Smaczne, korzenne ciasto dyniowe. Podczas pieczenia cudownie pachnie w domu, aż robi się jakoś cieplej. Jest dosyć zbite i wilgotne. Wierzch posmarowany jest delikatnie cytrynowym kremem, a fantastycznego smaczku dodają sezamki, są pyszne. Jak najbardziej polecam to ciasto na jesienne dni (zmodyfikowany przepis ze strony my food book).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn .
Ciasto dyniowe z kremem i sezamkami
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
3/4 szklanki puree z dyni (klik) link do przepisu:
https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html
4 jajka
1 szklanka cukru
120g masła – roztopionego i przestudzonego
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1 i 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
Krem:
250g serka mascarpone
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z pół cytryny
2 łyżki soku z cytryny
Sezamki:
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Tortownicę o średnicy 22-23cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem, solą, przyprawami.
3. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4 minuty).
4. Dyniowe puree wymieszać łyżką z jogurtem i masłem. Dodać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Wsypać mąkę i wymieszać krótko, ale dokładnie łyżką.
5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia i ostrożnie wyjąć z formy.
Sezamki:
6. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Wysypać na nią sezamki, płatki migdałowe i wstawić ją do nagrzanego piekarnia. Prażyć sezam i migdały w temperaturze 180°C na funkcji góra-dół przez około 5-6 minut na środkowej półce piekarnika, aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
7. Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i wlać wodę, zagotować. Następnie syrop gotować tak długo, aż zrobi się złoto- brązowy, powstanie karmel (proszę pamiętać o mieszaniu, gdyż cukier może się zbić w białe grudki, ale rozpuści się jak będziemy mieszać). Zdjąć z ognia i dodać do niego sezam, płatki migdałowe, wymieszać. Karmelową masę rozsmarować na papierze do pieczenia i odstawić do zastygnięcia.
Krem:
8. Serek krótko utrzeć mikserem ze śmietaną i cukrem pudrem. Następnie dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać.
9. Gotowym kremem posmarować wierzch ciasta. Sezamową masę połamać i powbijać ją w wierzch ciasta.
Udanych wypieków:)
tak jak jest w przepisie punkt 6.7. pozdrawiam
Pieczemy sezamki czy sam sezam?
cieszę się, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarze, piekę dłużej bo jest dynia i żeby nie było zakalca, pozdrawiam serdecznie
Piekłam 50 minut wyszło znakomite .Jest pyszne!
Właśnie wstawiam do pieca.Zastanawiam się czym spowodowany jest tak długi czas pieczenia,składniki jak w każdym innym cieście,temperatura pieczenia normalna chyba nie chodzi o dodatek dyni?
Wygląda przepysznie XD Zapraszam na konkurs dyniowy na zaprzyjaźnionym blogu
http://justakitchen.pl/post/owsianka-no17-i-konkurs-ja-korbole/197
bardzo się cieszę, dziękuję za komentarz,
pozdrawiam ciepło:)
Ciasto jest przepyszne i pięknie pachnie! W końcu przekonałam się do dyni :)
Upiekłam to ciasto wczoraj i naprawdę mało zostało, jest bardzo smaczne, dziękuję :)
to będzie połowa takiej nie dużej dyni koło 3-4 kg, tak mi się wydaje, pozdrawiam
z jakiej wielkosci dyni uzyskam ta ilosc puree?
ogromnie się cieszę, że smakowało, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam w piątek, wszystko pożarte – dziś robię znów, rodzina żąda… :D
jak Pani uważa, każdy piekarnik trochę inaczej piecze, ale do 60 min chyba bym je potrzymała, proszę obserwować, pozdrawiam
Robię właśnie to ciasto i zastanawia mnie czy na pewno ma się ono piec aż 75 minut? Po 40 wydaje się że jest juz gotowe:-)