Ciasto czekoladowe z czerwonym winem

Tym razem do mojej kolekcji przepisów trafił ten oto wspaniały, ciekawy przepis na ciasto czekoladowe z czerwonym winem. Ciasto jest bardzo aromatyczne, wilgotne, intensywnie smakuje wytrawnym winem i również ładnie nim pachnie. Smak wina i czekolady dobrze się ze sobą komponują. W przepisie dodajemy sporą ilość kakao, ale ciasto wcale nie jest gorzkie. Dla mnie rewelacyjne, świetnie smakuje podane z bitą śmietaną. W przygotowaniu szybkie i łatwe. Bardzo polecam… (przepis ze strony myrecipes).

Ciasto czekoladowe z czerwonym winem

Ciasto czekoladowe z czerwonym winem
Składniki:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki ciemnego kakao bez cukru
1 i ¼ łyżeczki sody
szczypta soli
200g miękkiego masła
4/5 szklanki cukru
2 jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
1 i 1/4 szklanki wytrawnego czerwonego wina
cukier puder do posypania
bita śmietana (niekoniecznie)

1. Wymieszać razem mąkę, kakao, sodę i sól.

2. Masło ucierać z cukrem przez około 4 minuty (mikserem ustawionym na najwyższe obroty).

3. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i do masła dodawać po jednym jajku. Po każdym dodaniu chwilę miksować, aż składniki się połączą. Dodać aromat, wymieszać.

4. Następnie do masy dodać 1/4 wcześniej przygotowanej mąki, krótko wymieszać. Dodać 1/4 wina, krótko wymieszać i tak dodajemy na przemian mąkę z winem do wyczerpania składników.

5. Ciasto przekładamy do formy z kominem o średnicy 24cm, wysmarowanej masłem i delikatnie posypanej mąką. Piec w piekarniku nagrzanym do 180oC na funkcji góra-dół przez około 55 minut. Podawać dobrze przestygnięte. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

Ciasto czekoladowe z czerwonym winem

Ciasto czekoladowe z czerwonym winem

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

21 komentarzy do wpisu „Ciasto czekoladowe z czerwonym winem”

  1. no no… Natali przepis wypròbowany na 5 i w koncu znikac beda te nadpoczete i nieskonczone butelki czerwonego wina, drugim razem na ciasto wylozylam lyzka dzem a czerwonych mirabelek obledny smak,spròbuj jak dasz malo dzemu to zniknie podczas pieczenia, nie zaluj… xxx grazie

    Odpowiedz
  2. Chciałabym upiec ciasto z dodatkiem wina, ale jakoś się boję, że będzie dziwnie smakować… Muszę się w końcu przemóc, żeby wiedzieć, czy może jednak przypadnie mi do gustu ;) Twoje wygląda obłędnie – takie czekoladowe…

    Odpowiedz
  3. Pyszne ciacho choć bałam sie ze jak na moich łakomczochów to będzie za mało slodkie…dlatego ciasto upiekłam w keksówce, przepołowiłam i przełożyłam powidłami śliwkowymi domowej roboty, a wszystko oblalam polewa czekoladowa:) wszyscy byli zachwyceni

    Odpowiedz
  4. Czy wino może być czerwone, ale półsłodkie? Akurat takie mi zalega w lodówce od paru tygodni, czy będzie się jeszcze nadawać?

    Odpowiedz
  5. Dziękuję, ciasto jest naprawdę oryginalne w smaku, bardzo ciemne i kakaowe, lekko wilgotne, mocno czuć wino :) Kiedyś robiłam murzynka z winem z innego przepisu, ale nie był tak dobry jak ta babka, która ładnie wygląda i bardzo dobrze smakuje :) Kolejny super przepis :) Jak dobrze, że jest Pani i Pani blog :*

    Odpowiedz
  6. Bardzo intensywne, puszyste ciasto o wyrafinowanym aromacie. Proste w wykonaniu, pięknie rośnie i obłędnie pachnie, zarówno w czasie pieczenia, jak i po ostygnięciu :) Jest tak wyraziste, że w zupełności wystarczyło posypanie go cukrem pudrem, bez cudowania z polewami i dżemami, które mogłyby stłumić jego wytworne nuty smakowe. Użyłam wina półwytrawnego, ponieważ wytrawnego nie lubi mój książę małżonek, ale w żaden sposób nie umniejszyło to smakowitości ciasta :) Dziękuję i pozdrawiam prawie noworocznie :)

    Odpowiedz
    • Ogromnie się cieszę, dziękuję za komentarz, zaliczam to ciasto do ulubionych czekoladowych :) pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.