Zapraszam na pyszne ciasto bez pieczenia z masą krówkową, budyniową i bananami. Ciasto jest ciekawe w smaku, słodkie od bananów i kajmaku oraz lekko słone od krakersów. Uważam, że proste w przygotowaniu i w miarę szybkie, trzeba tylko poczekać, aż trochę przestygnie budyń. Ciasto jest kremowe, aromatyczne, bez pieczenia i będzie smakowało szczególnie osobom, które lubią banany, polecam… (przepis zmodyfikowany z książki siostry Anastazji).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto krówka budyniowa na krakersach z bananami
Składniki:
1L mleka
około 250g krakersów
3/4 szklanki cukru
250g masła w temperaturze pokojowej
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej, szklanka 250ml)
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 jajko
1 puszka masy krówkowej (około 450g)
Wierzch:
3-4 spore banany
sok z 1/2 cytryny
250g serka mascarpone
300ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
2-3 łyżki cukru pudru
kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g
100g płatków migdałowych
1. Do 400ml mleka dodać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko i wymieszać mikserem do połączenia składników.
2. Pozostałe mleko przelać do rondelka, dodać masło, cukier, cukier z wanilią i zagotować, od czasu do czasu, mieszając.
3. Do gotującego się mleka powoli wlewać rozmieszane mąki z budyniem i energicznie mieszając, ugotować gęsty budyń (patrz FILM).
Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
4. Płatki migdałowe wsypać do rondelka lub na patelnię i podgrzewać, mieszając, aż ładnie się przyrumienią. Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Dno blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyłożyć krakersami.
Na krakersy przełożyć masę budyniową i wyrównać (patrz FILM). Na masę budyniową wyłożyć znów krakersy.
6. Do rondelka przełożyć masę krówkową i podgrzewać, mieszając, aż zrobi się płynna.
Masę krówkową wylać na ciasto w blaszce i wyrównać.
7. Banany pokroić w plasterki i skropić dobrze sokiem z cytryny. Banany poukładać na masie krówkowej.
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać cukier puder, pastę waniliową i serek mascarpone, wymieszać do połączenia składników. Masę śmietanową wyłożyć na banany (patrz FILM) i wyrównać. Ciasto krówka budyniowa posypać płatkami migdałowymi i wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Smacznego! :)
Czym moge zastąpić migdały?
można dodać wiórki kokosowe lub proszę pominąć, pozdrawiam
Czy zamiast krakersów może być na spodzie biszkopt?
myślę, że tak, pozdrawiam
o mamuniu pysznosci moja diete szlak trafił az sie glodna zrobilam na pewno w sw spruboje pysznosci :)
Jest to jedyny przepis z tej strony, który niestety nie udał mi się( a bardzo dużo już wypróbowałam ) Budyń był zbyt lejący, nawet po włożeniu ciasta na całą noc. Zastanawiam się co mogłam zrobić źle ?
Pozdrawiam
Ja mam tak samo.. ciasto stoi od wczoraj od 15:00 w lodówce do dzis i rozwala sie przy krojeniu. Nie wiem co poszlo nie tak ale tez juz duzo przepisów wybrobowalam i ciasta mi wychodzily
Chyba zrobię na święta, jakie owoce zamiast bananów można dodać? Życzę wesołych świąt i samych pyszności na stole pozdrawiam
myślę, że można dodać maliny, borówkę, brzoskwinie z puszki, pozdrawiam serdecznie Wesołych Świąt!
A można zrobić na tradycyjnej blaszce ? Chodzi mi o rozmiar, robię na święta
moim zdaniem to jest tradycyjna blaszka 25x35cm, pozdrawiam
Muszę spróbować przygotować bo wygląda pysznie!
Nie jest ti masa na maśle więc dla mnie idealne ciasto Chyba skusze sie i zrobię na święta
Super ciacho, pomyślałam że przypomina mi banana pie taki bez pieczenia tam też jest krem budyniowy, kajmak, banany i biszkopty.
Może górną warstwę zamiast krakersów użyć biszkoptów? Nie wiem czy to dobry pomysł?
myślę, że dobry pomysł, można je jeszcze czymś nasączyć, pozdrawiam serdecznie
Fajny sposób na zrobienie kremu budyniowego bez ucierania masła.Wystarczy przykryć gorącą mase i zaczekać aż wystygnie. Ciasto jest bardzo szybkie i pyszne. Polecam
miło mi, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Ale jak? Nie rozumieć… ;)
Można zmiksować krem po wystygnięciu? Chciałabym żeby dał się łatwo rozsmarować, bo nie lubię gdy krem „podrywa” mi krakersy, herbatniki itd
myślę, że można, pozdrawiam
Ależ bym zjadła kawalącik…
Zrobiłam ciasto tego samego dnia co zostało umieszczone na stronie i muszę powiedzieć, że jest przepyszne :) Proste i szybkie do wykonania a masa budyniowa wręcz niebiańska. Na pewno często będzie gościć w moim domu :)
Ogromnie się cieszę :) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Czy można pominąć jajko w masie budyniowej ?
Uwielbiam ciacha z dodatkiem bananów. A masy budyniowe w ciastach bez pieczenia są warte czekania :-) pozdrawiam
To musiała być pyychotka! :-))
Brzmi bardzo smacznie , proszę mi powiedzieć jakich krakersów użyć ? Tych słonych ? Czy można innych ?
użyłam słonych Lajkonik, pozdrawiam
Lajkonik, wydają się być najlepsze o zastosowanie.
Z słony i lajkonikami wychodzi idealne