Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami

Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową, budyniową i bananami. Ciasto jest ciekawe w smaku, słodkie od bananów i kajmaku oraz lekko słone od krakersów. Uważam, że proste w przygotowaniu i w miarę szybkie, trzeba tylko poczekać, aż trochę przestygnie budyń. Ciasto jest kremowe, aromatyczne, bez pieczenia i będzie smakowało szczególnie osobom, które lubią banany, polecam… (przepis zmodyfikowany z książki siostry Anastazji).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami

Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami
Składniki:
1L mleka
około 250g krakersów
3/4 szklanki cukru
250g masła w temperaturze pokojowej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 puszka masy krówkowej (około 450g)
Wierzch:
3-4 spore banany
sok z 1/2 cytryny
250g serka mascarpone
300ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
100g płatków migdałowych

1. Do 400ml mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko i wymieszać mikserem do połączenia składników.

2. Pozostałe mleko przelać do rondelka, dodać masło, cukier, cukier z wanilią i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.

3. Do gotującego się mleka powoli wlewać rozmieszane mąki z budyniem i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń (patrz FILM).
Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.

4. Płatki migdałowe wsypać do rondelka lub na patelnię i podgrzewać, mieszając, aż ładnie się przyrumienią. Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Dno blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć krakersami.
Na krakersy przełożyć masę budyniową i wyrównać (patrz FILM). Na masę budyniową wyłożyć znów krakersy.

6. Do rondelka przełożyć masę krówkową i podgrzewać, mieszając, aż zrobi się płynna.
Masę krówkową wylać na ciasto w blaszce i wyrównać.

7. Banany pokroić w plasterki i skropić dobrze sokiem z cytryny. Banany poukładać na masie krówkowej.

8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, pastę waniliową i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Masę śmietanową wyłożyć na banany (patrz FILM) i wyrównać. Ciasto krówka budyniowa posypać płatkami migdałowymi i wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego! :)

Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami

38 thoughts on “Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami

  1. Zrobiłam ciasto tego samego dnia co zostało umieszczone na stronie i muszę powiedzieć, że jest przepyszne :) Proste i szybkie do wykonania a masa budyniowa wręcz niebiańska. Na pewno często będzie gościć w moim domu :)

  2. Fajny sposób na zrobienie kremu budyniowego bez ucierania masła.Wystarczy przykryć gorącą mase i zaczekać aż wystygnie. Ciasto jest bardzo szybkie i pyszne. Polecam

  3. Super ciacho, pomyślałam że przypomina mi banana pie taki bez pieczenia tam też jest krem budyniowy, kajmak, banany i biszkopty.
    Może górną warstwę zamiast krakersów użyć biszkoptów? Nie wiem czy to dobry pomysł?

  4. Chyba zrobię na święta, jakie owoce zamiast bananów można dodać? Życzę wesołych świąt i samych pyszności na stole pozdrawiam

  5. Jest to jedyny przepis z tej strony, który niestety nie udał mi się( a bardzo dużo już wypróbowałam ) Budyń był zbyt lejący, nawet po włożeniu ciasta na całą noc. Zastanawiam się co mogłam zrobić źle ?

    Pozdrawiam

  6. Witam. Ciasto zrobiłam na święta, w smaku rewelacja ale było za rzadkie, rozlatywało się na wszystkie strony. Zaznaczam że robiłam według przepisu.

  7. Przepis bardzo ciekawy, ciasto zrobiłam na wielkanoc i wszystkim przypadło do gustu:)Jednemu bo jest w nim bita śmietana, drugiej osobie bo masa krówkowa, a trzeciej bo budyń:) Proste i bardzo smaczne:)Dziękuję, że zamieszczasz takie super przepisy:)Pozdrawiam

  8. Ciasto , bardzo smaczne choć krem mi się zważył gdy dodałam serek , musiałam robić jeszcze raz, robiłam na śmietanie 30, myślę że ty robisz na 36 ponieważ u ciebie jest to bardzo gęste.

  9. Budyń rewelacyjny:) tylko trzeba dac troszkę mniej mleka czyli zamiast litra 750g i wychodzi idealny. Ciacho chłodzi się już w lodówce, nie mogę się doczekać jutra:) pozdrawiam serdecznie:)

  10. Robię to ciasto po raz setny chyba. Zawsze wychodzi. Jest pyszne. Ja masę budyniową wylewam gorącą na krakersy. Dzisiaj zamiast bananów dałam borówki. Pyyyycha.

Dodaj komentarz

.