Pyszne, chrupiące Ciasteczka Monte Carlo z dodatkiem wiórków kokosowych. Przełożone dżemem malinowym i maślanym kremem waniliowym. Przyjemnie się je chrupie do herbatki, mniam, mniam… Ładnie pachną i smakowicie się prezentują takie poskładane, słodkie kanapeczki. Ciasteczka zostały nazwane na cześć dzielnicy Monako -Monte Carlo i były produkowane od 1926r. Z podanego przepisu otrzymamy około 24 ciasteczek. Polecam… (przepis z książki Women’s Weekly The Baking Collection).
Ciasteczka Monte Carlo
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
185g miękkiego masła
110g jasnego brązowego cukru
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
1 jajko
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
40g wiórków kokosowych
około 80g dżemu malinowego
Krem:
50g masła w temperaturze pokojowej
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub pasty waniliowej
80-90g cukru pudru
2 łyżki mleka
Ciasto:
1. Piekarnik nagrzać do 170°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
2. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi.
3. Masło utrzeć z cukrem i aromatem, ucierać przez koło 3 minuty mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie dodać jajko i wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Do maślanej masy dodać mąkę i wymieszać (można rękoma), powstanie gęste ciasto.
5. Z ciasta formować w rękach kuleczki (wielkości orzecha włoskiego lub trochę mniejsze), układać je na blaszce i spłaszczać widelcem. Proszę zachować między ciasteczkami odstępy. Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 15-17 minut, aż się przyrumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
6. Masło ucierać w małej misce przez około 1 minutę. Dodać cukier puder, aromat i ucierać, aż powstanie krem. Dodać mleko i ucierać jeszcze mikserem przez około 1 minutę.
7. Połowę ciasteczek posmarować kremem, a drugą połowę dżemem i ciasteczka poskładać ze sobą.
Udanych wypieków:)
Dziekuje za szybka odpowiedz! Milego wypiekania! Pozdrawiam,
myślę, że tak, powinny, bo to krem na maśle, pozdrawiam serdecznie
Witam serdecznie! A zachowaja swoja chrupkosc nawet przelozone dzemem i kremem nawet 2 dni przed swiat ami? Sa wspaniale! Dziekuje za kolejny wspanialy przepis!
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Ciasteczka przepyszne.Proste w zrobieniu , kruche idealne do kawy.Ja zrobiłam z dżemem z czerwonej porzeczki,bo taki miałam domowej roboty.W połączeniu ze słodkim kremem nadały tym ciasteczkom niebiański smak. Przepis wydrukowany i włożony do ulubionych przepisów.
Mi strasznie się spłaszczyły;) A tak to mega słodkie jak dla mnie;)
Są wspaniałe:)
myślę, że tak, wyszłoby kruche ciasto przełożone kremem i dżemem, pozdrawiam
Dałoby się zrobić z tego ciasto w blaszce (oczywiście zwiększając proporcje)?
Bardzo ładnie i pysznie wyglądają :)
bardzo mi miło:) cieszę się, że smakują, pozdrawiam ciepło
Przepyszne ciastka :) Kruche i delikatne… Właśnie się nimi zajadam :)