Bardzo smaczna krucha, maślana szarlotka z kruszonką orzechową i karmelem. Aromatyczna, trochę przyprawiona cynamonem i goździkami, pachnie cudownie. Przepis jest na dużą blachę, więc ciasta starczy na dłużej. Przy krojeniu może się delikatnie kruszyć. Polecam tę wspaniałą szarlotkę nie tylko na jesienne dni.
Szarlotka z kruszonką orzechowo-karmelową
Składniki:
700g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 żółtka
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki orzechów laskowych
400g masła
1,5 szklanki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego (16g)
1,8kg jabłek
skórka i sok z pół cytryny
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
4 łyżki bułki tartej
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Orzechy drobno poszatkować. Wsypać je na rozgrzaną patelnię i dodać 1/2 szklanki cukru. Smażyć od czasu do czasu, mieszając, aż cukier się skarmelizuje. Następnie mieszankę wsypać na papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Ostygniętą masę karmelową drobno pokruszyć lub zemleć.
2. Piekarnik nastawić na 200°C.
3. Masło roztopić i odstawić do ostygnięcia.
4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, 1 szklanką cukru, cukrem wanilinowym. Dodać żółtka, roztopione masło i wymieszać, aż powstanie kruszonka (można rękoma).
5. Blachę do pieczenia (taką z wyposażenia piekarnika, 40x32cm) posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie wyłożyć równomiernie 2/3 kruszonki, lekko dociskając i blachę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15 minut. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
6. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki, wymieszać je z sokiem i skórką z cytryny. Przełożyć je na patelnie (dobrej jakości) i smażyć, mieszając, przez około 6-7 minut. Zdjąć z ognia, dodać przyprawy, wymieszać.
7. Podpieczony spód posypać bułką tartą i wyłożyć równomiernie jabłka. Resztę kruszonki wymieszać z orzechami w karmelu i posypać nią jabłka. Blachę wstawić do piekarnika nagrzanego do 190°C i piec przez około 30 minut. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika.
8. Podawać przestygnięte, pokrojone na spore prostokąty. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków:)
uważam, że na drugi dzień też jest dobra, pozdrawiam serdecznie
Moja droga, czy dasz radę mi odpowiedzieć na pytanie, czy ta szarlotka jest na drugi dzień też dobra?
Jest mi ta informacja bardzo potrzebna. Piekłam ją już, była wspaniała, ale znikła niemal od razu, a w tym tygodniu muszę mieć super szarlotkę nie na dzień pieczenia, tylko na drugi dzień, dla gości.
:)
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy białka, które zostają można wyłożyć ubite z cukrem na jabłka przed posypaniem kruszonką? Pozdrawiam serdecznie
myślę, że można użyć mąki pełnoziarnistej, powinno się udać, pozdrawiam serdecznie
Witam Panią, mam pytanie dotyczące mąki do tego ciasta ,ciasta z jabłkami z kruszonką. do pleśniaka i do pie z jabłkami. Czy mogę użyć zamiast mąki tortowej mąkę pełnoziarnistą żytnią lub pełnoziarnistą pszenną. Czekam z niecierpliwością na odpowiedź i bardzo za nią dziękuję.Miłego dnia. :)
ogromnie się cieszę:)) pozdrawiam serdecznie