Ciasto dyniowe z kremem i sezamkami

Smaczne, korzenne ciasto dyniowe. Podczas pieczenia cudownie pachnie w domu, aż robi się jakoś cieplej. Jest dosyć zbite i wilgotne. Wierzch posmarowany jest delikatnie cytrynowym kremem, a fantastycznego smaczku dodają sezamki, są pyszne. Jak najbardziej polecam to ciasto na jesienne dni (zmodyfikowany przepis ze strony my food book).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn .

ciasto dyniowe z kremem i sezamkami

Ciasto dyniowe z kremem i sezamkami
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
3/4 szklanki puree z dyni (klik) link do przepisu:
https://malacukierenka.pl/puree-z-dyni.html

4 jajka
1 szklanka cukru
120g masła – roztopionego i przestudzonego
1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1 i 3/4 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki zmielonych goździków
Krem:
250g serka mascarpone
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
3 łyżki cukru pudru
skórka starta z pół cytryny
2 łyżki soku z cytryny
Sezamki:
1/2 szklanki sezamu
1/2 szklanki płatków migdałowych
1 szklanka cukru
1/4 szklanki wody

ciasto dyniowe z kremem i sezamkami6

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół. Tortownicę o średnicy 22-23cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, proszkiem, solą, przyprawami.

3. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (ubijać mikserem na najwyższych obrotach przez około 4 minuty).

4. Dyniowe puree wymieszać łyżką z jogurtem i masłem. Dodać do ubitych jajek i wymieszać delikatnie łyżką. Wsypać mąkę i wymieszać krótko, ale dokładnie łyżką.

5. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 75 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia i ostrożnie wyjąć z formy.

Sezamki:
6. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią. Wysypać na nią sezamki, płatki migdałowe i wstawić ją do nagrzanego piekarnia. Prażyć sezam i migdały w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 5-6 minut na środkowej półce piekarnika, aż się zarumienią. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

7. Do rondelka z grubym dnem wsypać cukier i wlać wodę, zagotować. Następnie syrop gotować tak długo, aż zrobi się złoto- brązowy, powstanie karmel (proszę pamiętać o mieszaniu, gdyż cukier może się zbić w białe grudki, ale rozpuści się jak będziemy mieszać). Zdjąć z ognia i dodać do niego sezam, płatki migdałowe, wymieszać. Karmelową masę rozsmarować na papierze do pieczenia i odstawić do zastygnięcia.

Krem:
8. Serek krótko utrzeć mikserem ze śmietaną i cukrem pudrem. Następnie dodać skórkę i sok z cytryny, wymieszać.

9. Gotowym kremem posmarować wierzch ciasta. Sezamową masę połamać i powbijać ją w wierzch ciasta.

Udanych wypieków:)

ciasto dyniowe z kremem i sezamkami5

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

19 komentarzy do wpisu „Ciasto dyniowe z kremem i sezamkami”

  1. Właśnie wstawiam do pieca.Zastanawiam się czym spowodowany jest tak długi czas pieczenia,składniki jak w każdym innym cieście,temperatura pieczenia normalna chyba nie chodzi o dodatek dyni?

  2. cieszę się, że ciasto smakowało, dziękuję za komentarze, piekę dłużej bo jest dynia i żeby nie było zakalca, pozdrawiam serdecznie

  3. Zaciekawił mnie ten przepis- czy można by to ciasto przekroić i przełożyć jakąś konfiturą, dżemem czy kremem (np. tym samym co na wierzchu,zwiększając składniki?). Prezentuje się niebanalnie i pomyślałam, że mógłby udawać tort. A może ciasto jest na tyle wilgotne i bogate w smaku, że nie potrzeba?Pozdrawiam:-)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.