugiej osobie bo masa krówkowa, a trzeciej bo budyń:) Proste i bardzo smaczne:)Dziękuję, że zamieszczasz takie super przepisy:)Pozdrawiam
Ogromie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Witam. Ciasto zrobiłam na święta, w smaku rewelacja ale było za rzadkie, rozlatywało się na wszystkie strony. Zaznaczam że robiłam według przepisu.
Budyń był za rzadki tak jak u mnie. Mleka trzeba mniej dać do budyniu i będzie ok.
Czym moge zastąpić migdały?
można dodać wiórki kokosowe lub proszę pominąć, pozdrawiam
Czy zamiast krakersów może być na spodzie biszkopt?
myślę, że tak, pozdrawiam
o mamuniu pysznosci moja diete szlak trafił az sie glodna zrobilam na pewno w sw spruboje pysznosci :)
Jest to jedyny przepis z tej strony, który niestety nie udał mi się( a bardzo dużo już wypróbowałam ) Budyń był zbyt lejący, nawet po włożeniu ciasta na całą noc. Zastanawiam się co mogłam zrobić źle ?
Pozdrawiam
Ja mam tak samo.. ciasto stoi od wczoraj od 15:00 w lodówce do dzis i rozwala sie przy krojeniu. Nie wiem co poszlo nie tak ale tez juz duzo przepisów wybrobowalam i ciasta mi wychodzily
Chyba zrobię na święta, jakie owoce zamiast bananów można dodać? Życzę wesołych świąt i samych pyszności na stole pozdrawiam
myślę, że można dodać maliny, borówkę, brzoskwinie z puszki, pozdrawiam serdecznie Wesołych Świąt!
A można zrobić na tradycyjnej blaszce ? Chodzi mi o rozmiar, robię na święta
moim zdaniem to jest tradycyjna blaszka 25x35cm, pozdrawiam
Muszę spróbować przygotować bo wygląda pysznie!
Nie jest ti masa na maśle więc dla mnie idealne ciasto Chyba skusze sie i zrobię na święta
Super ciacho, pomyślałam że przypomina mi banana pie taki bez pieczenia tam też jest krem budyniowy, kajmak, banany i biszkopty.
Może górną warstwę zamiast krakersów użyć biszkoptów? Nie wiem czy to dobry pomysł?
myślę, że dobry pomysł, można je jeszcze czymś nasączyć, pozdrawiam serdecznie
Fajny sposób na zrobienie kremu budyniowego bez ucierania masła.Wystarczy przykryć gorącą mase i zaczekać aż wystygnie. Ciasto jest bardzo szybkie i pyszne. Polecam
miło mi, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Ale jak? Nie rozumieć… ;)
Można zmiksować krem po wystygnięciu? Chciałabym żeby dał się łatwo rozsmarować, bo nie lubię gdy krem „podrywa” mi krakersy, herbatniki itd
myślę, że można, pozdrawiam
Ależ bym zjadła kawalącik…
Zrobiłam ciasto tego samego dnia co zostało umieszczone na stronie i muszę powiedzieć, że jest przepyszne :) Proste i szybkie do wykonania a masa budyniowa wręcz niebiańska. Na pewno często będzie gościć w moim domu :)
Ogromnie się cieszę :) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Czy można pominąć jajko w masie budyniowej ?
Uwielbiam ciacha z dodatkiem bananów. A masy budyniowe w ciastach bez pieczenia są warte czekania :-) pozdrawiam
To musiała być pyychotka! :-))
Brzmi bardzo smacznie , proszę mi powiedzieć jakich krakersów użyć ? Tych słonych ? Czy można innych ?
użyłam słonych Lajkonik, pozdrawiam
Lajkonik, wydają się być najlepsze o zastosowanie.
Z słony i lajkonikami wychodzi idealne