Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową, budyniową i bananami. Ciasto jest ciekawe w smaku, słodkie od bananów i kajmaku oraz lekko słone od krakersów. Uważam, że proste w przygotowaniu i w miarę szybkie, trzeba tylko poczekać, aż trochę przestygnie budyń. Ciasto jest kremowe, aromatyczne, bez pieczenia i będzie smakowało szczególnie osobom, które lubią banany, polecam… (przepis zmodyfikowany z książki siostry Anastazji).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami
Składniki:
1L mleka
około 250g krakersów
3/4 szklanki cukru
250g masła w temperaturze pokojowej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej, szklanka 250ml)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 puszka masy krówkowej (około 450g)
Wierzch:
3-4 spore banany
sok z 1/2 cytryny
250g serka mascarpone
300ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
100g płatków migdałowych
1. Do 400ml mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko i wymieszać mikserem do połączenia składników.
2. Pozostałe mleko przelać do rondelka, dodać masło, cukier, cukier z wanilią i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.
3. Do gotującego się mleka powoli wlewać rozmieszane mąki z budyniem i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń (patrz FILM).
Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
4. Płatki migdałowe wsypać do rondelka lub na patelnię i podgrzewać, mieszając, aż ładnie się przyrumienią. Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Dno blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć krakersami.
Na krakersy przełożyć masę budyniową i wyrównać (patrz FILM). Na masę budyniową wyłożyć znów krakersy.
6. Do rondelka przełożyć masę krówkową i podgrzewać, mieszając, aż zrobi się płynna.
Masę krówkową wylać na ciasto w blaszce i wyrównać.
7. Banany pokroić w plasterki i skropić dobrze sokiem z cytryny. Banany poukładać na masie krówkowej.
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, pastę waniliową i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Masę śmietanową wyłożyć na banany (patrz FILM) i wyrównać. Ciasto krówka budyniowa posypać płatkami migdałowymi i wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego! :)
Boże, aż ślinka cieknie ..
Wygląda przepysznie. Zapisuję przepis na później i na pewno skorzystam przy pierwszej okazji! :)
Zrobiłam i jest pyszne ale następnym razem dam masę kajmakowa prosto z puszki zamiast rozpuszczonej. Niestety ale taka woda wyszła
Wygląda przepysznie. Z chęcią sprawdzę przepis.Bardzo lubie takie słodkości z bananami.
Zdecydowanie moja ulubiona krówka. Wykorzystuję ten przepis już dobre dwa lata i dalej to moje ulubione ciacho :)
Przepis bardzo dobry. Źródło wielu witamin w dość przyjemnej formie. Z chęcią to sprawdzę :)
wygląda znakomicie :)
Zajadam na śniadanie i na obiad dwa talerzyki ciasta. Te dwa posiłki dostarczają mi 2500 kcal (ok1kg) tyle ile mój organizm potrzebuje w ciągu dnia. Polecam
Uwielbiam ciasta bez pieczenia. Biszkopty nie są moją najmocniejszą stroną. Dlatego lubię iść na łatwiznę w ten sposób. Jedynym minusem ciast bez pieczenia jest to – że trzeba tak długo czekać od momentu złożenia wszystkich składników do czasu jedzenia :D
Przepis na pewno wypróbuję, jednam macie może jakieś podpowiedzi jak w nim przemycić czekoladę. Zawsze jak słyszę banany – to moja kolejna myśl to – najlepiej z czekoladą. Nie mówię że masa krówkowa nie pasuje, jednak połączenie z czekoladą byłoby dla mnie apetyczniejsze. Czekam na podpowiedzi :)
Może zamiast masy krówkowej , posmarować nutella i banany na to?
można spróbować, pozdrawiam
Wygląda obłędnie… mniam :)
Wygląda przepysznie :)
jaka blaszka? jakie wymiary?
25x35cm, pozdrawiam
Bardzo ciekawe przepisy. Takich informacji szukałam i myślę, że zrobię takie ciasto jeszcze w tym roku.
Takie cudowne pyszności a ja jestem na diecie. Wygląda wspaniale.